за сурогатните майки

• 138 018
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 465
  • Paris, France
То, ако си пусем фантазията какво може да стане, трябва да се гръмнем накрая целокпно цялото населние! Подобни неща са говорени и навреметоза инвитрото, и за транслантацията на органи, че и дори за първите сърдечни операции! Започвам да си мисля, че си член на някаква религиозна секта

Няма нужда да фантазираме. Има огромен брой прецеденти по света и у нас. Достатъчно е да влезеш в архива на някой съд и да се запознаеш с делата от такъв характер. По повечето от тях материалите са с обема на подвързаното с кожа пълно издание на Британската енциклопедия. Тук сурогатството е забранено от доста време и ако се докаже, че местни лица са го практикували в чужбина, те се подвеждат под наказателна отговорност (за което съм против аз лично и даже протестирах за такова семейство), а детето не се вписва в регистрите за гражданско състояние. Не вписването в регистрите дискриминира детето - липса на семейна книжка, паспорт, гражданство!!!!!, детски надбавки и много други. Наскоро излезе решение по такъв случай, делата тук се водят от 10 години, СМ и раждането са в Сан Диего и не противоречат на тамошния закон. От член на семейството ми с докторат по медицина и участие в трансплантиране на органи и високотехнологични форми на подпомаган разплод зная, че той самия никога не би се подложил на гореспоменатите от Вас процедури. Аз също.

Имам въпрос към юристите, но и останалите - След като СМ е легално и евтино в Гърция, Грузия, Индия, някои щати на Канада и САЩ и българския сегашен закон не инкриминира СМ в чужбина и детето се вписва без проблем, не е ли по-добре нещата да останат такива, каквито са?

# 466
бременността не може да се спре и после да се продължи откъдето е спряла,
че човек в съзнание ако не иска да легне на операционната, може да бъде накаран със сила или заплаха,
 бременната жена има определена власт над тялото си и никой закон не може да каже докъде свършва тя и откъде започва бебето при все, че до опрределен етап то е нежизнеспособно ако се отдели от нея, а животът и е заложен и зависим от бебето, независимо колко е усъвършенствана медицината,
човек не може да следи друг 24 часа, 7 дни в седмицата, 10 лунарни месеца,
насила никой не може да бъде накаран да осинови, дори да го е поръчал и платил и да е наел СМ,
делата се точат с години и едно бебе как ще живее и с кого докато минат всички производства пред всички инстанции, .

Peace Peace Peace

# 467
  • Вън от пространство и време
Имам въпрос към юристите, но и останалите - След като СМ е легално и евтино в Гърция, Грузия, Индия, някои щати на Канада и САЩ и българския сегашен закон не инкриминира СМ в чужбина и детето се вписва без проблем, не е ли по-добре нещата да останат такива, каквито са?

Въпреки че не приемам идеята за СМ най-вече по морални и етични причини - съгласна съм. Не можем да въздействаме върху законодателните уредби на други страни, а като има вече готов човек, той би трябвало да получи поне административна легитимация.

Но, страхувам се, че начело на идеята за регламентация и легализиране на СМ в България стоят хора, които са водени преди всичко от лични финансови интереси и са само косвено свързани с кошмарите, които изживяват хората с репродуктивни проблеми - лекари, евентуални посредници в процеса и т.н. Те се пазят от всеки дебат потемата като този който ние водим тук като дявол от тамян. Вижте само първия пост - на авторката. Предполагам че тя е жена, която не се е сблъсквала с репродуктивните проблеми. Гледала предаване жената и останала с впечатление че всичко е розова сбъдната мечта, а сурогатните майки са най-благородните същества на този свят. Не я съдя жената, моля не ме нападайте, искам да покажа как се представя проблема пред широката публика в медиите.

# 468
Ганката, абсолютно стоя зад всяка твоя дума.
Обаче,
тази ситуация, която се предлага, за сурогатна майка в чужбина, не е ли  още по-опасна.? Какво е законодателството в тези страни, какво казва по отношение на родителството? А ако майката, физическата, откаже да предаде детето?
Абе много хлъзгава материя. Много.

