Въпрос към християните.

• 23 444
  • 456
  •   1
Отговори
# 315
Чета доста за всички религии, някои съм ги изучила по-добре.
За това смятам, че дефинициите на понятията са мнооого важни. Отне ми пет години да си говоря с мюсюлмани и накрая да рабера, че те са разбирали нещо коренно различно в думите ми. За това съм толкова педантична в дефинициите.
За рейки съм чела доста. За това се изказвам.
Ти възприемаш Христос като обикновен учител и за това приемаш думите за боговете буквално и като знак за равенство. Но Христос в Библията е описан като част от Бога. Т.е. той има правото да каже, че е Бог. Само сатана иска да се приравни с Бог. За нас се говори, че сме храм на Святия Дух. Но няма начин да се приравняваме с Бог каквито и способности да имаме, те са чрез Него и трябва да бъдат за Него.
Да се откажеш от блаженството и да претърпиш мъчения и смърт, да се оставиш да се подиграват с теб и да се гаврят са коренно различни неща.
Например съкрушено сърце не може да намерим в нито едно източно учение.
Цитирайки стихове за мъдростта се пропуска нещо много важно ""Начало на мъдростта е страхът от Господа" (Притч. 9:10) това липсва в източни учения, те не смятат, че носят отговорност пред някого за своите действия.
Будизмът забранява омразата към човека, а християнството заповядва любов към ближния и дори към враговете (Мат.5:44-47).
Будисткото изкупление от злото предполага аскетизъм.
Като лек срещу злото в живота будизмът препоръчва равнодушието към всичко и към всички.
Това са все неща които не присъстват в християнството.

# 316
Чета доста за всички религии, някои съм ги изучила по-добре.
За това смятам, че дефинициите на понятията са мнооого важни. Отне ми пет години да си говоря с мюсюлмани и накрая да рабера, че те са разбирали нещо коренно различно в думите ми. За това съм толкова педантична в дефинициите.

интересно какво са разбрали и какво си искала да разберат?

За рейки съм чела доста. За това се изказвам.

ти си чела, аз съм практикувал. Има положителни резултати за мен и за други хора, дори на много километри от мен. Системата работи и не е нужно някой да я одобри и сертифицира. Не е задължително да е същото като християнското лечение, но не значи, че е негова противоположност!

Ти възприемаш Христос като обикновен учител и за това приемаш думите за боговете буквално и като знак за равенство. Но Христос в Библията е описан като част от Бога.
не възприемам Христос за обикновен учител. Може да не съм като другите интересуващи се от будизъм  Mr. Green
В Библията е дадено за Христос, че е Син Божи, "богове сте" - за слушащите словото - или хората общо - не само за един единствен случай, виж и във псалма.
"богове" (с малка буква) не значи, че се приравняваме на Бог Отец - има качествено сродство (образ и подобие), а не количествена еквивалентност. Това не изключва смирението и осъзнаването.  В Будизма се говори за "Изначалната Буда природа", и Гаутама Буда даже не се разглежда като първия от Будите, нито последния. но да спра, че не е май съвсем по темата, да не мине към спам:)

bouquet

# 317
Библията е безкрайно манипулирана през вековете, от църковните владики.От нея са премахнати някои текстове, с цел премахване на идеи, които не са им допадали на власт имащите, а други променени.
Относно кой как вярва, не мисля, че ни пречи, пречи ни самото его, което започва да се индифицира с нея- вярата. Добре е да говорим това, което се изисква в ситуацията , без да натрапваме нашата философия. Религията е вътрешно състояние, усещане.То не може да се обясни. То се изживява. 

# 318
  • София
Библията е безкрайно манипулирана през вековете, от църковните владики.От нея са премахнати някои текстове, с цел премахване на идеи, които не са им допадали на власт имащите, а други променени.
Това звучи като стандартно оправдание. Някой нещо, някъде, някога е направил, затова и аз няма нищо да правя. Човек, ако има желание, може да се запознае с материята през годините.

