(Био) зеленчукова градина 2

• 110 713
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
Ех,че хубав подпис имаш,Лора!Усмихнат! Hug
Още една идея за зеленчуци и билки:
http://www.fotosearch.com/UNS031/u14040967/
ПС.И да не правиш като мен-преди пороен дъжд да насееш пащърнак.
Сега съм сигурна,че и в комшиите ще има!Не ми се свиди обаче.
Добре,че им спестих от червеното цвекло. Joy
Irinii-за биоорганичен фертилизатор можеш да попиташ в някой градински център.Аз не познавам предлаганите на бг пазара.
А механично съм виждала да подобряват качеството на райграса чрез пролетно аериране на поляната.С едни огромни дрелки(свредла)надупчват през 40-50 см почвата.
И ниско,често косене,поливане и...ръчно плевене.Голяма битка се води тук със жълтурчетата.Голяма мъка са им на американците.
Не е лошо,тъй като има успокояващ ефект за нервнаа система.  hahaha
Вълчо-сега си заприлича на фермер от Айова.Трябва ти само един дънков гащиризон Heart Eyes

Последна редакция: вт, 06 апр 2010, 17:44 от Веселчето

# 301
ееее,от снощи не съм ви чела и сте изпълнили тооолкова много страници.Браво,работари!!!!!
Моя смотан разсад за домати го закарах при свекървата.И тя е в града ама е в къща с малко дворче.Има си и малко парниче.Тя като го видя,направо се уплаши.Дано стане нещо.
Картофите ги засях преди две седмици и днес колежките ми не спряха да мърморят,че е рано,почвато студена и нищо няма да стане.Брей.Отчаяха ме.Краставички боднах преди десетина дни в кофички и са доста добри вече.Обаче не мога да разбера КОГА ДА ГИ САДЯ В ДВОРА?Рано ли е?Ако ги захлупя с бутилки ,ще трябва ли да ги махам през деня и само нощем да са отгоре,че ако пекне много да не ги запари.Щото ранчото е на 18 км. и не мога да ходя там сутрин и вечер.Оф,какво да правя.Кога и как да ги посадя?

# 302
Ех, точно в другата тема и аз за киви-та питам... На мен ми продадоха 3 различни сортаи днес ги засях с надежда да дадат плод някой ден : Laughing
actinidia deliciosa "Boskoop"
actinidia arguta "Issai"-разбрах, че не се нуждае от мъжко и женско растение, освен това е дребно и зелено на цвят и
actinidia deliciosa "Hayward".

На майка ми кивито е от сорта Jenny.
А да видим дали ще доживеем до плод. Снимки - като се разлисти. По Великден беше само напъпило. Пуснато е да се катери по асма.

# 303
Веселчето , благодаря за съвета! Аз се кахъря, че ако цъфнат някога (сега са около 50см само) и се окажат женски, къде ще им търся мъж толкова бързо Laughing Но щом  и второто е двуполово вече съм по-спокойна.
Заради тях преместих няколко храстчета боровинки и махнах доста парчета от райграса, за да им осигуря разстояние 2 метра едно от друго. Подсигурих им гръб от север и южно изложение, та да видим...Оставих около метър от оградата, защото не съм сигурна подпората Г-образна или Т-образна да я направя newsm78
Как` Сийка , на етикета на actinidia deliciosa "Boskoop" пише в скоби (Jenny), значи ще обменяме опит Wink

# 304
.................
А ако ги насадя в различни части на градината ще се опрашат ли? А почвата е глинеста май Rolling Eyes какво да й сложа да се подобри? Да сложа малко торф от магазина или пясък само около гладиолите?
.............

Моите гладиоли виреят на сива песъчливо-глинеста почва. Тор не са виждали през живота си.
http://krivondela.snimka.bg/hobby/cvetya.132357.13972261

# 305
Подсигурих им гръб от север и южно изложение, та да видим...Оставих около метър от оградата, защото не съм сигурна подпората Г-образна или Т-образна да я направя newsm78

А мястото засенчено ли е? Бяха ме посъветвали, че трябва да се засади на шарена сянка, да не е много слънчево, но и да не е на усойно място. Много се чудихме с майка ми и го засадихме между един орех и една албиция, на мястото на стара лоза. Щом лозата вирее там, значи и кивито ще е добре.
Въпреки, че е студоустойчиво, трябва да презимува със зимна защита. Първата година беше по-сериозна, следващите - не чак толкова.

