Въпрос към християните.

• 23 469
  • 456
  •   1
Отговори
# 300
"Това не е равенство , не е и честно , не е и справедливо . Ако така седят нещата   според християнските основи не искам да имам момиче."

La Vida Loca...Не стоят така нещата въобще, но не е тук мястото да обясня.

# 301

Това не е равенство , не е и честно , не е и справедливо...

аз си мислех, че за времето си, такива идеи може да са били..много напреднали даже.
Но хората не са същите като преди 2000 години и сега в наше време може да имаме отношения между мъжа и жената на още по-високо ниво, както и познания и опит, които и в Библията не са описани.

# 302
"Това не е равенство , не е и честно , не е и справедливо . Ако така седят нещата   според християнските основи не искам да имам момиче."

Напротив, ако наистина имаш какво да кажеш по моя въпрос тъй като не чета дискусията ви с Магито , говори тук и сега . Peace Wink

Цитат
аз си мислех, че за времето си, такива идеи може да са били..много напреднали даже.
Но хората не са същите като преди 2000 години и сега в наше време може да имаме отношения между мъжа и жената на още по-високо ниво, както и познания и опит, които и в Библията не са описани.

Например ?

# 303

Разбира се някъде другаде, където аудиторията е от хора които не познават Библията, не познават другите учения и искат да им чеше някой ушите с неща които искат да чуят.
Да много повече би се харесала версията как мъжете в минало раждали и как Дънов издига жената на пиедестал.  Joy

La Vida Loca, мисля, че твоите разсъждения и чувства са породени от това, че възприемаш ценността на хората спрямо позицията която заемат. Логично е, повечето от нас са закърмени с феминизма и аз често се хващам да мисля по този начин. Но феминизма е възникнал точно от увеличения брой мъже които не могат да се справят с отговорностите и заради това, че някои хора им е било удобно да въведат евгениката. Целта на този бунт е бил да се срине семейството като институция както виждаме, че в момента се случва.
Какъв беше грехът на Ева, това, че пожела да бъде на равно с Бога. Тя не разбираше, че е ценна, обичана, щастлива, имаща всичко от което има нужда. Тя искаше да е като Бога със всичките му последици от това. Тя не осъзнаваше ценността си, че е любимата дъщеря на Бог, че можеше да си говори с него по всяко време, за нея беше важно да е на позиция.
За това Бог казва, че жените имаме нужда от смирение. Всички имаме нужда от смирение и мъжете и жените. Но жените много обичаме да сме последна инстанция, да сме в контрол на всичко. И когато ти се сложи отгоре "шеф", когато се налага да се съобразяваш с някой друг, нещата стават различни. Това не намалява твоята ценност, нито твоята значимост, но те учи на неща като дълго търпение, смирение, да не търсиш своето си (това е описано като част от любовта в Коринтяни 13 глава). Ти се хвана за това, че мъжът бил слава за Бога  Grinning да но на друго място пише, че ние сме светии. И ти си светия, ако си повярвала в жертвата на Христос. Това те прави ценна. Писано е, че ти си храм на Святия Дух, какво по ценно от това.
Разтърси се в нета и потърси как е възникнал феминизма. Възникнал е от един роднина на Дарвин и няколко окултисти. Започнали са с това, че уж жените са равноправни, с правото за аборти, със семейното планиране... обаче истинските цели са съвсем различни, а плодовете в днешно време. Не всичко което изглежда красиво и ни четка егото е добро.
Всъщност християнството е от малкото религии в която егото не е на пиедестал (по това се различава и от окултизма). Говори се за смирение, до толкова, че да обичаш враговете си (не само да не ги отразяваш). А Христос изми краката на своите ученици преди да го заловят и разпънат. Представяш ли си мръсните и вмирисани крака на всички... включително и на Юда... И каза и ние да правим така. Колко смирение трябва, за да се направи. На фона на това мъжът да е глава на семейството изглежда маловажен проблем.

# 304
 Може и да ме анатемосат заради това което ще напиша , но може да се провери. Ще цитирам един точен превод от най-ранния известен вариант на Стария завет около 250г.пр.н.е.

