Пролетно-лятна финландска 21-ва тема

• 38 647
  • 731
  •   1
Отговори
# 165
Дънди, мерси за кафето, за мен ще е вечерно  Wink

Щастлива, май че Хенрик беше  newsm78 

Маршал, предполагам, че ти си и Джони  Wink Стискам палци за преместването ви във Финландия. Аз съм убедена, че ще мине гладко. 

Днес "разтопих леда" с макето  Joy Разбрах, че ще има задача - да разкажем от къде сме и в това време македонецът се озова до мен и реших да му "споделя" предварително от къде съм, че да няма изненади  Mr. Green Но нали "македонския е много различен от българския" и започнах разговорът на английски  Joy  Да, обаче на второто изречение да видите как македонецът обърна на български Mr. Green В почивката дори ме запозна с един сърбин, който учи в същото училище. И тримата се разбирахме прекрасно, само че македонецът не пропусна да се похвали, че Македония и Сърбия са много близки и "вървят в комплект"  Rolling Eyes Абе, явно тия сърби доста добре са им промили мозъците на макетата  #Cussing out

Днес проговорих дори на руски  Shocked Имахме една игра и се озовах с рускинята и грузинеца. Те не разбираха въпросите и да видите как им превеждах на руски  Joy направо се изненадах от себе си, защото до сега и едно изречение не можех да вържа. То, със сигурност съм говорила доста развален руски или по-скоро побългарен руски Mr. Green, но важното, че ме разбраха.

Днес си купих книжка с комикси на фински  Mr. Green Видяло се, че ще повтарям "как се казваш, каква ти е професията" и прочие, ами поне извънкласово да се позанимавам повече.

Лека нощ  Tired

# 166
Мимота, звучи ми много интересно  Sunglasses Hug И за преводите на руски, браво Simple Smile Абе знаем си те, че си умно момиче   bouquet
Не е толкова лошо, че ще започнеш от начало, така ще си запълниш някои "празнини", ако изникнат такива  Wink

# 167

Днес проговорих дори на руски  Shocked Имахме една игра и се озовах с рускинята и грузинеца. Те не разбираха въпросите и да видите как им превеждах на руски  Joy направо се изненадах от себе си, защото до сега и едно изречение не можех да вържа. То, със сигурност съм говорила доста развален руски или по-скоро побългарен руски Mr. Green, но важното, че ме разбраха.

Мимотке,аз навремето като карах курс,казвах на руснаците и сърбите,че ако не науча фински,то руския,английския,сръбския и немския  щe ми се подобрят значително,Всеки ден ми се налага да ползвам 5 различни езика(само български не),така,че не е чудно ако в един момент блокираш тотално и в главата ти настане хаос.Аз и досега се обърквам (рядко,но се случва).Горе главата,ще се справиш!

# 168
Мимотче забавата е била голяма  Joy Разбира се че ще се справиш, сега тъкмо ще ти е лесно, за да можеш зда свикнеш с учителката и хората в групата.  Heart Eyes

# 169
  • София
Здравейте,
Извинявам се, че се намесвам в темата, но имам няколко въпроси, свързани с Финландия. Ще работя в Хелзинки 5 седмици  от средата на май до средата на юни. Тъй като мъжът ми ще се грижи за двете деца сам докато ме няма, предполагам, че често ще се наложи да говорим по телефона. Чудех се дали няма да е по-добре, ако си взема финландска предплатена сим карта и да звъня от нея. Опитах се да намеря инфо на английски, но не успявам. Може ли да ми кажете каква е цената на предплатената сим карта и някакъв сайт, където да видя колко би струвал разговорът до БГ. Ако пък сте пробвали различни варианти и знаете кой е най-удачният, ще се радвам да ми кажете.

Ще се радвам и ако споделите интересни места в и около Хелзинки, които могат да се посетят през уикендите. Аз ще бъда някъде близо до улица Hiomotie - това в коя част на града е долу-горе.

Извинявам се за многото въпроси.

Хубава седмица на всички!

# 170
До мимота.Не съм Маршал,дори и той самия ще го потвърди ако още е активен в този форум.
Получих инфо, че финландците ще идват в средата на май-стискайте палци да мине всичко
по вода,защото семейството ми гледаме на север!!!
Лек ден на всички-и гледайте филма "Мисия Лондон"- УНИКАЛЕН Е!!!

# 171
Здравейте на всички  Hug

Djoniee, Маршал, извинява се, че ви обърках. Желая ви късмет по пътя, който сте поели   bouquet
Чух, че филмът е много добър. Ще го гледам непременно  Wink И разбира се, че ще стискаме палци  newsm10

Деси, сега погледнах как са цените с предплатена карта. Разговорите до БГ ще ти излиза - 0,600 евро с ДДС на минута за стационарни телефони и 0,660 евро с ДДС за мобилни. Инфо тук http://www.elisa.fi/yksityisille/lankapuhelin/puhelut/999_ulkomaanpuhelu/, а таксата е 6,9 евро за 31 дни, инфо тук http://saunalahti.fi/prepaid/hinnat.php

Дънди, Пчели, Щастлива, благодаря ви  Hug

Днес открих един арабски магазин. Купих си сирене и маслини  Twisted Evil Попитах от къде е сиренето и ми казаха, че е датско. Датчаните правят ли хубаво сирене/не съм го опитала още/?  newsm78 Аз много се надявах да кажат българско, но уви.

