за сурогатните майки

• 137 899
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 210
Ако имах подобен проблем не бих избала нито варианта-сурогатна майка,нито пък бих изтърпяла ада на многократни ,мъчителни,и много често неуспешни опити ин витро.Изоставени дечица в тази държава,колкото искате.Няма нищо по-хубаво от това да дадеш любов,щастие,топлота и най-вече бъдеще на такова дете.

# 211
Да, много от нас не биха ползвали СМ, но много хора го правят, затова е нужен закон
И да си заврете главите в пясъка, фактите няма да се променят,практика е
Да, нека има закон ! Пък дано на по- малко хора им се налага да го правят

# 212
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Akula, имам съседка, която разсинови детето си.
Е?
Дали всички могат да бъдат майки на чуждо детенце? Дали не е по-добре то да не е просто вариант за запълване на дупка в душата им,
и при някаква ситуация, която не отричам, сигурно е ужасна и трудна, да изберат пътя обратно?
Дали е добре, че детето загуби и вторичната сигурност?
Не казвам кой е крив, и кой прав, просто факт.

# 213
Виж никой никого не съди  Laughing -
Вероятно е да бъркам,но аз друго разбирам от изчетеното.
Пролетна фея-баш!

# 214
Ако имах подобен проблем не бих избала нито варианта-сурогатна майка,нито пък бих изтърпяла ада на многократни ,мъчителни,и много често неуспешни опити ин витро.Изоставени дечица в тази държава,колкото искате.Няма нищо по-хубаво от това да дадеш любов,щастие,топлота и най-вече бъдеще на такова дете.
newsm10
Това е и моето мнение!

# 215
Да, точно така трябва да е, Fussii.
И дано да стане.
Защото все повече се уверявам, че некомпетентни хора взимат съответни на възможностите си решения.
Не конкретно по въпроса, а въобще - което ни върти в омагьосан кръг десетилетия наред...
Уж демокрация, уж вазможности, а пък нъц.

И на мен ми прозвуча обидно това за масата, ама както и да е.
Нали диалогът трябва да е цивилизован?

Аз отговарям само за написаното от мен Peace

Виж мила...  Hug  пиша всеки ред с искрена съпричастност към болката на жените с присъда "не можете да износите свое дете". От сърце ви съчувствам и до болка лично познавам копнежа по детето и невъзможността да го имаш. Уверявам те, че мисля и съчувствам на тези жени 100 пъти повече от колкото КалинкаКрумова и компания...

И точно поради тази причина изчетох де що има литература по въпроса. Самообразовала съм се по темата вече две години. И като юрист ти казвам СМ е голяма беля. Порядъчния човек ще е искрен и честен  и ще си каже истината, а няма да залъгва жените в подобно положение с розови обещания и няма да спекулира с болката на такива хора, извличайки лични дивиденти и изгода.

Помислете и ще видите, че първо има алтернативи и второ и по-важно, не винаги този, който ти обещава щастие мисли за теб...

И тъй като СМ се случва чрез договор, а бездетната двойка осиновява детето, то няма пречка и тук да има разсиновяване.. недейте така ...

# 216
Няма разлика м/у жените инкубатори и мангалките , които си продават децата в Гърция
Разбира се,че няма разлика.

# 217
  • Вън от пространство и време
Ганка, спести си иронията, моля. Моята съседка, с която родихме децата си е осиновена. Може и да ме лъже, но по всичко личи, че е безрезервно обича децата си.
Възможно е да си права, но ми е трудно да го приема.

Ники, искрено се радвам, че все пак те накарах да се замислиш какво точно съм искала да кажа, а не да тълкуваш повърхностно думите ми.  Peace

# 218
Моята позиция по въпроса е като на Miraetta и Fussii , аргументите те достатъчно ясно са ги изложили, няма нужда да ги повтарям.  Не бих дала утробата си назаем, нито бих помолила друга жена да го направи за мен, за мен е неприемлива намеса в съдбата и идентичността на един нероден живот.

Вярвам, че всеки заслужава щастие, но то не е задължително в удовлетворяването на всяко едно желание на всяка цена. 

# 219
  • Sofia
... за мен е неприемлива намеса в съдбата и идентичността на един нероден живот.

Що за високопарност?  Mr. Green
Къде точно е намесата в съдбата? С какво ще се промени едно дете ако е родено от една жена, а отгледано от друга, та да загуби неродения живот своята идентичност?  ooooh!
Шокирате ме с тези изявления, честно Laughing

# 220
  • София
Не съм влизала в темата от сутринта, а виждам, че доста е набъбнала Simple Smile Съжалявам, не мога да я изчета подробно, така че само с две думи казвам какво точно си мисля:

Щом въпросът е повдигнат на обществен диспут, значи има обществени отношения, които имат нужда от уредба. Няма как. Законодателят трябва да се произнесе. Дали ще забрани сурогатството или ще го уреди подробно - въпрос на конкретно политическо решение. Но няма право да мълчи!

