Въпрос към християните.

• 23 489
  • 456
  •   1
Отговори
# 330
Относно равенството между мъжът и жената. В Библията пише, че твоят мъж (съпруг задължително) е глава, не всеки мъж под път и над път. Когато се омъжваш не хващаш първият от улицата и да си го прибираш, нали? Вземаш човек с когото имате една и съща ценностна система, едни и същи цели, имате едно и също разбиране за възпитание ...

А защо твоят съпруг трябва да е глава въобще? Има съвсем щастливи семейства, в които важните решения се взимат от жената или тя допринася по-съществено за издръжката - това щастие нехристиянско ли е?

Но жените много обичаме да сме последна инстанция, да сме в контрол на всичко.

Това обобщение е твърде на едро - и като такова нито е вярно, нито може да оправдае отношението към жените.

Мен нещо друго ме интересува обаче.

migito, ти казваш, че единственият начин за спасение е вярата в жертвата на Христос. Сега си представи света около началото на новата ера. Как едно дете, родено в Китай, Индия, британските острови, Аляска, Южна Америка, руските степи или Австралия, да чуе за Христос, да повярва и да бъде спасено? След като за Бог вече "няма разлика между грък и юдеин" - защо е дал шанс по географски признак само на една малка част от човечеството за спасение?

# 331
Цитат
това щастие нехристиянско ли е?
- може би не е спазено казаното от Апостол Павел, но то може да е касаело тогавашната степен на развитие на обществото, когато вероятно може да е било много слабо вероятно жената да може да извържа предимно тя семейство.

Цитат
migito, ти казваш, че единственият начин за спасение е вярата в жертвата на Христос. Сега си представи света около началото на новата ера. Как едно дете, родено в Китай, Индия, британските острови, Аляска, Южна Америка, руските степи или Австралия, да чуе за Христос, да повярва и да бъде спасено? След като за Бог вече "няма разлика между грък и юдеин" - защо е дал шанс по географски признак само на една малка част от човечеството за спасение?

Идването на Христос касае обективната/общата карма - това касае всички  хора, независимо къде са родени.   Индивидуалната си карма всеки трябва да ликвидира с усилия, работа,осъзнаване, пречистване, др. - за това може да спомогнат различни неща - правилен и добродетелен начин на живот - за да не се трупа нова такава (от нарушението на Божествените Закони) - за някой този правилен и добродетелен живот може да е следването на Христовото Учение, на друг учението на Буда.. Освен това има и неща които може да спомогнат пречистването на ума и освобождаването от кармичните натрупвания - примерно мислено произнасяне на мантри или молитви, медитация, пост и др. - работата и усилията на вярващия са от много съществено значение. Хороскопа, с който си се родил, си действа,   не почнеш да го променяш с работа върху себе си, а  Учителите може да ти помагат, ако работиш искрено и съзнателно! А може да се случи така, че по пътя на развитието в следващ живот човек да се роди във страна, където да може да се запознае с учението на Христос. Някои неща душите си знаят и избират още преди да се въплътят в ново тяло, и будещото им раждане може да се подготвя с години! И връзката с Христос не касае само души, които ходят на църква!

Последна редакция: нд, 08 авг 2010, 12:48 от Vox populi

# 332
Vox populi, въпросът ми беше конкретно към miqito - защото според нейното разбиране, няма други пътища към спасението - нито карма, нито Буда, нито хороскопи влизат в системата, която тя приема.

# 333
Vox populi, въпросът ми беше конкретно към miqito - защото според нейното разбиране, няма други пътища към спасението - нито карма, нито Буда, нито хороскопи влизат в системата, която тя приема.

Дори фирмата Майкрософт (световен гигант в производството на софтуер) периодично пуска упдейти и хотфиксове (за оправяне  на бъгове) , - кофти е да ти забива Windows  Tired Whistling , но който иска може да не си ги инсталира  Mr. Green

# 334
Бог обича всички, но не всеки има в хороскопа си аспекти, които да са благоприятни за възприемането на Неговата Любов в пълнота. Дано не смяташ, че само християните обичат Бог? (или само те знаят как е правилно?  Hug)
Идването на Христос на Земята е ценно и за тези, които не са християни!

Ммм, да пак до хороскопите опряхме.
Бог достатъчно много обича всички хора, че не ги дели по интелект и аспекти в хороскопа. Както бащата иска да общува с всяко свое дете, независимо колко е умно, добро, послушно, така и Бог иска да може всеки един човек да го познава, от просяка на улицата, през ромите до докторите на науката. За това е направил нещата прости и логични.

