НеУпЕсуеми прЪвУписТни ОпрЪжнения и прикаСки- 42

• 45 411
  • 754
  •   1
Отговори
# 225
Цитат
Правописен и правоговерен речник на българския език, Петър Пашов, 2004 г. издание на Софийския Университет.

Има само УТЪПКВАМ. Отъпквам изобщо не фигурира.

Ей това хич не ми се иска да е вярно. Учебниците по граматика на БЕ на проф. Пашов за мен са били и все още са най-достоверният и разбираем източник за знания и справка по въпроси, касаещи граматиката. Как се е подвел тоя човек, не разбирам...

# 226

Ей това хич не ми се иска да е вярно. Учебниците по граматика на БЕ на проф. Пашов за мен са били и все още са най-достоверният и разбираем източник за знания и справка по въпроси, касаещи граматиката. Как се е подвел тоя човек, не разбирам...

Аз също го уважавам много и едва сега разбрах, че е починал миналата година. Лека му пръст.
Предполагам, че дълго време е било подготвяно издаването на този речник. Излязъл е 2 години след този на БАН. Над 1000 страници е, нормално е да има дребни недоразумения. Именно затова е нужно да има един-единствен официален справочник за българския правопис и когато има съмнения, да се съобразяваме с него.

# 227
Но това пак доказва колко е издивидуално всичко

# 228
  • Бургас
нямам покнат цент Tired

# 229
  • Sofia
Цитат
спеше повече от 3 часа понякога и четери.

# 230

Напротив, точно за това говоря, да не се поддаваме на индивидуалните си усещания. На мен лично 'утъпкан' ми звучи по-добре, но си го пиша с 'о'.

# 231

Напротив, точно за това говоря, да не се поддаваме на индивидуалните си усещания. На мен лично 'утъпкан' ми звучи по-добре, но си го пиша с 'о'.
newsm78

# 232
Защо се почесваш?

# 233

newsm78

Joy Първото май беше цитиран бисИр  Joy

# 234
сърби ме  Joy
това беше цитат от моя страна  Wink

# 235
сърби ме  Joy

smile3544  Ами слагайте им кавички, че запалих моторетката  Laughing

# 236
сърби ме  Joy

smile3544  Ами слагайте им кавички, че запалих моторетката  Laughing
бръмммм....бръмммммммммммммммм  Joy
ще взема съвета ти на сериозно   bouquet

# 237
Най- сетне тази тема да ме развесели искрено  Laughing
Момичета, много се смях на последното недоразумение кое е цитат и кое не  Joy

bouquet

# 238
   Виж сега snezhito, преди мнооого страници уточнихме, че не това е Речникът. Почти съм сигурна (около 95% Laughing, признавам, ти ме разколеба) в написаното от мен по-напред, но в момента не съм вкъщи, за да отворя и видя, та научно да обоснова твърдението си. Ако казусът не се реши до утре, ще се включа.

Аз ви казвам какво пише в речника. БАН и СУ имат разминавания по много въпроси, Утъпкан и Отъпкан очевидно е един от тях. Честно казано, съм имала контакти с представители и на двете нАучни общности (от БАН госпожата беше от центъра за езикови справки) и лично аз съм склонна да се доверявам повече на СУ. Разбира се, всеки е свободен да решава кой речник да ползва.

Не мисля, че се е подвел. Просто е имал различно мнение от това на БАН. Както е видно и носителите на езика (включително ние тук) имат разминавания по въпроса.

# 239
Да но моята пратка идва от Хон Конг и е нормално да се забави дори по вече от 45 дни та затова си помислих че мог ада пусна диспут

Общи условия

Активация на акаунт