За нарочените деца..

• 12 551
  • 154
  •   1
Отговори
# 45
  • ГОре на черешата...
Интересно ще ми е да чуя и другата страна Thinking. Защото всеки гледа през собствената си призма...
Като родител на 9-годишно няма да ми е приятно да си идва всеки ден бито, ритано, щипано, хапано, драно, плюто, със скъсани тетрадки, ритана раница и яке/както се е случвало/ и половината от всеки час да преминава в разправии и търсене на истината "Кой започна пръв и защо ?" - никоя от двете страни няма полза от подобна работна атмосфера Confused...

Аиша,
дойде време и с теб да се сдърпаме.
Ставаш крайна. Аз просто описвам избора, пред който е поставен всеки учител. Дали да се занимава с "буйните", които едва ли ще се променят,  или с момичето  с измислено име Ана? Дали да подпомагам развитието на умните, но традиционно добре възпитани деца. Как аз ощетявам момичето с измислено име Ана, докато вместо да Й обясня още нещо за граматиката, което тя е готова да разбере, се занимавам с това момчето с измислено име Иван да не я рита лошо, защото видиш ли, той изпитвал някакъв дефицит. И къде всъщност се научава това за ретането - вкъщи или в училище. И аз защо трябва да съчувствам на жена, която е позволила синът Й да възприеме модели на насилие много преди да влезе в класната стая?
Това пост на учителка ли е ? newsm78 Горката Ана. Cry

Случайно да си забелязала, че на клавиатурата няма "и с ударение" и е прието да се записва така, защото иначе е доста по-неправилно...

# 46
  • София
Стига де, вие вече прекалихте! Не разбирам, защо не може да се запази един нормален тон с нормални разсъждения в подобни теми, а веднаа става литкане от осанна за единия вид деца и разпни го за другите, че и при смяна на местата! Ама, и вие като възрастни не сте по-различни и се държите също толкова незряло, все едно сте деца! Хайде, сега, уравновесените деца били виновни, а всички трябва да се въртят около трима Иванчовци! Спрете се малко! Защо вкарвате зорлем интрига в темата? Искате само да съчувствате на Магаренце и да я насъсквате в посока колко при нея и детето всичко е ОК, пък всички учители и другите деца са виновни?  А после пускате теми как "добрите" деца са хапани, ритани или просто има трима Иванчовци, които пречат на часа! Ама, то, докато има такива истерични писания като на Айша, Абени и не ги помня кои са другите, и децата така ще се държат!

Нещата са сериозни, на Магаренце детето явно има сериозе проблем с поведението, може би и други неща, донякъде са го нарочили, днякъде и то си е "постлало", майката полага усилия и дори свръхусилия и нещата пакне вървят, донякъде и учителката може да бъде разбрана. Изобщо, ситуацията не е черно-бяла с абсолютната истина! И аз съм го изпитала това с нарочването с едното си дете, само дето беше в посока "знае прекалено много и спори с мен", та чак до нароване за зубър от страна на учителката. Та, по този повод разбирам как един учител може да залитне в една поска. Но и това със зеленото училище го имам като спомен преди година, когато учителкат отказа да вземе едно от децата, защото не можеше да се справи. Тя директно на родителската среща, когато все още се обсъждаха офертите каза, че се страхва да води точно това дете, защото не може да го опази и няма сили да поеме отговорност за него. По нейните думи или ще трябва кто в час само с него да се занимава и да зареже другите деца, или обратното. И не мога да кажа, че тази учителка беше от неспособните да се справи с деца.

Затова казвам, че ако никоя от нас не може да даде съвет на Магаренце, по-добре да не налива масло в огъня и само да насъсква хората едни срещу други. Защото, ако на едно дете може да му е простено пообно пведение, то на възрастен не може!

# 47
  • ГОре на черешата...
Andariel , абсолютно си права Peace!

# 48
Andariel , Peace!
Магаренце, мисля си, че ненужно много енергия разпиляваш в това да се бориш с учителите. Дано не съм лош пророк, но в това училище очевидно нещата няма да се оправят за твоето дете, щом вече се говори и за изключване. Сигурно си много обидена, сигурно си много възмутена / не без основания/, но си мисля, че няма смисъл да продължаваш тази обречена борба. Не търси справедливост.  Дори и да постигнеш нещо, твоето дете няма да го заобичат и тепърва да започнат да му отделят внимание. Върни детето в предишното училище, бъди до него и направи това, което е най-добро за него, за да можеш да върнеш отново духа в бутилката! Peace