А на последното изречение ще ти отговоря със стих от апостол Яков.

"19. Ти вярваш, че има само един Бог, добре правиш; и бесовете вярват и треперят.
 20. Обаче искаш ли да познаеш, о, суетни човече, че вяра без дела е безплодна?"
Послание на апостол Яков 2 глава

jp, аз проблеми с това, че мъжът е глава на семейството нямам. Когато съм се омъжвала съм си отваряла очите на четири. Когато и двамата партньори следват Бога и живеят по словото изобщо не се стига до въпроса, кой глава, кой врат, защото и двамата се обичат както себе си. Ако съпругът ми е обича по този начин, няма да тръгне да ми тропа с крак и да ми налага нещо което не искам.
Но от всичко изписано до тук разбирам (не от твоя пост), че хората възприемат своята ценност според позицията която заемат, за тях е важно да имат власт и слава (как така мъжът ще е славата на Бога?). Да обичаш славата се третира като грях в християнството. Ние не си четкаме егото и да си мислим колко сме велики, защото знаем, че без Бог няма да сме това което сме. Защото ако не е той да ни е очистил от греха и не ни дава сила да се справим с него ... Няма начин да говорим за самоусъвършенстване, защото винаги поне един грях ще имаме и ще сме грешни, т.е. недостойни за Него. Но хората не го осъзнават това и са много горди с "големите" си постижения  на самоусъвършенстване...много малка част от тях разбират, че всъщност всеки човек е силен в едно, а е слаб в друго... Но е много  важно да търсим славата, гордостта и да си мислим колко мноооого сме добри.
Защо съпругът да е глава въобще? Защото Бог създаде жената да е помощник на мъжа. (справка Битие). Ако една жена го смята това за проблем апостол Павел е дал и решение, просто не се омъжваш. Служиш си на Бога и не се занимаваш с мъже,секс, деца и т.н.
Казано честно на мен много по-голям проблем ми е, че аз трябва да раждам, че трябва девет месеца да ми е гадно, после да ме режат и да се възстановявам сума ти време. За това, че съм много по податлива на венерически болести и куп още неща и да стигнем до там, че мъжете пишкат прави... странно никой не се възпротиви на това, а проблем кой е главата?
Обаче Бог създава хората с някаква мисия на земята. Моята е такава, да раждам деца, да ги възпитавам, да бъда помощник и това не ме прави по-малко ценна, защото съпругът ми ме обича както себе си и се грижи за нас както за себе си.
Това, че има хора които злоупотребяват с това не променя Божията воля.
Относно спасението:
В послание към Римляните се казва, че хората които не са чули за Исус ще бъдат съдени според закона в сърцата им. Но Бог по никакъв начин не е разделил хората по географски принцип. Ние сме тези които ги разделяме. Каква беше мисията на църквата? Какво каза Исус когато се възнасяше? : " Даде Ми се всяка власт на небето и на земята.

"19. И така, идете и създавайте ученици измежду всички народи, и ги кръщавайте в името на Отца и Сина, и Святия Дух,
20. като ги учите да пазят всичко, което съм ви заповядал. И, ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на века."
Евангелие от Матей 28 глава

Но хората са си хора, те си търсят славата, търсят удобствата, търсят материалната облага. Какво се случва с църквата? Хората искат за си живеят за себе си, да правят кариера, да бъдат хвалени, да си строят красиви къщи, а дори и да се ожениш за красиви момиче и да си живеете един кротък и спокоен живот. Това като цяло не е лошо, но когато към това се привърза сърцето ти, вече нещата не са добре. Ако Бог ти каже да отидеш в Афганистан, а ти не искаш да оставиш прекрасния си живот тук... Кой е виновен тогава, че хората там не са чули за Христос. Не е Бог този който ги е поставил в неравностойно положение, това е наша отговорност.
Хората обичат да гледат на Бог като на автомат за кафе, който стои там и чака да изпълнява желанията и ни е длъжен на всичкото отгоре. Много лъже учители проповядват това и хората са въодушевени, защото не обичта да се жертват, защото обичат живота си повече от Бога. Точно това е целта на сатана, църквата да загуби своето предназначение. Тогава ще може да си пуска лъжливите пророци и хората никога да не разберат какво направи Христос за тях и силата която имат в Него.

