за сурогатните майки

• 137 909
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 2 775
Ама те медиците отдавна си го правят това, тихомълком, макар че е забранено, просто настояват за закон, за да се регламентира дейността им
И да няма закон, ще си продължат по стария начин, дори и да не го кажат по ТВ, си е факт

# 2 776
  • София
За използване на донорска яйцеклетка и/или материал от друг мъж, а не от родителите, които използватт СМ като вариант за да имат дете.
Мираета е разгърнала по-нагоре евентуалната конспирация  Tired

Това е напълно безсмислено!!! Помислете малко!
Остава само за клониране и извънземни да се донапише сценарий май  ooooh!

А аз не разбирам пък защо да е безмислено. Ти трябва да помислиш малко. След като разрешаваш матка под наем, откъде на къде ще забраниш донорски материал, не забравяй, че нарушаваш права (тука много тръбите за правата, ама забравяте за тях, като започнат примерите). Та, представи си жена без матка, поради някакво генетично предаван дефект. Страхува се да не предаде това на бъдеща дъщеря. Съпругът обаче има права,нали така? Е, какво пречи да се ползва освен СМ и донорска яйцеклетка от проверен донор. И не, не ми казвайте,че било рядкост, все пак за тези жени най-вече без матка, се прави този закон и не е невъзможно. В живота нещата не са чак толкова сложни, понякога са си прости.
Не зле да сте малко по-последователни в доводите си, а не да въртите и сучете както ви е удобно според ситуацията. Всичко е възможно и равновероятно. Затова тука има хора, които са против. Защото като открехнеш малко вратата, не пречи след това да я ритнеш и отвориш цялата.

# 2 777
Процедурите с донорски материал са регламентирани в микроскопични детайли.

Наследствена липса на матка няма.

Не съм лекар. Очевидно обаче не могат да съществуват медицински причини,
поради които една двойка да ползва едновременно сурогатна майка,
донорство на яйцеклетка(и) и донорство на сперматозоид(и).

Къде именно, ако може обаче "черно на бяло", някой е предложил подобен вариант на сурогация у нас?

# 2 778

Нямало е, поради простата причина, че не е имало как да се наследи. Сега, когато тази жена си порьча момиченце с матка под наем, ще има и наследствена липса на матка.

# 2 779

Нямало е, поради простата причина, че не е имало как да се наследи. Сега, когато тази жена си порьча момиченце с матка под наем, ще има и наследствена липса на матка.

Напълно си права ,само не знаем дали този дефектен ген не се предава от Х-хромозомата на мъжа. Носителството може да идва от мъжа, не от жената.

# 2 780

smile3555

Изобщо не ми беше минало през ума, че тези жени ще се борят именно за това - за дъщери, които да приличат на тях по всичко.

# 2 781
Жозефин, ти защо им отброяваш? Laughing
Ако ти кажа "върни се назад да ме прочетеш"-голяма болка ли ще ти причиня?

Аз съм те чела, чела съм и останалите "бисери". Затуй ти се радвам на енстусиазЪма Laughing Hug

# 2 782
Процедурите с донорски материал са регламентирани в микроскопични детайли.

Не съм лекар. Очевидно обаче не могат да съществуват медицински причини,
поради които една двойка да ползва едновременно сурогатна майка,
донорство на яйцеклетка(и) и донорство на сперматозоид(и).

Къде именно, ако може обаче "черно на бяло", някой е предложил подобен вариант на сурогация у нас?

joannna, не се хаби в тази тема - нищо "черно на бяло" няма да видиш. Темата отдавна се изчерпи, останаха няколко самоназначени Касандри, обиждащи интелекта, грамостността и т.н. на всички, гласували по различен начин от тях. Което само по себе си говори за нещо.

Просто да им оставим тая тема - в нея нищо ново не може да се каже и без това.

# 2 783
Хоп и аз при Касандрите!  Laughing
Тази тема за наследствените дефекти е интересна.
Не съм против  АРТ изобщо, както тука много често се набляга.
Да сравним обаче две ситуации.
Едната: жената знае, че практически всички жени в рода й умират рано от рак на гърдата. Не може да понесе двойната болка, която ще нанесе на една дъщеря - да загуби майка си рано и самата тя да остави деца сирачета. Затова се съгласява на ин-витро с избор на пол - за да забременее с момче, което не носи гените на раковото заболяване (това е документирано, доказано и се прави).
Другата: жена с наследствена малформация на матката или липсваща матка не знае дали мъжкият или женският хромозом, а и кой точно хромозом, предават дефект по линия на момчето или момичето, но е много вероятно децата или внуците да имат наследствени репродуктивни проблеми. Обаче много, много иска генетично свое дете. И търси сурогатна майка.
Коя майка ще подкрепите?

# 2 784
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
В тая последната страница какво точно си почесвате?
jp, абсолютно си права.

За мен не е проблем да е и с донорски материал.
За вас къде е точно?

маймуна, не е въпросът кой аз ще подкрепя.
Логично е да бъде първата жена. Но тези две жени сами правят своя избор, не ме питат мен.
Ако някой трябва да се опита да има влияние в това отвошение, то това е медицинско лице.