# 469
  • Sofia

А как се нариЧа услуга за която заплащаш с пари? Хайде дай да боравим с тоЧни понятия.

Може да бъде различна според конкретните и специфики.
Фактическият състав на правната сделка, която дискутираме не попада в кръга на никой от основните и познати видове договори. При всички случаи при така съществуващата уредба, това ще бъде ненаименуван договор. Този вид договори са без специално име и страните могат да им дадат исканото съдържание.
При всички случаи подобно съглашение няма реквизитите на покупко-продажбата. За мен най-много се доближава до изработка, колкото и нелепо да звучи.
Убедена съм, че повечето от вас са наясно с това, но използват гръмко наименованието "продажба", за да илюстрират омерзението си.
И все пак дами, водим дискусия, а не сме в Биг Брадър или на пазара и затова нека се опитаме да бъдем максимално коректни и точни.

# 470

А как се нариЧа услуга за която заплащаш с пари? Хайде дай да боравим с тоЧни понятия.

Може да бъде различна според конкретните и специфики.
Фактическият състав на правната сделка, която дискутираме не попада в кръга на никой от основните и познати видове договори. При всички случаи при така съществуващата уредба, това ще бъде ненаименуван договор. Този вид договори са без специално име и страните могат да им дадат исканото съдържание.
При всички случаи подобно съглашение няма реквизитите на покупко-продажбата. За мен най-много се доближава до изработка, колкото и нелепо да звучи.
Убедена съм, че повечето от вас са наясно с това, но използват гръмко наименованието "продажба", за да илюстрират омерзението си.
И все пак дами, водим дискусия, а не сме в Биг Брадър или на пазара и затова нека се опитаме да бъдем максимално коректни и точни.

Изработка било... Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green
а кои точно са реквизитите на покупко продажбата?
50 лева за акт на магистралата имат ли такива реквизити? Или е договор за изработка...на удоволствие Mr. Green Mr. Green Mr. Green
ще падна вече...не от 10, ами от 50 палини влачите вода вече

# 471
Лъки, този тон дали помага на дискусията ...

Додо, аз също мисля, че изработка е най-близкото. Хайде сега да помислим какво става при
- отмяна на д.
- едностранно разваляне в различните моменти
- как и кога ще се отчете резултата (ама хич не е изкл СМ да забременее в същия период на собствено основание)
- какви са родствените връзки м-у всички участници по време на бременността и след раждането
- какво става ако поръчващите откажат да осиновят детето
- какво ще стане при смърт на поръчителката или  при смърт на съпруга на СМ по време на бременността (тогава детето ще го наследи, макар и неродено)

Тези въпроси категорично не мога да се съглася, че трябва да се оставят на договарящите. А как ще бъдат регламентирани на нормативно ниво, само с промяна на съществуващото законодателство, както твърдят бъдещите вносители...

# 472

- какво ще стане при смърт на поръчителката или  при смърт на съпруга на СМ по време на бременността (тогава детето ще го наследи, макар и неродено)

Тези въпроси категорично не мога да се съглася, че трябва да се оставят на договарящите. А как ще бъдат регламентирани на нормативно ниво, само с промяна на съществуващото законодателство, както твърдят бъдещите вносители...
Ето, този въпрос дълго си мислих дали да го задам, но преглътнах, да  не бъде обвинена пак в некомпетентност, неинформираност и прекалена емоционалност.

И ако трябва да се избира в един момент между живота на майката и бебето-то КОЙ ще бъде предпочетен? Говоря само и единствено за казуса на сурогатна майка, да не земете сега да ме питате мъжът ми кого би предпочел, ако аз самата изпадна в такава ситуация. Щото там е ясно как стоят нещата, но сурогатната майка не е в роднински или съпружески връзски с никого от поръчителите, нали? Приемаме този вариант.

