Въпрос към християните.

• 23 536
  • 456
  •   1
Отговори
# 225
  • София
migitonewsm10

# 226
Не цитирам само, каквото ми харесва. Да, без Христос не е възможно да се стигне до Отца. Но не бива да се отричат другите Учители на човечеството. Без синтез не може да се премине в Шестата Раса, която е сега на Прага.  Нима отричаме Стария Завет?  Всеки Един от Тях има Своя безценен принос. Не може да ги подминаваме, защото Те също са пратени от Отца и работят рамо до рамо във Велико сътрудничество и Братство.

# 227
  Аз и преди категорично отбелязах,че Библията е писана от Посветени. За да се разбере Библията, трябва да сме наясно с резултатите от посвещението. Тези резултати могат да бъдат представени по начин, достъпен за днешният съвременник  с неговото будно, дневно, логично и аналитично мислене. Затова днешната епоха има своята Наука за Посвещението. За да бъдат разбрани Истините на духовният свят тук и сега, съответстващо с познавателната степен на развитие на днешният човек. От тук произтичат и някои заблуждения. Пряка верижна реакция. Всяко едно тълкуване на Библията, без да се вземат предвид резултатите от посвещението, може да няма реална обективна стойност. Може да има лична стойност, която трябва да бъде дълбоко уважавана, сиреч да бъде уважавана личната свобода. Но тази лична стойност може да няма нищо общо с реалните факти. Изгрева си е Изгрев-реален и веществен. Не мога да дефинирам какъв е Изгрева, ако базирам неговата поява на личните ми чувства, вълнения и въжделения. Данните от посвещението изложени в Библията не могат да бъдат разбрани, ако поне не сме запознати с Резултатите от Съвременната наука за Посвещението. За да твърдим, че определени личности са далеч от християнството, трябва да се мотивираме.  Дали тези хора  са запознати със съвременното посвещение?!  Ако не сме наясно с отговора на този въпрос, твърденията ни имат същата реално веществена стойност, каквато стойност има описанието, което можем да дадем за един човек, за когото   никога не сме чували и никога не сме виждали.
 Реинкарнацията/Прераждането/ е реален духовен факт. Посвещението винаго го е потвърждавало. Посветените и в миналите времена и днес са категорично наясно по това. Да се отхвърлят подобни Духовни факти, е една позиция, която не почива на реалността. Затова човечеството, все повече ще се отдалечава, от съвременната Теология, защото тя не изяснява религиозните факти в светлина на живото духовно познание.

# 228
Пак казвам, вие си вярвайте в каквото си искате.
Прераждането противоречи на християнство, защото ако имаше друг начин да се очисти човек от греховете си, то Бог нямаше да идва и да страда за нас.
Трябва много точно и ясно да се различи какво е християнство и какво езотерика.
Но да се мешат двете е поругаване с жертвата на Христос.
Никъде в Библията не пише за шести раси. Напротив обаче пише за лъже учители които ще галят ушите на хората с учения, такива каквито на тях им харесват.
Кое е реалност и кое не, как може да се докаже!?
Все пак аз съм тръгнала от езотериката преди да се обърна към Христос и много добре знам какво говоря.

# 229
  Обективната реалност на реинкарнацията не противоречи по никакъв начин на Християнството. Това и без друго е ясно.
И без друго е ясно, че хората вече са узряли до там, че да не се афектират от такива твърдения за да задушават своите  познавателни стремежи.
 Субективната човешка карма, неизбежно се изкупва в последователните реинкарнации на човешкият Дух. Всяко човешко действие, освен субективна, има и обективна  страна. Обективната карма, това е значението на дадено индивидуално действие за общочовешката еволюция. Тя няма как да бъде изкупена от отделната личност. Обективната карма се поема от Христос. Само така става възможно развитието на човечеството в бъдеще. След Мистерията на Голгота, Господар на човешката карма става Христос.   Христологията е много застъпена в Духовната Наука. Стига човек да прояви желание и познавателен стремеж е много лесно подробно да се осведоми по въпроса.

# 230
Да стига да прояви желание, човек може да се "осведоми" за много неща.
Човек не може да се самоусъвършенства до толкова, че да остане без един грях. Съвършени хора няма! Т.е няма начин по вашата логика да спрат да се прераждат... Има само един начин-хората да си мислят, че са добри, за това езотериката не поставя точни и ясни дефиниции за добро и зло.
Само не разбирам какви са тези напъни всяка християнска тема да бъде залята с окултизъм и да се поругавате с това което направи Христос на кръста?
Има цял под форум за това и там си пазите територията да не припарват инакомислещи... Каква е целта!?

# 231
Миги, окултизмът не изисква толкова задълбочено четене, по- лесен е, по- достъпен, може да се "копне" по нещо от тук и от там, не изисква строго пожизнено самоусъвършенстване.
За истинския християнин е недопустимо да живее лично в разрез с онова, в което вярва, а това е трудно за изпълнение, каквото и да си говорим. Както сама упоменаваш, перфектно изпълнение тук няма.
Окултизмът има толкова много течения и проявления, че него всеки може да си го нагжда според личните си представи за добро и зло и според това, което лично той познава, окултистът може да си приеме каквото му е удобно, включително и някои части от христовото учение и да ги съчетае с будизъм и астрология. За християнина такова смесване е недопустимо.
Затова и за нехристиянина е удобно да се приеме и това, че до Христа може да се стигне буквално по който и път да се тръгне. За християнина това е невъзможно.

