Въпрос към християните.

• 23 416
  • 456
  •   1
Отговори
# 375
Всеки има право да вярва в каквото си иска,но фанатизма ми идва в повече....и както обикновено темата придобива такъв облик.

Oпределено. Аз затова вече почти не се включвам в такива теми, а принципно ми е много интересно да разговарям по темата, но трябва хората срещу теб да могат и да мислят, а не само да "вярват". Имам доста приятели, които са религиозни, но не непременно протестанти и там дискусията е интересна и градивна за мен. Тук обаче... "Матрицата" ряпа да яде.

За разлика от католицизма и отчасти православието, протестантството смята, че първородният грях тотално е извратил човешката природа, която след него е способна само на зло. Единствено вярата е способна да възстанови хармонията между Бога и човека и спасението е резултат на Божията воля, съответна на вярата, без да има пряко отношение към делата на човека в реалния свят, т. е. спасението е изцяло божествено дело, което не зависи от участието на човека. Горното определение засяга ранното протестантство, впоследствие различните конфесии коригират този възглед, някои от тях допускат, а други и настояват за човешкото участие в изкуплението на първородния грях." - Определено Лутер е създал голем психологически проблем на милиони протестанти, но по-добре да си истински християнин, отколкото последовател на човешки предположения и мнения!

Аta, тази част от постинга ти изчерпва темата май. Точно това имах предвид.

# 376
  • София
Ей това пък за първородния грях как ме дразни!
Слагаш значи две деца до една ябълка и им казваш - точно от тая ябълка няма да ядете.
Засичаш 5 минути и ябълката е награбена! Не ти трябват ни змии, ни дяволи.
Толкова ли е тъп Господ?
И после хората били виновни за тая работа?
Кой е луд?
Тоя дето яде баницата или тоя дето му я дава?

И пак заради тая ябълка Той пратил единствения си син да го ковнат на кръста.
Та да се чувстват хората още по-виновни!
Е това най ме дразни в християнството - че сме си двойно виновни по дифоут!

# 377

Май става ясно, че някой  е измислил система за манипулиране. Може ли нещо да се промени (Преди Страшния съд)? - Мисля че зависи и от нас, поне донякъде! Praynig

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 08:52 от Vox populi

# 378

Мерси.
Подробни обяснения , но не конкретни и по същество . Аз не открих в техните постове ясен и категоричен отговор , а само предполагаеми варианти и хипотези на след брачни взаимоотношения, при които вече оборваната от тях позиция , не само ,че не е опровергана ,а приета за факт. Така,че държа да чуя ясен и категоричен отговор ,защото е лесно да кажеш всички сме равни и Бог ни обича  newsm44

Има дискриминация драги , поне аз се чувствам дискриминирана , вие си го обяснявайте по същия начин по който и на мен ми отговаряхте и шапка на тояга !

За двата факта :
1. Христос се роди от жена , защото : " Ще поставя и вражда между тебе и жената и между твоето потомство и нейното потомство; то ще ти нарани главата, а ти ще му нараниш петата."
Така ,че това не е толеранс към жената , а необходимост която да допринесе за победата над греха който чрез Ева влезе !

2. Това ,че е видял първо жена няма общо. Камъкът върху който се строи църквата е мъж - Апостол Петър , то значи ли че и тук се влага пола като значение , че е избрал него , след като виждаш значение че "Жената беше първата пред, която Христос се появи след смъртта си"   Thinking Thinking Thinking

И да припомня въпроса , защо жената се слага под мъжа на основание ,че е сътворена втора ( което автоматично оборва твърдението ,че сме равни пред Бог ) и греха на Ева ,който Исус Христос е победил ?

Бодваното трябваше да е :
14 Тогава рече Господ Бог на змията: Понеже си сторила това, проклета да си измежду всеки вид добитък и измежду всички полски зверове; по корема си ще се влачиш, и пръст ще ядеш през всичките дни на живота си.   
15 Ще поставя и вражда между тебе и жената и между твоето потомство и нейното потомство; то ще ти нарани главата, а ти ще му нараниш петата.
(Битие 3 глава)
Мисля, че се вижда обръщението към кой е. Знаеш и кой е първообраз на змията. Така че смисълът е съвсем ама съвсем различен. Това е съвсем друга тема, която няма да я коментирам. Можеш да я проследиш в Библията, а ако се огледаш по- добре и в днешно време.

