(Био) зеленчукова градина 2

• 110 666
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
pak.vessela-а дълбоки ли са корените на нахута?
Ако го засядя в сандъчета 30-40 см дълбоки дали ще стане,че в моето опитно поле вече няма място?
Да видя по на Вълка рецептата-див заек нахут яде ли...Че гледам нощес разиграли са се,вирнали са белото на опашчиците по поляната... Joy
Моля,да ни разкажеш повече за твоето нетрадициооно градинарство!
Деси2008-мазданозът носи на студ,ти разрови ли да видиш за кълнове все пак?
Защо ли тък не връзват домати те ти,дали е от надморската височина или няма кой да ги опраши?
Мари66-твоите сандъчета са като за градинарски каталог. Hug
Къде ги отгледа-в парник или вътре в къщи?

# 181
  • Linz
                   Привет , градинари !
            Чета ви редовно и тайничко - да не изпусна някоя тънка нишка  Twisted Evil
        Да ви покажа и моите "произведения" - все още в сандъчета , но свеки обеща да ги пикира ,
                ама след няколко дни . Като я закараме на вилата.

Много добре изглеждат. На моята свеки са същите, и тя ще пикира зарзавата тия дни. А аз нищо не можах да направя Confused Надеждата ми май остана само в черитата.

# 182
Веселчето, аз като глава на младо семейство и жител на чисто нов, краен квартал, бостаните на града се оказаха на 300 метра от блока, та се записах и аз. Та там сях нахут като грах и точно така си го отгледах, но като наближах мястото, винаги драсваше някой заек от там да бяга - или ме е подяждал, или е денувал между редовете на сянка, но какво ще търси точно в бостан, при условие, че хора минават, тракат каруци, бръмчат Москвичи. Сигурно е ял. Пък сложи им една шепа нахут в градинката и виж на сутринта. Пък после го сложи за примамка в капан. Мен един сириец съквартирант ме научи, че се ядял, до тогава не бях ял, пък е имало по магазините на соц. търговията, в буркани, като грах.

# 183
Нали за тази култура говорим?
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sa-whitegreen-chickpea.jpg
Прав си за консервирането.Тук белият сорт смачкан го добавят към кьопуолото от патладжани"Баба Гануш",или за "Хамъс"-арабски  предястия.Топиш си с парченца питка.
А заек ,ако пипна с капан-хем ,глоба,хем общественно полезен труд,Вълк. Naughty
Но ако ги храня редовно с нахут може и да клекнат,да гледат само морковите.
Живинка са и те хайванчетата. Joy

# 184
Да, ние го изядохме с боб, или с леща, в съотношение 1:1, на око.
Те тука има една рецепта, но не бих се престрашил да сложа канела.
Аз и на босилека се опъвах доста, все ми се струваше, че манджата ще замирише на църква.

# 185
              Вълчо,май не съм се изразила добре -свеки няма да пикира марулките.
             Само доматките . Много съм доволна ,че поникна капията/бях я отписала/ Twisted Evil
          Ама си взе забележка и се появи  Naughty
              Съвсем друг е въпросът дали ще върже нещо - ние сме на високо и трудно                     
            става  newsm78 Затова бабите си садят селски пипер-за по-сигурно.
            Но аз съм длъжна да опитам  Mr. Green
            Вес, Hug Това е късмета на аутсайдера  hahaha
             Нямам парник в апартамента - отглеждам разсад на остъклен балкон .

# 186
Привет и от мен! HugНямах нет известно време,а вие вече сте натрупали и втората тема LaughingБраво,браво! Peaceизчетох дотук всичко изпуснато...
Да докладвам и аз-от засятите култури,на бял свят са зелен лук от балучката,зелен лук чесън,салатки 3см/доста нагъсто са/,репичките тук там са се показали,но много нарядко newsm78,граха е вече 5-6см,морковите ги няма/но нали те бавно го дават Thinking/,магданоза въобще не се показа.Всичко това е засято на 20февруари,преживя снега и много се радвам на всичко поникнало LaughingРазсада на домати Идеал вече се показа,но нещо не е равномерен в сандъчето,т.е. в една част има поникнали,а в друга част на сандъчето няма нищо.Какво ще кажете-възможно ли е и други семенца да поникнат?Капията се е показала,но и тя много малко,патладжана е по-добре,тиквичките хич и не мислят да тръгнат,праза също newsm78.Засяти са преди 2 седмици.

# 187
  • София
pak.vessela-а дълбоки ли са корените на нахута?
Ако го засядя в сандъчета 30-40 см дълбоки дали ще стане,че в моето опитно поле вече няма място?
Да видя по на Вълка рецептата-див заек нахут яде ли...Че гледам нощес разиграли са се,вирнали са белото на опашчиците по поляната... Joy
Моля,да ни разкажеш повече за твоето нетрадициооно градинарство!
Деси2008-мазданозът носи на студ,ти разрови ли да видиш за кълнове все пак?
Защо ли тък не връзват домати те ти,дали е от надморската височина или няма кой да ги опраши?
Мари66-твоите сандъчета са като за градинарски каталог. Hug
Къде ги отгледа-в парник или вътре в къщи?
Здравей Веселчето, не ми връзват тиквите, цъфтят, правят много листа, но после окапват цветовете. Иначе има пчели наоколо, имаме и овошни дървета - ябълки, вишни, череши, бадеми, орехи - при тяс всичко си е ок, връзват и ядеме Simple Smile
Нямам кълнове при магданоза. Като изсушен е. Сега пак ще засадя.