Относно кой как вярва, не мисля, че ни пречи, пречи ни самото его, което започва да се индифицира с нея- вярата. Добре е да говорим това, което се изисква в ситуацията , без да натрапваме нашата философия. Религията е вътрешно състояние, усещане.То не може да се обясни. То се изживява. 
Нещо тук май бъркаш понятията. Вяра не е = на религия и не е = на философия. Peace

# 319
Всеки може да си вярва в каквото реши.
На никого не казваме как да живее.
Но да се слагат всички религии в един кюп и всичко било духовност нема начин да стане. Защото дефинициите им за добро и зло са различни.
Няма начин да се сравнява полагането на ръце в християнството и в рейки. Това са мооооого различни неща. И още повече, че принципите им и начините за постигането им са коренно различни.
Относно равенството между мъжът и жената. В Библията пише, че твоят мъж (съпруг задължително) е глава, не всеки мъж под път и над път. Когато се омъжваш не хващаш първият от улицата и да си го прибираш, нали? Вземаш човек с когото имате една и съща ценностна система, едни и същи цели, имате едно и също разбиране за възпитание ... Ако двамата следвате Бога и той е наистина духовен човек и те обича както себе си и е готов да се жертва заради теб... не мисля, че не би заслужавал уважение и почит.
Не мисля, че в Библията се говори за някой льольо, който не почита Бога и си живее живота и ти да му се покоряваш. Първо ти ще се омъжиш ли за него? А и тук идва отговорността ни да си отваряме очите за кого се женим и, че любовта не само пърхане в корема.
Това, че има хора които изопачават Словото, за да си изживяват егоизма (както евреина дето се кефел, че не е жена), не прави Бог по-малко истинен и Словото му с по-малка сила. Но то не трябва да ни служи за оправдание на нашите си страсти.

Маги , ако не знаеш как да ми отговориш конкретно на въпроса , въпреки познанията ти , по добре не извъртай.
Отговор който съдържа , но , понеже , ако , какво толкова не ме устройва и признава нарушения принцип за който аз говора.
В Библията пише мъжа е глава , а не този който е по-богоотдаден , или мъжът отдаден пълноценно на Бог е глава , ако не който е по-отдаден ! Нали? Има ясно подчертаване на половата идентичност !
Така ,че кой заслужава уважение и почит в семейството , това ,че след като християнството учи на смирение  , какво толкова жената да се смири и в това  да приеме ,че е втора ръка , нищо ,че все пак се претендира ,че пред Бог хората са били равни . Не ми и излизай с това кой при какви условия бил свят - това важи за вярващия , а не за някой по пол. Нали ?

Така ,че аз говора за едно , ти започваш да ми говориш за съвсем друго . И това ме изнервя.

Ето точният въпрос - защо апостолите дискриминират жената на база основание ,че е създадена втора за което тя не  виновна и за греха на Ева,който Исус е победил на кръста и освободил ? Защо мъжа и жената не а равни , а той и е глава , след като причината за неравноправието в Стария завет вече не се счита , опростена е , победена е . ??! Не знам как да те попитам по друг начин ...............

# 320
Това звучи като стандартно оправдание. Някой нещо, някъде, някога е направил, затова и аз няма нищо да правя. Човек, ако има желание, може да се запознае с материята през годините.

Нещо тук май бъркаш понятията. Вяра не е = на религия и не е = на философия. Peace

Зависи от гледната точка.

# 321

newsm10

# 322
Всяка "истина" първо бива осмивана, после й се оказва яростен отпор, а накрая се възприема така, като че ли поначало е била очевидна.

Стария завет обяви света и човека за творение на Бога.
 Новият завет, за да поучи някои, че спасението и изкуплението на греховете и нещастието на света могат да дойдат от самия него като се смири и покае, се принуди да направи от Бога човек!
На практика изцяло подменя основната доктрина на Стария завет!

Извод:  
Когато тълпата прегърне един мит, очаквайте нова идеология. Когато се появи нова идеология/религия - се появява и нова философия!

Струва ли си усилието да се самоунищожаваш (като се смиряваш, вярвайки на друг, макар и Бог), след като винаги е прекалено късно за това!?!

# 323
не съм съгласен смирението да се приравнява към самоунищожението. Смирението е отношение, а само/унищожението - действие. Смирението се свързва с отношението към Бог (има го и в Стария и Новия завет). Смирението напомня на отношението на детето към родителя. Един тинейджър например много често е по-силен от майка си, но когато тя изисква нещо от него, дори против волята му той казва - "ще се съобразя, защото уважавам и обичам майка си." Точно липсата на смирение в подобен случай би довела до самоунищожение. Така че те по-скоро са противоположни.

Бог изисква смирение от нас, но това смирение не е самоунищожително. Или поне моя Бог не е такъв.
В Стария завет нещата са по-различни по подобна причина - евреите са били като малки деца. Те не познават Бог като загрижен родител, а като строг Баща. Малкото дете често не разбира защо баща му му налага дадена заповед. Когато порасне, Бащата е същия ония човек, който се е показвал строг към малкото дете, но отношенията са други. След грехопадението Бог не контактуваше по същия начин с хората. Божият Дух слизаше само над отделни хора. След смъртта на Христос на краста завесата, която разделя Пресвятото място в храма (там където може да влиза само първосвещенника) се раздра - Божият Дух, който до тогава е търсен само в храма, влиза в човеците. В храм се превръща самото човешко тяло. Но смирението си остава. То обаче, е израз на една осъзната любов. Не, за да се унищожаваш, а за да се изграждаш.

