(Био) зеленчукова градина 2

• 110 654
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
Вес- краставиците ще пълзят нагоре, и мисълта ми беше дали може да се пробва да се засади зеле между тях newsm78

При мен наближава да се освободи една площ от балучките тоест зеления лук.Трябва да засея с нещо Rolling Eyes-трябва да го измисля.
Някой отглеждал ли е Алабаш?

# 601
  • Русе
Миналата година отглеждах алабаш, но много трудно го опазихме от въшки  или белокрилки не знам как се казва това дето яде зелето. Сигурно рано го насадих, защото лятото започна да става кухо вътре. Използвах го за туршии, но не съм очарована, но въпрос на вкус. Предпочитах по-вече червено цвекло отколкото алабаша.
  Да питам садихте ли доматите в градината без найлони и бутилки? Иска ми се вече утре да ги слагам, но не знам дали ще е вярна прогнозата за 2-3 градуса във понеделник и вторник.

# 602
Преди 3 седмици насадих семе от тиквички под бутилки - нищо не стана. Разрових вчера и нищо не се вижда, ни семка, ни нищо. Може би твърде надълбоко ги бях сложила - поне на 5 см. Мисля сега пак да пробвам. Семето е подбирано от миналата година от тиквичките ни.

Иначе малкият си беше сложил и той 2 семки в една кофа и то на 2 см максимум дълбочина - там едната е поникнала за всеобща радост  Laughing

На каква дълбочина трябва да се слагат семките от тиквички? Мисля пак да сложа.

# 603
  • Русе
Преди 3 седмици насадих семе от тиквички под бутилки - нищо не стана. Разрових вчера и нищо не се вижда, ни семка, ни нищо. Може би твърде надълбоко ги бях сложила - поне на 5 см. Мисля сега пак да пробвам. Семето е подбирано от миналата година от тиквичките ни.

Иначе малкият си беше сложил и той 2 семки в една кофа и то на 2 см максимум дълбочина - там едната е поникнала за всеобща радост  Laughing

На каква дълбочина трябва да се слагат семките от тиквички? Мисля пак да сложа.

Моите тиквички ги посях в една кутия много на плитко и поникнаха около 90%. Когато станаха 3-4 см. ги извадих внимателно и ги посадих в градината. Сега са с 4-5 листа и дори вече не са покрити.

# 604
Присъединявам се към отбора на мамите с помощници в градините, и ние сме от тях! Синчето ми тича между лехите, копае дупки и погребва в тях фараони разни, играе на топка с комшийката, хвърля разни неща... И котката. Тя проверява какво правя, точи си ноктите по лозичките, играе. Зайчето го видяхте, одеве пресявах граха, че има пригризани. Добре поне че кучето е вързано. Помагачи бол, но така ми е добре - да има деца, животни, смях, глъчка.
Доматите наистина могат да се разсаждат полегнали, това ускорява образуването на нови корени и го прави по-независим от сушата. Една година, като начинаеща, накупих едни големи стъркове, мама се хвана за главата! Така ги посяхме - легнали в браздата, до листата на първия слагаш корените на втория и така. Стават за чудо и приказ! Дори понякога някой самораслек си оставя, но като се защурам и го забравя, той полегне, пусне нови корени и отново тръгва нагоре. Пробвах и колтук да вкореня, и това става. Изобщо номерът е да се затопли времето - и всичко пощурява! Салатите ми вече прерастват.
mimi_vi2, ромите са ти чудесни, браво!

# 605
  • Русе
Присъединявам се към отбора на мамите с помощници в градините, и ние сме от тях! Синчето ми тича между лехите, копае дупки и погребва в тях фараони разни, играе на топка с комшийката, хвърля разни неща... И котката. Тя проверява какво правя, точи си ноктите по лозичките, играе. Зайчето го видяхте, одеве пресявах граха, че има пригризани. Добре поне че кучето е вързано. Помагачи бол, но така ми е добре - да има деца, животни, смях, глъчка.
Доматите наистина могат да се разсаждат полегнали, това ускорява образуването на нови корени и го прави по-независим от сушата. Една година, като начинаеща, накупих едни големи стъркове, мама се хвана за главата! Така ги посяхме - легнали в браздата, до листата на първия слагаш корените на втория и така. Стават за чудо и приказ! Дори понякога някой самораслек си оставя, но като се защурам и го забравя, той полегне, пусне нови корени и отново тръгва нагоре. Пробвах и колтук да вкореня, и това става. Изобщо номерът е да се затопли времето - и всичко пощурява! Салатите ми вече прерастват.
mimi_vi2, ромите са ти чудесни, браво!

Виждам, че си доста активна във форума би ли казала за твоите разсади на домати в градината ли са или чакат още да се затопли?

# 606
Ани, в градината на открито са, без покритие, но току-що се уплаших от прогнозата за слани! Ако можеш малко почакай. Аз взех да разсаждам, но имам достатъчно количество, с което да заменя повредите. Пробвах и с лютите чушлета, сложих малко, ако е на късмет ще ядем.
А, сега виждам, че имаме и друго хоби да споделяме с теб!

