Униформите в училище - ЗА или ПРОТИВ

• 34 371
  • 424
  •   1
Отговори
# 300
Детето ми се гордее с училището си, аз също, защото и аз съм възпитаник. Rolling EyesДоволни сме от избора си и аз и детето.Успех бележи целият клас, миналата година, сега нещата продължават градивно.Като чета темата за първолаците и разказите за насилие, направо все едно за друг свят чета.Затова смятам, че нещата може да са Успешни и Без униформа.Знак за принадлезжност може да бъде значка, емблема и т.н. атрибут-отличаващ, показващ на кое училище е възпитаник едно дете.Ма чак на гости с униформа ми иде прекалено.А и принципно-все още са недомислени нещата, живеем в страна с 4 сезона, в трудни времена, с много проблеми.Съжалявам, но Униформата не решава тези проблеми, напротив, даже товарят финансово в трудни времена доста семейства.Факт е, че аз дадох 200 лв за униформа.Факт е, че дадох 150 лв за други дрехи, с които така или иначе детето си ходи до ден днешен, защото униформата се шие.Все още.Факт е, че дадохме и още едни "други" пари, свързани с началото на учебната година.Сумата набъбна , а детето по-гордо няма да стане.Достатъчно гордо е. Stop Crazy

# 301
  • най-шареното място
Аз май и преди писах "за и против" е едно. "Против варианта в нашето училище" е друга тема.
И нашата иниформа беше малко по-скъпа от дрехите, които купих за детето. Понеже на гости с униформа ще отиде само ако е директно след училище и не съм сетила да взема дрехи.

Обаче 4те сезона не ни пречат, нито качество и цена /понеже са прилични/. Виж това че е платено, и се шие .... и незнайно докога е ужасно. И 200те лева са ми много и на мен... но това е частен случай. Най-лошото за мен е, че малцина родители се оплакват от това или пък на никой не му пука. И така униформите са наистина зло за семействата...

# 302
арт мама, никак не е частен случай.Повечето родители около мен са така и тук-там някъде е по-разумно.Категорично не е частен случай.Първо.И второ-представи си сега сумите за 4-сезонни варианти.И трето-факт е, че децата са ОК и без униформата, имат други неща за оправяне-стол...салони за физическо...зелени училища и подобни.Помня епичните войни тук в темите преди една-две години-по повод условията.Нашето училище, установих, е едно от малкото с Условия.На чий да надянат децата униформи и да се гордеят, като нямат един салон нормален.Промерно.И други проблеми има.
Категорично заставам зад мнението, че поне за малките-дори да предположим, че униформата е безплатна-не е нужна.Просто е излишна.Както смятах за излишна екстра системата за прием в детските градини/при  пуска и се спрягаше именно като екстра, две години по-късно продължавам да твърдя, че това е една голяма Грешка/Надцакване и парадиране се случва с децата-закърмени с тази идея от семейна среда.И това униформата не го спасява.Напротив.Имам случай на пародия и над униформата пред очите си, та знам.Също съм живяла достатъчно години под престилка и униформа, за да знам, че е илюзорно-знаехме кои са децата с родители с възможности Въпреки престилката.Смея да твърдя, че един вариант на престилка всъщност е доста по-удачен-от една страна предпазва дрехата от търкане/ръкавите стават черни, или се закачат отпред на чика/, от друга са всесезонни-могат и върху бельо, могат и върху пуловер.Абстрахирайки се от безличния син цвят навремето-престилката е една много по-функционална дреха за училище, отколкото униформата.
Това са си мои усещания, разбира се, и никой не ангажирам да се съгласява.
Относно безропотността на родителите-тук си много права-от градината, та до 12 клас-мълчат като мулета и това е...обаче по форумите все за рекет теми се спрягат-кой за какво им искал пари...но на родителската-оооо, даааа, разбира сеее, ама как.... Tired

# 303
  • най-шареното място
Аз също харесвам престилките и по същите съображения.
И много съжалявах че ги няма като изискване а градините даже където се поддържат летни температури и зимата пк децата се обличат с анцузи...

Явно моят опит и познати ме лъжат - масовия случай при познатите ми е удовлетвореност от вида на униформата с евентуални забележки за срок на едно място.

Иначе  да, тя униформата няма как да крие пари или претенции - има си обувки, чанти, якета, телефони и поведение...

# 304
  • София
Ами, който ги харесва, да си ги носи! И сега не са забранени! Но не и да се натрапват на децата в училище поради всякакви безубни причини! Според мен като цяло много родители ги тресе романтичната представа за елитните частни училища и техните унивофри от филмите, ама забравят, че в БГ нещата никога не са така, както трябва да бъдат! Peace На мен ми е достатъчно, че през цялото време в гимназията имахме униформи. По-омразно нещо не съм навличала върху себе си, второто място държат униформите от военното обучение!

