за сурогатните майки

• 138 012
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 1 590
  • Бургас
Сега се разрових относно законите за СМ. И се указа, че компенсираното СМ е позволено в 4-5 щата в САЩ и не повече от 3 - 4 държави /Индия например/. В останалата част или не е регламентирано в закона или е забранено и се счита за криминално/Австралия, Канада, Франция -забранено е изобщо, Англия..../.  Та ми се струва, че все пак заплатеното СМ не бива да се разрешава. Не само заради опита на други държави, а то просто не е нормално.

# 1 591
Сега се разрових относно законите за СМ. И се указа, че компенсираното СМ е позволено в 4-5 щата в САЩ и не повече от 3 - 4 държави /Индия например/. В останалата част или не е регламентирано в закона или е забранено и се счита за криминално/Австралия, Канада, Франция -забранено е изобщо, Англия..../.  Та ми се струва, че все пак заплатеното СМ не бива да се разрешава. Не само заради опита на други държави, а то просто не е нормално.

За Канада е разрешено, но без запллащане ( в началото на темата съм дала и закона).
Но във всички случай говорим за законовата страна, не съм убедена обаче, че не се плаща ( т.нар. под масата).

# 1 592
Благодаря за дискусията. Мисля, че си изясних нещата.

Лек ви ден.

# 1 593
В цялата тема се повтаря едно: искам, искам, ИСКААААААМ!!!

Цитат нещо?

И какво му е лошото да искаш, между другото? Ти нищо ли не искаш от живота? Да не си зеленчук?

Какъв цитат - цялата тема се върти около искането да имаш "свое" дете. Не какво да е дете - СВОЕ.
Само че някои го нарекохте право, а пък то си е искане, нищо друго.

И нищо лошо няма в това да искаш - по принцип. Но целта невинаги оправдава средствата - поне за мен, де, за други явно не е така.

Както и да, взе да ми омръзва, честно казано. На различни езици говорим с повечето и ценностите ни са толкова несъвместими, че не можем да се проумеем взаимно.

# 1 594
Нищо лошо в това да искаш да имаш дете - нищо...
Въпроса е дали искаш да бъдеш майка по принцип или искаш да бъдеш майка единствено на свой генетичен наследник. И двете желания ги има под слънцето... Въпроса е закона кое от двете желания ще толерира ...

Лично за мен, дебата беше полезен (дебата имам предвид не махленските разправии), защото изчисти позицията ми до едно изречение. И не виждам засега как бих могла да си променя позицията, но и не виждам защо да настоявам и да скачам трупешката в бяс, скубейки си косите, ако някой не я приема.

# 1 595
  • Бургас

За Канада е разрешено, но без запллащане ( в началото на темата съм дала и закона).
Но във всички случай говорим за законовата страна, не съм убедена обаче, че не се плаща ( т.нар. под масата).
Аз това съм написала. Компенсираното СМ=СМ със заплащане.

# 1 596
Против сьм. Повече, отколкото в началото. И на мене ми се изясниха доста неща, благодаря за което.
Напускам темата.
Всичко хубаво!

# 1 597
  • Вън от пространство и време
А защо ни е въобще закон започнах да се питам след като прочетох интервюто с господин Козовски?
Ми той в публично изказване се хвали че най-редовно си нарушава закона, който действа в момента. И никакви последици за него не видях. И почти никакво възмущение от никого в тази тема.

Защо въобще е нужен закон? При Козовски всичко е легално - тук, на територията на България. Според интереса на пациента.

Ако той не спазва настоящия закон и няма никакви последствия от това, каква е гаранцията че ще се съобразява с евентуално новия закон?

Какво се иска въобще?