"Тя седеше пред портите на Всемогъщия  и викна пред входа на вратата
"Господ ме имаше за начало на Своя път,преди своите  създания, открай време:
преди създаването на земята....
Когато готвеше небесата , аз бях там...
когато укрепваше източниците на бездната
когато полагаше закона си за морето
да не престъпят водите повелите му...
Тогаз бях при него и устоявах всичко
и аз му бях наслаждение всеки ден и веселях се всякога пред него

Коя ли е тази дето сее провикнала пред портите и то много преди да е създаден света!?
Тълкувай го както искаш, но това е моят отговор.
Относно мигито и спора отговарям с този стих -

Нехайна дума спор запалва;
жестоката живот съсипва;
от остра враг ще си спечелиш;
суровата дори убива;
а мила дума изравнява пътя;
приятна дума светлина разлива;
уместна дума тежко бреме снема;
с любяща благодатен дар поемаш.

А като заключение така.

Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега.

Последна редакция: чт, 05 авг 2010, 23:45 от Ata

# 305

Разбира се някъде другаде, където аудиторията е от хора които не познават Библията, не познават другите учения и искат да им чеше някой ушите с неща които искат да чуят.
Да много повече би се харесала версията как мъжете в минало раждали и как Дънов издига жената на пиедестал.  Joy

Нека четящият сам си прави изводите от тези думи на една ревностна"християнка" . А теб те игнорирам изцяло , пиши си не ми пречиш. Моите думи не променят твоето мнение,а твоето мнение не променя моето решение!

# 306

Да стане скандал ли искаш  Mr. Green?
Как ти звучи "жената като богиня - проявление на женския аспект на Божественото"?
В будистката тантрична школа Ваджраяна жената се смята като проявление на Мъдростта, имало е даже жени - Учителки.

Цитат
...съвременните изследвания, в това число и на живата традиция в Хималайския регион, показват, че във Виджраяна е съществувал истински култ към жените. Много наставници-гуру са били жени, жени са автори на много описания на тантрични форми на практика – садхани. Жените били разглеждани като проявление на мъдростта и често лидирали в обществата на тантричните йоги.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0
http://www.spiralata.net/kn_bul/wuzgl_tantra.zip
http://www.spiralata.net/kn_bul/tantr_preob.zip

И не смятам, че това, да разглеждаме жената като богиня, е в противоречие с Библията   Praynig
(но гледай сега какво ще стане     Heart Eyes )

Последна редакция: чт, 05 авг 2010, 23:48 от Vox populi

# 307
Изобщо не ме топлят причините за възникването на феминизма . За мен няма значение дали съм мъж или жена или безполова , дали съм бяла или черна или жълта. За мен има значение значението на тези неща в това ,че все пак хората дискриминират едни заради това ,че са се родили жени ,други че са се родили черни примерно. За първият случай явно оправдан от религията. Една приятелка ми каза ,че имало евреи които в сутрешната си молитва казват " Благодаря ти Боже ,че не съм се родил жена "  горко на жените , майките и дъщерите им . По добре да не се бяха раждали.
Как да ти кажа , аз съм човек на принципа . Не може някой да се подчинява на друг защото се е родил някакъв . Може да му се подчинява заради определено деяние или липса на знание . Не деля хората на бели и черни на мъже и жени , а на добри , лоши , безхаберни и стремящи се да следват доброто.

Цитат
Какъв беше грехът на Ева, това, че пожела да бъде на равно с Бога. Тя не разбираше, че е ценна, обичана, щастлива, имаща всичко от което има нужда. Тя искаше да е като Бога със всичките му последици от това. Тя не осъзнаваше ценността си, че е любимата дъщеря на Бог, че можеше да си говори с него по всяко време, за нея беше важно да е на позиция.
Мисля ,че извърташ нещата , може да си права за Ева , но аз намесвам позицията защото друг я е намесил преди мен , пример :
Жените не са равноправни заради Ева - Ок , но в Исус това се побеждава , но не личи от горепосочените текстове .
Ето това е проблема , майната му на позицията - нека всеки си заслужи позицията не според половите си органи ,а според сърцето си !!!!!
Сега надявам се разбра къде слагам аз значимостта на позицията. За мен тя не е важна , а по скоро начина на подредба който е неравноправен.