По второто: Според теб няма нищо общо, но в същото време подържащ подобна теза за дискриминация. Проследи постовете и ще видиш противоречията си.
Мога да ти дам още примери, но това не е от значение, защото не е важно какво аз ще ти кажа.Прочети, помисли още малко и ще видиш. Можеш и сама да стигнеш до отговора. Дискриминация пред Бог няма.
Може би трябва първо да си отговориш на по- големия въпрос: Какъв е смисъла на живота ти?
Успех!

# 379
Цитат
Вярвайки и надявайки се на друг ...
Вярата е сила - в духовния свят. Според мен Бог не се нуждае от страхливи и зависими същества, а тези които му служат и искат да му служат трябва да са смирени, смели, мъдри, свободни!

Това пък е още по-абсурдно!
Ако си смирен е изключено да си смел.
Смелостта изисква активно действие, авантюризъм и  инат да поемеш и последиците от действието си, каквито и да са те.
Ако си достатъчно мъдър, трябва да си напълно наясно, че абсолютната свобода е  непостижима, а относителната е "на върха на копието".

Т.е. и успешно да отстояваш свободата си и "в духовния свят", пак си зает с нещо и не си свободен!!!

Аз пък, стигнах да извода, че невежеството е страховита, духовна и кармична сила.
И най-вероятно, се препредава в ефира със скоростта на светлинния лъч от субект на субект.

Това съвсем не е така.Пример за това е, че най-смелите, умни, напредничави и свободни хора са именно вярващи личности.Исторически факти са това.

А относно  това дали един , който се има за християнин може да си позволи  да търси други пътища за спасение, освен Христос, ето един пример.   Ние , които имаме деца, сме наясно, че нашите деца са такива и такива.Те може да не са перфектни, но ние ги обичаме и възпитаваме и всеки ден им помагаме да стават все по-добри.Знаем обаче , че в  градината/училището има мнооого добри деца.Те  стават, мият си зъбите и се обличат без пререкания.Внимават в час, пишат си  редовно домашните.Не се бият, ходят на пиано и с радост помагат в къщи.Спортуват, имат  много интереси и  е ясно, че ще станат хора. Обаче ние тези деца неможем да си ги вземем у дома , защото те не са наши, колкото и да  добри и хубави.И даже вярвам, че няма родител, който да  е пожелал да си ги размени със своите.  Така е и със Бог, Той взима при Себе си само своите си.Тези, които са омити с кръвта на Сина Му, покаяли се, водени от Духа Му.Те са Негови  и Той не очаква изведнъж да станат идеални, но ги насочва им помага, като всеки родител.
  Всички останали, колкото и да са добри като хора, колкото и да са талантливи, може да превъзхождат всеки един християнин по качества, но те НЕ са Негови.И ясно  е записано, че  ТОй няма да ги допусне  в Своя дом/царство.

Така, че , всеки може да  следва учител, който  си е избрал, да вярва, в каквото му харесва- това никой на никого неможе да забрани.Но накрая всеки ще  влезе в  дома на своя родител.Всеки ще  си понесе последствията от своята си вяра.Ако се окаже , че  е вярвал в надут балон...пук. Но това е личен избор.Въпроса в темата беше  може ли един християнин да следва други пътища  за спасение.Отговора е - категорично не!То самата мисъл да  следва друг път вече  показва, че човека не е християнин, а някакъв  друг.

# 380
  • по пътя на светлината
Явно не се прави разлика от вярващи и фанатици ,обсебващи и натрапващи вярата си.

# 381

Така, че , всеки може да  следва учител, който  си е избрал, да вярва, в каквото му харесва- това никой на никого неможе да забрани.Но накрая всеки ще  влезе в  дома на своя родител.Всеки ще  си понесе последствията от своята си вяра.Ако се окаже , че  е вярвал в надут балон...пук.  