Последна редакция: ср, 21 апр 2010, 17:21 от mimota

# 172
Деси доста скъпо ще ти излиза, ако говориш до БГ с предплатена сим карта. Според мен е най-разумно да си вземеш компютъра, ако имаш такъв, зда си инсталираш войп бъстър и да говориш към дом. тел. 0,01 евро на минута, а към мобилен е малко повече. В случай, че имаш компютър и в квартирата където ще си има интернет. Другият вариант за разговори с БГ е от мобилния тел. който си вземеш е да набираш 99533/359/ кода на населеното място и след това телефона на който звъниш - 99533 е ай пи телефон и с него говориш значително по евтино, отколкото с нормален телефон. Peace

# 173
Взимай си компа с теб,ако си със Скайп,проблема ти е нулев.Нищо няма да плащаш-разбира се ако мъжът ти отсреща е на компютъра в Скайп.За 1 месец няма толкова да си липсвате ... Rolling Eyesнали работа ще се върши.
Та мисълта ми бе,че със Скайп ти идва без пари.. Hug

# 174
Номера с 99533/359 е активен за потребители на Елиза, от карта на Телефинланд не става. Иначе като цена- до мобилен телефон в БГ е 0,32 , а до стационарни е 0,06. Качеството на разговора е много добро!
Другият вариант, който е безплатен е Скайп, а интернет достъп има в много заведения, бензиностанции и т.н.

# 175
Рали не знаех мило  Hug Ние го ползваме, когато не можем да открием близките си по скайп. Hug Точно така са цените и така е кода за набиране Hug

# 176
  • София
Благодаря на всички за бързия отговор. Значи вариантът с предплатена карта отпада. Компютър нямам засега, но се каня да взема на изплащане преди да тръгна. Така че скайп е вариант. Ако остана без компютър, ще търся интернет някъде. АЗ ще съм в хотел, не знам кой, някъде близо до тази улица Hiomotie. Един месец не е много време, но се притеснявам, че за първи път остава и с двете деца сам. Както и да е, благодаря още веднъж за помощта.

# 177
Альооооо, къде се изпокриха всички?  Hug

Да споделя, че това датско сирене изобщо не ми хареса, както и турските маслини  Sick Друг път не мисля да посещавам тоя арабски магазин, ама се оказа, че си нямаме турски. Днес питах нашия турчин. Той пък днес като се заяде, че в текста на едно от упражненията се споменаваше за езика на  кюрдите  Joy и почна да се обяснява нещо на даскалката, която го смъмри, че тук за политика не се говори, ама той си продължаваше нещо да си дудне. На всичкото отгоре макето взе да му вика "Османе, ти идеш от Османската империя"  Shocked и му размахваше пръст. Добре, че турчина не му обърна внимание, че щеше да стане една  ooooh!
Поляците пък с немците се гледат на криво ... изобщо, дано да оцелеем, докато приключим с курса, че аз вече почнах да се притеснявам  Joy

Пожелавам ви приятна почивка!

# 178
 Laughing
Мимота, и ние бяхме заедно от САЩ, Виетнам, Русия, Германия ... все с конфликтна история, но никой нямаше проблем с никого, бяхме много хубава група.
Дано и при вас проработи Simple Smile То трябва малко време да свикнете едни с други, но определено се обособяват групички, хора с които си общуваш повече, отколкото с другите.
При нас китайците си бяха заедно постоянно, американците си бяха групичка, аз пък се сприятелих веднага с рускинята и холандеца по европейски, и така ...
И винаги има хора, които не пасват в никоя група  Laughing

# 179
хехе, Мимотче, страшна група сте се събрали  Mr. Green Аз също никак не харесвам тези турци и арабета.По-точно не харесвам начина им на комуникиране, разбиранията им за добро и лошо и т.н., но винаги, когато съм в контакт с такива гледам да приема човека заради личните му качества (когато има такива заради, които да го приема). Иначе, както Щастлива е написала, иска се време да се опознаете и да си оформите групички (което е неизбежно). Най-хубавото на тези курсове е,че след като си стояла достатъчно вкъщи имаш шанса да се запознаеш с различни хора, да обменяте опит и мнения. Много успех ти желая!

Благодаря на всички за бързия отговор. Значи вариантът с предплатена карта отпада. Компютър нямам засега, но се каня да взема на изплащане преди да тръгна. Така че скайп е вариант. Ако остана без компютър, ще търся интернет някъде. АЗ ще съм в хотел, не знам кой, някъде близо до тази улица Hiomotie. Един месец не е много време, но се притеснявам, че за първи път остава и с двете деца сам. Както и да е, благодаря още веднъж за помощта.

Незнам какво имаш предвид, че ще търсиш интернет. Аз имах предвид,че има безплатен достъп до безжичен интернет, но трябва да имаш компютър, за да ползваш. Иначе интернет зали няма. Има една зала в центъра, която се ползва предимно за игри. Има разбира се интернет, но незнам дали ще успееш да си намериш място , тъй като е пълно с ученици. Всъщност докато пиша това се сещам да уточня,че не съм сигурна,че все още работи. Ходила съм там веднъж и то преди 2 години.

Общи условия

Активация на акаунт