# 232
Всяко едно Учение изисква послушание от ученика и непрекъсната упорита работа върху себе си.  Освен външната църква, основана от св.ап.Петър, има и вътрешна - езотерична църква, основана от св.ап.Йоан. Не може да се отрича нито едната, нито другата. Зад разнообразието на външите ритуали, човек трябва да съзре единството на всички Учения в техния чист вид - така, както са излези от Бога.
Който не е узрял, за да види идейното единство на Целокупното Божествено Здание, нека следва своята религия или църква. Така е и най-добре за него.
Но който е надраснал рамките на една религия, за него е твърде тесногръдно да отрича другите пътища за духовно развитие. То е все едно да се проповядва расизъм. 

# 233
Но който е надраснал рамките на една религия, за него е твърде тесногръдно да отрича другите пътища за духовно развитие. То е все едно да се проповядва расизъм. 

Да разбира се, как така ще кажа, че разбирането на някого за добро, не е добро...
Един педофил също мисли, че е добър...
Ама и аз съм тесногръда, кво да ме правиш.
Само дето апостол Павел и апостол Йоан са говорили едно и също както за Христос, така и за спасението. Езотериката противоречи на жертвата която Христос направи на кръста. А точно евангелието от Йоан и в Откровение се говори най-много за това. Говори се за Исус като жертвеното агне без недостатък... каква езотерика, какви пет лева...
Пак казвам всеки да си вярва в каквото си иска, но няма начин да се смесва християнството с езотериката и окултизма!
А хора които да слушат учения които им чешат ушите и им говорят това което искат да чуят е имало и винаги ще има.

# 234
  Езотеричното Християнство обяснява по достъпен и жив начин Христовата Жертва.  И една от целите на Християнското езотерично посвещение е човек да стигне до изживяванията, които са имали апостол Павел и Йоан. А именно- реалното изживяване на връзката с Христос. Духовните импулси на епохата са такива, че все повече хора в бъдеще ще имат подобни изживявания.

# 235
Те защото нормалините християни нямат връзка с Христос...  ooooh!
Нормалните християни не се нуждаят от езотерика, за да имат връзка със своя спасител, те я имат, реална чрез Святия Дух, точно такава каквато са я имали и апостолите.

# 236
Те защото нормалините християни нямат връзка с Христос...  ooooh!

Аз не  разделям хората на окултисти, езотерици, адвентисти от седмия ден, православни или католици.

Истинското познание за мястото на човека в духовният свят е над подобни квалификации.

Последна редакция: сб, 31 юли 2010, 22:37 от Xylometazolin

# 237
Те защото нормалините християни нямат връзка с Христос...  ooooh!

Аз не ги разделям на окултисти, езотерици, адвентисти от седмия ден, православни или католици.

Библията ги дели. Смятам, че написаното в нея отразява достатъчно добре духовната действителност и, за да е написано означава, че има смисъл.

# 238
  • Сф
Мигито, много ми беше полезен постинга ти, винаги си много търпелива да обясняваш.
Очаквах да се включиш.

Именно за "христово съзнание" става въпрос, досега четох. Нещо като new age  християни.
Идеята е, че Исус не е дошъл, за да умре на кръста, а да покаже начин на съзнание, начин да бъдеш. Нещо такова.

Аз съм с мн. силно изразено критично мислене и трудно поддържам доктрини, но съм любопитна.

Ню ейдж и други подобни образувания са секти според християнството, нямам намерение да обяснявам защо, просто ако още съществува християнската книжарница зад Мак Доналдс на" Славейков", иди си купи книжки, а не питай по форума, защото трябва да имаш добри познания за религиите, за да си оформиш становище и да имаш основа на мислене в тази посока.
И внимавай с любопитството, да не прерасне в заблуда!
Тук като чета темата има 2, 3 ма със сериозни отлонения от християнството, пернали са ги сектите...
 Между впрочем те всички се наричат християни, но не са. #2gunfire

Последна редакция: сб, 31 юли 2010, 23:02 от toromanova73

# 239
Значи пак се връщаме в началото, а именно, че Светата Библия е писана от Посветени.
Без знание за езика на Посветените, Светата Библия има опасност да се разбира само буквално и да се стига до свободни интерпретации.
Щом се върнахме в началото, кръгът се затваря!

[
Внимавай с любопитството, да не прерасне в заблуда!

Ето това отблъсква днешният съвременен човек - изопаченото Християнство, или го прави роб на същото това Християнство със сведена глава и задушен стремеж към познания. Заплахата, страхът от езиците на огнения АД.
Мисля, че от старият завет изминаха хиляди години и не е нужно, еволюиращото човешко същество да се връща толкова назад.

Последна редакция: сб, 31 юли 2010, 22:52 от Xylometazolin

Общи условия

Активация на акаунт