За това смятам, че дефинициите на понятията са мнооого важни. Отне ми пет години да си говоря с мюсюлмани и накрая да рабера, че те са разбирали нещо коренно различно в думите ми. За това съм толкова педантична в дефинициите.
За рейки съм чела доста. За това се изказвам.
Ти възприемаш Христос като обикновен учител и за това приемаш думите за боговете буквално и като знак за равенство. Но Христос в Библията е описан като част от Бога. Т.е. той има правото да каже, че е Бог. Само сатана иска да се приравни с Бог. За нас се говори, че сме храм на Святия Дух. Но няма начин да се приравняваме с Бог каквито и способности да имаме, те са чрез Него и трябва да бъдат за Него.
Да се откажеш от блаженството и да претърпиш мъчения и смърт, да се оставиш да се подиграват с теб и да се гаврят са коренно различни неща.
Например съкрушено сърце не може да намерим в нито едно източно учение.
Цитирайки стихове за мъдростта се пропуска нещо много важно ""Начало на мъдростта е страхът от Господа" (Притч. 9:10) това липсва в източни учения, те не смятат, че носят отговорност пред някого за своите действия.
Будизмът забранява омразата към човека, а християнството заповядва любов към ближния и дори към враговете (Мат.5:44-47).
Будисткото изкупление от злото предполага аскетизъм.
Като лек срещу злото в живота будизмът препоръчва равнодушието към всичко и към всички.
Това са все неща които не присъстват в християнството.

)