Въпрос към християните.

• 23 466
  • 456
  •   1
Отговори
# 15

И сега идва в-са: Към този Бог колко пътя има?
Буда път ли е към него? Мохамед? Заратустра? Бахаулла?
Християните дават ли право Бог да бъде достигнат и познат чрез друг, освен чрез Исус?
Има ли такова течение в религията. На някой ( освен на Опра Уинфри) прокрадва ли му се тая идея. Че можеш да си избрал Исус за твоя ракета-носител, но че има и други такива ...

Извинете ме за невежеството, не съм мн. запозната с тази материя и затова питам.
За Християните пътя към Бог е само Исус Христос ,синът Божи! Peace

# 16
Един е пътят към Бог,/с една малка поправка/ ИИСУС Христос  Peace

# 17
Разбрах, дано не ви обидя, но ми се струва голямо узурпиране тая тройна коалиция...
Понеже моята идея за Бог е една такава вертикална - че той е нещо като слънцето, което грее за всички, едно нещо.
И различните хора си избират начин по който да достигнат до него.
Християните приемат, че техния човек е Исус, ислям че е Мохамед,  и т.н.
Тая идея напълно ме устройваше до ... тази вечер и бях мн. въодушевена, че Опра Уинфри е на моето мнение, защото тя се декларира християнка, но смята, че има повече от 1 път да достигнеш до Бог. Но не се сетих за триединността.  А имам католик вкъщи и стана .. разговор  Mr. Green Благодаря, още веднъж.

# 18
Я на католика в къщи привет/то с католиците хем сме еднакви, хем се и различаваме донякъде относно Дева Мария-те там  я тачат като божество, ние я почитаме като Майката Божия/с една дума Бог си е Бог/поне за мене той е единствен, а пътят към Него, може и атеистично или демонично да прозвучи,всеки Човек сам трябва да намери за себе си/ Дано не сте приключили вече темата. Но наистина по Християнски се пиши /пише-  Peace Hug/ ИИСУС.

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 01:18 от dunavska baba

# 19
 а пи
по Християнски се пиши ИИСУС.

а пише се пише 'пише'  Mr. Green шегичка, приемам забележката  Peace Не сме приключили,как, то това са вечни теми.

# 20
Да темата е вечна ,а утре е един от големите християнски празници  - Благовещение! Flutter

# 21
10 c's, леля ти Опра е медийна звезда и би казала всичко само да се хареса на хората.
Ако аз се декларирам като професор дали ще съм такава без да съм положила необходимите изпити върху мои трудове...

Аз винаги в подобни теми пиша едно и също нещо, но и този път ще го кажа.
Няма начин Бог да е един, а с много имена, защото:
1. Всички богове проповядват различна ценностна система - имат различа дефиниция за грях, за добро и зло, а някъде тези понятия са абстрактни
2. Имат различно разбиране за това как човек може да се освободи от греха
Ако Бог беше едни с много имена както и да го наричахме, той трябваше да има едно и също отношение към определи наши действия, но не е така...

Ако за един християнин е абсолютно забранено (счита се като мерзост пред Бога) да си сменя партньорите, то за окултистите това е Ок... За мюсюлманите няма проблем мъжът да си има и харем...
Ако за християните лъжата е абсолютно невъзможна, то в други религии има лъжа по "непредвидими" причини...

Човек може да се нарече всякакъв. Христос е според мен най-спрягания бог, всички искат точно него да сложат в своите философии или религиозни учения. Спиралата е пълна с бози от този род.

Няма начин Мария (майката на Исус) да си измисли, че синът и е от Бога, защото Старият завет (или така наречената Тора на евреите) има над 800 пророчества какъв ще е Исус, и на какви критерии ще отговаря. Никой друг пророк или само нарекъл се Христос не отговаря на това.