Цитат
Но жените много обичаме да сме последна инстанция, да сме в контрол на всичко. И когато ти се сложи отгоре "шеф", когато се налага да се съобразяваш с някой друг, нещата стават различни.
Не , аз не обичам да съм последна инстанция. Обичам да не съм безпристрастна , но съм готова да съзра и да разбера чуждата позиция в всяко отношение . Не съм за контрола , а за партньорството. Не съм за шефство ,защото в никой аспект не съм готова да бъда подчинена или да подчинявам  и да бъда нечия или някой да бъде мой ,а за допълването . Така ,че вие жените се оправяйте , май да имаш женски полов орган не те прави жена , защото не виждам как половият орган изгражда личностния характер определящ цял един пол  Sick защото ,поне при мен не е така, или може би моя е дефектен и не лови вибрациите правеща ме злобна не смирена клюкарка искаща да прецака милия наивен мъж  Laughing

Цитат
Това не намалява твоята ценност, нито твоята значимост, но те учи на неща като дълго търпение, смирение, да не търсиш своето си (това е описано като част от любовта в Коринтяни 13 глава).

Първо , аз не мисля ,че притежанието на гърди и вагина ме правят ценна  нито значима . Но не мога да приема ,че на такава база мога да съм осъдена.  Добродетелите ,които посочи не са полови , а човешки . Аз се уча на тези неща , като мъжът е поставен над мен , а той като Бог е поставен над него , а защо да не ги уча като Бог е поставен над мен и чрез личностния ми духовен път и изграждане ?
Цитат
И ти си светия, ако си повярвала в жертвата на Христос.

А мъжът повярвал , не е ли светиня ? Значи и двамата сме светини ама той по-голяма защото е и за слава на Бог заради половата си принадлежност ? Нали може да смяташ . Да аз на това му викам дискриминация , пък ти го съзирай като равноправие.

Цитат
Всъщност християнството е от малкото религии в която егото не е на пиедестал (по това се различава и от окултизма). Говори се за смирение, до толкова, че да обичаш враговете си (не само да не ги отразяваш). А Христос изми краката на своите ученици преди да го заловят и разпънат. Представяш ли си мръсните и вмирисани крака на всички... включително и на Юда... И каза и ние да правим така. Колко смирение трябва, за да се направи. На фона на това мъжът да е глава на семейството изглежда маловажен проблем.

Да Христос изми краката и християнството учи и възпитава брилянтни животворящи и животоподържащи базиси , направления и истини , но те са общочовешки и душеспасителни ,а не определящи и зависещи от полови белези . Не бъркай нещата . Това ,че Христос е измил краката на учениците си , ме кара да бъда смирена , да се замисля в постъпките си но не към мъжете или към жените , а към всички и християнските добродетели с нищо не провокират да приема подобна теза ,че след като Исус е измил крака им , аз да се смиря и да бъда повече от някой само заради това ,че аз съм се пръкнала жена , а той мъж. Мога да се смиря и да бъда по тиха от водата и по ниска от тревата от всеки ,но не заради някакъв израстък ,а заради потенциала му и духовен капацитет и мъдрост. 

Как да ти кажа , още ли не можеш да разбереш какъв ми е проблема ??? Проблема , не е че аз видиш ли съм по малко от някой и се стягам , ами проблема е ,че съм по нисша заради нещо независещо от мен ,което абсолютно противоречи на равенство в отношение в което Исус е умрял и е победил  .

