Униформите в училище - ЗА или ПРОТИВ

• 34 371
  • 424
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Не си единствената. Аз също съм твърдо против униформите поради две основни причини. Първата е чисто емоционална - мразех ги като ученичка, бяха ужасни, грозни, непрактични. Върху децата се упражняваше ежедневен тормоз, т.е. дежурният учител заставаше на входа и не допускаше някой, който не е в униформа. Вероятно пишещите тук са по - младички, а аз вече съм към динозаврите, на които зрелият социализъм още им държи топло. Втората причина е, че ужасно мразя унифицирането и рамките. Аз самата съм учителка и повярвайте ми,  не виждам никаква връзка между униформите и дисциплината. Не и е това проблема на образователната ни система...

# 286
  • Пловдив
Ето тук може да се видят (някои от децата са без пуловерите, тъй като времето беше топло):
Много са красиви.А защо има и в синьо ,и в червено, в два варианта ли са?

Не, червеното са народни носии. Това е първият учебен ден и две от момиченцата даваха на първокласниците питка и поливаха вода с менче. Затова ги облякохме с народни носии. Просто снимката е по-отдалече и не се вижда може би добре.

# 287
Ами аз не ги намирам и тези за красиви.Бяла риза, пусната върху плисирана пола....И това зимата как смятате да бъде?Аз дъщеря ми с пола зимата и насила не мога да я накарам да ходи. TiredБялата риза детето ми си я има, но риза е неудобна дреха за ежедневието при малките деца.Тениски-ок.Ама ризи-извинете....чорапогащници за тези поли...въобще-едно няма, което да ме грабне.Даже пт показаните тук-ми една не ми хареса.Като че ли най-нормални изглеждаха онези с дънковите и розови блузи, въпреки, че на пръв поглед и тях не харесах, сега, сравнени с тези са направо красота. Tired
А носиите си личат, че са носии, как пък ви хрумна, че са униформи. Crazy
На мен дрехите, които закупих за детето-дънки, блузи, маратонкии пр, като сума са под сумата за униформа, и то за един чифт униформа.Ако се напъна да купя поне 3 чифта, защото, ако ще е нон-стоп в ежедневието един чифт е крайно недостатъчен-сумата отлита в небето.Само за справка-за едни близнаци гледах-около  500 лв са дали.... Tired
Полите...полите ме бъркат мен ужааасно много.От къде им хрумва на тези хора-целогодишно момичетата да се веят с къси поли. ooooh!

# 288
  • Пловдив
Казах, че имаме и ватирана блуза Simple Smile Носи се, когато не се носи ризата.

# 289
Каква е цената на ватираната ви блуза?
Ето как е при моето дете-има блуза с къс ръкав-тип лакоста и същата-с дълъг.Единствено тях одобрявам.Всичко останало нататък е недомислено.Блузите са по 14-18 лв.Това е висока цена, като сметнеш и бройки.Следва рокля за момичетата-тип сукман.Това означава, че когато е топло-върху блузата с къс ръкав се надява и сукмана и става пак на гърба топло.Цената на сукмана е над 30 лв./за справка-дъщеря ми до този момент не е носила по-скъпа дреха, рокли, закупени от магазин с всичките му данъци и печалби-сртуват по-малко.
И пак-смешно ми е-ватирана блуза с плисирана пола...Блуза тип лакоста и сукман-официално е, егати официалното... ooooh!Това означава детето да не помирише маратонки-най-удобната обувка за ходене на училище и тичане на двора.Маратонка с тази плисирана пола е пародия.Или маратонки върху тънък чорапогащник. Tired

# 290
Наистина в повечето училища униформите са голяма недомислица и ми се струва,че са избрани такива варианти-''от немай къде''.

В училището на дацата няма униформи,но в съседното има/ и май не се задължителни и там newsm78/...,та там униформата се състои само от карирана риза-няколко нюанса на зелено и жълта вратовръзка...до тук бива...,но надолу е по желание,а на повечето деца желанието се изразява в дънки.Някак не ми се връзва вратовръзка с дънки Naughty

# 291
Аз съм от малкото, които наистина не искат униформи. Не само защото вероятно ще са скъпи и некачествени, а по принцип. Да, децата ги чака дълъг период, като пораснат, през който ще носят облекло съобразно професията си. Защо поне в детството да не си носят нормалните дрехи и да си имат всяко своята индивидуалност. Ползата от уеднаквяване не я виждам. Самата аз хванах периода с униформите, ами мразех ги от сърце, докато ги носех. Може би затова не си представям как радостно обличам детето с униформа и го пращам на училище  Wink

Казах и преди мисля - синът ми е до обяд на училище, следобяд е на спорт. Ако въведат униформи, той ще е униформен в училище до обяд и с анцунг следобяд. Е къде и кога ще си носи тогава нормалните дрехи, които вярвам, са доста по-хубави от която и да е униформа? Може би съм единствената, която не вижда ползите от униформите, но наистина така мисля  Peace
Как ще си единствена? Я колко страници тема - ако всички бяха съгласни или респективно - всички несъгласни, щеше бързо-бързо да приключи.
Надълго и нашироко се аргументирах, но пак - не искам униформа за детето си, защото не виждам ползата от нея. Ползата. Кой е нещастен без униформа, ученикът, родителят, или учителят? Или директорът? А проблеми покрай нея - много и очевидни. Независимо дали се дължат на същината на начинанието, или на българското му изпълнение.
Не ми харесват и последно показаните униформи, съжалявам. Разбира се, някой може да не харесва как е облечено и моето дете, но поне, в ситуацията на училище без униформи, е свободен да облече своето по свой вкус.

