Детегледачките

• 10 856
  • 227
  •   1
Отговори
# 180
България не е страната с най-продължително майчинство в ЕС, в Чехия майчинството е три години. За сметка на това пък България е страната с най-ниски доходи на човек от населението. Сестра ми живее във Франция, детето й ще навърши 5 години през май, а едва от месец работи. Детето е на детегледачка от 7-месечно, от тригодишно ходи на детска градина, сестра ми през това време завърши няколко образования, което й даде възможност да започне добра работа. Нейният мъж с една заплатата ги издържаше и тримата, плащаше й образованието, плащаше на детегледачка. Е и семейната каса плащаше част от заплатата на детегледачката. И при това той е с доходи под средните. Е може ли да се случи това в БГ? Мога да дам много подобни примери за мои приятелки в Германия и Канада и то съпрузите им са българи. Мами в чужбина, хайде не ни завиждайте за тези 240лева, които вземаме втората година, за държавата излиза по-евтино едно дете да се гледа в къщи срещу 240лева, вместо да се поема издръжката му в яслата и според мен майчинството трябва да стане 3 години, пък който иска да се възползва. Аз познавам жени, които само един-два месеца са били майчинство, въпрос на личен избор, но нека имаме право на такъв и ние, които предпочитаме да си гледаме в къщи децата до две-три години. На мен 13 години вече ми удържат данъци и осигуровки, работила съм и по граждански договор допълнително и съм декларирала всяка стотинка, мисля че съм си заслужила майчинството.

# 181
  • София
Именно, това е разликата. В нормалните държави една средна заплата стига за издръжка на семейство.
И жената, ако не я гонят амбиции за кариера, може спокойно да си остане вкъщи да си гледа децата, докато прецени.

# 182
  • Linz
Нейният мъж с една заплатата ги издържаше и тримата, плащаше й образованието, плащаше на детегледачка. Е и семейната каса плащаше част от заплатата на детегледачката. И при това той е с доходи под средните.
С каква заплата е била тази детегледачка? 
А "семейна каса" какво ще рече?

# 183
Именно, това е разликата. В нормалните държави една средна заплата стига за издръжка на семейство.
И жената, ако не я гонят амбиции за кариера, може спокойно да си остане вкъщи да си гледа децата, докато прецени.
Така е за съжаление! Peace

# 184
Поправете ме, ако бъркам, но в България също е пълно с жени, които също смятат, че заплатата на мъжа им е достатъчна те да не работят.  Peace Имаше и тема, в която се обясняваше колко по-трудно е гледането на деца, отколото хем да работиш, хем да гледаш децата  Crazy

Която жена иска да не работи, може да го направи във всеки край на света. Скоро се возих в такси и шофьорът ми обясни, че жена му е искала винаги да си е само домакиня и така той 20 години кара такси, а тя не работи, нищо че децата вече са студенти. Тя не била за работа, защото не можела да става рано сутрин.  Outta Joint Човека си и вярваше напълно, както и всеки мъж би вярвал на жена си, независмо какви причини ще изтъкне тя за неработенето си.

Разликата е че тук неработещите жени по-често се оплакват от финансови несгоди, но все пак успяват да не тръгнат на работа. Значи не е толкова страшно положението Peace