# 188
Не бързай да разваляш магданоза, твърде вероятно е пак да тръгне. Аз сега си скъсвам от лятошния.
Кайсиите ми взеха да цъфтят, има окичени пуканки. На 15-20 метра съседът има седем кошера.
Зорът е да не падат слани и да не се застудява под -2 градуса. Тая година прасковите, които са облагородени, не само моите, имат малко плодни пъпки заложени. Аз вече ги изрязох, така че, колкото - толкова. Миналата година ги разреждах, като станаха колкото фастъци. В старите книги пише - минимум 12 см праскова от праскова и никакви двойни - една до друга или две на една дръжка. И за да узреят и са сладки, на един плод трябвало да има 200 листа. Само това не съм правил, да броя листата. от две праскови по-предното лято оставих 11, миналото - 37. Имам и една от най-дивите, тя ми е носталгията от нашето най-първо лозе. Дребни бели прасковки, нагарчат и ароматни, костилките им се отделят лесно.
За Великден Вълчето ще си дойде и ще си донесе фотоапарата и аз ще се фръцна със снимки.

# 189
Приятели, влизам набързо силно разтревожена. Прословутият ми разсад на чери домати - първият доживял до подобни височини и качество започна да жълтее Sad Вчера го изкарах на слънце за половин ден... 24 часа по-късно вече е пожълтял - сякаш съхне. Някакви препоръки за спасението му? Praynig

# 190
 pak.vessela, Вълчо, благодаря ви за нахута Hug А дали е късно сега да тръгна разсад да правя за него? newsm78
 От нахутено брашно най-добре става квас за хляб. Тази зима му хванах цаката и децата казаха, че този хляб им е най-вкусен Grinning
 Днес си взех разсад ягоди, някакъв стар, традиционен сорт твърдяха че е. Без целулоза- това хубаво ли е? Ако излезе вярно разбира се  Laughing Мисля да посадя между ягодите чесън. В книжката пише, добре си влияят и чесъна гони голите охлюви. Обаче ако си смесят ароматите много ще е забавно  Mr. Green
 И да питам( ама не ми се смейте много  Embarassed) чесъна от скилидки ли се сади, или от семе някакво? И как точно става?

# 191
pak.vessela, Вълчо, благодаря ви за нахута Hug А дали е късно сега да тръгна разсад да правя за него? newsm78
 От нахутено брашно най-добре става квас за хляб. Тази зима му хванах цаката и децата казаха, че този хляб им е най-вкусен Grinning
 Днес си взех разсад ягоди, някакъв стар, традиционен сорт твърдяха че е. Без целулоза- това хубаво ли е? Ако излезе вярно разбира се  Laughing Мисля да посадя между ягодите чесън. В книжката пише, добре си влияят и чесъна гони голите охлюви. Обаче ако си смесят ароматите много ще е забавно  Mr. Green
 И да питам( ама не ми се смейте много  Embarassed) чесъна от скилидки ли се сади, или от семе някакво? И как точно става?

Хващаш мотиката и със острия и ъгъл правиш лехичка.Вземаш предварително отделените скилидки чесън( от самия чесън) и го надупчваш в лехичкатасъс тъпия край на скилидката  като оказваш лек натиск върху скилидката.Поставяш на растояние долу горе една педя(от ръката)и така докато запълниш лехичката.При вече запълнена леха хващаш пак мотиката и зариваш лехичката с посадения чесън.Това е.След това на по-късен етап като израсте си го пракопаваш.

Колеги-вйе сте!

ето един полезен сайт който ме впечатли http://www.aquamat2000.com/bg/applicationshttps://

Последна редакция: ср, 31 мар 2010, 23:51 от mimi_vi2

# 192
И като му пораснат перцата на чесъна с малко пресно сиренце!
Ей,стара школа си ти ,Мими! Hug
Деси2008-за тиквите не си ти виновна,а мъжките им цветове.Ето фотографии:
http://www.omafra.gov.on.ca/english/crops/facts/00-031f2.jpg
От ляво е мъжки цвят,от дясно-женски(с малката издутина под цветчето)
Първите естествено си увяхвали,но преди това трябвало да опрашат успешно женските.
За това се садели по два растения,за да се улесни мъжката работа.
А за по-сигурно-сутрин рано,като се разтворят цветовете-с четчица вършиш работата на природата.
Често срещан проблем било по планинските земи,прочетох го в Орегонски сайт.
Благодаря ти ,че научих нещо ново и полезно. Hug
Не,че италианците не ядат пържен цвят от тикви с бъркани яйца... Crazy
Сигурно обират мъжките като почнат да завяхват.Няма празно при тях,ей. hahaha

# 193
Сигурно обират мъжките като почнат да завяхват.
Тъжно пишеш Вес, много тъжно Mr. Green

Днес, Велики Четвъртък не се работело.
Ама смятам едно пръскане бордолезово да направя, следцъфтежно ще се яви за бадемите и предцъфтежно за крушите.
Био-био, ама без това е лошо. Трябва и аз да понауча нещо от оназ книга "Градина без отрови".
Някой бе писал кои растения гонят вредители, ама пусто не го откривам. Вълк?

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 07:20 от Дедо

# 194
Ето ви книжка за четене,мисля Дедо ще намериш това което търсиш. Ани-щеше да си купуваш книжка-ето и за теб такава!   Hug

Хайде погледнете В ТРЕТА ЧАСТ- http://www.maxima.bg/bg/library/zadoma/savetibalkoni/main.htmhttps://

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 09:04 от mimi_vi2

Общи условия

Активация на акаунт