Някой бъркат смирението с унижение. Да си унизен не е равнозначно на това да си смирен. Унизен можа да бъде и горделивия човек. Смиреният човек често е презрян от себеподобните си, но това не означава, че той сам презира себе си. За да живееш в смирение трябва да живееш и в себеуважение. В противен случай си комплексар. А комплексът е гордост, но с обърнат знак - горделивия човек сравнява другите със себе си и ги поставя по-долу. Комплексарят сравнява себе си с другите и се поставя по-долу. Смирения човек не се сравнява с околните, а с Бога. Смирение, означава да живееш в мир с Бога.

Усилието си струва! Така е! Усилие е. И Библията го казва. Само които се насилят грабват наградата. Но да! Струва си!
Желая Ви успех!
  bouquet

Последна редакция: сб, 07 авг 2010, 15:11 от БориСе

# 324
  • София
Отговор който съдържа , но , понеже , ако , какво толкова не ме устройва и признава нарушения принцип за който аз говора.
В Библията пише мъжа е глава , а не този който е по-богоотдаден , или мъжът отдаден пълноценно на Бог е глава , ако не който е по-отдаден ! Нали? Има ясно подчертаване на половата идентичност !
Така ,че кой заслужава уважение и почит в семейството , това ,че след като християнството учи на смирение  , какво толкова жената да се смири и в това  да приеме ,че е втора ръка , нищо ,че все пак се претендира ,че пред Бог хората са били равни . Не ми и излизай с това кой при какви условия бил свят - това важи за вярващия , а не за някой по пол. Нали ?

Ето точният въпрос - защо апостолите дискриминират жената на база основание ,че е създадена втора за което тя не  виновна и за греха на Ева,който Исус е победил на кръста и освободил ? Защо мъжа и жената не а равни , а той и е глава , след като причината за неравноправието в Стария завет вече не се счита , опростена е , победена е . ??! Не знам как да те попитам по друг начин ...............

Не виждам никаква дискриминация. В крайна сметка, мъжът и жената са различни, откъдето и да ги погледнеш. Не само половите белези. Включително и мислите и чувствата им са различни, въпреки, че все са хора и божии деца. Това, че мъжът е наречен формално 'глава', не пречи на едно семейство да определя само, кой каква функция ще има в него. Но мъжът винаги ще си е мъж, а жената - жена. Има изключения, обаче те са предмет на друга тема...

Първо в 1 Коринтяни 11:3 се казва:

3. Но искам да знаете, че Христос е глава на всеки мъж и мъжът е глава на жената, а Бог е глава на Христос.

Но след това в 1 Коринтяни 11:11-12 се казва:

11. Но в Господа нито жената е независима от мъжа, нито мъжът е независим от жената,
12. защото както жената е създадена от мъжа, така и мъжът е роден от жена, а всичко е от Бога.

което потвърждава моята теза.  Peace

Всяка "истина" първо бива осмивана, после й се оказва яростен отпор, а накрая се възприема така, като че ли поначало е била очевидна.

Новият завет, за да поучи някои, че спасението и изкуплението на греховете и нещастието на света могат да дойдат от самия него като се смири и покае, се принуди да направи от Бога човек!

Извод: 
Когато тълпата прегърне един мит, очаквайте нова идеология. Когато се появи нова идеология/религия - се появява и нова философия!

Струва ли си усилието да се самоунищожаваш (като се смиряваш, вярвайки на друг, макар и Бог), след като винаги е прекалено късно за това!?!

Съжалявам, но тук не откривам нищо вярно и смислено. Правят се някакви обобщения, но на каква база ... Говори се за мит, идеология, религия, философия - все различни понятия с различен смисъл. Дай поне някакви точни определения на всяко от тях, за да стане ясно, за какво иде реч.

Накрая за какво самоунищожение става дума, за кое става късно ...  Thinking

# 325
    В зависимост от своята карма човек може преди да е живял в мюсюлманска държава, а в настоящият си живот да изповядва православната религия.
 Всичко зависи от това какви задачи има да изпълнява човек.
  От друга страна, човекът пребиваващ в Духовният свят между смъртта и новото си раждане е безполов. Тъй като мъжът и жената възприемат живота от различни гледни точки, обикновено една личност се преражда веднъж като  мъж, друг път като жена.  Всъщност обективната реалност на реинкарнацията обяснява доста привидни противоречия в живота. Но като всяка друга истина, човек има пълната свободна воля да я приема или не.

