(Био) зеленчукова градина 2

• 110 073
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
  • густо майна Филибето
Вълчо, ти ме отчайваш. Да взема да си поръчам от чужбина, ако техните стават Rolling Eyes Laughing

# 76
Ама вие верно не спите бе, хора! Simple Smile Наистина сутринта имаше слана, но бях прибрала доматите. Сега пак обратно на терасата. Има ли някой, който мисли да рискува с разсаждането му на открито? Моите вади са готови, и разсада е готов, та ...
Инструментите, които се продават, са пълна скръб! Имах една мотика, с нея изкоренявах храсти, шипки, къпини. Добре, че се счупи, толкова тежка и неудобна беше. Сегашната е ръчна изработка, от майстор ковач. Лека, тънка в острието и много удобна, но не ще сама да копае!
И да се оплача - засях заедно грах и овес, овеса изникна/едно такова като тревичка/, а граха никакъв го няма.Сега не знам какво да правя- да слагам още зърна ли?
ketito, като посея магданоза, лекичко го завивам с пръст, поливам и слагам клонки огоре, защото наистина врабчетата го отнасят, или пък котката точно там решава да си прави прашната баня. Семената малко завивай, те са доста дребни, и една капка дъжд може да навре семенцето вдън земя.
Някой чете ли информацията от първа страница за отглеждането на гигантски тикви? Аз съм адски впечатлена, то това си било цяла наука! Имам доста семена от едни оранжеви тикви, които достигат до 40 кг, ако някой проявява интерес, мога да му пратя!

Последна редакция: пт, 26 мар 2010, 10:20 от Ana.Ivanova

# 77
  • София
Днес ще посея магданозчето  Grinning Да го покривам ли отгоре с нещо докато покълне.....да не си мезят врабчетата  Mr. Green
И на каква дълбочина се сее  newsm78 Мислех да ръсна семената и с греблото отгоре да разнеса почвата  Thinking Давайте акъл.

# 78
  • Linz
Куркума, много благодаря за полезните съвети, които даваш  bouquet

# 79
ketito-сееш на дълбочина 2 см.Подготвяш си място,минаваш с търмъка да се махнат буците пръст,поръсваш семената,засипваш от горе пак със 2 см. почва и това е.Ако искаш може да го полееш и да покриеш с полиетилен-да поникне по -бързо.

И аз днес ще пикирам домати и ще ги оставя в парника-в стайте вече няма място а и вече доста се позатопли навън.
Чушлетата-"Сладки рибки" са ми поникнали-на две листенца са.

# 80
Вълчо, ти ме отчайваш. Да взема да си поръчам от чужбина, ако техните стават Rolling Eyes Laughing
В Разград има за шведски инструменти. Два вида брадви, като руските топори за цепене на дърва. Нямат грешка, но дръжките им са мааалко къси. Направени са първо да срожиш пъна на друг пън, та тогава. Правата лопата е хем права, хем леко наклонена спрямо дръжката. Дръжката е Т образна. До тук добре, но металната част ми е къса, към 25 см и тясна. Искам поне 40 см дълбока. Мотика не видях. Тесличката е пластмасова - това, което копае, дръжката ми е къса - към 60 см габаритни.

# 81
Във Селскостопанските аптеки не прадлагат ли градински инструменти?Предполагам че там би могло да се намерят такива или по кооперативните пазари. Rolling Eyes newsm78

# 82
Добро утро и от мен! Hug
Направо ми се дорева.
Е,къде отидоха едновремешните мотики,лопати,гребла?За старо желязо ли?
Важна беше дължината на дръжката на мотичката.Имаше и пропорция-ще питам моята агрономка по-късно.
Не трябва да се навежда кръста на земеделеца ,а само леко да се привеждат раменета.За да не се изморява и да му прегори мерака.Копаш,копаш -па,се подпреш на дръжката.
Пролетно време подготовката включваше задължително потопяване във вода на инструментите,там където дръжката се клинява в метала.
Механично с тежък чук се "клепеше" върхът  и след това се заточвашев с брус.
Към посочените от вас инструменти добавям малко мотиче,по-тясно от това с рогата отзад.
Използвахме го за чесън и пипер.
Пиперът разсаждахме във фитирии-по 4 реда,заградени от бордюр.Поливахме с вода от Дунава ,която пускахме до средата на бордюра.Така навадени-капията стигаше до 30 см.Био.
Ако реша да садя картофи по метода на Любознателна ще ми трябва търнокоп.Ама Старото момче няма да го понесе.Още не знае,че си кара в багажника на колата 5 чувала с тор.
Магданоз и копър аз садя под конец,в редичка до пътечките-хем удобно,хем красиво.
Щях да питам за фъстъците-кога и какви специални приготовления трябват? newsm78

# 83
сигурно сте го обсъждали, но да се запиша с въпросите, които ме вълнуват. Тази година (за първи път) сме решили да засадим домати и ягоди в двора. Кога трябва да сложа семената? Късно ли е или направо да си купувам разсад?

# 84
сигурно сте го обсъждали, но да се запиша с въпросите, които ме вълнуват. Тази година (за първи път) сме решили да засадим домати и ягоди в двора. Кога трябва да сложа семената? Късно ли е или направо да си купувам разсад?
Не е късно за доматите-сей пък каквото стане.Ако не стане разсад от пазара.За ягодите незнам-колегите да кажат Hug

# 85
Веси,сяли сме фъстъци-нищо не стана.Там по вашия край ако виреят сей.
Като картофите мисля че се сееха и им се слагаше дървесна пепел в лехата преди да се пуснат семената.
Някой ако е отглеждал фъстъци да дава акъл!

# 86
Здравейте и от мен. Присъединявам се към редиците ви. Много хубава темичка сте оформили, с много полезна информация в началото   bouquet Ние купихме миналата година в едно село къщичка с дворче, направихме есенното обръщане на земята и сега ще прохождаме в зеленчукопроизводството. Днес трябва да са фрезовали мястото, ако правилно съм запомнила, че терминологията ми е чужда още - по-финна да стане почвата, а не на едри буци. Та утре ще насадим по някой и друг зеленчук - магданоз, марули, моркови, арпаджик и грах. Ще ви следя, че гледам и тънкости и хватки обсъждате  Grinning

# 87
Здравейте и от мен. Присъединявам се към редиците ви. Много хубава темичка сте оформили, с много полезна информация в началото   bouquet Ние купихме миналата година в едно село къщичка с дворче, направихме есенното обръщане на земята и сега ще прохождаме в зеленчукопроизводството. Днес трябва да са фрезовали мястото, ако правилно съм запомнила, че терминологията ми е чужда още - по-финна да стане почвата, а не на едри буци. Та утре ще насадим по някой и друг зеленчук - магданоз, марули, моркови, арпаджик и грах. Ще ви следя, че гледам и тънкости и хватки обсъждате  Grinning
Добре дошла Hug  bouquet

# 88
Щом е изорано през есента, няма да има кой знае какви буци. През зимата водата в тях замръзва и ги разрушава.

# 89
Нещо да питам за тиквите:
             по колко семки се слагат в гнездо?още е рано за тях но да питам предварително!

Общи условия

Активация на акаунт