# 473
  • Sofia
Lucky.me , няма нужда да ме нападаш, коментирам една евентуална фактическа ситауция.
Ако ти можеш да я коментираш адекватно и любезно, разполагаш със същата възможност.
Разбира се, може да го сториш неадекватно и нелюбезно, но не разбирам с какво това ще добринесе за темата. Освен за изчерпване на добрия тон.

# 474
  • Sofia
Лъки, този тон дали помага на дискусията ...

Додо, аз също мисля, че изработка е най-близкото. Хайде сега да помислим какво става при
- отмяна на д.
- едностранно разваляне в различните моменти
- как и кога ще се отчете резултата (ама хич не е изкл СМ да забременее в същия период на собствено основание)
- какви са родствените връзки м-у всички участници по време на бременността и след раждането
- какво става ако поръчващите откажат да осиновят детето

Не зная, Fussii, не съм разсъждавала върху това, а и сега тръгвам на път и нямам време да го сторя   Simple Smile
Би било интересно да се мисли, но се съмнявам, че аз съм в състояние да дам отговори на всички въпроси, дори да предвидия всички възможни такива, които могат да възникнат. Нито капацитета ми го позволява, нито вътрешното ми убеждение е достатъчно силно, за да се мотивирам.
По отношение последният ти абзац, категорично да. Ако се стигне до там, законодателят следва да очертае ясно нормативните рамки, както и да предвиди санкции при тяхното нарушаване.

# 475
  • Paris, France
И ако трябва да се избира в един момент между живота на майката и бебето-то КОЙ ще бъде предпочетен?
- Такъв избор не се прави никъде. Спасява се майката.

Благодаря на додо и Фусии за разясненията. Друг проблем, който аз виждам в договора за изработка е, че е допустимо изменянето на цената по договора. Ако едната страна не се съгласи на новите условия, как се прекъсва договора?

# 476
Говорите все едно ще се измисля нещо от-до; ето ви форум за сурогатни майки (с всичкото му - и тъжни и щастливи истории; всеки отговаря за собствените си действия и собствените си решения - например, жена износила бебето на най-добрата си приятелка, след рак). Има примерен договор вътре, и да, включва точката за смърт и на СМ и на родителите. От скоро е регламентирано и в части на Австралия.
http://www.surromomsonline.com/
http://www.surromomsonline.com/articles/ts_contract.htm

Ето ви и английска история, СМ на 12 деца + три свои; обичала да е бременна жената, и да прави хората с бебето щастливи:
http://www.upi.com/Health_News/2008/12/31/Serial-surrogate-gives … I-31261230757247/

============================
Аз лично съм за правото на избор; това защитавам. И не знам защо пиша тук; но явно все в либерални щати и държави съм живяла, и много телевизия гледам....СМ е нормална процедура, случва, договаря се, прави се. Дали има почва в БГ не знам...

# 477
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops

И ако трябва да се избира в един момент между живота на майката и бебето-то КОЙ ще бъде предпочетен?

Въобще не стои такъв въпрос.
Лекарите винаги спасяват майката.

# 478
И аз се Чудя и защо пиша и защо Чета изобщо тази тема, преливане от пусто в празно, от 15 страница насам се дъвчат все едни и същи неща. Единственото ново е Че трябва да се узакони не продажбата, а изработката на дете.  Shocked Ами Честно казано на мен тази изработка ми звучи... как да кажа по-зле и от продажбата. Не съм юрист, но имам Чувството Че някои от юристите тук забравят Че говорим за бебета, за деца, за Човешки живот.

Великден идва, за мен е абсурдно в навечерието на такъв християнски празник да обсъждам договори за изработка на деца. Желая на всички весели празници и малко повече спокойствие. В случая играят големи финансови интереси и ние тук и да си строшим пръстите от писане, пак ще стане както кукловодите са го решили и щом е в тяхна изгода и изработката и производството на деца ще се разреши, измивайки си ръцете с нещастието на 20 жени.

# 479
Здравейте,

предвид зачестилите предавания в медиите по темата, а и както разбрах, се работи по закон, нека дадем своето мнение под формата на гласуване.

За мен отговора на въпроса е - НЕ!

Общи условия

Активация на акаунт