# 305
Андариел, същите безумни причини спрягат за униформите.Като също така спрягат удобство някакво имагинерно и илюзорно.Не намирам за удобна подобна униформа за ежедневие на малки деца в училище.В тази връзка споменах, че ако ще е до удобство-престилката като такава е в пъти по-добре от униформа.Но не въвеждат престилки, а униформи.... Tired

# 306
  • най-шареното място
Има само един минус престилката - глади се.
А униформата на детето не. И за мен е плюс. Не че не може ентусизирано да си я изгладиш, но аз не съм такъв типаж Simple Smile

# 307
е как униформата не се глади?Тези блузи, тази пола?От какво са направени, че не с егладят? Thinking

# 308
  • най-шареното място
При нас е трикотаж - летен, есенен и зимен и само от кръста нагоре. Нищо не се глади освен ако не държиш Simple Smile

# 309
  • София
ние навремето нямахме униформи до осми клас и като гледам, родителите ни не са се натискали за такива, че да ни е по-удобно на нас и на тях! За мен нямаше нищо удобно в униформата, а дори напратив, само проблеми ми създаваше как да се облека под нея! зимата, обуех ли панталон, приличах на елхичка или на булите от селата от Делиормана, а през топлото време само за един час потта засъхваше във формата на бял кръг.

# 310
  • София
ние навремето нямахме униформи до осми клас и като гледам, родителите ни не са се натискали за такива, че да ни е по-удобно на нас и на тях! За мен нямаше нищо удобно в униформата, а дори напратив, само проблеми ми създаваше как да се облека под нея! зимата, обуех ли панталон, приличах на елхичка или на булите от селата от Делиормана, а през топлото време само за един час потта засъхваше във формата на бял кръг.
Андариел, ама как ме разсмя и върна във времето! Наистина зимата приличахме на елхички с дрехите под престилките....ааа, опитахме и пуловер върху тях, но бяхме привикани при директорката за неспазване на дисциплината и бунтарски настроения Joy Joy Joy Но истински смешно беше докати ни разрешат зимата да обуем панталони - тогава пъхахме всякакви по-дебели поли под престилките понеже замръзвахме, обути задължително в най-дебелия вариант на дамските чоропогащници (а това беше някаква неописуема материя, грозна и бабешка), задължително в бежово.... Sick И това всичкото в годините, когато човек иска да бъде различен!...То тогава не искаха да бъдем различни де...
А това за белите кръгове - наистина беше кошмарно...да не забравяме кошмарната синтетика, която като я гладиш, лъсваше по ръбовете!

# 311
  • най-шареното място
Е, това наистина е страшно. Поне престилките не бяха ли памучни?
Моята си беше чист лек памук. И слава Богу нямаше проблеми да е върху панталон... и тогава си беше туника Simple Smile понеже нямаше мин. дължина Simple Smile

# 312
Моята престилка бе памучна навремето и се носеше върху панталон зимата, съвсем лека беше, така, както сега нося туника върху дънки.Просто беше тъмно-синя.Нериятно бе в един момент в горен курс, че ни накараха да Собствените ни якета да зашием емблемата на училището. ooooh!Същинската униформа, която беше като гледам-същата като от снимките тук-лисирана синя пола, бяла риза и синя или червена вратовръзка-според класа, за чавдарче и за пионерче.Значките и калпаците не носехме също ежедневно.Така спретнати-бяла риза+връзка+плисираната пола-това бе за празници, по повод, ако ни водят някъде.Принципно аз разлика в днешните почти не виждам.Гледам-спрягат се бели ризи повсеместно и преобладават сините поли, по възможност-плисирани.Но вече искат да е това ежедневното облекло на децата.Емо сори-ама не е практично и не е удобно, ако за момент забравим и цената.

# 313
  • София
Е, това наистина е страшно. Поне престилките не бяха ли памучни?
Моята си беше чист лек памук. И слава Богу нямаше проблеми да е върху панталон... и тогава си беше туника Simple Smile понеже нямаше мин. дължина Simple Smile
Нямаше памук - един гаден тъмносин полиестер! Не знам откъде сте ги намирали памучните престилки. А освен това никаква туника - имахме изискване за дължина - под коляното! Кошмар! Лятото ги подгъвахме с безопасни игли като минехме церберската проверка на входа!...А пионерската връзка на възраст 14 години беше кошмар и повод за подигравка из целия път от къщи до училище за смелчаците, които ги слагаха от вкъщи...."Готините мацки" ги носехме сгънати на 10 и ги слагахме в училище...но във вид на хармоника и следваше конско от класната за класовото ни съзнание хихихихихих

# 314
Ми до коляно де-точно днес аз така ходя, с туника до коляно.
Как да е.
Номерът е, че сега връщат всичко това с изкривена идея за принадлежност.

Общи условия

Активация на акаунт