Цитат
На фона на това мъжът да е глава на семейството изглежда маловажен проблем.
Ма как да не е проблем . Какъв фон ? Нещата или са така - всеки се спасява според сърцето и вярата си , според любовта си или НЕ .
Какъв фон ?
Гледай как звучи от страни и ми отговори :
Старозаветната жена е второстепенна безправна и дискриминирана ,заради Ева. Там се признава ,че мъжа е повече от жената . Ок. НО В Исус Христос този грях за който женският пол бива дискриминиран до Исус , се изкупва - да аз вярвам в това. Но как ще ми обясниш текстовете от Посланията на Апостолите , където жената отново бива дискриминирана на база този грях на Ева , нейното подлъгване плюс факта ,че Бог е създал жената втора .
Един вид , Чрез Исус греха на Ева е победен , но мъжа е над жената  , има си ред и система , не е равноправно въпреки ,че се опитваме да го изкараме ,че е защото и тя има шанс чрез вяра да се спаси , но пък какво толкова предвид колко човек има да се смирява , тя да се смири и просто да го приеме . Да си оправи другите бакии пък това ,че няма логика и едното опровергава другото да не му мисли.

Аз вярвам в първото ,че Христос е изкупил греха на Ева , а за това как мъжа отново е над жената защото Ева е била гад мръсна , след Христос ( от общоприетия начин на тълкувание  това излиза)   искам да ми обясниш ти .

Повтарях се ,потретях се , а дано ме разбра правилно.

# 308

Да стане скандал ли искаш  Mr. Green?
Как ти звучи "жената като богиня - проявление на женския аспект на Божественото"?
В будистката тантрична школа Ваджраяна жената се смята като проявление на Мъдростта, имало е даже жени - Учителки.

Цитат
...съвременните изследвания, в това число и на живата традиция в Хималайския регион, показват, че във Виджраяна е съществувал истински култ към жените. Много наставници-гуру са били жени, жени са автори на много описания на тантрични форми на практика – садхани. Жените били разглеждани като проявление на мъдростта и често лидирали в обществата на тантричните йоги.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0
http://www.spiralata.net/kn_bul/wuzgl_tantra.zip
http://www.spiralata.net/kn_bul/tantr_preob.zip

И не смятам, че това, да разглеждаме жената като богиня, е в противоречие с Библията   Praynig
(но гледай сега какво ще стане     Heart Eyes )

Аз не искам и не ми се нрави идеята жената да е богиня , ни мъж ни жена ....

Има един Бог и Той е Всемогъщ  , Всевиждащ, Всечуващ , Всезнаещ , Творец на всичко видимо и невидимо. Тежка му е функцията да се оправя с всичко предвид какви хора познавам  ooooh! Пък камо ли , колко още неща не познавам ,които му принадлежат и има абсолютна сила над тях. Но нали за това е Бог , справя се и то перфектно.
На мен си ми е добре да съм просто човек и се радвам ,че имам възможността да знам пътища които водят до Него ,зависещи само от моя избор и сърце. Да си живея , да се стремя към добро и толкова. Хич не ми трябва друго.

Има много пътища ,които дават духовно познание и определено владеене на духа над плътта, но не всички водят към истинността и не са от истина родени.
Това си е моя мироглед, сори за спама , просто нещо с тематичните наклонения които забелязах , съм далече от идеята човек да е бил преди Бог или да има БогоВЕ и БогинИ   Wink

# 309

Има много пътища ,които дават духовно познание и определено владеене на духа над плътта, но не всички водят към истинността и не са от истина родени.
Това си е моя мироглед, сори за спама , просто нещо с тематичните наклонения които забелязах , съм далече от идеята човек да е бил преди Бог или да има БогоВЕ и БогинИ   Wink

има различни пътища, но за някои неща мисля, че има референси и в Библията.