# 49
Магаренце,
вероятно ще те заболи от това, което ще ти споделя. Но просто се налага да ти представя и тази гледна точка.
Имаме клас от 25 деца. В него три са буйни (налитат на бой и не зачитат автортети). Между останалите 22 има свръхинтелигентни, добре възпитани, спокойни и уравновесени деца. Те също имат нужда от вниманието на учителката си. Но не - тя е принудена да обгрижва буйните за сметка на уравновесените. Искам ли ежеминутно да се занимавам с твоето дете и да пренебрегвам умното спокойно дете, което тихичко си чете Джани Родари на една ръка разстояние? Ами, не искам. Искам ти да си овладееш детето, не го искам на лагер, защото не зная кого ще нарита в изблиците си.Ти ще си отговаряш сама на въпроса защо твоето дете е агресивно и се счита за заплаха за другите деца. Но стандартните добри деца имат правото да живеят и да учат в отсъствието на твоето.
schreier,
да не би да си нашата госпожа? Wink

Радвам се, че мога да "погледна" и от дугата гледна точка..

Само че - в случая се дразня от това, че още от първия месец детето беше "заклеймено", че не става и съответно не виждам никакво по-особено старание от тяхна страна да се намери подход. Не можеш да ме убедиш, че след само няма и месец един добър преподавател ще се откаже.. Прекалено непрофесионално ми изглежда.
Освен това малкия не винаги е такъв, подобни сцени/инциденти има средно веднъв в месеца. В останалото време ми се казва, че е бил добре. Всеки ден, децата се предават на родителите и се получава информация как е минал денят.
И изведнъж полуситерични изблици от госпожата, че не може да се справи.. Shocked
И то с тон, обвиняващ и настояващ да взема мерки - и аз естетствено, веднага хуквам по психолози. (проявам разбиране  според мен)..
Ама това с училището ми идва малко в повече.. Twisted Evil

# 50
Андариел, Лени - благодаря за смислените постове..
Не искам темата да се превърне в защита или нападане -напротив, надавам се да ми помогне само да намеря правилният подход и към госпожите.

Искам да уточня нещо към всички, относно моето дете - за да се опитаме да бъдем малко по-конкретни, а не да си говорим общи приказки и по принцип.

Синът ми до 7-та си година израстна в нормална и здрава семейна среда.  И не е бил никога груб, невъзпитан и тн. Палав, хитър, буден, хиперактивен и тн - като всяко момче в такава възраст. Не е бил свидетел на агресия в къщи, нито на крясъци и скандали.
Раздялата с баща му мина супер културно, така че и там не е имало "лоши" примери.
Агресията при него започна да се появава внезапно и инцидентно миналата година.
Т.е - определено е свързана със стреса от разпадането на семейството, както и промяната на град, и училища.
Казвам го това, за да изясня -той не е "лош" по принцип, а очевидно в следствие на труден период.
И ми се иска именно заради това да не бъде "заклеймяван", а да се положат поне малко усилия/подход/ да бъде овладян.
Имам и нагледен пример - в първи клас се справиха с него, нали? А тук веднага беше сложен в "групата"..
Е, в мен ли е грешката или е в нежеланието  въобще да се потърси подход?
Аз се справям с него - старая се, уча се и съм обнадеждена. Говорим с него като приятели, споделя ми почти всичко и тн.

# 51
  • ГОре на черешата...
За опитният педагог понякога е нужно много по-малко от време, за да "види" проблемното дете.

Виж сега, ти и синът ти имате проблем и той е НЕвписването в колектива. Причините вероятно са много и щом си потърсила помощ при психолог, явно сама ги осъзнаваш.
Защото ако детето беше просто "нарочено" по твоите думи, едва ли би тръгнала в тази насока.

Аз ти предлагам друго - защо не поискаш съвет тук, във форума, от д-р Димитрина Проданова - нека и тя се произнесе, ние тук сме само едни лаици, които лесно можем да вземем страна според това, от коята страна на барикадата се намират нашите деца.

Каквото и до стане оттук нататък, аз бих търсила предимно в себе си вината, защото нали не вярваш, че някой ей така, от кеф, ще тормози едно 9 г. дете? Макар че обратното - деца, които тормозят останалите напълно съзнателно - има навсякъде, все повече за съжаление...

Успех и дано скоро проблемът бъде разрешен Peace!

# 52
  • Стара Загора
И аз си мислих, че за да искат да го изключат от училище няма само да е нарочено това дете , а в действителност ще има и още нещо.

# 53
  • Parsberg
Аз имам дъщеря във втори клас .В нейният клас има две деца ,които са меко казано ужасни.последният път eдно от двете момчета бяха ударили дъщеря ми с юмрук в главата.Да ви кажа идваше ми да ги удуша, по принцип съм търпелива ,но един такъв удар можеше да донесе сериозни последствия за здравето на детето ми.Това ,че то ходи на психолог ,че не могат да го контролират родителите и учителите мен не ме интересува.Като има проблем си има специализирани училища в крайна сметка учителите не са надзиратели и е ужасно да се обиждат и обвиняват.Съжалявам за майката на това дете защото със сигурност не и е лесно но ако трябва да го премести .

# 54
magarence, ще се въздържа да кажа точно каквото мисля, защото след като при тази ситуация твърдиш, че детето ти е "нарочено", едва ли би ме разбрала, а не ми се водят безсмислени спорове.
Ще ти кажа само две неща:
- за малко да се поставиш от другата страна - на майките с "ненарочените" деца и особено на мястото на учителката.
- много внимателно да прочетеш постовете на schreier (вместо в безсилието си да се опитваш да я иронизираш), защото истината е в тях, а не в тези, на чиито децата също са "нарочени".

# 55
За опитният педагог понякога е нужно много по-малко от време, за да "види" проблемното дете.

Хващам се за тази реплика, просто за да допълня нещо.
Да така е! Един истински опитен педагог много бързо би видял зрънцето, но ако е истински педагог той би намерил пътя да се справи.
Не ми се пишеше по темата защото ми е много болезнена, но няма как да не изтъкна, че в ДГ, където децата са и по-малки и по-първосигнални и доста по-трудно се мотивират госпожите бяха намерили начин да се справят.
В училище липсва това желание.
Опитвала съм се да се поставям на местата на всички и на майките на кротките ангелчета и на госпожите и продължавам да мисля, че всяко дете независимо от нрава си е дете.
То има право на всичко, на което има право и кротичкото му другарче. Да изисква може би повече време и внимание ( по-скоро изисква друг вид внимание според мен), но си струва да облагородиш едно такова цвете. А е много лесно да го изтръгнеш и да го обявиш за плевел.
Не ми се разпростира изобщо но т.нар. поведенчески проблеми в образователен аспект на малкия ми син са следствие именно на действията на "опитни педагози"  Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil, но тъй като темата не касае тях ще си спестя подробностите.
И Шиърър това че моите снове не се бият и не тероризират останалите съвсем не значи, че не съм през седмица в едно от двете училища - защото тичат в междучасията  Twisted Evil, защото се замерят със сняг  Twisted Evil, защото кършат ледени висулки и ги смучат  Twisted Evil, защото се обаждат в час  Twisted Evil, защото когато децата пеят песничка в час по музика те я пеят със собствен текст  Twisted Evil, защото малкия е притеснителен и като казва стихче на дъската си изпуска химикалката, усуква се и другите деца намират това за смешно, той пък им се сърди, защото на него не му е смешно  Twisted Evil, защото се катери по дърветата  Twisted Evil...... абе защото просто не е крокто и тихичко детенце, което и в междучасието да си седи на чина и да си чете уроците ...............
Затова .... затова и при последната изсмукана история още преди да стигна до училище го бяха обвинили в поне 3-4 неща, за които той и идея нямаше и после това се установи, но .... да не би някой да му каза - ИЗВИНВАЙ.... НЕ..... той нали е лош, какво толкова е станало....
Така че cool_witch макар и много рядко да не съм на твоето мнение, това е един такъв случай!
Истината не е само на учителите!
Истината е като един медал, а както е известно той винаги има две страни. И също така както е известно медал без усилия не се постига.
А в повечето от случаите с "Лошите" деца усилия липсват. Не казвам че само учителите са виновни, в някои от случаите съм виждала наситина изпуснати деца, деца чиито родители наистина не се интересуват от тях и на които не им пука. Но поне тези, които сме писали в тази тема съвсем очевидно не сме непукисти и съвсем очевидно полагаме усилия да помогнем на т.нар. педагози.
Но за да се роди едно добро дете, се искат усилия и от двете страни. Биха могли и педагозите малко да помогнат и малко да дадат, за да получат и те едно дете, с което ще им бъде драго да работят. И не ми казвайте че е невъзможно, защото съм виждала с очите си ЧЕ Е!

