НеУпЕсуеми прЪвУписТни ОпрЪжнения и прикаСки- 42

• 45 403
  • 754
  •   1
Отговори
# 210
  • Mars Hotel
"...като няма кой да и пере гащите може по няколко пъти да ги облича-един ден на лице друг ден-на опъци"

# 211
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
Всичко това се въри до извиране на 1/3 от течността. Горещият  мармалад се сипва в топли буркани и се запечатва. Така няма нужда да се извърява.

# 212
  • Italia
Цитат
по-екскурзиите
екскурзиите, по-екскурзиите,
аз обаче искам на най-екскурзиите...

Леле, аз се поразчетох и в другите постове на авторката... (припад)

Цитат
По-земята
Има убити от бащите си деца нали тук в бг от майки те си  и обратното
по-мъзетата
сътбата
Липсващите препинателни знаци в тирадата ги прескачам...

Последна редакция: чт, 08 апр 2010, 14:52 от NikolForAll

# 213
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
По-земята не е само розаво . Има убити от бащите си деца нали тук в бг от майки те си  и обратното.Има зартваряни по-мъзетата репортажа в центъра с жената в мъзето лудо лудо но факт... Така че преди да се посмееш помисли дали знаеш какво са ти отредили (сътбата)

# 214
Цитат
Здравей те!

И ние имаме бебешка кал по главата,с нищо не съм мазала.

За ушна кал съм чувала,ама за бебешка и то по главата... newsm78

# 215
  • до една звездичка
Цитат
Здравей те!

А за "Здравей те" какво ще кажеш? ooooh!

# 216
Цитат
Здравей те!

А за "Здравей те" какво ще кажеш? ooooh!

Би трябвало да се напише Здравей, те   Crossing Arms Mr. Green

# 217
  • Бургас
Записвам се с една обява (как да не си купи човек?!):

полиританов силикон ALCHIMICA подходяшт за абсолиутно всичко, за лепене на плочки за изпушване на фуги,влагоустоичив,мазоустоичив,до ри за лепене на стъкло. За Всичко! по магазините е от 10 лв.нагоре

# 218
Цитат
Здравей те!

Кое те учудва в бебешката кал по главата?  Rolling Eyes

# 219
Ок Peace Кой да предположи, че и по двата начина е правилно, но за мен е с У Heart Eyes

Цитат
понякога търсим под вола теле
Еее, 'айде сега, чак пък толкова.
   По един друг повод, някъде по-напред в темата, цитирах въпросната думичка. Актуалният и правилен вариант днес е отъпкан, макар че и аз имам стар речник, в който има и утъпкан. Дублетността на думата вече не съществува, има само отъпкани пътеки!

Правописен и правоговерен речник на българския език, Петър Пашов, 2004 г. издание на Софийския Университет.

Има само УТЪПКВАМ. Отъпквам изобщо не фигурира.

Също така, Гугъл дава 2 пъти повече хитове (около 20 хиляди) на Утъпкан, отколкото на Отъпкан.

# 220

Правописен и правоговерен речник на българския език, Петър Пашов, 2004 г. издание на Софийския Университет.

Също така, Гугъл дава 2 пъти повече хитове (около 20 хиляди) на Утъпкан, отколкото на Отъпкан.

А според Нов правописен речник на БЕ, който е "официалният нормативен справочник за българския правопис. Изработен е от авторски колектив от Секцията за съвременен български език към Института за български език при БАН", има само отъпквам

А гугъл бълва много хитове, това е вярно, но не е нужно да му се доверяваме за всичко. Гугъл например бълва 400 000 хита за "комисионна" и само 40 000 за "комисиона". Въпреки това съществителното 'комисиона' се пише с едно 'н'. Нищо че рядко ще видиш обменно бюро с вярно написана табела.

# 221
   Виж сега snezhito, преди мнооого страници уточнихме, че не това е Речникът. Почти съм сигурна (около 95% Laughing, признавам, ти ме разколеба) в написаното от мен по-напред, но в момента не съм вкъщи, за да отворя и видя, та научно да обоснова твърдението си. Ако казусът не се реши до утре, ще се включа.

# 222
Калинчееее, изпревари ме отново... Laughing

# 223
Калинчееее, изпревари ме отново... Laughing

Спокойно, отивай да вечеряш, тука съм.  Laughing

Горните примери с гугъл показват само едно нещо - че всеки втори пише "отъпквам' грешно, а само един от десет знае как се пише "комисиона".

# 224
... Правописен и правоговерен речник на българския език, Петър Пашов, 2004 г. издание на Софийския Университет.

[/size]

Във всяка тема по няколко пъти повтаряме, че единствено изданията на БАН имат силата на нормативен акт. На СУ - не.

Общи условия

Активация на акаунт