Поведение при приемане на подарък

• 4 872
  • 55
  •   1
Отговори
Според етиката, когато се приема подарък, трябва ли да се отвори веднага?

# 1
Да! Разопакова се веднага, благодари се и подареното не се "забутва" в някой ъгъл да не пречи( поне докато трае събитието).

# 2
Принципно отговорът е ДА, обаче познай на рожден ден на дете дали веднага се разопаковат. Просто приемам, благодарим и бесовете продължават. Кой ще ти седне да се занимава с разопаковане, развиване, бля-бля.....

# 3
Според нашия етикет - да. Особено ако е от свекървата и трябва да я нарежеш, каква глупост е купила.
Според японския е пъллна простотия.

# 4
Мисля, че е в реда на нещата и дори възпитано да се разопакова подаръка. Иначе е някак си тъпо и безразлично едно такова поведение- мерси и набутваш опакования подарък в секцията.

# 5
Зависи от подаръка, мястото на което се поднася, както и от човека, когото даряваш.
Съгласете се, че подарък автомобил, няма как да набутате в секцията.
Кюлотите от свеки обаче бих напъхала другаде Mr. Green

# 6
Ех, Смарти. Автомобил още не съм подарявала. А  като подарявам гащи, все пак са в друга кутийка. Може да се засвидетелства заинтересованост и с едно малко надникване в опаковката, не е нужно да хвърчат гащи и сутиени в ресторанта примерно.
Виж, аз като получавам подарък от леля си, винаги много внимавам, че веднъж ми беше завила в амбалажна хартия едни кюлоти с огромен хартиен етикет, здраво залепен с лепило Кале на тях. Бях си поканила всичките съученички..., за да се изложа пред тях с тия гащури от лелчето.

# 7
 Joy Joy
Имах една вуйна, лека й пръст, тя ми подаряваше невероятни гобленчета, и игленик лично изплетен от нея. Още си го пазя, навява ми щастливи спомени.

# 8
Съгласете се, че подарък автомобил, няма как да набутате в секцията.

Ми като не ми харесва цветът.

# 9
Мисля, че е в реда на нещата и дори възпитано да се разопакова подаръка. Иначе е някак си тъпо и безразлично едно такова поведение- мерси и набутваш опакования подарък в секцията.

Точно това мисля и аз. В момента не ми изскача в ума кой го правеше това понякога... но близък човек май беше. И някакси е обидно за подаряващия. Вложил е все пак някакво усилие, уважение.

Накратко - според мен категорично трябва да се отвори. Нещо повече - трябва и да му се зарадваш. Даже и да не ти харесва. Малко лицемерие понякога не вреди. Абе жестовете трябва да се ценят. И без това не са ежедневие.

# 10

Според японския е пъллна простотия.
Според японския етикет се благодари учтиво и не се проявява никакъв интерес към подаръка - грозно е да се отвори веднага, спестяват си лицемерното "аууу, ама точно такава носна кърпичка си търсех - на калинки!".Според нашия цирка с "ауууу..." е задължителен!

# 11
МОже и да има здрав разум в това да си спестиш лицемерието понякога. Ама ние сме си българи все пак. Не всичко нашенско е лошо. По нашите земи е така. И според порядките ни - добре е да се отвори.  Ако на японците им кажат, че някъде по българско техният обичай изглежда неуважителен, те какво ли ще кажат? По всяка вероятност нищо  Wink

Лъжем всеки ден. Лъжем за какво ли не. Е, не е толкова трудно да кажеш "О, благодаря. Много ми харесва".

# 12
Когато /когато нещо не пречи/ веднага разопаковаш поднесения подарък, с реакцията си показваш, че оценяваш жеста, вниманието, старанието на подаряващия. Нормално ми се струва да благодариш и с реакцията си да го поощриш, като "циркове" далеч не са задължителни.
Има и коренно противоположни схващания по въпроса, приемам за нормално да ги има, но на мен лично не са ми присъщи.

# 13

Лъжем всеки ден. Лъжем за какво ли не. Е, не е толкова трудно да кажеш "О, благодаря. Много ми харесва".
А когато не можеш да лъжеш? Аз се изчервявам при лъжа и ми личи! А карам втората половина на столетието си! Как да реагирам, когато съм получавала нещо, дето никога не ползвам, например.

# 14
Резонен въпрос. Ами ще се пробваш. Е, казваш, че си във втората половина на столетието си.  Един вид, че малко е късно тепърва да се учим да лъжем? Така е. Ама за тези, които са в първата си половина не е лошо да се опитат.
Пък и да вложат малко артистизъм дотолкова, че отсрещният да им повярва. Да се опитат да надскочат неартистичната си честна натура.  Wink Grinning

Общи условия

Активация на акаунт