# 2 785
Хоп и аз при Касандрите!  Laughing
Тази тема за наследствените дефекти е интересна.
Не съм против  АРТ изобщо, както тука много често се набляга.
Да сравним обаче две ситуации.
Едната: жената знае, че практически всички жени в рода й умират рано от рак на гърдата. Не може да понесе двойната болка, която ще нанесе на една дъщеря - да загуби майка си рано и самата тя да остави деца сирачета. Затова се съгласява на ин-витро с избор на пол - за да забременее с момче, което не носи гените на раковото заболяване (това е документирано, доказано и се прави).
Другата: жена с наследствена малформация на матката или липсваща матка не знае дали мъжкият или женският хромозом предават дефект по линия на момчето или момичето, но е много вероятно децата или внуците да имат наследствени репродуктивни проблеми. Обаче много, много иска генетично свое дете. И търси сурогатна майка.
Коя майка ще подкрепите?

Аз нито ще подкрепям, нито ще упреквам някоя от двете. Всеки има глава на раменете си и може да поема отговорност за децата си. Вече давах десет пъти примера с жени, които знаят, че има проблем с доносването до термин, но си поемат риска. Това е много лично решение, но ако държиш да знаеш защо и как - питай Фоксче например. Тя е решила да предприеме такъв риск, за да има свое дете - въпреки че е осиновила.

Не знам какво толкова интересно намираш в темата за генетичните заболявания. Преди 80 страници някъде още те попитах дали трябва да се забрани и на хора със случаи на диабет и шизофрения в семейството да имат деца. Не видях да си ми отговорила?

Да не говорим, че въобще не разполагаш с информация конкретно такава малформация като липсата на матка как и дали се предава - така че наистина малко пресилена ми изглежда точно тази твоя тревога.

# 2 786
  • София
вродената липса на матка се дължи на заболяване, наречено синдром на Рокитански.
то не е генетично заболяване и няма данни да се предава по наследство.

няма такива наследствено предавани заболявания, които водят до липса на репродуктивни органи.

# 2 787
  • Вън от пространство и време
За мен не е проблем да е и с донорски материал.
За вас къде е точно?

За мен определено има проблем ако е с донорски материал.

Когато една жена има проблем с износване на плод първата малка победа, която трябва да удържи над природните си инстинкти е да се примири, че ще трябва да приеме за свое дете родено от друга жена . Ако това дете е генетично свързано с поръчителката, макар и доста трудно, но бих могла да разбера защо се прави упражнението. Но ако наистина има сериозни вътрешни спирачки у дадена двойка да не пристъпва към осиновяване на дете, как и дали въобще ще ги превъзмогне ако е свидетел на бременността и раждането на дете, което на практика не е тяхно нито по рождение, нито по гени?

И в тази връзка много се учудвам защо в тази тема и по всички интервюта свързани със СМ пропагандаторите много обичат да се позовават на историята от Библията с Авраам и Сара. Според мен поуката от тази история е именно че ако една жена не е в състояние да приеме за свое вече родено дете от друга жена, то няма смисъл да се опитва да си поръчва такова, дори и да носи гените на мъжа й, защото тя по принцип не е готова да приеме дете родено от друга жена за свое.

Уточнявам, че в този пост разсъжденията ми са само на база сурогатно майчинство, при което яйцеклетката не е взета от майката-поръчителка.

# 2 788
  • Варненска клюкарка
Сурогатство с донорски материал - грам основателни причини не виждам.
Какво ще кажат застъпничките на генното наследство!?

Има причини да се желае  и този вариант-може да се практикува с цел поръчващите да се сдобият с бебе,а не с дете на еди си колко години от дом.Знам ,че ще ми се нахвърлите след тези ми думи,но хората ,които познавам не осинавяват именно заради това (те не са представителна извадка,но имам позната ,която работи в дом и има наблюдения)Имаме познато семейство,което осинови бебе на 5,5 м. след години чакане и много предложения към тях да осиновят по-голямо дете,които те отхвърлиха.Основното им притеснение беше,че не знаеха дали ще могат да се привържат към по-голямо дете.Моя приятелка е акушерка и доскоро работеше в родилно.Макар,че се бори със стерилитет,не мисли да осинови дете от дом,само ми е казвала,че ако е знаела,че така ще се случи снея,още преди 15-16г. е щяла да си вземе някое от изоставените новородени в болницата- явно тогава това е било позволено.  Относно генното наследство ,моя близка преди време опитваше с мъжки генетичен материал внос от скандинавия-надяваше се,ако забременее,детето,което така и така няма да е с гените,но поне да има физическа прилика със съпруга и,който изглежда като викинг.Това е което съм чула от моите познати-не казвам ,че при всички е така.

# 2 789
вродената липса на матка се дължи на заболяване, наречено синдром на Рокитански.
то не е генетично заболяване и няма данни да се предава по наследство.

няма такива наследствено предавани заболявания, които водят до липса на репродуктивни органи.

Чисто любопитство  Peace Ние това горното откъде го знаем... в смисъл, до този момент не е имало начин да се провери дали синдрома на Рокитански се унаследява нали? Сериозно питам, не искам да се драча

Общи условия

Активация на акаунт