Последна редакция: ср, 07 апр 2010, 11:43 от Gankata

# 1 598
Алексче, става дума по-скоро за ГЕНЕТИЧНО СВОЕ ДЕТЕ, което даже няма да си носила в себе си. И кое му е СВОЕТО? Ей това не го разбирам. За мен всяко дете може да стане МОЕ, не е въпрос на гени.
Но хората имат различна чувствителност и приемат нещата различно. Ако идеята е жената да бъде майка, тя може да го направи по различен начин. Но явно идеята е да има дете с нейните и на партньора гени. Това е прекалено биологично за мен, а майчинството няма нищо общо с биологията освен първите 9 месеца.
Някой спомена, че ако се регламентира СМ, 20 семейства ще намерят решение на проблема си. Ами, ако това се явява голям проблем за обществото, нека го регламентират. Обаче след това всички защитници на СМ се замислете на хилядите "генетично неиздържани" деца, които вече съществуват и отчаяно имат нужда от родители, от дом, от топлина, от любов. Те са реални човешки същества, а не яйцеклетки и сперматозоиди. За децата с увреждания, които влачейки си крачетата не чуват дори "хайде маме, направи още една крачка"!!!!
Щом съчувствате на проблемите на 20-те жени, които могат да станат майки само чрез СМ, значи може би ще можете и да проелеете някоя сълза за невидимите деца. Иначе ще е цинично!

# 1 599
  • София
Тук си е една говорилня, ще се включа и аз, може пък да не ме забележи никой  Rolling Eyes
Говорите за закони, чие е детето, колко ще е травмирано, как го изоставяли и подобни.
Аз пък познавам личност, която може да се каже че е родена от СМ, доколкото е било възможно началото на миналия век. Родена от една жена с цел да я отгледа сестра и.
Доколкото я познавах не е била нито травмирана, нито съм забелязала нещо да не и е наред.
През целия си живот знаеше че е родена от леля си, но възприемаше хората които са я отгледали като свои родители.

# 1 600
Цитат
Евро,
не е нужно да си "пострадал", за да имаш свое мнение. Знаеш ми историята, не я развявам тук, чащото това, което съм преживяла не ме прави по-легитимна спореща....

Да, права си. Но голяма час от мненията са просто повтарящи се отрицания без грам разбиране, вникване в тематиката, нещо като щрауса. Чии права, чии закони...

# 1 601
ако ти се чете, влез ми в профила и ми виж последните постове, там съм се опитала, да обясня неемоционално, доколкото ми е възможно,  аргументите си   bouquet - тук горе долу - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=486993.msg14741750#msg14741750

# 1 602
Алексче, става дума по-скоро за ГЕНЕТИЧНО СВОЕ ДЕТЕ, което даже няма да си носила в себе си. И кое му е СВОЕТО? Ей това не го разбирам. За мен всяко дете може да стане МОЕ, не е въпрос на гени.
Но хората имат различна чувствителност и приемат нещата различно. Ако идеята е жената да бъде майка, тя може да го направи по различен начин. Но явно идеята е да има дете с нейните и на партньора гени. Това е прекалено биологично за мен, а майчинството няма нищо общо с биологията освен първите 9 месеца.
Някой спомена, че ако се регламентира СМ, 20 семейства ще намерят решение на проблема си. Ами, ако това се явява голям проблем за обществото, нека го регламентират. Обаче след това всички защитници на СМ се замислете на хилядите "генетично неиздържани" деца, които вече съществуват и отчаяно имат нужда от родители, от дом, от топлина, от любов. Те са реални човешки същества, а не яйцеклетки и сперматозоиди. За децата с увреждания, които влачейки си крачетата не чуват дори "хайде маме, направи още една крачка"!!!!
Щом съчувствате на проблемите на 20-те жени, които могат да станат майки само чрез СМ, значи може би ще можете и да проелеете някоя сълза за невидимите деца. Иначе ще е цинично!

Защо си мислиш че не плачем?
А относно осиновяването - ще ти кажа че проблема не е защото няма желаещи (точно обратното), а чиновнически.

Фуси, знаеш че ценя твоя багаж, не визирах теб разбира се!  bouquet

# 1 603
Напълно съм съгласна, че иронизирането и нападането на противниковата страна, никога не води до убеждаването и в твоята теза...
но и аз го правя  Embarassed

Поздрави и хубав ден на всички

# 1 604
  • Бургас
За това къде е разрешено - ами Израел дали са по-глупави от нас? Или Англия по-недемократични?
В Израел е разрешено, но под много строг контрол. Дали ще се одобри един "договор" за това решава комитет и се разглежда на много високо ниво. И е разрешена гестационната форма на СМ.
Най - вече трябва да се обсъди коя форма на СМ бихме приели. И коя не. СМ е твърде общо.

Общи условия

Активация на акаунт