Последна редакция: сб, 07 авг 2010, 17:50 от Xylometazolin

# 326

Не виждам никаква дискриминация. В крайна сметка, мъжът и жената са различни, откъдето и да ги погледнеш. Не само половите белези. Включително и мислите и чувствата им са различни, въпреки, че все са хора и божии деца. Това, че мъжът е наречен формално 'глава', не пречи на едно семейство да определя само, кой каква функция ще има в него. Но мъжът винаги ще си е мъж, а жената - жена. Има изключения, обаче те са предмет на друга тема...

Първо в 1 Коринтяни 11:3 се казва:

3. Но искам да знаете, че Христос е глава на всеки мъж и мъжът е глава на жената, а Бог е глава на Христос.

Но след това в 1 Коринтяни 11:11-12 се казва:

11. Но в Господа нито жената е независима от мъжа, нито мъжът е независим от жената,
12. защото както жената е създадена от мъжа, така и мъжът е роден от жена, а всичко е от Бога.

което потвърждава моята теза.  Peace

Извод: 

Стлува ли си усилието да се самоунищожаваш (като се смиряваш, вярвайки на друг, макар и Бог), след като винаги е прекалено късно за това!?!

Съжалявам, но тук не откривам нищо вярно и смислено. Правят се някакви обобщения, но на каква база ... Говори се за мит, идеология, религия, философия - все различни понятия с различен смисъл. Дай поне някакви точни определения на всяко от тях, за да стане ясно, за какво иде реч.

Накрая за какво самоунищожение става дума, за кое става късно ...  Thinking

Започвам отзад напред.
Вярвайки и надявайки се на друг - човек се самоунищожава, разчитайки на чуждата помощ - в случая , че е  Бог няма абсолютно никакво значение!
Не случайно народа казва - неволята учи!
Т.е. липсата на такава!
Останалите понятия са различни, но взаимосвързани - последиците от едното, водят до катаклизми в останалите, като възприятие и светоусещане.

# 327
Цитат
Вярвайки и надявайки се на друг ...
Вярата е сила - в духовния свят. Според мен Бог не се нуждае от страхливи и зависими същества, а тези които му служат и искат да му служат трябва да са смирени, смели, мъдри, свободни!

# 328
Цитат
Вярвайки и надявайки се на друг ...
Вярата е сила - в духовния свят. Според мен Бог не се нуждае от страхливи и зависими същества, а тези които му служат и искат да му служат трябва да са смирени, смели, мъдри, свободни!

Звучи хубаво - като за лозунг, но като се замислиш... Всъщност Бог не се нуждае от никого по смисъла на някаква човешка нужда - революция, война... Но Бог обича всички -

Цитат
Евангелие от апостол Йоан глава 3:
12 Ако за земните работи ви говорих и не вярвате, как ще повярвате, ако ви говоря за небесните?
3:13 И никой не е възлязъл на небето, освен Тоя, Който е слязъл от небето, сиреч, Човешкият Син, Който е на небето.
3:14 И както Моисей издигна змията в пустинята, така трябва да бъде издигнат Човешкият Син,
3:15 та всеки, който вярва в Него [да не погине, но] да има вечен живот.
3:16 Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:
3:17 Понеже Бог не е пратил Сина на света да съди света, но за да бъде светът спасен чрез Него.
3:18 Който вярва в Него не е осъден; който не вярва е вече осъден, защото не е повярвал в името на Единородния Божий Син.
3:19 И ето що е осъждението: светлината дойде на света, и човеците обикнаха тъмнината повече от светлината, защото делата им бяха зли.
3:20 Понеже всеки, който върши зло, мрази светлината, и не отива към светлината, да не би да се открият делата му;
3:21 но който постъпва според истината отива към светлината, за да се явят делата му, понеже са извършени по Бога.

# 329

Звучи хубаво - като за лозунг, но като се замислиш... Всъщност Бог не се нуждае от никого по смисъла на някаква човешка нужда - революция, война... Но Бог обича всички - 
О не, не е е просто лозунг. Да бъдем свободни не е само добро пожелание, а задача, за която може да са нужни много усилия - постепенно!

Бог обича всички, но не всеки има в хороскопа си аспекти, които да са благоприятни за възприемането на Неговата Любов в пълнота. Дано не смяташ, че само християните обичат Бог? (или само те знаят как е правилно?  Hug)
Идването на Христос на Земята е ценно и за тези, които не са християни!

Общи условия

Активация на акаунт