# 306
Веселчето и аз си харесвам усмихнатия подпис, много ме ядосват, но са ми голяма радост Grinning Hug
KrIvOnDeLa много хубави гладиоли имаш, дано и моите станат такива, но днес цял ден вали дъжд, а аз чак следобяд се сетих, че съм оставила плика с луковиците на село и сигурно са се намокрили  ooooh!, утре ще отида да ги прибера или направо ще ги насадя, пък дано стане нещо и ще си купя още от пазара - тук са по 30 ст. Много хубава цветна градинка имаш, особено розите, това са ми любимите цветя  Hug

# 307
Никога не съм предполагал, че кивито не е дърво. На село имаме една трета свободна асма, 10-15 квадратни метра. Почвата е чернозем, има и сенчица от две млади круши. Остават два въпроса.
1. Ще умре ли от студ, дори и да го увия с велпапе и хартиено тиксо?
2. Откъде киви в Делиормана?
Това, което сте купили в саксия ли се продава, или като фиданка или лозичка?
До колко години ще живее в саксия? Есента ли да го преместя на мястото му?

# 308
Вълк, ще иска много пазене зимата и не е ясно дали ще се развие нормално.
Иначе издържа до -15.
Я питай ей тоз чичо: 0884492660 - Иванов.
Някъде от благоевградско е, но твърдеше че неговите кивита са из цялата страна Laughing

# 309
Благодаря, Дедо.
В такъв случай имам един ъгъл, запазен от къщата от сеевроизток и северозапад, но ще трябва да се направи асмичка.

# 310
Toчно като лозичка, на асма се развива. Засажда се пролет или есен.
Коренът е повърхностен, не като лозето. Иска поливане, но не прекалено.
Не се пръска, засега няма неприятели или болести. Ражда след четвъртата година.
Реже се малко по-различно - след шеста-седма пъпка, но е рано за това да говорим Laughing

# 311
Вълчо, тези които аз купих бяха в саксии и ги засадих едва вчера. По-скоро е като малка лозичка подпряна с пръчици - ето снимки:
http://dafinaaa.snimka.bg/nature/gradina.487193.18115971
http://dafinaaa.snimka.bg/nature/gradina.487193.18115826
Мога да видя дали ги има още в градинския център ако те интересува.
Как` Сийка, има остатък от една прастара череша и може би случайно да съм улучила и със сянката Grinning , но за зимното предпазване-добра идея ми даваш! Особено ако споделиш твойта практика....

# 312
Това, което сте купили в саксия ли се продава, или като фиданка или лозичка?
До колко години ще живее в саксия? Есента ли да го преместя на мястото му?

Аз го купих от цветарски магазин. Продават ги в саксийки, в красиви картонени опаковки (подобно на това, което показа Pippo, но явно на друга фирма). Има и от двата вида - и от двуполовите растения, и от еднополовите, като е указано на опаковката дали е мъжко или женско. В подобни опаковки продават и други плодни храсти и дръвчета, също и декоративни - клематиси, бугенвилеи, пасифлори и пр.
При майка ми е доста по-хладно, отколкото в Стара Загора, та затова го държа в саксията вкъщи месец-два, докато се затопли трайно. После го насади в градината и повече не го е местила. Много му трепери първата зима, но успя да се пребори геройски със студа. Беше затрупано с рогозки и добре овързано. Напролет имаше нови клонки и така си тръгна...

# 313
Замислихте ме с това киви.
Пишат хората,че колкото повече светлина има кивито,толкова е по-голяма вероятността да цъфне.
Не видях снимка на растение на сянка- пълзи по къща ,скеле или асмалък.То само се излага на директна светлина.
Нали е и тропическо растение.
http://hortiplex.gardenweb.com/plants/jour/p/53/gw1000553/1188281019844384.jpeg
А цъфне ли и има подръка мъжко-вече е лесно. Laughing
Аз съм яла от тези с грапавата кожа,а Issai е с дребни гладкокори плодове.
Четох,че има руски сортове по Камчатка виреят.
Вече нямам търпение да покажете снимки на цъфнало Киви.
ПС.А как се отнасяте към сладките картофи-батат?

Последна редакция: ср, 07 апр 2010, 01:01 от Веселчето

# 314
Вълк, прати ми снимката. Щом е за един надпис ще се справя  Wink Пробвах с тази от профила, но е много мъничка и се размазва.
irinii, от Метро бяхме взели някаква тор на гранули за райграса. Не помня име, уикендът като отидем мога да дам още информация.

Общи условия

Активация на акаунт