За Мъдростта - Притчи 8:
Цитат
Не вика ли мъдростта? И разум не издава ли гласа си?  
Тя стои по високите места край пътя, На кръстопътя;  
Възгласява на портите, при входа на града, При входа на вратите:  
Към вас, човеци, викам, И гласът ми е към човешките чада.  
Вие, глупави, разберете благоразумие, И вие, безумни, придобивайте разумно сърце  
Послушайте,, защото ще говоря хубави неща. И ще отворя устните си да произнеса правото.  
Защото езикът ми ще изговори истина. И нечестието е мерзост за устните ми.  
Всичките думи на устата ми са справедливи, Няма в тях нищо лъжливо или опако.  
Те всички са ясни за разумния човек, И прави за тия, които намират знание.  
Приемете поуката ми, а не сребро, И по-добре знание, нежели избрано злато.  
Защото мъдростта е по-добра от скъпоценни камъни, И всичко желателно не се сравнява с нея.  
Аз, мъдростта, обитавам с благоразумието, И издирвам знание на умни мисли.  
Страх от Господа е да се мрази злото. Аз мразя гордост и високоумие, Лош път и опаки уста.  
У мене е съветът и здравомислието; Аз съм разум; у мен е силата.  
Чрез мене царете царуват И началниците узаконяват правда.  
Чрез мене князете началствуват, Тоже и големците и всичките земни съдии.  
Аз любя ония, които ме любят, И ония, които ме търсят ревностно, ще ме намерят.  
Богатството и славата са с мене; Да! трайният имот и правдата.  
Плодовете ми са по-добри от злато, даже от най-чисто злато, И приходът от мене от избрано сребро.  
Ходя по пътя на правдата. Всред пътеките на правосъдието,  
За да направя да наследят имот тия, които ме любят, И за да напълня съкровищницата им.  
Господ ме създаде като начало на пътя Си, Като първо от древните Си дела.  
От вечността бях създадена от начало, Преди създаването на земята.  
Родих се, когато нямаше бездните, Когато нямаше извори изобилващи с вода.  
Преди да се поставят планините, Преди хълмовете аз бях родена,  
Докато Господ още беше направил земята, нито полетата, Нито първите буци пръст на света.  
Когато приготовляваше небето, аз бях там
, когато разпростираше свод над лицето на бездната.  
Когато закрепваше облаците горе, Когато усилваше изворите на бездната,  
Когато налагаше закона Си на морето, Щото водите да не престъпват повелението Му, Когато нареждаше основите на земята.  
Тогава аз бях при Него, като майсторски работник, И всеки ден се наслаждавах, Веселях се винаги пред Него.  
Веселях се на обитаемата Му земя; И наслаждението ми бе с човешките чада.  
Сега, прочее, послушайте ме, о, чада, Защото блажени са ония, които пазят моите пътища.  
Послушайте поука, Не я отхвърляйте и станете мъдри.  
Блажен тоя човек, който ме слуша, Като бди всеки ден при моите порти, И чака при сълбовете на вратата ми,  
Защото който ме намери намира живот, И придобива благоволение от Господа;  
А който ме пропуска онеправдава своята си душа; Всички, които мразят мене, обичат смъртта.  

Харесва ми как разсъждаваш bowuu
Имам предвид това:
Мъдростта, съществуваща преди създаването на света, жената, нейна носителка -> Божественост, мъжът и жената - съработници на Бога и Негово проявление (със смирение)  -> "Богове сте"
Псалом 82:6 "Аз рекох: Богове сте вие; Всички сте синове на Всевишния.",
 цитирано в Йоан 10:32-38
Цитат
Отговори им Исус: Много добри дела от Отца моего ви показах: за кое от тез дела хвърляте камене върх мене? 33. Отговориха му Юдеите и рекоха: За добро дело не хвърляме камене върх тебе, но за богохулство, и защото ти, като си человек, правиш себе си Бог. 34. Отговори им Исус: Не е ли писано във вашият закон, «Аз рекох, Богове сте»? 35. Ако нарече богове онези, към които биде словото Божие, (и писанието не може да се наруши,) 36. на тогоз когото Бог освети и проводи на света вие казвате ли: Богохулствуваш, защото рекох: Син Божий съм? 37. Ако не правя делата на Отца моего, не вервайте в мене: 38. но ако ги правя, в мене като не вервате вервайте в делата; за да познаете и да повервате че Отец е в мене и аз в него.  
за разполагащите с Библия, нека прочетат съответните глави и книги от Библията и може да стане ясно, че това не са цитати, извадени от контекста!
Аз се интересувам и от Будизъм, и от Християнство, и не се срамувам от това(и не смятам Буда за друг бог!)  Praynig
Нямам намерение да казвам, кой в какво трябва да вярва и не искам някой да ми го налага на мен.
За съжаление понякога във връзка с теми, касаещи духовното се получават сериозни конфликти, бих предпочел да се стремим да избягваме това тук, независимо дали става дума за будисти, рейкисти, астролози или Християни! Praynig
Създателя на Рейки е бил будист, но за лечение с ръце пише и в Библията. трябва ли задължително да противопоставяме тези неща и ако се прави, какви са причините и мотивите, и божествени ли са?

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 01:32 от Vox populi

# 310

Цитат
Имам предвид това:
Мъдростта, съществуваща преди създаването на света, жената, нейна носителка -> Божественост, мъжът и жената - съработници на Бога и Негово проявление (със смирение)  -> "Богове сте"
Псалом 82:6 "Аз рекох: Богове сте вие; Всички сте синове на Всевишния.",
 цитирано в Йоан 10:32-38

Да , не съм те разбрала точно какво си искал да кажеш , но аз да си кажа ,че не вярвам в БогоВЕ  Mr. Green Wink

Да сега разбрах    има нещо вярно , има духовен смисъл ,подсмисъл , чрез един живот подчинен на вяра изпълнен с уважаването на добродетели , морални устои и въпреки греховността която никой никога не поминава , стремеж към добро, придобиване на частица ,чието цяло в своето съвършенство разполага само Господ и по този начин притежаване на нещо Божествено .

Но това е общочовешка черта за мъже и жени - духовно развитие  и усъвършенстване  нямаща допирни точки с  половата принадлежност .

Цитат
Аз се интересувам и от Будизъм, и от Християнство, и не се срамувам от това(и не смятам Буда за друг бог!)
Няма лошо аз съм за свободата на избора. В днешно време хората се делят на вярващи и невярващи ,че има по съвършенно нещо от човека  Mr. Green
Не са времена в които силата на Благовестието е била основата за шанс за спасение . Сега всеки търсещ намира пътища - хиляди и според вярата , сърцето и любовта си избира. А кое е истината накрая всички разбират.
Та мисълта ми е няма от какво да се срамуваш . Каза друг Бог ? Буда го приемаш за Отец ? Буда не е ли човек койт ое водил живот посветен на духовно усъвършенстване . Мога да изръся някоя простотия ,но тук не съм запозната ,ще ми бъде интересно да споделиш повече.

# 311

Каза друг Бог ? Буда го приемаш за Отец ? Буда не е ли човек койт ое водил живот посветен на духовно усъвършенстване . Мога да изръся някоя простотия ,но тук не съм запозната ,ще ми бъде интересно да споделиш повече.
определено не го приемам за Отец, нито Буда го е твърдял. Това беше малка закачка с някои гледни точки, че вярващи в други религии вярвали в "друг" Бог, различен от християнския. Бог е един. Бог и религия, дадена в определено време и определено място не е едно и също, още повече, ако думата за Него се произнася на езика на страната, в който е възникна съответната религия - той може да не е български или иврит.

Цитат
Буда не е ли човек който е водил живот посветен на духовно усъвършенстване .
- да, въпреки, че е бил принц и е имал вероятно достатъчно богатства за да живее без материални грижи.
А примерно за принципите на Рейки, не смятам че ще се намери в Библията текстове, които да ги опровергават!
Цитат
Точно днес не се ядосвай.
Точно днес не се тревожи.
Точно днес бъди благодарен.
Точно днес работи усилено.
Точно днес бъди добър с другите.

# 312
Всеки може да си вярва в каквото реши.
На никого не казваме как да живее.
Но да се слагат всички религии в един кюп и всичко било духовност нема начин да стане. Защото дефинициите им за добро и зло са различни.
Няма начин да се сравнява полагането на ръце в християнството и в рейки. Това са мооооого различни неща. И още повече, че принципите им и начините за постигането им са коренно различни.
Относно равенството между мъжът и жената. В Библията пише, че твоят мъж (съпруг задължително) е глава, не всеки мъж под път и над път. Когато се омъжваш не хващаш първият от улицата и да си го прибираш, нали? Вземаш човек с когото имате една и съща ценностна система, едни и същи цели, имате едно и също разбиране за възпитание ... Ако двамата следвате Бога и той е наистина духовен човек и те обича както себе си и е готов да се жертва заради теб... не мисля, че не би заслужавал уважение и почит.
Не мисля, че в Библията се говори за някой льольо, който не почита Бога и си живее живота и ти да му се покоряваш. Първо ти ще се омъжиш ли за него? А и тук идва отговорността ни да си отваряме очите за кого се женим и, че любовта не само пърхане в корема.
Това, че има хора които изопачават Словото, за да си изживяват егоизма (както евреина дето се кефел, че не е жена), не прави Бог по-малко истинен и Словото му с по-малка сила. Но то не трябва да ни служи за оправдание на нашите си страсти.

