Поведение при приемане на подарък

• 4 870
  • 55
  •   1
Отговори
# 45
  • София
    Добре,че не получавам подаръци, защото не мога да лъжа. Като нещо не ми харесва,дори и нищо да не кажа, по лицето ми личи.Предпочитам сама да си подарявам.

# 46
  • София, център
Отварят се веднага.

# 47
Благодаря на всички за изказаните мнения   bouquet

Явно само аз съм възпитана неправилно  Confused Нашите са ме учили, че не трябва веднага да се отваря подаръка, тъй като така показваш, че той е най-важното за теб, а не самия гост. Казвали са ми, че на първо място трябва да се обърне внимание на госта и да му се осигури нужния комфорт, а подаръците се отварят после, след като гостите са си заминали  Naughty Другата гледна точка е, че така може някой да се почувства неудобно-всеки има различни възможности за покупка на подарък-едни по-евтини и елементарни, други по-скъпи. А и зависи колко ти е близък човека...... Говорим за масови празненества, когато се получават много подаръци!

# 48
Благодаря на всички за изказаните мнения   bouquet

Явно само аз съм възпитана неправилно  Confused Нашите са ме учили, че не трябва веднага да се отваря подаръка, тъй като така показваш, че той е най-важното за теб, а не самия гост. Казвали са ми, че на първо място трябва да се обърне внимание на госта и да му се осигури нужния комфорт, а подаръците се отварят после, след като гостите са си заминали  Naughty Другата гледна точка е, че така може някой да се почувства неудобно-всеки има различни възможности за покупка на подарък-едни по-евтини и елементарни, други по-скъпи. А и зависи колко ти е близък човека...... Говорим за масови празненества, когато се получават много подаръци!
Да но така можеш и да обидиш човек Naughty
Човека си е отделил от времето, парите да те зарадва с нещо, идва и ти Го подарява ти го взимаш и го буташ при останалите.
Ами ако няма картичка, как ще разбереш от кого е . Едвали в цялата суматоха ще можеш да запомниш кой какъв пакет ти е дал.
Така,че според мен поне от уважение трябва да надникнеш в пакета, а ако е нещо запечатано да се извиниш ,че в момента няма да можеш да го отвориш заради суматохата, но вкъщи веднага ще го отворим. Наблягам ,че не е нужно да вадиш от пакета, но поне да погледнеш, да проявиш заинтересованост, а не да го оставиш с безразличие.
Това е моето мнение.
Но хора различни, всеки си знае засебе си

# 49
  • София
Мама ме е учила, че се отваря веднага, в знак на уважение към госта, който го е поднесъл.

Преди години на един мой рожден ден обаче се получи следната конфузна ситуация. Идват 5-6 човека едновременно. Помещението пълно с хора от друга компания, непознати за тях. Аз, вместо да запозная гостите и да ги настаня, седя и се мъча да късам опаковки, сакън да не обидя някого Rolling Eyes Усетих, че нещо не ми харесва положението, зарязах подаръците и се посветих на гостите Laughing

Оттогава обърнах етикета - благодаря, слагам подаръка настрана и го отварям при първа възможност. Гледам да е в течение на партито, но при 30 души гости не винаги е възможно...

# 50
Благодаря на всички за изказаните мнения   bouquet

Явно само аз съм възпитана неправилно  Confused Нашите са ме учили, че не трябва веднага да се отваря подаръка, тъй като така показваш, че той е най-важното за теб, а не самия гост. Казвали са ми, че на първо място трябва да се обърне внимание на госта и да му се осигури нужния комфорт, а подаръците се отварят после, след като гостите са си заминали  Naughty Другата гледна точка е, че така може някой да се почувства неудобно-всеки има различни възможности за покупка на подарък-едни по-евтини и елементарни, други по-скъпи. А и зависи колко ти е близък човека...... Говорим за масови празненества, когато се получават много подаръци!

Точно такова поведение ми прави много лошо впечатление.
Не, че искам да ми благодарят за подаръка, но все пак, за мен е признак за неуважение към подаряващия, ако му завят подаръка в някой ъгъл за "после".
Наскоро подарявах на рожденничка, която завря подаръка на една претрупана маса в кухнята, а при друг случай, домакинята остави цветето, което й подарих в антрето, без да го разопакова. И двете са българки. Май само в БГ го има това.
При нас подаръците се разопаковат веднага или в най-близкият подходящ момент и се поставя се на видно място, с което показваш, че цениш жестът. После си създавай комфорт на гостите колкото си искаш.

# 51
А на кръщене, юбилеи, сватби или фирмени тържества пак ли отваряте веднага?  Thinking

# 52
  • Boston, MA
...
На детски рожден ден пък е безумие детето да отваря подаръците, съмнително е доколко ще оцелеят след като тържеството свърши.

На детски рожден ден пък ние винаги отваряме, за да може всички деца да си поиграят с подаръците. Карам маймун да благодари на място, тази година вече ще пишем благодарствени картички, достатъчно голям е (много силно присъства в културата на американците това с картичките).

Аз също отварям, когато имам гости в нас.

За сватби тук изобщо не се носят подаръци на място, гостите избират от регистъра и пращат подаръка в дома на младоженците (преди или след тържеството), младоженците пращат картичка-благодаря. Цялата транзакция е отделена от сватбените вълнения.

# 53
А на кръщене, юбилеи, сватби или фирмени тържества пак ли отваряте веднага?  Thinking

Въпросът, преполагам е към мен.
На сватби подаръците се отварят, нареждат се на една специална маса, даже се описват в едни красиви "регистри", които остават за спомен. После на всички от "регистъра" се изпраща картичка с благодарствен текст за подаръка.
Така е за кръщенета, частни юбилеи и т.н.
За фирмени партита не се процедира по същият начин.

# 54
Щастливке, не само към теб!  Grinning

Стана ми интересно как се прави.
Тук по такива официални събития (Австрия) не е прието подаръците да се разопаковат... На рожденни дни само, ако е тесен кръг и не в заведение! Писах по-напред, че това с благодарствените картички, имейли и обаждания го има точно по тази причина. Нелюбезно е, ако не споменеш конкретно подаръка т.е. казваш винаги и за какво благодариш.

# 55
Аз мисля, че подаръка може и да не се разопакова веднага. Особено, ако си в бар или дискотека не е много удобно. А още повече, както по-горе споменаха, ти спестява лицемерие. После, на другия ден, можеш да се обадиш и да благодариш....
Peaceточно така мисля и аз Winkвсичко зависи от това къде се намираш-представете си празнувате в някой хубав ресторант и ви подарят бельо Laughingколоко  е неуместно да изкарате гащите и сутиена на масата пред всички Crazyза да благодарите

Такива подаръци може да прави само интимен партньор и при всички случаи би трябвало да предупреди че подаръка е интимен и да не се отваря пред други.
При всички останали случаи, подаръкът се разопакова пред гостите. Изключение са сватби и големи тържества. За такива подаръци задължително трябва да присъстват картички по тази причина за да се знае като минимум кое от кой е. Аз някога на сватбата си получих много неподписани подаръци и бях ужасно разстроена от липсата на култура у някои хора.

Лицемерие и лош тон е да не погледнеш какво ти е подарено. Аз лично много се засягам ако този на когото подарявам не го погледне веднага на момента и винаги го подканвам ако е толкова недосетлив. Честно казано, не бих го оставила на мира ако не го погледне. Но такъв случай не съм имала.

Общи условия

Активация на акаунт