Пролетно-лятна финландска 21-ва тема

• 38 643
  • 731
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте Simple Smile)) Мимотка, най-после този курс започва, а?  Hug Голямо чакане беше, но с нетърпение ще изчета първите ти впечатления от групата, хората, преподавателите   bouquet
И тук снощи е валял сняг, но не много. Сега е слънчево и приятно Simple Smile В крайна сметка пролетта ще дойде. Евентуално  Laughing
Хубав неделен ден и от мен   bouquet

# 151
Дънди, Щастлива, много ви благодаря  Hug
Ще ви разказвам утре  Wink

Тук вече грее страхотно слънце  Crazy, но чак до +11 едва ли ще стигне, едва +2,8 е и този следобед съм го определила за голямото почистване.  ooooh!

# 152
Как сте момиченца-кокиченца! Hug
Да ви кажа, че имам нов скайп и ще ви "потърся" от него Wink
По този повод - Рали и Щстливче, трябва ми помощ за тоя тъп Уиндоус7, че не мога да си сложа фонетична кирилица и ми се разказа играта да търся буквите по БДС.... Crazy

Мимотка, стискам палци курса да е това, което очакваш и от което имаш нужда и исъм сигурна, че ще си най-примерната и старателна ученичка там! Успех слънце!  bouquet

djoniee , естествено човек винаги трябва да опитва щом има желание за промяна. Живота във Финландия си има много хубави и не чак толкова хубави страни, но това си е индивидуално - зависи от това какво очакваш и какво търсиш. За Пори не съм чак толкова компетентна, просто това е един град-тръпка за мен и използваме всяка възможност да ходим там. Иначе Виви го е описала много добре, а и за всичко останало момичетата са го казали, та няма да се повтарям... Успех, каквото и да решите със съпругата ти! Peace

# 153
Марги, пиши ми в Скайп и ще ти обясня за езика Simple Smile

# 154
Добро утро сладурки   bouquet

Мимотче да ти върви по вода  Hug

Пожелавам ви хубав и слънчев ден   bouquet

# 155
Доста неща има изписани в този форум-много от тях са изключително полезни-имам впредвид Финландия.
Виждам,че периода на адаптация е дълъг и доста труден.Иска се мотивация за да успееш и да се интегрираш с
финландците/оставам с убеждението, че са националисти-и не допускат лесно чужденци до себе си/.За мен беше
важно да усетя,как българина се чувства там-май добре се чувства.За парите-парите идват след като си се доказал
и наложил-така е и БГ,така е навсякъде по света-много пот първо и чак след това отплата.
Но ние и тук в БГ не сме лошо платени-затова основния ни мотив не са парите а живота и спокойствието-тук в БГ е пълна
лудница.

# 156
Дъндич, благодаря за сутрешното кафе  Hug

Пожелавам на Мимотка леко минаване на всички нива на курса по фински и така скоростно да се докаже и реализира както Марги  Peace

Марги, добавянето и смяната на езика при 7-цата е на същия принцип, както при другите версии на Уинодус.

Пчели, как е настроението?

djoniee, успех при вземането на решение. Идеалното място, държава и хора не съществуват. Всичко зависи от това как човек е настроен към останалите хора и живота, какви са приоритетите му и какви са очакванията. Дано да вземете възможно най-доброто решение за вашето семейство.

Лек ден на всички и успешна седмица!

# 157
Благодаря на всички за милите думи  Hug

Мога много да ви пиша, защото съм пълна с емоции покрай новите запознанства, но ще гледам да съкратя разказа.
Първо, да кажа, че ни най-малко съм очаквала, че ще срещна толкова контактна германка. Толкова си допаднахме с нея, че няма накъде  Crazy Тя беше и първият човек, с когото се запознах. За сметка на това пък другия германец е нейна пълна противоположност - мълчи и ако го питаш нещо ти отговаря с половин уста.
А да знаете какъв гаф съм направила  Whistling
Имаме си и македонец в групата, който така гледаше, все едно е сърдит на всички. След случката, която ще ви разкажа сега, се сетих, че преподавателката по време на входящия изпит ме пита какъв език говоря, отговорих й български. После ме пита дали в някоя друга държава също се говори български и аз й казах - Македония  ooooh! И да вземе тази да изтърси на македонеца "ти говориш български?". И той "не". Тя обаче е открехната вече за какво иде реч и продължава "да, но може да се разбирате с българите?" и той "не, разбираме се със сърби и хървати". Е, в този момент пък се ядосах на това маке. Как може сръбския да е по-близък до българския  #Cussing out Сега обаче се притеснявам, че когато макето научи, че съм българка, може да се сети, че даскалката има инфо от извора  Mr. Green т.е. от мен.

Честно да ви кажа малко съм разочарована от групата - има хора, които говорят свободно фински, което ще рече по-добре от мен, но има 4-5 човека, които не могат да обелят и дума и заради тях ще започнем от начало  #Cussing out Най-вероятно не могат иначе да сформират група. Единствената ми утеха е, че поне ще плащат и няма да мързелувам вкъщи.
Да ви кажа, имаме само две негърки от Руанда, които междудругото са и симпатични и две забулени арабки и един китаец - Да Лин  bowuu Китаеца изглежда доста интелигентен младеж.

Djoniee, аз лично нямам проблем в комуникацията с финландците. Дори често ми се е случвало, те да осъществяват първия контакт, въпреки че те самите си казват, че финландците са затворени и не са много контактни. Това, което ми липсва във взаимоотношенията с финландците е, че не обичат да се срещат често. Могат да ти се обадят след седмици, дори и месеци. А някои дори и не се сещат, ако ти не им звъннеш. Аз съм свикнала с моите приятели в БГ да си общувам, ако не ежедневно, то поне всяка седмица.  Националисти са по отношение на продуктите и услугите, които ползват, т.е. финландско ли е, значи е качествено. Иначе за сега не съм се чувствала подценена, защото идвам от БГ или нещо подобно. Много финландци са ходили в Сл.бряг, Зл.пясъци и обичат да ми се хвалят с това. Не помня дали съм разправяла на момичетата за една случка - отиваме на парти и гледам двама облечени в тениски, които се носиха често от нашите цигани в БГ и ги продаваха по разни битаци. И си помислих "бре, тия как са се облекли като наш'те цигани"  Joy  По едно време младоците се присламчиха към нашата компания и ми се похвалиха, че са били в БГ и с гордост ми показаха тениските, които си бяха купили от там  Joy

А уж щях да бъда кратка  Whistling

# 158
Мимотаааа  Hug Звучи много добре.
Разказвай още. Този от БЮРМ да не лъже много, точно български диалект си говорят. С какво им промиват мозъците, не знам, но се карах тук с един такъв промит мозък от техните преди 2 години, който се пробва да пробутва съчинените им "исторически факти" на норвежците пред мен.
Не знам защо другите решиха, че щом сме от съседни държави, трябва да сме задължително приятели и да се разбираме.
Светнах ги набързо за естеството на проблемите между двете държави Simple Smile Така че ти си дръж на твоето, не си направила никакъв гаф Simple Smile
За германката е много хубаво, че сте си допаднали Simple Smile А другия немец може да се открехне с времето като се поопознаете групата.
Ах, китайци има навсякъде, щеше да се учудя, ако нямахте поне един  Laughing Ако искаш, пиши още тук, ако не - в Скайпа  Grinning

# 159
Мимотка, браво на теб  Peace   Хич не го мисли малкедонеца, та той си е направо българин,  но те са се заинатили че не са!   Ние имаме турчин и туркиня в групата и въпреки многобройните проблеми между БГ и Т, с тях съм в много добри приятелски отношения! Но от човека си зависи!

# 160
Мимотка е хайде по вода да ти върви на курса  Hug Не го мисли това с македонеца  Hug

# 161
За турчина да ви разкажа ли?  Joy И ние си имаме.
На него пък как му се ядосах  #Cussing out
Вместо по комшйски да ми се зарадва, като ни пита двете с германката от къде сме, аз казах, че съм от БГ и никаква реакция, а като разбра, че тя е от Германия и едно "уау, от Германия, ихаааа". Аз се засегнах пък  Crossing Arms
После ни развеждат из института да ни покажат къде, какво има и стигаме до лекарския /или сестрински  newsm78 / кабинет, тоя ми ти турчин си отвори вратата без да почука и веднага я затвори. Германката много се впечатли от това му поведение. Аз пък не  Mr. Green

Валето я няма, не знам дали ще ме прочете, но си имаме и датчанин. Представи се Хенри или нещо подобно. Даскалката го накара да го изговори по датски  Sunglasses Е, сигурно 2 седмици ще са ми необходими да тренирам нон-стоп, за да успея да го произнеса  Thinking

# 162
Хенрик? Simple Smile

Ама че невъзпитан турчин си имате, мимота  Crossing Arms Нормално е да й се радва на германката, толкова турци живеят там, може да има и роднини в Германия  Laughing
Датското произношение е пословично  Mr. Green

# 163
Добро утро снежинки и успешен ден newsm51

# 164
Много ви благодаря mimota и щастлива, за бързите и качествени отговори.
Съжелявам, че закъснях с отговора си.

Общи условия

Активация на акаунт