# 313

Цитат
Буда не е ли човек който е водил живот посветен на духовно усъвършенстване .
- да, въпреки, че е бил принц и е имал вероятно достатъчно богатства за да живее без материални грижи.
А примерно за принципите на Рейки, не смятам че ще се намери в Библията текстове, които да ги опровергават!
Цитат
Точно днес не се ядосвай.
Точно днес не се тревожи.
Точно днес бъди благодарен.
Точно днес работи усилено.
Точно днес бъди добър с другите.

В будизма такова нещо като саможертва не съществува, например.

Бог не е личност и не се интересува пряко от хората и от това което се случва с живота им.
Всички религии претендират да говорят за любов, братство, равенство, но какви са дефинициите за това е друга бира.
Не съществува заклеймяване на греха, а се говори за равновесие между доброто и злото в теб...

# 314
Цитат
Но да се слагат всички религии в един кюп и всичко било духовност нема начин да стане. Защото дефинициите им за добро и зло са различни.
Няма начин да се сравнява полагането на ръце в християнството и в рейки. Това са мооооого различни неща. И още повече, че принципите им и начините за постигането им са коренно различни.

Първо, не слагам всички религии в общ кюп. Но да се отрича, че в суфизма или в кабала или в будистката тантрична езотерична традиция има Мъдрост, ценна и достойна за уважение, доколко е сериозно е друг въпрос.  В будизма има състрадание към чувстващите същества и убийството и яденето на животни(освен на хора), не се смята за подходящо.
Това касае и начин на живот на хората и техни отношения - делата имат съществено значение и могат да бъдат също мярка, не само в какво вярва човек - щом дори Христос го дава като мярка, която да приложат спрямо Него самия. Що се отнася до жертвата - има - във връзка с  бодхисатвите  - напреднали същества, които се отказват от Нирвана, за да помагат на съществата да постигнат Просветление, не смятам че е лесно да жертваш собственото си блаженство за другите. (Блаженство с много голяма буква:)
Тука нямам идея да проповядвам будизъм,  но има според мен ценна Мъдрост, която може да помогне в пътя на човека. Има ли разлика между Рейки и полагането на ръце в християнството надали знаете със сигурност, тъй като предполагам, че нямате рейки инициация. Но са думи на Христос, че ако имаме вяра и по-големи чудеса от Него ще правим.
Аз не отричам вярата, но смятам, че вяра с Мъдрост е по-добре! - "Защото който ме намери намира живот, И придобива благоволение от Господа;  "

Цитат
Защото дефинициите им за добро и зло са различни.
Миги, вие нещо юристка или прокурор ли сте?
Има Кой да се грижи за справедливостта, милостта и проявлението им в един или друг случай. Мисля че е по добре да не.. "изземаме" тези функции, а да се стремим самите ние да бъдем справедливи и милостиви към другите, и въздържани и благи - има поле за работа(гредата, сламката, побиване с камъни на "лека" жена...)

Цитат
Не съществува заклеймяване на греха, а се говори за равновесие между доброто и злото в теб...

Не съм сигурен как сте стигнали до такъв извод, но е ясно че правиш ли грехове/нарушение на Дхарма(Благия закон), то последствията ще дойдат - рано или по-късно. Колкото за доброто и злото - ако в човека има Добро, то има и зло, с което също трябва да работим съзнателно и разумно, без да се извиняваме!

Последна редакция: пт, 06 авг 2010, 03:29 от Vox populi

Общи условия

Активация на акаунт