# 185
Всъщност до някъде е така.Ама само до някъде и за някои.Хора всякакви, защо е нужно да правим разбор на избора  съседа постоянно?Аз Трябва да работя не за хляба на децата.Колкото за хляб има, не е като да няма, ако висна на мъжа си.Ама идеята ми е да има за над хляба по начин, който е адекватен.А какво е адекватно за моето семейство ние го решаваме.На децата ми им няма нищо-нито са необичани, нито са захвърлени, знаят че родителите им работят, знаят, че на обяд в стола вадят от пртмонето Пари, за да си платят, знаят, че учебника също струва пари, както и това да отидеш на кино, знаят повече, че компютъра е за работа и не висят нон-стоп, въобще-живеят си един нормален адекватен по нашите си стандарти живот и са много далеч от мисълта да се изживяват като жертви на родителите си.Баба им им дядо им Също Работят, аз съм гледана така, за мен това е стандарт.Не градя кариера.Не осъмвам в офиса, даже имаме препирни по този въпрос-в колко е адекватно/не пиша умишлено в колко е нормално!/ да си тръгва от работа една работеща Майка.Смея да твърдя, че е по-лесно на жена да работи когато е с по-малко дете, внедрено в ОДЗ, отколкото на жена с първокласник или второкласник/правете сметка, че второкласника вече е на смени/Смятам, че при гъвкава фирмена политика една жена би могла да помага за семейния бюджет без сътресения.Е, че ми се случват сътресения е поради цялостната политика на държавата и социалния ни статус, въпреки, че и двамата сме с адекватни професии.

# 186
  • София
Да, само остава да ги намерим тези фирми с гъвкавата политика и положителното отношение към майчинството! Не че ги няма, ама са сигурно 0,00...%от всички фирми. Особено сега, в кризата.

# 187
Стрес има и на работа, и вкъщи, въпроса е човек как гледа на него  Peace

# 188
Малко са подобни работодатели, съгласна съм, затова го и подчертах.Затова ви казвам, че в по-голямата си част работещите майки не са тип кариеристки зарязали децата си, а им е в пъти по-трудно.Аз стреса в къщи не го приравнявам на стреса да гоня работно време на градината в час пик.Щото бих могла и да си висна у нас и в 4 следобяд да си взема детето например без капка стрес.А децата са си деца и падат и плачат и правят бели независимо дали родителите им са на работа или не.Аз от това не се стряскам. Mr. GreenСамо жена, тичала  в последните минутки за детето си след работа знае, че това не е кариера , а онези, незаинтересованите принципно родители, дето ви се струва че е всяка работеща жена не са от тази порода.

# 189
Заплатата на детегледачката беше 2700 евро и тя гледа по три деца в дома си - на различна възраст от бебета до 3-годишни. Всяко семейство плаща по 900 евро, а на сестра ми и зет ми семейната каса им възстановяваше 2/3 от тази сума. Това е вид социално подпомагане за семейства с по-ниски доходи, а в яслите също сумата която плащат родителите не покрива издръжката на детето там, пак една част се поема от тази каса. Мисълта ми е че и в Европа има доста социални придобивки, свързани с отглеждането на децата и майчинство две години за нашите условия съвсем не е много. И реално жените които се връщат по-рано на работа пак имат полза от него, нали вземат половината.

# 190
  • София
Аз не вярвам в максимата "децата са всичко".
Да, наистина са много, но не всичко. Има и други неща, извън майчинството, които формират една жена като пълноценна и те не са свързани с децата.
И работата е едно от тези неща в личния периметър, без значение дали работата е за удоволствие или по необходимост.
Насаждането на вина по подобен признак го намирам за агресивно и нелепо.

# 191
  • в моя свят на мир и любов
За мен "децата са всичко", но това не ми пречи да работя Thinking...

# 192
Темата отново се измества !Никой не се интересува какво е "всичко" и що е то "работеща майка"!
Сиси,ясно го подчерта - социална политика!Нека майката сама да реши колко време ще бъде майчинството й,но да не се отнема тази възможност,както и на майките ,децата на който не посещават детски заведения  - да им се изплаща сумата,която общината превежда за издръжката на едно дете в градина!
Издръжката в градините не е само таксата,заплатена от родителите!

# 193
Всъщност темата бе зададена тенденциозно в стил сочене с пръст на онези, дръзнали да тръгнат на работа, захвърлили децата си. Laughing

# 194
Да, време е да се гръмнем с базука, задето сме наели детегледачки  hahaha

Общи условия

Активация на акаунт