# 292
А кому е нужно вратовръзка за Малки деца?Значка, шалче, някакви атрибути -ок.Тениски с емблеми-ок.Но-плисирани поли за ежедневието-по-голяма глупост не можаха ли да създадат... Tired

# 293
Сега се сещам,че в другото  квартално училище по корабостроене и кораборемонт/така беше навремето,но сега не се сещам  newsm78 как се казва/ униформите са много хубави Peace,но там става въпрос за вече пораснали деца-предимно момчета,които пък по други съображения се бонтуват срещу униформите.

# 294
  • Пловдив
Каква е цената на ватираната ви блуза?
Ето как е при моето дете-има блуза с къс ръкав-тип лакоста и същата-с дълъг.Единствено тях одобрявам.Всичко останало нататък е недомислено.Блузите са по 14-18 лв.Това е висока цена, като сметнеш и бройки.Следва рокля за момичетата-тип сукман.Това означава, че когато е топло-върху блузата с къс ръкав се надява и сукмана и става пак на гърба топло.Цената на сукмана е над 30 лв./за справка-дъщеря ми до този момент не е носила по-скъпа дреха, рокли, закупени от магазин с всичките му данъци и печалби-сртуват по-малко.
И пак-смешно ми е-ватирана блуза с плисирана пола...Блуза тип лакоста и сукман-официално е, егати официалното... ooooh!Това означава детето да не помирише маратонки-най-удобната обувка за ходене на училище и тичане на двора.Маратонка с тази плисирана пола е пародия.Или маратонки върху тънък чорапогащник. Tired

Когато човек реши да не хареса нещо винаги ще има причини Wink

Не знам цената на ватираната блуза. Както казах спечелихме проект, който финансира униформите, но тъй като след няколко събирания с училищното настоятелство родителите поискаха допълнения те си доплатиха по 30 лв. за всичко, което съм казала, че е към униформата - тениска, ватирана блуза, пуловер, пола(панталон), значка. Момичетата могат да носят панталони като момчетата, нищо не пречи, като с това носят и горната част от униформата. С полите е обичайно да се носят обувки, но има деца, които не са с униформи и пак си носят полички, които са с маратонки. Въпрос на вкус е и всеки родител си преценя.

И тъй като училището ми е и в квартала, в който живея няколко пъти съм виждала деца, които излизат с родителите си в събота и неделя и са с униформите. Първият път като видях в понеделник попитах момиченцето защо е било с униформата - от чисто любопитство - и то ми отговори, че отивали на гости и то искало хем да е хубаво облечено, хем да се похвали. Simple Smile

# 295
Против униформите съм. Не мисля, че децата имат нужда от тях. Нека се обличат както им харесва и както им е удобно!

# 296
  • София
Не си единствената. Аз също съм твърдо против униформите поради две основни причини. Първата е чисто емоционална - мразех ги като ученичка, бяха ужасни, грозни, непрактични. Върху децата се упражняваше ежедневен тормоз, т.е. дежурният учител заставаше на входа и не допускаше някой, който не е в униформа. Вероятно пишещите тук са по - младички, а аз вече съм към динозаврите, на които зрелият социализъм още им държи топло. Втората причина е, че ужасно мразя унифицирането и рамките. Аз самата съм учителка и повярвайте ми,  не виждам никаква връзка между униформите и дисциплината. Не и е това проблема на образователната ни система...

thumbsup thumbsup thumbsupАз вече писах по-горе колко много мразя униформите понеже и на мен развитото и завитото соц.общество отпреди 20-тина години още ми държи влага. Меренето на дължината на косата, емблемите, които не шиехме на гадните сини престилки и вдигането на крачолите на момчетата за бели чорапи - това сутрин беше повод за извиване на опашка пред училище! И ползата от това никак не я виждам!....И не можаха да ни унифицират въпреки всичко...и разлики между нас имаше..щот винаги хората са различни! И заради това и още много неща не искам и не мога сутрин да слагам с радост униформи на дъщеря ми!

# 297
  • София
Разбирам прекрасно защо на много хора идеята за униворми им допада - създаване на принадлежност, ала-бала, все едно чета за корпоративната култура!  Wink Обаче аз предпочитам първо училището като система да се промени отвътре и да си възвърне авторитета на място за обучение и възпитаване на децата, отколкото да тръгва да ми прави жалки опити да започва отвън. и като че ли нарочно, историята с униформите създава повече проблеми, отколкото ползи.

# 298
  • най-шареното място
А има училища където нещата вървят успоредно. Децата се гордеят с училището си. Родителите са доволни от избора си. Униформата е точно белег за успех на децата.

Казвам го като човек, който като види дете с определена униформа по улицата се възхищава на детето, което я носи заради училището в което е успяло да влезе Simple Smile Е, не само много тези училища и униформи, но го има този момент Wink

# 299
А има училища където нещата вървят успоредно. Децата се гордеят с училището си. Родителите са доволни от избора си. Униформата е точно белег за успех на децата.

Аз много се гордеех с емблемата на гимназията и ми се искаше всички да я видят, с удоволствие я носих.
малко встрани от темата, но някой може ли да каже за основните училища от Варна кои са най-красивите и практични униформи?

Общи условия

Активация на акаунт