Последна редакция: нд, 08 авг 2010, 13:07 от migito

# 335

Когато Адам и Ева се разбунтуваха срещу Бога, те ядоха от "дървото за познаване на доброто и злото". Т.е. искаха да знаят какво е добро и какво е зло. За това Бог има даде закона. Според този Закон "Заплатата за греха е смърт". Значи дори и един грях да имах заслужаваш да умреш. Колкото и да си се самоусъвършенствал никога няма да успееш със собствени сили да станеш без грях. За това няма начин човек без Христос да достигне при Бога. Защото дори и малките ти грехове заслужават смърт.

# 336
Цитат
Ммм, да пак до хороскопите опряхме.
Бог достатъчно много обича всички хора, че не ги дели по интелект и аспекти в хороскопа. Както бащата иска да общува с всяко свое дете, независимо колко е умно, добро, послушно, така и Бог иска да може всеки един човек да го познава, от просяка на улицата, през ромите до докторите на науката. За това е направил нещата прости и логични.

Бог достатъчно обича хората, но обичат ли Го всички хора като Христос и живеят ли постоянно в Неговата Любов, и изпълняват ли постоянно закона Му? - Ако това не е така, ще има и различни хороскопи, и различни съдби и различни разбирания.
Някои християни, занимаващи се с наука, даже имат, доколкото разбрах, проблем за съвместяване на вярата с научните знания,  които са придобили в университета. Има неща, за които, ако човек има познание, може да живее по-лесно и с повече яснота. Естествено е, че това не е в интерес на която и да е църква, имаща предвид безпрекословно налагане на догмата и нейното приемане, а ако не стане, "вече не си добро момче/момиче и др.."

# 337
Vox populi,
никои християни нямат проблеми със знанията си.
Ти имаш проблеми с християните които ти опропастиха бизнеса с хороскопи в бг мама.

# 338
  • София
Някои християни, занимаващи се с наука, даже имат, доколкото разбрах, проблем за съвместяване на вярата с научните знания, които са придобили в университета. Има неща, за които, ако човек има познание, може да живее по-лесно и с повече яснота. Естествено е, че това не е в интерес на която и да е църква, имаща предвид безпрекословно налагане на догмата и нейното приемане, а ако не стане, "вече не си добро момче/момиче и др.."
Аз не познавам християни, които да имат проблеми с науката. По-напред в темата съм качил мненията за Бог на някои от най-великите учени.  Peace

# 339
Сега и астрологията нападнаха, брей, че то и в Библията е имало астролози. Ами кой са били мъдреците  следвали Витлеемската звезда, и защо ли са гледали звездите?!А Исус за какво ли е чертал в пясъка ерата на рибите и с каква ли цел?! . Лошо е, да не знаеш а да говориш.
Или сега ще се измъкне цитата да не вярваш на врачки и баячки и т.н. А Исус който м/у другото е бил и алхимик- доказателство-от вода вино е правил и т.н чудеса. Но някои хора се придържат към стария завет настървено и може да не са чели това. Прочутият мистик Едгар Кейси изобщо не е вземал пари  за реалната помощ която е оказвал на хората.А докато Исус е обикалял бос Галилея със своите ученици и е проповядвал няма данни да е вземал пари.
Струва ми се, ако някои знае повече от другия и може да помогне то трябва да го прави, с чисто сърце ,ум и отговорност.
  И тук виждам нарушаване на едната заповед която някои хора гръмко копираха , а именно да обичаш не само ближния но и врага си , доказателство за тлееща омраза и злорадство  към съфорумец с име Vox populi, може да се види по-горе.

Последна редакция: нд, 08 авг 2010, 15:04 от Ata

# 340

На всеки знак от зодиака отговарят сили свързани с определени Йерархични същества. От над зодиакалните божествени сфери. Христос слиза и се свързва със зодиака. Така постепенно, слизайки все по-надолу във Йерархиите се стига до онзи момент, когато той навлиза в тялото на Исус от Назарет/ Кръщението на река Йордан/. Човекът представлява 10-тата Йерархия на свободата и любовта. Силите, които са свързани с тази 10-та Йерархия идват от съзвездието Риби. Истинският  смисъл на Християнството, истинското дълбоко изживяване на Христос ще продължи и в бъдещата еволюция на човечеството. Върху човекът от Божественият свят се изливат истини, които ще придават все по- дълбок смисъл на Християнството. Човек ще получава все по-дълбоко разбиране за Христос. Вратите за тези знания днес са отворени, чрез Христологията, която е основополагаща в съвременната Духовна Наука.

