Математически турнири - 33

• 106 061
  • 727
  •   1
Отговори
Математически турнири -32

К  А  Л  Е  Н  Д  А  Р  Е  Н     П  Л  А  Н
на състезанията по математика, информатика, информационни технологии и лингвистика през учебната 2014/2015 година

Библиотека със задачи от национални и международни състезания

Математика за всеки - задачи от математически състезания

Информация за състезания и олимпиади по математика

Да учим математика

Задачи от популярни математически състезания

Българският сайт за математика

И още задачи...

Математическият сайт на Божидар

Математически турнир " Черноризец Храбър"

Математически турнир " Иван Салабашев"

Математическо състезание " Хитър Петър" - Габрово

Математически турнир " Академик Кирил Попов" - Шумен

Съвети за състезатели по математика на всякаква възраст:

-Не решавайте трудни задачи в деня преди състезанието;

- Ако задачата ви се стори позната, бъдете особено внимателни, за да не се подведете по повърхностни аналогии;

- Номерата на задачите не винаги съответстват на трудността. Решавайте първо лесните задачи;

- Ако правилата разрешават, задължително излезте в почивка (до тоалетната) поне веднъж, дори да сте готови с всичко. Когато се върнете, прочетете пак условието и решението на всяка задача;

- Стойте до края. Борете се за всяка точка. Записвайте на беловата дори и частични постижения и отговори;

- Някои задачи ще ви се удадат веднага, а може би някои не (тях ще наричаме "трудни"). Именно трудните задачи ще ви помогнат да победите тези, които се отказват, когато не намерят сигурен подход. Упорствайте и намерете решението. По това победителите се отличават от масата.

- Ако дадена задача не ви се удава, прочетете пак условието. Представяйте си нещата образно. Помислете малко дали не сте срещали някъде подобна задача. Не отделяйте повече от 40 минути на дадена задача. Опитайте друга. Хапнете шоколад. Ако дълго време нямате напредък, отидете до тоалетната. Освежете се. Много решения са измислени след разходка до тоалетната (естествено това не значи да стоите в тоалетната в очакване на решение)

Добре дошли, дами и господа!

# 1
  • София
Благодаря за темата, Дидева!

Задачите от Националното математическо състезание за 3-4 клас:
Скрит текст:
1. Пет деца са подредени в редица и държат общо 37 балона. Вдясно от Андрей има 14 балона, вдясно от Боби има 32 балона, вдясно от Ваня има 20 балона, а вдясно от Дани има 8 балона. Колко балона общо държат Боби и Дани?
а) 10   б) 11   в) 13     г) 17    д) 22
2. Да се намери разликата между най-голямото и най-малкото четирицифрени числа, които завършват на 5 и сборът на цифрите на всяко от тях е с 5 по-малък от най-малкото нечетно двуцифрено число с различни цифри.
а) 1950   б) 3030   в)2015     г) 1980    д) 1600
3. Кенгуруто Том и синът му Томи стартират от едно и също място и правят скокове по права линия в противоположни посоки. Том скача 3 м и почива 1 минута, скача нови 3 м и почива 1 мин., отново скача 3 м и почива 1 мин и така нататък, т.е. Том прави скокове с дължина 3 м и почива по 1 мин. след всеки скок. Томи скача по 1 м при всеки втори скок на баща си, а през останалото време почива. Кое е най-малкото от посочените по-долу числа, което би могло да е разстоянието в метри между Том и Томи в момент, когато и двамата почиват? (Времето за извършване на скоковете се пренебрегва.)
а) 71   б) 72   в) 74     г) 80    д) 84
4. ЕДно шест цифрено число се нарича четиризвездно, ако в записа му се среща групата цифри 1, 0, 2, 3 в този ред, без да има друга цифра между тези четири. Колко са четиризвездните числа?
а) 180   б) 200   в) 220     г) 270    д) 280
5. В една кутия има 10 оцветени топчета като някои топчета могат да са с един и същи цвят. Всяко топче се комбинира с всяко от останалите 9 и по този начин се получават общо 45 двойки. Кое от посочените по-долу числа не може да бъде броят на двойките, в които две топчета са с един и същи цвят?
а) 1   б) 5   в) 10     г) 36    д) 40
6. На чертежа са показани 5 квадрата, всичките 12 върха на които (някои от тях общи) са отбелязани с кръгчета. Върховете са оцветени в синьо или червено така, че всеки квадрат има точно 2 сини и 2 червени върха. Определете по колко различни начина може да се осъществи оцветяването, ако не се разрешава въртене на чертежа.
Чертежа е  []
                [][][]
                  []
7. Подреждане в кръг на 9 различни цифри се нарича кръгово, ако сборът на всеки две съседни цифри е едноцифрено число. Най-малкият от сборовете на две съседни цифри се нарича кръгов сбор. Намерете всички възможни кръгови сборове при различни кръгови подреждания.

# 2
Задачите за първи клас, не знам как да бъдат качени,  трябва да се сканират предполагам.

Тинкърбел, мисля, че в нашето училище има доста добри деца по математика, една част от които не стигнаха до финал.  Искаш да кажеш, че са им решавали задачите ли?
Скрит текст:
Лично аз, съм доволна от резултата на синът ми, нищо, че очаквах по-висок такъв, в крайна сметка е ПУК, за първи път се явява на финал. Догодина повече.
Тук не е темата да си ги мерим отново, предлагам да се прехвърлим в темата за ЧУ Mr. Green

Последна редакция: нд, 07 юни 2015, 17:03 от aniram*

# 3
Задачите за първи клас, не знам как да бъдат качени,  трябва да се сканират предполагам.
И снимка с телефон ще свърши работа, стига да се четат условията. Пробвай се, ако можеш. Доста хора ще са ти благодарни.
Скрит текст:
И аз мисля ,че не му е тук мястото на " меренето". Най-малкото, защото подобни твърдения винаги могат да се отправят по адрес и на други училища и не само за състезания.

# 4
Много благодаря за задачите от първи клас, може и втори  Grinning

# 5
  • Русе
Това състезание до последно качва коригирани списъци с допуснати, така че не е изненадващо отсъствието на много деца.
  Дано следващото е с прецизен и подробен регламент още в началото на учебната година и всеки да си направи план кои са му важните състезания, ако иска да се класира за национален кръг.
  Приятна ваканция на всички!

# 6
А към по-запознатите въпрос, защо според вас бавят официалното обявяване на резултатите?
Ако сега е време за контестации, не е ли редно това да е обявено някъде? И на моя син му се "губят" две точки, но няма да ходим да ги "търсим" Simple Smile все пак, ако някой е ходил и са му обяснили точкуването на последна задача, ще бъда благодарна да сподели. Писал е по листа със задачите, иначе щях да ги кача.

# 7
А към по-запознатите въпрос, защо според вас бавят официалното обявяване на резултатите?
Ако сега е време за контестации, не е ли редно това да е обявено някъде? И на моя син му се "губят" две точки, но няма да ходим да ги "търсим" Simple Smile все пак, ако някой е ходил и са му обяснили точкуването на последна задача, ще бъда благодарна да сподели. Писал е по листа със задачите, иначе щях да ги кача.
Не помня досега да е имало контестации.
А официалното обявяване...Те си ги обявиха официално вчера, някъде на листи в СМГ. 
Почивни дни са. Закъде да бързат?  Mr. Green
Миналогодишното качване на сайта в деня на състезанието явно е било приятно изключение.
Мисля, че утре-вдругиден, ще видим протоколите на сайта на МОН.

# 8
  • София
Обявени са  съвсем официално, но не и онлайн. Залепени са в СМГ.

# 9
  • Варна
Onna-bugeisha , благодаря за задачите!
Не мога да разбера обаче чертежа от 6 задача.

# 10
Обявени са  съвсем официално, но не и онлайн. Залепени са в СМГ.

Тъй де Simple Smile това според мен не е официално Simple Smile Официално е, когато ги качат на сайта на МОН или поне на сайта на СМГ. Не е като да  не видяхме, че може да се сменят файловете на сайта на МОН Simple Smile
Така че дори и да има контестации, пак можеше да го пре-публикуват, а то казвате, че не може  newsm78

# 11
  • най-шареното място
Явно няма такова нещо като контестации на това състезание.

ПП Регламента за "квалифициране" не беше точно неясен, но дано се постараят догодина да не измарят толкова от печат и лепене и останат сили и за качване на файл. То няма сериозен начин да се коментира липсата на класиране достъпно за децата, пътували за да се явят.

# 12
Може ли задачите за втори клас. Извинете, ако ги е имало и съм ги пропуснала.

# 13
Задачите за първи клас, с любезното съдействие на съфорумка. Качеството не е перфектно, но мисля че ще свършат  работа на заинтересованите.
Скрит текст:

# 14
Благодаря, Дидева.
Сега ще помоля, за верните отговори, според вас, на задачите за първи клас

Общи условия

Активация на акаунт