Ако решат да го уредят, това няма да стане нито в рамките на СК, нито с отделен самостоятелен закон. Казвам това, защото някой по-напред мернах, че персонално ме е попитал какво смятам, че трябва да се уреди. А аз не е като съвсем да нямам опит в нормотворчеството Simple Smile Знам поне какъв е механизмът и затова казах, че няма да е лесно. Трябва да се въведе цял нов институт в семейното право, оттук отиваме на нова уредба на родителските права, родителските задължения и онзи особен договор, който ще се сключва между сурогатната и биологичната майка, който пък си го представям като смесица от административни и гражданско правни елементи. После следва уредба на отговорността при неизпълнение на кое да е от условията на този договор. Хайде промени и в НК. После разни подробности от рода на гражданска регистрация, социални закони/ в които статутът на този нов "тип" майка следва да бъде приравнен с този на биологичната или осиновителката/, наследствени закони и т.н, и т.н. Списъкът е ужасно дълъг. И пак остава голямата вероятност да бъде изпуснат някой случай, защото животът е по-шарен от правото, и да останат отношения без уредба, което пък е чудесна почва за злоупотреби.

Но - това, че е трудно, трябва ли да отказва законодателят да го направи? Не му ли е това работата?  А твърдението, че поради особената емоционална страна на нещата, те не подлежат на правна уредба, направо ме разсмива Simple Smile Целият клон Семейно право е емоционален. И бракът е емоционален, и разводът, и всичко, свързано с отношенията родители-деца, и лишаването от родителски права, всичко, всичко в тази материя е емоционално. Точно заради това, на двойно основание, защото е супер важно и защото е свързано с най-съкровеното ни - копнежът за дете, трябва да бъде железно уредено. Железно. А не да го клюкарим по женските списания и форуми.

Законодателят ни е длъжник в това отношение, дами - и като родители, и като граждани, ни е длъжник Peace

# 221
Fussii  Hug, аз, за мой късмет (казвам така, защото не съм сигурна, че съм достатъчно силна да премина през безбройните препятствия, и да изляза психически цяла)
имам детенце. Просто си представям различните ситуации, и си разсъждавам.
Но както казваш ти, кой знае какви подводни канари се крият...
Исках да кажа нещо - книгата на Людмила Филипова според мен е нож с две остриета, но това си е мое мнение.

# 222
Akula, имам съседка, която разсинови детето си.
Е?
Дали всички могат да бъдат майки на чуждо детенце? Дали не е по-добре то да не е просто вариант за запълване на дупка в душата им,
и при някаква ситуация, която не отричам, сигурно е ужасна и трудна, да изберат пътя обратно?
Дали е добре, че детето загуби и вторичната сигурност?
Не казвам кой е крив, и кой прав, просто факт.
Е,то всякакви случаи има...Не мисля,че е вариант за запълване на дупка в душата.Самата аз имам три деца,като съм биологична майка само на едното.Когато осинових третата ми дъщеря,вече имах една собствена и една от предишна връзка на мъжа ми.Така че,очевидно празнини не съм запълвала.Не ми е и минавало през ума да я разсиновявам,и...не знам как ще ви прозвучи,да не излезе,че съпоставям децата си,но ми се струва,че точно на осиновеното си дете ще разчитам един ден,доста стабилна мацка излезе.Simple Smile))

# 223
... за мен е неприемлива намеса в съдбата и идентичността на един нероден живот.

Що за високопарност?  Mr. Green
Къде точно е намесата в съдбата? С какво ще се промени едно дете ако е родено от една жена, а отгледано от друга, та да загуби неродения живот своята идентичност?  ooooh!
Шокирате ме с тези изявления, честно Laughing

Ами аз например нямаше да уважавам такава майка, която се е възползвала от нуждата за пари на друга жена и е поискала от нея такова нещо. И винаги щях да искам да знам коя е майката, която ме е износила и как се е чувствала като се е разделила с мен.

# 224
Да де, ето - при теб детето не е просто за запълване.
Но има хора, които не стават за това, и го правят при липса на друг избор.
Аз вярвам, че са малко, и това, което се случи при нашите съседи е по-скоро изключение.

Общи условия

Активация на акаунт