Последна редакция: нд, 08 авг 2010, 15:31 от Xylometazolin

# 341
Сега и астрологията нападнаха, брей, че то и в Библията е имало астролози. Ами кой са били мъдреците  следвали Витлеемската звезда, и защо ли са гледали звездите?!А Исус за какво ли е чертал в пясъка ерата на рибите и с каква ли цел?! . Лошо е, да не знаеш а да говориш.
Или сега ще се измъкне цитата да не вярваш на врачки и баячки и т.н. А Исус който м/у другото е бил и алхимик- доказателство-от вода вино е правил и т.н чудеса. Но някои хора се придържат към стария завет настървено и може да не са чели това. Прочутият мистик Едгар Кейси изобщо не е вземал пари  за реалната помощ която е оказвал на хората.А докато Исус е обикалял бос Галилея със своите ученици и е проповядвал няма данни да е вземал пари.
Струва ми се, ако някои знае повече от другия и може да помогне то трябва да го прави, с чисто сърце ,ум и отговорност.
  И тук виждам нарушаване на едната заповед която някои хора гръмко копираха , а именно да обичаш не само ближния но и врага си , доказателство за тлееща омраза и злорадство  към съфорумец с име Vox populi, може да се види по-горе.

Като говорим за наука. Не бъркайте астрологията с астрономията. Представите на астролозите в древността за звездното небе се свързват със сфера, на която са разположени небесните тела. Звездите светещи с различна сила се намират на еднакво разстояние за наблюдаващият. Със същата увереност биха чели и по облаците, така както децата виждат в тях различни фигури, стига небето да не променя формата си.
Естествено Бог може да говори и чрез звездите и чрез облаците дори. Извика Авраам и му каза: "Виж звездите! Можеш ли да ги изброиш!? Толкова ще бъде потомството ти." Като намесвате астрологията нека ви кажа, че те не просто са чели по звездите, но и са ги боготворели. За тях небесните тела са били богове. Авраам напуска Ур - бащиният му град е бил град в който върховната богиня е била Луната. Принасяли са жертви, така както са принасяли жертви в Египет на Слънцето. Зодиака е различен на различните места, така както представите на хората за небето са различни. Така че подобно унифициране на зодиака за всички времена и народи най-малко звучи несериозно от историческа гледна точка. Едва ли има древен народ, който да не е гледал на небесните светила със страхопочитание - правили са го римляните, гърците, траките, вавилонците, прабългарите... При някой народи има културни връзки и възприемане на идеите на други, но при повечето тава са различни интерпретации. Да си мислим, че сегашния зодиак е като този от древността е все едно да си мислим, че бихме се разбрали с Аспарух ако седнем на една маса с него.

За това какво е чертал Исус... Няма да намериш библейски текст нито в съвременността нито отпреди 1900 години (автентичен) дето да пише какво е чертал Исус на пясъка. Тъй като в конкретния случай Той пише, а заобиколилите го евреи започват един по един да си тръгват от мястото където са решили да убият една блудница някой тълкуват, че е пишел десетте заповеди или нещо подобно, тъй като Христос казва: "Нека който от вас е безгрешен пръв хвърли камъка" поради което евреите се чувстват изобличени и напускат - "първо по-старите и после по-младите". Така или иначе не е записано и никой не си е правил труда да го заличава. Ако беше така вероятно щяха да заличат и мъдреците.
При тълкуването на текстовете за мъдреците трябва да имаме предвид факта, че те не са запознати с това какво става (за разлика от сегашните "астролози" които всичко знаят и всичко могат да обяснят) - предполагат, че това е звезда на някакъв новороден цар, но не са я виждали преди, не знаят траекторията й и това което правят е едно търсене на истината, което за тях доведе до намиране на Спасителя, но можеше и да им коства живота.

Така че като цитирате Библията първо се запознайте с текстовете. Рибата се появява значително по-късно в християнството като знак и е по-скоро таен знак - тъй като от първите букви в гръцкото изречение "Исус Христос Божий Син Спасител" се получава РИБА. За това дето Исус е обикалял бос и така нататък не мисля да пиша.
 Peace

# 342
jp, аз проблеми с това, че мъжът е глава на семейството нямам. Когато съм се омъжвала съм си отваряла очите на четири. Когато и двамата партньори следват Бога и живеят по словото изобщо не се стига до въпроса, кой глава, кой врат, защото и двамата се обичат както себе си. ....
Защо съпругът да е глава въобще? Защото Бог създаде жената да е помощник на мъжа. (справка Битие). Ако една жена го смята това за проблем апостол Павел е дал и решение, просто не се омъжваш. Служиш си на Бога и не се занимаваш с мъже,секс, деца и т.н....

migito, не знам защо говориш за това, да бъдеш глава на семейството като за някаква привилегия, към която аз или друга жена се стремим. Това е отговорност и задача преди всичко. Има жени, които са по-подходящи за това от мъжете си и поемат тази роля не от суета, а от чисто практически съображения. При това със съгласието и разбирането на съпрузите си. Това проблем ли е? Или ти считаш тези мъже за "льольовци", а жените - за недогледали, когато са се омъжвали? Не ти се вярва, че подобен съюз би бил щастлив и пълноценен? Не е ли приемливо мъжът да е помощник на жената?

В послание към Римляните се казва, че хората които не са чули за Исус ще бъдат съдени според закона в сърцата им.

Да разбирам ли, че доктрината гласи, че вярата в Христос е единствения път за спасение само за тези, които са чули за него. Останалите "ще бъдат съдени според закона в сърцата им"?

Нямаше ли да е по-лесно за един всемогъщ Бог да даде достъп на всички до жертвата на сина си и да ги съди по един и същи начин?

Значи дори и един грях да имах заслужаваш да умреш. Колкото и да си се самоусъвършенствал никога няма да успееш със собствени сили да станеш без грях. За това няма начин човек без Христос да достигне при Бога. Защото дори и малките ти грехове заслужават смърт.

Само да уточним - това е, ако въобще са чували за Христос? Иначе е "по закона на сърцата"? Т.е. явно могат сами, със собствени сили?

Последна редакция: нд, 08 авг 2010, 16:55 от jp

# 343
ти не вярваш на астролозите, тоест не вярваш,че , съединението на две планети в Риби може да бъде знак за Магите да тръгнат на път. Аз не вярвам ,че Бог е бил лош и заплашителен ,както пише една съфорумка цитирайки Евангелието .Учениците на Исус не повярвали,че той ще възкръсне. Не повярвали и на Мария ,която дотичала да им каже ,че е видяла Учителя жив! Тома ,наречен Неверни не повярвал на другарите си  , че Исус е възкръснал докато не сложи пръст в раните му... Римските войници и те не вярвали ,че умрял човек може да възкръсне - но изпълнили заповедта на началника на Римския гарнизон и отишли на нощна стража - да пазят един мъртвец. 

Що се касае до достоверността на евангелията.Истината е че различните евангелия са били смесвани и различните версии в тях са били уеднаквявани, допълвани,премахвани  и коригирани много дълго време, като се преливала информация от едно в друго.
Има няколко  факта, които са крайно смущаващи.

Самият Христос не оставя нито ред написан от него, не само това, дори по негово време нищо не е било записано, като първични писмени източници са били писмата към църквите на Павел, които някъде не по-рано от 40 г.н.е. стимулират християните да запишат евангелията, който до този момент са предавани само в устен вид. Може да си представите какво означава едно евангелие да е предавано в продължение на 40г. от уста на уста.

Последна редакция: нд, 08 авг 2010, 23:40 от Ata

# 344
Vox populi,
никои християни нямат проблеми със знанията си.
Ти имаш проблеми с християните които ти опропастиха бизнеса с хороскопи в бг мама.

Mr. Green - въобще  не си информирана в моя бизнес. Пък аз ако искам да правя бизнес с хороскопи в бг-мама, може да си поръчам платен банер, нали Mr. Green
Спокойно, по ме кефи да правя безплатни хороскопи bowuu

jp, извинявам се, че пак се намесвам, но много интересни въпроси поставяте, и до някъде догматично неудобни  Mr. Green, и ми трябва усилия да се сдържа  Laughing

Цитат
Нямаше ли да е по-лесно за един всемогъщ Бог да даде достъп на всички до жертвата на сина си и да ги съди по един и същи начин?
Безусловно не това е било целта. Щом не е станало, значи не е трябвало да стане. А и това да бъдат "съдени според сърцата си" не значи задължително, че са на втора линия, защото ако един индийски йога е прекарал живота си в медитация и молитва - за себе си и другите, може да има сърце по-чисто от повярвал в Христос грък или българин, и може да заслужи кармична награда да се свърже и с Христос - в духовния свят след напускане на тялото си или при ново раждане в ново тяло.
Така че да не забравяме за вярата без дела - може да не е достатъчна - делата в спорове с астролози и езотерици...дали са много полезни за душата, която не трябва да "дири своето си и не се раздражава"?...  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт