Поведение при приемане на подарък

• 4 872
  • 55
  •   1
Отговори
# 30
                  Отварям подаръка и благодаря.
                  Независимо дали ми харесва . За мен това е въпрос на уважение към
               подаряващия .  Дразнеше ме синът ми , когато в пубертета се правеше
              на непукист . Дано вече съм успяла да изкореня този му навик .
                  Не обичам пренебрежителното отношение.

# 31
Не знам какъв е етикетът точно. Може би зависи от случая.
Но мисля, че независимо кога се отваря, обратната връзка с подаряващия е абсолютно задължителна. Случвало ми се е да правя подаръци на дечица, напр. никаква реакция от родителите, мятат там торбата в един ъгъл, а аз съм мислила, избирала ... става ми неприятно още на мига. След време го виждам на гърба на детето примерно, израдвам се, а насреща " ааа, от теб ли е ..". Такова нещо ме изважда от обувките и рязко ми пада мотивацията да повторя подарък.
И не говоря за подаръци правени в много широк и незапомним ред , изобщо.

# 32
  • София
Зависи от културата на средата или националността. За мен при празненство в по- тесен кръг подаръците се отварят при получаването. При големи празненства след празненството у дома, но се изразява благодарност като се изпращат картички, е- мейли или с телефонно обаждане.
Аз винаги се радвам и харесвам подаръка, защото ми говори нещо за човека, който го подарява и ми остава за спомен от него.

На една сватба в Чехия към финала на празненството младоженците отвориха всички подаръци един по един и благодариха на гостите, но не знам дали е чешка традиция или е било нещо характерно за кръга на моята приятелка. Не мога да кажа, че ми допадна като идея, защото на подобни големи празненства винаги има хора с по- скромни възможности, които се чувстват неловко от неизбежното сравнение на подаръците.

# 33
Отварят се винаги ако сме в приятелска или роднинска среда, всички се забавляват  Party

Не се отварят на детски партита, за да не се сърдят другите деца че нямат определени играчки от подарените - благодарим, но подаръците се отнасят в друга стая.
Не се отварят и подаръци на официални събирания и сватби, където присъстват хора извън тесния приятелски\роднински кръг - все пак може някой да е донесъл съвсем евтин, а друг много скъп подарък и когато  хората не са близки, това създава неудобство.

# 34
Аз много се радвам, когато отворят подаръка, който съм подарила веднага. Много емоции влагам като купувам подарък и искам да видя реакцията отсреща, каквато и да е тя. За щастие лоши попадения съм нямала.
В домашна обстановка аз също отварям подаръците на момента и нямам нужда от това да лицемернича. Когато нещо не ми е по вкуса просто се усмихвам и благодаря отново. Когато харесам подаръка, показвам от сърце възторга си.
Али, напълно съм съгласна с теб.
Трябва да проявяваме поне малко уважение към човека положил усилия да те изненада с нещо, било то и не толкова хубаво. Самото присъствие на такъв повод е проява на уважение. Не говориме за сватби или купони с 20-30 човека
Възпитание преди всичко !!!

# 35
  • някъде под слънцето...
Интересна тема
Зависи от много неЩа.
В Испания, подаръците на детски рожден ден се поднасят след като се духнат свеЩи4ките, прави се колонка и всеки подарява своето, детенцето ги отваря в момента на подаряването, ако  родителят прецени 4е подаръка е неподходяЩ( примерно дреШката не отговаря на номера, който носи детето) се връЩа и подаряЩия трябва до няколко дни да даде друг подарък .Много от магазините издават касова бележка за подарък, в смисъл цената не е записана, но с тази бележка, подаръкът може да бъде заменен   за друг от полу4ателя в съответния магазин.
Никой не се обижда ако му върнат подаръка.
На сватбите, които съм присъствала, младоженците са оставяли списък с желаните подаръци в сватбената агенция, всеки поканен преценя какво да избере и го купува в определен срок След като се закупи определена веЩ, се отмята в списъка, за да не се повтори от друг поканен.подаръците се доставят на посо4ения от младоженците адрес преди сватбата.
Подаръци при рожден ден на възрастни се отварят в момента на подаряването, като подаръка съЩо може да бъде върнат.