ето това е - "вие си вярвайте в каквото си искате, ама ние сме пак правите" - Няма мой и твой Бог и вменяването на вина не смятам че е исконна християнска добродетел. Ако такъв ви е живота, в него вероятно има много болка, и не съм сигурен доколко има свобода. Ако човек не дава истинска свобода на другите, може ли да е свободен самия той? А ако проблема наистина е, че някой е повярвал в Лутер и неговите идеи? Вие одобрявате ли лишаването на евреите от имущество и изгонването им от Германия? Аз  бях леко шокиран, като прочетох... Crazy

# 382
Слагаш значи две деца до една ябълка и им казваш - точно от тая ябълка няма да ядете.
Засичаш 5 минути и ябълката е награбена! Не ти трябват ни змии, ни дяволи.
Толкова ли е тъп Господ?
И после хората били виновни за тая работа?
Кой е луд?

И пак заради тая ябълка Той пратил единствения си син да го ковнат на кръста.
Та да се чувстват хората още по-виновни!
Е това най ме дразни в християнството - че сме си двойно виновни по дифоут!
 Първо на първо  Адам и Ева не са били деца, нито по  ум, нито  на ръст. Не са яли ябълка, незнам откъде  пък им приписаха тази ябълка.Въпроса е много по-сложен.Ставало е дума за любов.Дали са обичали Бог, дотолкова , че да му се доверят.Защото това, което им е забранил е било за тяхно добро.
Предполагам, че ти не желаеш децата ти да са марионетки, безгласни  кукли, без воля, чувства и свобода да взимат решения сами.Ти  им забраняваш определени неща, защото знаеш , че са опасни и вредни за тях.А и за всички останали, защото понякога грешката на един води до верижна реакция и оттам стардат всички.И ако твоите деца не ти повярват, но  направят, каквото си им забранила, ти  сигурно ги наказваш.  Бог никога не възлага на човека нещо, което е  повече, отколкото този човек може да направи.Бог не очаква да направим повече, отколкото са ни  възможностите .

После, Бог не е пратил Христос да го ковнат заради ябълката.Искам да ти кажа, че неможеш да съдиш за една картина , виждайки само едно ъгълче от нея.Няма как да я изкоментираш, а ти се опитваш да коментираш една наистина огромна картина, видимо  по преразказ  от някого на това  ъгълче.Затова и не ти се връзват нещата.
И така ще си останеш , с това убеждение, докато сама не потърсиш отговорите и то не тук във форума.
  Само ще ти кажа, че Христос  е дошъл за да съсипе делата на дявола.Тръгни от това изречение и ще  се наложи да си отговориш на още 1000 въпроса WinkЩе видиш, че  нищо не е толкова просто за коментиране и съвсем не е такова, каквото  сме чули или са ни казали по телевизията.

# 383

И мен! Даваш на човека тяло и, както и на животните, му даваш нагон, че да се размножава. Ама после му втълпяваш, че това на тялото да му е приятно като създава поколение е грях. Раждаш се в грях и цял живот го изкупваш (ама как, моля ти се, си имал наглостта да се родиш след секс!!), обаче пък Господ ще реши дали ще ти даде спасение, ти нямаш начин стигнеш сам до него!
Е, няма такъв контрол просто! Виновен по дефиниция и цял живот доказваш, че си праведен и верен на Бога, че той да реши дали да ти даде "спасение".  За какво са ни тела, нагон и т.н. и всички догми върху тях? И за какво изобщо ни е живота и уж свободната воля, като през цялото време ще му доказваме колко вярваме в него, мислейки само и единствено за живота после - в темата се каза няколко пъти, че тленния живот не е важен, че за какво тогава изобщо живеем на земята, само да страдаме и ако издържим да не кривнем, Господ си ни прибира в Рая и т.н. Затова казах "Матрицата" ряпа да яде.

P.S.
Lei@, извинявай, ама ей това е типично винаги в такива разговори. Затова и обикновено се включвам в такива теми и след няколко страници се отказвам. Защо не сте в състояние на никой въпрос да отговорите? Все се казва как не било толкова просто, да търсим и ще разберем, че не виждаме цялата картина... Вие нали знаете отговорите? Те еднозначни ли са? Ако да, защо не може просто да се отговори? Обикновено се стига до това, че трябва да вярваш и от там идва всичко. Ти искаш ли детето да ти вярва безпрекословно без да мисли само? То може ли да се учи от грешките си или цял живот ще прави точно каквото му кажеш, защото ТИ така казваш? Адам и Ева не са били деца спрямо хората, но на Господ са деца, нали? Ти в твоето разбиране за морал ще изгониш ли децата си от дома си (Рая), защото не са ти повярвали, а са решили сами да се "опарят"?
Господ прибира у дома само децата си. Хм... тази логика не я бях срещала досега. Значи едно дете родено в Индия и не чувало за християнство не е Божие дете? И ако не се появи някой просветен да го "светне" то няма никакъв шанс просто да отиде при "родителя" си. А аз пък мислех, че Бог е създал човека, т.е. всички хора, а не само християните...

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 09:41 от Millena

# 384

Така, че , всеки може да  следва учител, който  си е избрал, да вярва, в каквото му харесва- това никой на никого неможе да забрани.Но накрая всеки ще  влезе в  дома на своя родител.Всеки ще  си понесе последствията от своята си вяра.Ако се окаже , че  е вярвал в надут балон...пук.  

ето това е - "вие си вярвайте в каквото си искате, ама ние сме пак правите" - Няма мой и твой Бог и вменяването на вина не смятам че е исконна християнска добродетел. Ако такъв ви е живота, в него вероятно има много болка, и не съм сигурен доколко има свобода. Ако човек не дава истинска свобода на другите, може ли да е свободен самия той? А ако проблема наистина е, че някой е повярвал в Лутер и неговите идеи? Вие одобрявате ли лишаването на евреите от имущество и изгонването им от Германия? Аз  бях леко шокиран, като прочетох... Crazy
Аз не виждам къде е проблема в думите ми.Нямам нищо общо с изказванията ти за Лутер.Да съм споменала нещо друго, освен това, че всеки има право да избира в какво да вярва?Или търсим под вола теле?

Относно юдеите ще кажа само, че в Библията ясно  е казано, че който почита божия народ, ще бъде благословен, както и обратното.Аз твърдо уважавам този народ и моето семейство/баба и дядо/ са рискували живота си за да укриват юдеи от властта .  Има един професор Д-р Дечко Свиленов/християнин/.Той е написал книга за Израел, в която разказва какво Израел е дал на света и много други факти свързани с юдеите.

Искам да  ти кажа , че евреин е обидна дума.Ако целиш да ги обидиш, казвай им евреи.Правилно е да се наричат юдеи.Имах преподавател юдеин, който ни обясни това, след като  преводача   казваше евреи всеки път в превода Wink

# 385
# 386

P.S.

Господ прибира у дома само децата си. Хм... тази логика не я бях срещала досега. Значи едно дете родено в Индия и не чувало за християнство не е Божие дете? И ако не се появи някой просветен да го "светне" то няма никакъв шанс просто да отиде при "родителя" си. А аз пък мислех, че Бог е създал човека, т.е. всички хора, а не само християните...

newsm10 Поздравления за хубавата мисъл.

# 387
  Мога да ти отговоря Millena и съм го правил много пъти, но са ме обвинявали че "проповядвам". затова се отказах.Който иска сам да си търси отговорите.Сега информация има много, Библията и др книги са достъпни за всички.Никой нама да ти натрапва идеите си.Какво да ти кажа, а и не желая  да обяснявам до безкрай за тези, които търсят само да се дракат.Затова  казвам- търсете си отговорите.Каквото беше  важно по зададената от авторката тема, вече  е изписано тука.

Ама защо, кой ви излъга бе хора, че Бог смята секса за грях.Да , грях е , когато е безразборен , извън семейството.Освен това къде пише , че трябва доказваш колко си праведен, че Бог да ти даде спасение.Спасението е дар, незаслужена милост.Единственото условие е да повярваш  и приемеш жертвата на Христос.С дела не се  печели.И както казах, Бог знае, че не сме съвършенни и като деца ни приема и ни дава възможност да се учим.

Ата, хубаво е , че се радваш на такава мисъл, но тя пак е породена от незнание.Бог/от Библиата/ е обещал да съди хората по това дали  са чули за него.За чулите и отхвърлилите го ще съди по това, че са  знаели, а са го отхвърлили. а за тези, които не са чували да има Христос, спасение и пр., ще съди по закона на сърцата им.Защото Бог е заложил съвест у всеки.Никой няма да бъде онеправдан.Проблема си остава само за тези, които знаейки за Него , съзнателно Го отхвърлят.Сега ясно ли е?

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 10:07 от Lei@

# 388
Ще бъда кратък и ясен (надявам се). Определям себе си като християнин. Това, което сте писали като противоречия за мен не са, но не смятам, че трябва да ги обяснявам. Ако искате ме определяйте като такъв, който не може да мисли.
Цитат
хората срещу теб да могат и да мислят
Между другото не смятам за разумно да задаваш въпрос на някой, който смяташ, че не може да мисли. Пак между другото не оспорвам уменията ви за мислене. Сигурен съм, че всички тук можем.
Това не ме дразни. Съжалявам за това, че неща от Библията или от църковната история ви дразнят. Мен също някой неща ме дразнят, но те нямат нищо общо с вас. Това си е мой проблем и не смятам да го раздърпвам тук. Смятам да ги отнеса към Бог.  Laughing  За мен темата е изчерпана с първите няколко поста. Има конкретен въпрос към християните и отговор(и) - всичките еднозначни. Това е - точка. Останалото е търкане на клавиатурата. Аз мисля така, аз пък мога повече да мисля... Имаш право да мислиш, имаш право и да не мислиш естествено. Аз може да съм си избрал да не мисля.  Laughing Вие имате право да мислите щом искате, но едва ли тук му е мястото. Аз предпочитам да мисля без да чукам по клавиатурата в подобни теми особено след като са се превърнали в съревнования по мислене.
Темата е за затваряне. Не смятам да информирам модератор, въпреки че го приемам за разумно. Нямам против някой от различно мислещите от мен да го направи.
Нямам против да се шегувате с мен, или да ме определяте като немислещ, но едва ли тук му е мястото.
Лек ден!
  bouquet

Последна редакция: пн, 09 авг 2010, 10:34 от БориСе

# 389
Спасението е дар, незаслужена милост.Единственото условие е да повярваш  и приемеш жертвата на Христос.С дела не се  печели.И както казах, Бог знае, че не сме съвършенни и като деца ни приема и ни дава възможност да се учим.
....
За чулите и отхвърлилите го ще съди по това, че са  знаели, а са го отхвърлили. а за тези, които не са чували да има Христос, спасение и пр., ще съди по закона на сърцата им.Защото Бог е заложил съвест у всеки.Никой няма да бъде онеправдан.Проблема си остава само за тези, които знаейки за Него , съзнателно Го отхвърлят.Сега ясно ли е?

Аз пак да попитам - кому са нужни тия схеми - за чулите еди-как си, за нечулите по друг начин... По времето на Христос над 95% от населението на Земята е нямало как да чуе за него. И сега може и да си чул нещичко в някое село в Индия или Китай (две нехристиянски държави, в които живее една трета от световното население), но когато семейството, градът, училището и целият щат въобще са примерно индуисти, е абсурдно да бъдеш възпитан като християнин.

Та на въпроса  ми - защо един всемогъщ Бог не се е постарал да даде достъп на всички хора до жертвата на сина си и всички да бъдат съдени на един и същи принцип?

Общи условия

Активация на акаунт