# 56
Каквото и до стане оттук нататък, аз бих търсила предимно в себе си вината, защото нали не вярваш, че някой ей така, от кеф, ще тормози едно 9 г. дете?

Айде пак отидохте в крайности.. Shocked

Никъде не съм казала, че го тормозят.. Shocked
Не си го и мисля дори..

Пуснах темата с цел  да се опитам да намеря отговор - нарочен ли е или нещо не се намира метод..Не твърдя на 100 процента, че е така.. Whistling

cool_witch ,
поставям се - точно заради това чета всяко мнение с интерес..
Никоя майка досега не ми се е оплакала от него - виждаме се всички всеки ден.
Грешка - веднъж. И взех мерки - извини се и не се е повтаряло..

Никъде не съм казала, че синът ми тормози другите деца .. Shocked Откъде си го измислхте.. newsm78
Изключването се спряга само в обясненията какво следва, ако не се поправи.. Stop

Айде да се опитаме малко да не генерализираме - добре би било да получа адекватни съвети, а не да се разделяме на лагери на майки на добри и лоши.. ooooh!

Твърдя,че още от първите седмици чувам, че не могат да се справят със сина ми - т.е автоматично го "отписаха" - това не ми харесва.
Някак си не признавам битката за загубена ако не съм положила усилия, нали?

Може и да бъркам - нека учителките се произнесат как определят/и за колко време/ кое  дете е "загубено" или не..Какво правят те, за да се опитат да се справят..
Надявам се и да получа идеи как и аз да се сработя с госпожата..

Лени, Peace

Последна редакция: нд, 21 мар 2010, 19:46 от magarence

# 57
Lennyh, пак бързаш и пак се изказваш емоционално.
Никой не говори за твоите деца, още по-малко аз и schreier.
В тази тема не става въпрос за дете, което се вмества в 
Цитат
тичат в междучасията, защото се замерят със сняг, защото кършат ледени висулки и ги смучат  Twisted Evil, защото се обаждат в час, защото когато децата пеят песничка в час по музика те я пеят със собствен текст, защото малкия е притеснителен и като казва стихче на дъската си изпуска химикалката, усуква се и другите деца намират това за смешно, той пък им се сърди, защото на него не му е смешно, защото се катери по дърветата...... абе защото просто не е крокто и тихичко детенце, което и в междучасието да си седи на чина и да си чете уроците

magarence, крайното решение в случая (зеленото училище) предполага, че става въпрос за тормоз и агресия от страна на твоето дете. Категоричното изказване на учителката, че не може да се справи - също.
Намери първо истината за себе си, пък тогава я поднеси, ако решиш.
Но тя винаги има две страни.
Ако тук пише и учителката, какво ще прочетем и чия страна ще вземем?
Твоята е ясна - ти си майка и каквото и да става, ще защитиш детето си. Никой не те упреква за това.
Но след като си пуснала така темата, какво очакваш?
Аз лично като прочетох "нарочени" и много се подразних - виждала съм достатъчно такива и съм с доста стаж като майка на ученици. Не приемам, че едно дете се "нарочва" за лошо.

# 58
Ако има решение този въпрос, той е в партньорството между родител и училище. И ако едната от двете страни не полага достатъчно усилия, просто няма как да стане.

Трябва да има достатъчна комуникация, да се говори с учителката поне веднъж седмично поне в началото - редовни, подробни разговори, обсъждане на поведението - кога е добро, кога лошо, кое предизвиква изблици на лошо поведение, какви мерки ще вземете вие, а какви ние, поощрения, наказания и прочее и прочее.
Детето трябва да се наблюдава повече и да се ангажира със смислени дейности.

Виж, ако в резултат на подобна родителска инициатива учителката започне да бълва глупости като тези, които schreier пише, май е време за смяна на училището ooooh!

# 59
cool_witch , точно в последния си пост се опитвах да обясня какво очаквам..Wink

И не ми вкарвайте заядлив тон, плс - най-малкото това искам..
Естествено, че се опитвам да погледна и от двете страни - и искам да бъда справедлива, а не да оправдавам моето дете или да обвинявам напразно госпожите.
Но не ми хареса как синът ми чистосърдечно ми каза, че не е получил офертата за училището, защото госпожата го била наказала.. ooooh!
С нетърпение чакам утрешната му среща с психолога - дано оттам да излазат добри идеи..

Общи условия

Активация на акаунт