Защо за християните Христос е единствения път за спасение.
1. В закона даден на Моисей пише - "Заплата за греха е смърт" т.е ако имаш и един грях дори и много малък ти си грешен и заслужаваш да умреш. В другите религии нещата не са толкова строги в езотериката на която Опра Уинфри е симпатизантка понятията за добро и зло са относителни.
2. Нашите грехове ни отделят от Бога - т.е. ти не можеш да общуваш с него, защото той е абсолютно свят и чист и не може нещо като грях да се доближи до него...
3. Нашите добри дела не са достатъчни да ни спасят, защото колкото и добри дела да правим то винаги поне в едно нещо ще сме сгрешили и според закона ще сме грешни и ще заслужаваме да умрем
4. Спасението е по благодат (незаслужена милост), за да не се похвали никой пред Бога- т.е дава се равен старт на всички и всеки има свободната воля дали да приеме спасението или да умре. Никой друг Бог не е заинтересован лично от спасението на хората. Останалите богове очакват човека със собствените си дела да заслужи любовта му, духовното си извисяване и собственото си спасение. Никой друг бог не извърши това лично той за хора които не се интересуват от него и го хулят.
5. Ако имаше други пътища за спасение, Бог нямаше да изложи собствения си син на тези невероятни страдания и унижение!

Разликите винаги се коренят в дефинициите за грях, за добро и зло и за това Бог дали е лично заинтересован от твоят живот и до колко той се намесва пряко.
Източните религии Бог не е личност, даже в някои от тях дори не се говори за Бог, а за някакъв вид съзнание, което изобщо не се интересува то теб и саможертвата е доста изкривено понятие.

Няма течение на християнството което да приема друго спасение освен Христос. Католици, православни и протестанти имат единни и същи основни библейски доктрини.
Останалите учения които приемат някакъв вид на "Христово съзнание", те не приемат Христос като месията който умря за греховете им! Тези учения са основно езотерични и окултни.

Христос когато беше сред хората ясно каза, че като дойдат последните времена ще дойдат много лъже учители които ще се наричат с неговото име... пише и какви ще са белезите на това, но е категоричен, че не трябва да се хващаме на въдицата.

Говореше и за това, че като дойдат последните времена, хората ще си намират учители според собствените си страсти и ще си "чешат ушите" с красиви учения с които ще се чувстват добре.

Повярвай ми, толкова години говоря на хора за Христос, нещото което винаги ги стряска е като стигнем до греха. Хората мразят да им се казва как да живеят. Ню ейдж движението беше точно това "Прави това което те кара да се чувстваш добре". Днешните учения го перифразират "Да се чувстваш в хармония със себе си"... Как един грешен човек, който "винаги е прав в собствените си очи" (Соломон), може да прецени кое е добро и кое зло ако няма единен стандарт за това?

Последна редакция: ср, 24 мар 2010, 23:13 от migito

# 22
И сега идва в-са: Към този Бог колко пътя има?
Буда път ли е към него? Мохамед? Заратустра? Бахаулла?
Християните дават ли право Бог да бъде достигнат и познат чрез друг, освен чрез Исус?
Има ли такова течение в религията. На някой ( освен на Опра Уинфри) прокрадва ли му се тая идея. Че можеш да си избрал Исус за твоя ракета-носител, но че има и други такива ...
От последни проучвания по въпроса за религиите, за мен поне стана ясно, че Бог е един, но в различните религии той носи различни имена и пътят към него също е един, но и той бива назоваван различно. Никоя религия не признава познаването на своя Бог чрез друга религия.
Както и събития с еднакво значение в различните религии, съвпадат по време.

Последна редакция: ср, 24 мар 2010, 23:32 от Бижy

# 23
Мигито, много ми беше полезен постинга ти, винаги си много търпелива да обясняваш.
Очаквах да се включиш.

Именно за "христово съзнание" става въпрос, досега четох. Нещо като new age  християни.
Идеята е, че Исус не е дошъл, за да умре на кръста, а да покаже начин на съзнание, начин да бъдеш. Нещо такова.

Аз съм с мн. силно изразено критично мислене и трудно поддържам доктрини, но съм любопитна.

# 24
Разбрах, дано не ви обидя, но ми се струва голямо узурпиране тая тройна коалиция...
Понеже моята идея за Бог е една такава вертикална - че той е нещо като слънцето, което грее за всички, едно нещо. И различните хора си избират начин по който да достигнат до него.

Аки в контекста на цитираното много ще Ви допаднат тогава едни думи на поп Алигорко*  Wink

Инак научната теорията добре са я обяснили преждепишущите.

*Време разделно

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 00:23 от NinoTino

# 25
  • София
Здравейте, водим един разговор и искам да се допитам до християните, които се чувстват компетентни да отговорят.
Възможно ли е християнин да приема, че и други, освен Исус могат да доведат до Бог? Това допустимо ли е от християнството, или само и единствено  Исус е пътят и всички останали са отречени.
Под други разбирам Мохамед, Буда, Заратустра и т.н.

И ако християнинът приема, че има и други 'проводници" до Бог, това каква степен на грях е, той християнин ли е изобщо, спада ли към някакво течение  на християнството ( ако го има) и кое, ако да.
Благодаря на отговорилите.

това за което питаш е най-близо до гностицизма. бил е доста популярен в ранното християнство, евенгелията които отпадат от библията на Никейският събор са предимно гностически, като в някои от тях съществува дори и прераждането.  Това е по уикипедия :
Основна характеристика на гностическата сотериология е знанието (гносис) за истинското естество на Аза, неговия небесен произход и истински дом отвъд тленната вселена, в който той може да се завърне, ако постигне това знание. В редица случаи знанието също включва подробности за сферите между земята и небето, за силите, които контролират тези сфери и за обредите и паролите, нужни за безопасното им преминаване след смъртта на тялото. Незнайният и непознаваемият Бог изпраща спасител, чиято главна мисия е да предаде знанието. Допълнителни откровения се получават и от други небесни същества във видения и сънища. Гностическият спасител обикновено е моделиран по подобие на евангелския образ на Христос, но се различава от Него по отчуждеността си от материята. Гностиците не признават боговъплъщение и възкресение. Христос като светоносно същество, слязло свише, само "изглежда", че присъства в личността на Иисус, защото я напуска при страданието на кръста (например според "Втория трактат на Великия Сит" и "Апокалипсиса на Петър").

# 26
Объркването на 10 c's изначало идва от там че тя допуска че Бог и Иисус Христос могат да бъдат два различни и независими един от други субекти т.е. Бог си е Бог, а Иисус е негов син и те са независими един от друг както бащата и сина при хората са две отделни и независими едно от друго същества. Бог си е съществувал отделно и после се появява Христос който повежда християните към баща си - Бог.
Ако се допусне тази теория че Бог си е Бог, а самия Христос се появява по-късно на сцената като негов син то тогава е близо до ума човек да си помисли че може и да има други пътища към Бог, а Христос е просто негов Божи син.
Да обаче създателите на християнската религия не са били толкова прости и са предвидили този сценарий на съмнения в някои последователи и затова са се подготвили много добре предварително - създали са понятието ТРИЕДИНСТВО което ще рече, че имената Бог, Христос и Светия Дух са имена на един и същи субект. Дали ще кажем Бог или Христос е едно и също. Така се решава този проблем да се гледа на Бог и на Христос като на два независими субекта, все едно че са баща и син както при хората.

С една дума обобщено - Бог=Христос и Христос=Бог

# 27
Мен това триединство винаги ме е обърквало тотално! Как така са едно и също Бог и Божия син?!

Освен това, откакто гледах Цайтгайст ми се изясниха страшно много работи и съм по-склонна да си представям Бог като първообраза слънцето, отколкото като описания в Библията.
Извинете за спама.

# 28
Цайтгайст e филма който толкова много се мъчи за отрича християнството и в същото време така добре го доказва. С всичко за което говорят доказват пророчествата в Откровение, даже и с плана Венера.

Мисис Т. и ти си триединство - дух, душа и тяло. Wink

# 29
  • София
В Стария Завет има един куп пророци.
А Бог е доста неприятна личност и много лесно се гневи.
В Новия Завет идва доста по-приятния Исус Христос.
И се започва с християнството.
А евреите пък си зачитат само Стария Завет.
Има и християнски течения, които не са толкова фиксирани върху Исус.
Даже Православието по-малко се занимават с Него, отколкото католиците.
А доста по-късно някой измисля тая идиотщина за Троицата - на оня пусти Никейски събор!

Общи условия

Активация на акаунт