(Био) зеленчукова градина 2

• 110 070
  • 741
  •   1
Отговори
# 45
Ирини, в магазина на "Сортови семена" на пазара "Красно село".
Тези зелените обикновено се набавят от бабите на село, особено туфи киселец.  Simple Smile
Пробвай за лободата.

Имам питане: Има ли сорт картофи, които да се сготвят бързо и да не покълват като ги извадя за две-три седмици?
Не мога да съхранявам картофи.  Sad

Последна редакция: ср, 24 мар 2010, 22:00 от Люлин

# 46
...Или ще си купиш от пазара разсад.Аз ходя на малки,където може да си поговоря с хората,произвели го.Една емоционална приемственост усещам.И все науча по нещо ново за градинарството.
Всичко купуваме на разсад: салати, зеле, домати, магданоз, карфиол и броколи и тн. Проблемът с капиите е,  че тук не отглеждат, не консумират, не продават нито разсад, нито готови чушки. Капии можем да си купим само от мароканците на международния пазар в Антверпен, но са ми далеч....  Hug Затова се реших да правя разсад, който пък не стана...

Инак днес засях на открито моркови, репички и копър.
Лукът и чесъна се тръгнали.
Ягодите преместихме, изчистихме.
Салатките в оранжерията другата седмица ще ги ядем. Mr. Green
Останалата част обърнахме надълбоко и трябва боб и картофи да купим.
Отделихме едно място за поляна за децата и засяхме трева...
И така... днес доволно... цял ден на слънце

Последна редакция: ср, 24 мар 2010, 22:21 от MariaF

# 47
Мими, Люлин, благодаря ви!   bouquet
МарияФ, мими, чудесна работа сте свършили!

# 48
Ирини, в магазина на "Сортови семена" на пазара "Красно село".
Тези зелените обикновено се набавят от бабите на село, особено туфи киселец.  Simple Smile
Пробвай за лободата.

Имам питане: Има ли сорт картофи, които да се сготвят бързо и да не покълват като ги извадя за две-три седмици?
Не мога да съхранявам картофи.  Sad

Една колежка отглеждаше някакъв  холандски сорт картофи-само че точен сорт не мога да назова.Вкусни са и бързо се сваряват,не покълват бързо.
Картофите след като ги извадя от земята ги оставям за около една седмица да засъхнат на  вън,на място което не се огрява от слънце иначе позеленяват което нее добре.И след това ги прибирам в щайги в мазата.Зиме ги завивам с нещо от горе да не измръзнат.

Но тази година съм сложила само 4 гнезда картофи колкото да не е без хич.Защото от две години картофите в нашата градина не стават.Оказаха се сушеви години.Сега ог вас се уча на тарикатлъци  Hug

# 49
Препоръчвам холандския сорт "Агата" - ранен, формира жълти, едри глави, не много пръснати в гнездото. Устойчив на болести, вкусен за ядене. Аз съм засяла 3 реда, надявам се към края на май да има за хапване. Слагам го рано в земята, за да може да хване от пролетната влага и да се укорени добре. Закъснея ли, никакви поливки не помагат! ooooh!
Дедо, твоето цъфнало бадемче създаде настроение в инак мрачния ми ден!
Честито Благовещене!

# 50
  • Пазете Гор
Снощи пикирах доматения разсад, и остана и за днес работа. Заравях растенията до семеделите.
Грахът, дето го сях преди снега, още го няма, дали не се провали? Ще поразровя като Карлсон, да видя какво става.

Бера спанак вече от предзимния. Магданоза и морковите не са поникнали, а май си е време.
Да се позакрепи малко пикирания разсад, и ще го вадя навън, покрит, да се закалява. в събота ще сложа две три гнезда кратуни.

# 51
Ана, Мими, благодаря ви за съветите!
Пожелавам на всички един много хубав ден!

# 52
И аз да се похваля,купих 18 кг кравешка тор(прегоряла) и 18 кг хумус на горска дървесина за 3.45$.
Изсипах ги преди нощният дъжд и в петък може и да обърна дълбоко с тях.
Новият магданоз не е покарал,но босилекът,маржоранът,мащерката и ....риганчето се виждат.
Разбира се-с джоджена не съм се преборила.
Другата седмица е пролетната ни ваканцията започван да укрепван градинката.
Намерих и дървени трупи.Ще ми държат бордюрите.И семена на бели кратуни намерих.И органично семе за цвекло-жълто,лилаво и червенко-тукашен хибрид.
За картофите знам ,че е важно да не са на влажно,да има въздушно течение и да не е по-висока температурата на помещението от 10-на градуса.
Признавам си,че от дете ме е страх от "зелените" картофи с този алкалоид соламин. Shocked
Мама заделяше зелените от купчината извадени картофи и ги оставяхме да позасъхнат на слънцето за...прасето.Обичаше ги варени  то.
Мисля,че най-важното на картофите е "прериването"(загърляне) на почвата постепенно около стеблото(агромонката ми така обяснява,тя днес има Имен ден)
Обяснете моля за точното му предназначение?
ПС.И освен бадеми,моля да покажете снимков материал,особено от парниците. Hug
Как ли миришат тези марулки? Laughing

# 53
Аз тъкмо приключих.Засадих  малко пикиран расад домати -Рома.Сложих ги естествено под найлон.Тая година да си призная големи експерименти си правя.Имам да разсаждам и в кофички още домати.
Полях си репичките,полях доматите в парника и краставичките.

Пс. не съм се научила още да качвам снимки Embarassed Confused крайно време е да опитам.
Снимки от парника по нататък ще кача! bowuu
сега ще опитам от разсада краставички да кача-дано стане
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1509/185987290511887969591269 … uknqSfxm1XDTN.JPG
снимката е от преди две седмици

# 54
  • густо майна Филибето
Веселчето, аз ще изкажа предположение за картофите, моля знаещите да не ми се смеят Laughing При руснаците прочетох една хитрост, вадели 5 кофи картофи от 1 корен. Не ми стана ясно как ги вадят от тази яма обаче ooooh!Технологията е - копаят яма 50/75см 40см дълбока, заравят картофа на 8см, който е покълнал, и засипват с пръст и тор. При всяко израстване с 10-20см, засипват отново с тор и пръст, след разцъфтяването откъсват цветовете в зародиш /не пише защо/. Така  коренът е по цялата височина на ямата и съответно дава повече картофи.

# 55
Любознателна, интересна технология. Аз от една рускиня знам следното, може да отговори на въпроса как ги вадят тези картофи. Grinning Слагат в един крачол на стар чорапогащник картофа(картофите) за едно гнездо. С една малка рибка  Shocked. После дърпат чорапогащника и реколтата излиза.
На един познат съм го разказвала, вика, леле, с тия риби много скъпи картофи ще отгледам.  Joy

Всъщност, по колко картофа слагате в гнездо?

# 56
  • густо майна Филибето
Аз намерих и подобен материал, и тръби се слагали, вертикални и разпробити, за поливка. Ето, на руски е: http://dacha.wcb.ru/lofiversion/index.php/t14010.html

# 57
На гнездо слагам по два-три картофа.Виждам че за тях питате.
                                                 Hug

# 58
Аз в събота ще садя картофи и мислих по един в кратерчето да слагам. newsm78

# 59
  • София
Имам проблем  Rolling Eyes Много са ми на гъсто доматките Rolling Eyes особенно от едната страна си личи , че не им е комфортно  Sad Мога ли да пикирам като са на 12 дни ?  Нямат второ листо още.

И в какво пикирате? Някой да е измислил нещо по оригинално от кофички за кис. мляко, че е абсурдно да ги събера  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт