за сурогатните майки

• 138 012
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 1 605
А защо ни е въобще закон започнах да се питам след като прочетох интервюто с господин Козовски?
Ми той в публично изказване се хвали че най-редовно си нарушава закона, който действа в момента. И никакви последици за него не видях. И почти никакво възмущение от никого в тази тема.

Защо въобще е нужен закон? При Козовски всичко е легално - тук, на територията на България. Според интереса на пациента.

Ако той не спазва настоящия закон и няма никакви последствия от това, каква е гаранцията че ще се съобразява с евентуално новия закон?

Какво се иска въобще?

Laughing Ами в БГ законодателите са сътворили гениално тъпи закони и от край време всеки човек нарушава по някой текст, понякога дори не знае че е така (защото въпросният текст е абсурден) и така ще продължи да бъде. Не случайно!

# 1 606
Аз си мислих че най-голям отпор ще срещнем от Църквата, а за пореден път сгреших. Това се оказаха майките "собственици" на генетично свои и не свои деца... тъжно ми е.

# 1 607
аз пак кат латерна  Crazy

Евро,
виж ... правният проблем е огромен Поне според мен.... на практика за първи път в бг законодателството човешко същество ще може да бъде предмет на договор. Нормално е да има сериозен правен отпор, говоря за публични сериозни дебати, не тук с нашите писания

# 1 608
  • Вън от пространство и време
Алексче, става дума по-скоро за ГЕНЕТИЧНО СВОЕ ДЕТЕ, което даже няма да си носила в себе си. И кое му е СВОЕТО? Ей това не го разбирам. За мен всяко дете може да стане МОЕ, не е въпрос на гени.
Но хората имат различна чувствителност и приемат нещата различно. Ако идеята е жената да бъде майка, тя може да го направи по различен начин. Но явно идеята е да има дете с нейните и на партньора гени. Това е прекалено биологично за мен, а майчинството няма нищо общо с биологията освен първите 9 месеца.
Някой спомена, че ако се регламентира СМ, 20 семейства ще намерят решение на проблема си. Ами, ако това се явява голям проблем за обществото, нека го регламентират. Обаче след това всички защитници на СМ се замислете на хилядите "генетично неиздържани" деца, които вече съществуват и отчаяно имат нужда от родители, от дом, от топлина, от любов. Те са реални човешки същества, а не яйцеклетки и сперматозоиди. За децата с увреждания, които влачейки си крачетата не чуват дори "хайде маме, направи още една крачка"!!!!
Щом съчувствате на проблемите на 20-те жени, които могат да станат майки само чрез СМ, значи може би ще можете и да проелеете някоя сълза за невидимите деца. Иначе ще е цинично!

Защо си мислиш че не плачем?
А относно осиновяването - ще ти кажа че проблема не е защото няма желаещи (точно обратното), а чиновнически.

Еми не е чиновнически, точно липса на желаещи да осиновят именно децата които са по домовете е. Но това е съвсем друга тема.

# 1 609
Облечено в юридически термини може би за вас звучи така, но за мен чисто емоционално едно чакано дете е на път да се роди.
Да, права си че има много да се доизкусурява закона, защото и не всичко добро е само добро, но моята позиция е че тези 20 жени имат право на своите рожби. Моята позиция е твърдо и само по медицински причини и то при строг регламент!

# 1 610
Gankata,  Laughing.
Приятелките ми чакат понякога с години, а децата се ограбват с всеки един ден в инситуциите.

# 1 611
Знаеш ли какво, evro, и на мен ми е тъжно, че жени, които копнеят за деца са готови на всичко за да се сдобият с такива, дори да наранят дете! Само и само за да го нарекат СОБСТВЕНО!
Ако толкова искаха тези жени да имат деца, ако толкова ги беше грижа за децата изобщо, ако не им пукаше само и единствено за гените щяха да станат приемни родители или да осиновят дете. Най-лесно е да плачеш на клипчетата за Българската Коледа и да пишеш колко ти пука!
Всъщност тези жени създават още ничии деца! Защото СМ води точно до това. Егоистично задоволяване на личните нужди с приказката, че целта оправдава средствата!
Не е нормално една жена да роди дете и да го изостави, още по-ненормално е друга жена да подкрепи това, да плати за това. За да се нарече МАЙКА. Това е грешна представа за любов, чиста проба фанатизъм, чувство за малоценност и комплекс, който се избива на най-грешното място - върху детето!
И стига с тези приказки, че лекарите работят само и единствено в полза на пациента. Никой не работи в чужда полза, всеки работи за себе си, за да задоволи личните си нужди, следвани от тези на собственото семейство!

# 1 612
Gankata,  Laughing.
Приятелките ми чакат понякога с години, а децата се ограбват с всеки един ден в инситуциите.

Евро, друга е темата защо чакат с години. Не искам да я засягаме. Въобще не е за тук.

В момента има поне 2000 деца в домовете, които са с всички уредени документи, повечето от тях са напълно здрави, но трудно се намират хора, които да ги осиновят. Това имах предвид. Тях имаше предвид и Сисли. Дано си ме разбрала, че наистина не искам темата да отплесва в тази посока.

bouquet

# 1 613
Визибъл и как точто жените без матка нараняват деца?
И какво лошо има в това да искаш да продължиш рода си, изумявате ме? Защо вие имате ваши деца, а не осиновихте дете от домовете още в първия месец на брака си?

# 1 614
Добре де, издребнявате.
Защо жена без матка (поради ген, операция и др.), която има запазени работещи яйчници, може да стане донор за яйцеклетки, а не може да има генетично нейно дете?
Аз го тълкувам така, не претендирам за досотверност и всеобхватност. Яйцеклетката, неополодена все още, си е просто една клетка, а не живо човешко същество. Системата СМ-бебе е вече друго нещо, тук има живот, а не просто потенциал за създаване на такъв. Разликата е, че в единия сручай даряваш просто клетки.

Rolling Eyes Пък аз го тълкувам така: жена с подобен проблем има право да създаде стотици генетично свои деца, но няма право да отгледа НИТО ЕДНО от тях! Защото така казва "обществото"! Точка!

# 1 615
Аз нямам деца, evro! Избий си мисълта от главата, че само ти се неоправдана!
Но някои правим разлика между жив човек, дете и зеленчук!

# 1 616
Визибъл, говорейки по този грубиянски начин, постигаш единствено "втвърдяване "
на отсрещната позиция - нищо друго

Евро,  Laughing
вероятно, (само предположение), искат да се каже следното, ама емоционалния традус е висок  Laughing

Когато двама души се съберат заедно с цел съвместен живот и решат да имат дете, темата бебе им се развива класически така:

1. Опити за забременяване, ако не стане естествено
2. По-леките АРТ, ако не се получи
3. По-тежките АРТ, ако и това не даде резултат, независимо от броя на опитите и възрастта, изходите за двойката  са

А) живот без деца
Б) класическо осиновяване на дете

това което жените питат е смислено ли е да се допусне :
В) осиновяване на генетично твое дете чрез СМ,

след като:
а) ще ангажираш живота и емоциите на още доста хора (СМ не е изолирано същество, което обитава самотен остров)
б) ще поставиш в риск живота и здравето на друга жена
в) домовете са пълни с деца за осиновяване, особено сега ще е доста по-бързо и на по-малки деца
г) пропускам травмата за детето, защото ми е ясно, че няма как да ви уверя в нейното съществуване

Моля ви, не ме почвайте сега с "Аз не съм опитвала АРТ, ама аз опитах само веднъж, ама имам познати дето си осиновиха, пък не са и опитвали ни витро "

Последна редакция: ср, 07 апр 2010, 12:49 от Fussii

# 1 617
Горчивата истина е, най накрая ще го кажа, защото мисля, че имам право на това:

Никой закон, никоя наредба, ничие желание или съчувствие няма да помогне на тези жени да усетят чудото на бременността. Те няма да износят дете, няма да родят... Жестоко е, тъжно е, но е част от живота ... и това уви се случва.
И някой от пишещите  и четящите тук, знаят добре че го казвам с дълбока и искрена лична съпричанстност.

Е, след като е това е факт неоспорим и няма как някой да рече - има шанс да забременеят и родят ако приемем закон, тогава и аз питам, адекватно ли е да се отвори или открехне една врата, последствията от което могат да бъдат жестоки?

# 1 618
Искам да вметна едно за СМ, недай Боже ако на това дете му се наложи трансплантация на орган, то биологичните му родители са до него, независимо кой го е износил.
Аз съм твърдо за СМ, ако е добре регламентирано в закона.
И твърдо против възможността това да се превърне в бизнес.

# 1 619
Горчивата истина е, най накрая ще го кажа, защото мисля, че имам право на това:

Никой закон, никоя наредба, ничие желание или съчувствие няма да помогне на тези жени да усетят чудото на бременността. Те няма да износят дете, няма да родят... Жестоко е, тъжно е, но е част от живота ... и това уви се случва.
И някой от пишещите  и четящите тук, знаят добре че го казвам с дълбока и искрена съпричанстност.

Е, след като е това е факт неоспорим и няма как някой да рече - има шанс да забременеят и родят ако приемем закон, тогава и аз питам, адекватно ли е да се отвори ли открехне една врата, последствията от което могат да бъдат жестоки?

Ей това и аз исках да напиша отдавна, ама все не намирах думи.

Общи условия

Активация на акаунт