# 607
Днес зясях зелен боб. Сложих семе от краставички да се ратят, да си пуснат кълнчета. Утре ще сложа тиквички. Наскубах спанак, лук за зелен и една китка магданоз. Кайсиите ще са малко, вече си личи. Тъкмо в най-обилния цъфтеж заваляха студените дъждове и не спряха. Дори и кайсиеви листа има поразени, увиснали и изсъхнали. За прасковите още не си личи.
Ония гадове, дето гризат листата на лука се научих да ги мачкам с пръсти. Голяма гадост.

# 608
анн- не рискувай с доматите на открито.Задръж разсада за към 6-8 май .Т ака беше писал Куркума!
Ако си на зор да засаждаш домати-само ги покрий с найлон или туби до 6-8 май.
За мойте домати който са под найлон важи същото .

# 609
Да ти вкусна и мирна вечерята,Вълк! Laughing
Зачетох се в битката с вредителите-насекоми.Тези белокрилки по зелето обичали да кацат и се размножават на жълто.Ако боядисаш дървени парченца, намажеш с лепило и ги разхвърляш покрай зелките-край на изядените зелеви култури.
А ябълковият молец,който ходи по сливи и праскови държел на белия цвят.Пак по същата рецепта с боядисаните лепенки.
ПС.Не знаех,че алабашът растял над земята.Не било ряпа. Embarassed
По-едро от топка за тенис не било вече сочно,вдървенявало се
.Аз съм го пробвала нарязано на колелца,до сурови моркови,дръжкова целина и едни сосчета за топене.Като обелен кочан на зеле е вкусът му.

# 610
  • Русе
Ани, в градината на открито са, без покритие, но току-що се уплаших от прогнозата за слани! Ако можеш малко почакай. Аз взех да разсаждам, но имам достатъчно количество, с което да заменя повредите. Пробвах и с лютите чушлета, сложих малко, ако е на късмет ще ядем.
А, сега виждам, че имаме и друго хоби да споделяме с теб!

И аз тази вечер се уплаших от прогнозата за слани и ще се наложи да почакам, но сега пък се страхувам за поникналите ми картофи, че толкова добре са се наредили. Всички разсади на цветя също съм посадила. Кажи за другото хоби, че не мога да се сетя.

# 611
Гледам, че от снощи никой нищо не е писал, сигурно земеделствате Simple Smile И аз така. Бяхме на новата градина, правих бразди на ръка, с мотиката. Изтеглиха ми се ръцете, като на орангутан. Сложих малко картофи, американска царевица, оранжеви тикви и то заваля! ooooh! Ходих и малко на разходка, набрах гъби миризливки. В момента се готвят със заешко, невероятен аромат!
Ани, видях ти плетивата, но за това на ЛС. Другото, което много ме впечатли, са огромния брой палми, които отвъждаш. Те какви са? За хоби или за търговия? А през зимата къде ги прибираш? Извини ме за многото въпроси, но съм страшно впечатлена!
Вълчо, и на мен ми се струва, че тази година няма да е добра. Джанката не цъфна добре, почти няма завръзи, а и каквото има, те децата го ядат. Ябълките и те така - тук, таме някоя цветна китка. Кайсията изсъхва, нещо по клончетата, болест ли, гъбички ли са... Само вишните засега са отрупани с цвят, другите овошки не ми харесват.

# 612
Ана, на майска гъба ли викате миризливка? Ние й викаме брашнена гъба, мирише на брашно.

Току що слушах прогнозата за времета, вторник, сряда - вероятни слани в Делиормана.
Кайсиите ми имат попарено от студените дъждове ли, или от слани. Листа и кайсиики. Тук там ще остане някоя, личат си по-едричките. Нищо, ще станат едри, като лятоска.

# 613
  • Русе
Палмите са 10- 13 годишни . Лятото ги  изнасям в градината, а зимата са в къщи. 10 палми са и ако намеря купувач може и да ги продам. Имам много малки палмички и  много им се радвам.

# 614
Аз не съм ходила на къщата от една седмица и нищо не земеделствам. Единствено си гледам разсадите на терасата.  Беше лошо времето, а моя все на работа и не сме ходили. Утре ще отидем, макар, че след дъжд едва ли ще мога да вляза в градината. Тази вечер ходих с малката в парк Стратеш тук в Ловеч. Отрупано е навсякъде с диви ягоди. Извадих си няколко, ще ги бодна из цветята, видях в една градина така и стои интересно. Навита съм да си купя палми, но като отидем да живеем постоянно в къщата, за да има къде да ги прибирам зимата. Майка ми е донесла няколко лимонени дръвчета от Гърция, но са в братовчед ми в София, май месец ще си ги докараме, като отидем за Гергьовден. Само се чудя къде ще ги прибера зимата в нашия малък апартамент. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт