Въпрос към християните.

• 23 426
  • 456
  •   1
Отговори
# 180
Аз те разбирам, но приведох аргументи защо смятам, че случаят със свещенните религиозни книги е малко по-особен. Там все пак имаме и исторически наслоявания, белези на традицията и др.
Във втория линк е дадено като пример как се изписват наименованията въобще, не само имената на богове, но конкретно е подчертано това за особеностите на изписването на религиозните понятия.  Peace

# 181
  • София
а в изречението:
Джо работи като пътуващ търговец на библии. Днес Джо продаде една библия.
пак ли трябва да е с главна буква

# 182
И все пак, как се изписва името на Исус....... и как се казва Исус......... Wink

# 183

И сега идва в-са: Към този Бог колко пътя има?

Един, верния път винаги е един. Той е в нас, всеки от нас определя пътя! Бог е във всеки от нас, и ние определяме и намираме, или не, пътя. Бог ни е създал по свой образ и подобие, „царството божие, вътре в нас е”. Трябва да се стремим и търсим бог в себе си, а не в небесата. Това може и да е страшно, защото се оказва, че Той не е там далеч някъде (презает, и може и да не забележи какви ги вършим...), а ужасно близо...по-близо, отколкото сме си и помисляли даже. Laughing
За мен бог е вселенската енергия и сила с положителен знак, Доброто. Кръстена съм, вярвам и се моля именно на тази сила, защото я разбирам и вярвам искрено в съществуването й. Разединението между хората не го разбирам и проумявам.

Понеже моята идея за Бог е една такава вертикална - че той е нещо като слънцето, което грее за всички, едно нещо.

Не само за теб, това изобщо е всечовешката изначална идея, от която е възникнала религията, вярата изобщо. Човешката вяра има общо начало, така както в началото е бил само един народ. Може би един ден пак ще сме едно. Може би натам ни водят различните пътища и вяри, ако намерим пътя, може би там ще ни отведе, отново до единството.

# 184
Уф, много ми върви на спам напоследък.
За да не ме баннат, отговарям за последен път.
Рефренолог, в конкретното изречение се пише с малка буква, мисля, понеже няма конкретна препратка към християнската Библия, Коранът и др.
Дунавска баба, правилното изписване е Иисус, името е превод на гръцки от коптски (наречието, на което е написана Библията). На коптски е Иешуа. Тук някои по-компетентен да се изкаже, говоря неща от обща култура, за който имам малко съмнение.
В Страстите Христови можеш да чуеш как звучи името.  Peace

# 185
  • София
И все пак, как се изписва името на Исус....... и как се казва Исус......... Wink
Защо това за изписването на името е толкова важно? 'Как се казва Исус?' - звучи ми като 'Как се казва Иван?' Thinking

# 186
zila1,точно изписва се Иисус, така е в Библията. Hug
         А колкото до това как се казва Исус,......... ами казва се Иисус, щото Иван и Ваньо не са едно и също име  Wink

# 187
  • София
zila1,точно изписва се Иисус, така е в Библията. Hug
         А колкото до това как се казва Исус,......... ами казва се Иисус, щото Иван и Ваньо не са едно и също име  Wink

Иисус е написано само в православния превод на Библията. В другите е написан като Исус.
Това в крайна сметка не е толкова важно, защото става ясно, за кого се говори.  Peace

# 188
Не...
... а който оспорва това е или атеист или не прави добро на себе си... но, което и да е от двете не ме интересува...  Whistling

# 189

http://www.youtube.com/watch?v=Xn_0qycRJPc&feature=related

поздравявам всички от ФОРУМА с ПСАЛОМ 1
Блажен е оня човек,
Който не ходи по съвета на
нечестивите.
И в пътя на грешните не стои.
И в събранието на присмива телите не седи
Но се наслаждава в закона на Господа
И в неговия закон се поучава ден и нощ
ще бъде като дърво посадено при потоци води
Което дава плода си на времето си
И чийто лист не повяхва
Във всичко що върши ще благоуспява......ПСАЛОМ 1

# 190
Йешуа е наи-правилно понеже това е еврейското име на Исус, а и Той все пак е евреин по плът. Българите са приели гръцкия превод така че и той е верен.

За авторката - има много пророци на Бога, има също и лъжливи пророци създаващи свои собствени религии, при все че те са само хора, а Един Исус се осмелява да каже Аз съм Пътя, Истината и Живота. Т.е  пътя до Бог Отец / бащата на всички нас / е Само Исус.Искаш ли да познаваш Бога, а не да си просто религиозна извършваща ритуали то Исус е Пътя.

Изисквания за безгрешност няма.

Всъщност Той и за това умря.Бидейки 100 % Бог И 100%  човек , живял безгрешно единствен в света даде ДОБРОВОЛНО живота си в жертва / курбан/ за да бъдат простени греховете на всички нас.

Това най общо е посланието на християните.

От тук нататък не следва грешен живот на поразия , нито пък някакви строги и страшни закони. Закона не е тежък. Понеже 10 Божи заповеди се изразяват в 2 новозаветни - Обичай Бог с цялото си сърце, ум и душа и обичай другите като себе си. Така ако обичаш Бог няма да си търсиш други пътища към Него, а Единният път. Месията Исус. Така ако обичаш Бога няма да сториш зло на никое човешко същество. Не е трудно. Трудно е за егоизма. Егоизма не обича другиго освен себе си.

Понеже попита християните , затова ти отговорих.

Последна редакция: сб, 15 май 2010, 14:34 от TOPTYNA ПIЛE Z_ПАN"(тортуна пиле жоапан)

# 191

Изтърка се вече тази забележка и дразни от човек, който не владее ни правопис, ни пунктоация.

Още веднъж благодаря за мненията ви, научих много интересни неща.

# 192
Само ще ти кажа, че фразата Исус Возкресе е исторически остаряла. Исус Възкръсна е вярното. Живеем в 21 век и трябва да се разбира от децата ни какви ги говорим. В съвременните библии се изписва Исус.

# 193
  Не е важно как се произнася дадена дума, а какво е значението вложено в нея. По тази логика, би трябвало фразата "Христос Възкресе" да се разбира коренно различно, ако прозвучи на два или повече различни езици. Важен е смисълът, важно е преживяването на Християнина при произнасянето на тези думи. Езикът е начин, по който човек се изразява. Самият език не изразява човека.
 В името Христос Исус е скрито безкрайно голямо и свещено за човечеството значение. Неговото познаване и предстоящо бъдещо преоткриване е основна мисия на цялата земна цивилизация.

# 194

Изтърка се вече тази забележка и дразни от човек, който не владее ни правопис, ни пунктоация.

Още веднъж благодаря за мненията ви, научих много интересни неща.

И аз мисля, че е вече време да се спре да се  разисква по този въпрос, защото между 26 април и 15 май, има няма вече месец разлика, така че не виждам защо все още се отговаря на нещо зададено толкова отдавна. Аз също получих отговора,  и не виждам  смисъл да се продължава.

Последна редакция: сб, 15 май 2010, 16:14 от dunavska baba

Общи условия

Активация на акаунт