# 36
  • Sofia
Доколкото зная на рожден ден трябва да се отварят веднага и пред гостите, макар, че тази идея не ми харесва много.

# 37
Не мисля, че има точен етикет за това кога трябва или не да се отварят подаръци.

Разбира се че има. Ето първия източник от гугъл

http://www.etikets.ru/podarok.php

Как принимать подарки
Важно овладеть искусством не только дарить, но и принимать подарки. Вот несколько нехитрых правил.
- Получив подарок, примите его с улыбкой, скажите "Спасибо!" и тут же, в присутствии дарившего, разверните упаковку и обязательно обрадуйтесь подарку, ведь человек, покупая его, думал о вас, тратил свое время и хотел вас удивить. Учтите, что отказаться от подарка можно только в двух случаях: когда то, что вам дарят - неприлично, или когда подарок настолько ценен, что появляется чувство неловкости. При этом помните, что отказываться от него надо решительно, но тактично, сохраняя полное спокойствие.
- Выражайте благодарность дарившему так, чтобы не обидеть остальных гостей, явившихся с более скромными подарками.
- Если женщине преподнесли цветы, то она должна немедленно их поставить в вазу, так как просто положить их было бы невниманием с ее стороны.
- Ну а если вам подарили конфеты или торт, то не забудьте угостить присутствующих.

# 38
Винаги отварям подаръка,защото така е правилно и защото искам да доставя удоволствие на този,който се е постарал да ме зарадва.Само че не го изваждам от опаковката,за да го видят,защото представете си,как ще се почунства друг гост,който ми е направил по-скромен подарък.

# 39
Когато си у дома, хубаво. Ще отвориш и ще благодариш подобаващо и искрено.
Ако си някъде извън дома не знам доколко сполучливо е да се разлепят тонове тапети и опаковъчни хартии (повечето детски подаръци за добре зазидани), за да се види какво е и да се отрази на момента впечатлението от подаръка. Особено ако пък става въпрос за невръстен детски празник с 20-тина вилнеещи пършинга, съвсем. Затова - картичка към подаръка. После  при първа среща или възможност за телефон, благодарностите се изказват. Видяна е реакцията и на баш получателят.  

# 40
С подаръците винаги е малко деликатно,но всичко зависи от възпитанието,средата,хората.

# 41
Да ,бе.
Как ще ги отваряте?Нали всички ще видят кой какво ти дава и ти как после ще го пробуташ на друг.

Аз лично предпочитам подаръците и цветята.
И отварям на място, ако е възможно.

# 42
Не мисля, че има точен етикет за това кога трябва или не да се отварят подаръци.

Разбира се че има. Ето първия източник от гугъл

http://www.etikets.ru/podarok.php

Има и на немски, но пише нещо друго..  Laughing

П.П. Да допълня, че според етикета е задължително да знаеш кой какво ти е подарил и ако не си отворил подаръка веднага, да благодариш лично, по телефон или писмо, когато видиш какво е. Но според това, което четох, на празненства, на които участват много и различни хора- семейство, приятели и колеги, не е прието да се отварят подаръците веднага, но им се отделя примерно маса, на която се събират- по възможност не сбутана в ъгъла...

Последна редакция: пн, 29 мар 2010, 11:00 от Лили - Лу

# 43
Аз мисля, че подаръка може и да не се разопакова веднага. Особено, ако си в бар или дискотека не е много удобно. А още повече, както по-горе споменаха, ти спестява лицемерие. После, на другия ден, можеш да се обадиш и да благодариш....

# 44
Аз мисля, че подаръка може и да не се разопакова веднага. Особено, ако си в бар или дискотека не е много удобно. А още повече, както по-горе споменаха, ти спестява лицемерие. После, на другия ден, можеш да се обадиш и да благодариш....
Peaceточно така мисля и аз Winkвсичко зависи от това къде се намираш-представете си празнувате в някой хубав ресторант и ви подарят бельо Laughingколоко  е неуместно да изкарате гащите и сутиена на масата пред всички Crazyза да благодарите

Общи условия

Активация на акаунт