за сурогатните майки

• 138 000
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 1 665
  • Paris, France
Не  Laughing за тебе и хората като тебе (които за съжаление не са малко в БГ, затова сме на тоя хал, ако такива като тебе нямаше сигурно щяхме отдавна да сме цивилизовано общество, но уви ...) поучителна дискусия няма и не може да има. Ти не си способна за си вземеш поука от каквото и да било, не виждаш по-далече от носа си.

Какво цивилизовано общество визираш? Франция за мене е пъпа на цивилизацията в момента с гарантирана свобода на словото, право на сексуална ориентация, расова и етническа толерантност и други не по-маловажни човешки права. И във Франция СМ е забранено. Или искаш грузинската, казахстанска, индийска или украинска цивилизация?

# 1 666
Nevena, погледни за какво се бори от 2002 година насам френската асоциация MAIA на хората с репродуктивни проблеми.
http://www.icsi.ws/information/enewsletter/nov_04/letter_from_MAIA

# 1 667
Жал ми е за момичетата, които осъждате да нямат, и се питам в ролята на какви го правите?! А на теб сега стана ли ти ясно?

Не, не ми е ясно и няма да ми стане. Никого на нищо не осъждам. Изразявам позиция, досущ всеки в тази тема, и държа тя да се уважава така, както аз уважавам чуждата. Защитавам правата на децата в случая и съжалявам, че за някои не е видно. Против търговията с деца съм и е странно, че се възприема като обида. Бих спомогнала за всяка кауза, която да допринесе за репродуктивния успех на жени с проблеми, но не и когато това става с цената на матки под наем и толкова много морално-правни дилеми.

# 1 668
  • Бургас
Хубаво спорим, ама нека да е конструктивно. С други момичета питахме как ги виждаме тия закони. Въпроса е не само в ЗА или Против, а как , дали....Поне 80 от тия 110 страници са дъвкане на едно и също. Все едно сме хванали една стена и си блъскаме главите от двете и страни.

# 1 669
  • Paris, France
Nevena, погледни за какво се бори от 2002 година насам френската асоциация MAIA на хората с репродуктивни проблеми.
http://www.icsi.ws/information/enewsletter/nov_04/letter_from_MAIA

Погледнах.
Цитат
As a patient group, we also work to improve the access to adoption and Assisted Reproduction Technologies in France, more particularly egg donation (though legal, ineffective). Another important part of our work is to succeed in legalising surrogate motherhood in France, forbidden since 1994.
Като пациентска организация работим за подобряването на достъпа до осиновяване и АРТ във Франция и особено даряване на яйцеклетки (законно но неефективно). Друга важна част от работата ни е да успеем да озаконим СМ във Франция което е забранено от 1994г.

Достъп до осиновяване - трудно ще го подобрят, защото се гледа интереса на детето и понеже има недостиг на такива деца естествено се предпочитат по-млади, образовани, богати семейни двойки.

даряване на яйцеклетки - гледах предаване и обясниха, че не могат да го направят платено защото рисковете от ранна менопауза и други усложнения трябва да се калкулират и ако не цената върху обществото и здравната каса ще е голяма. Сега като е безплатно кандидатки няма и трябва да си ги търсят сами. Аз съм "за" да разрешат платеното както в Испания, но едва ли. Гледах, че се пънеха да карат гинеколозите да говорят на пациентките си за такова дарение, но никой няма време да се занимава с това а и такива гинеколози ще останат без пациентки hahaha сигурно.

Сурогатно майчинство - това ще стане много трудно. То е било позволено и е забранено след ред сложни казуси и невъзможност да се регулира. То е забранено, защото е имало куп проблеми, които едва ли ще се решат с нови закони. Като първа стъпка биха, може би, разрешили легализирането на СМ в други държави за което се говори от 2003 и още не се е случило.

# 1 670
  • Вън от пространство и време
И аз вече влизам в темата само за да видя дали някой няма да даде информация какво точно се предлага като промени в законодателството и като регламентация кой, кога, как, колко пъти ще има право да използва СМ евентуално.

Другото ми прилича на зациклила грамофонна плоча.

# 1 671
Titina, какво афиширане!? Не аз казах, че плача за разделените от БМ деца! Истината, обаче е, че ако един човек се е сблъскал с болката на тези деца никога няма зорлем да я причини!

Колко деца от СМ познаваш, та си се сблъскала с проблемите им?

# 1 672

Аз познавам няколко, част от които са в рода ми. Какво точно държиш да ти разясня? Само попитай и с радост ще ти предам проблемите им, белки ти уври главата. Само да подчертая, че наблюденията ми са лични, преки и се простират както върху деца, които не са били информирани за произхода си, така и върху такива, които са расли просветени. Наблюденията и мненията ми не са меродавни, много ясно, но поне са добити от реалността, а не от книжовната хипотетика. Та, какво точно искаше да знаеш?

# 1 673

Аз познавам няколко, част от които са в рода ми. Какво точно държиш да ти разясня? Само попитай и с радост ще ти предам проблемите им, белки ти уври главата. Само да подчертая, че наблюденията ми са лични, преки и се простират както върху деца, които не са били информирани за произхода си, така и върху такива, които са расли просветени. Наблюденията и мненията ми не са меродавни, много ясно, но поне са добити от реалността, а не от книжовната хипотетика. Та, какво точно искаше да знаеш?

Това подчертаното на нормален разговор ли ти прилича, защото на мен ми звучи доста просташки.

Та като ми предложи да ни разкажеш впечатленията си от деца от СМ. Какви са пораженията върху психиката им и колко са нормални семействата и средата в които израстват. Ако в семействата които визираш имат такова отношение като подчертаното използвано от теб, съжалявам наистина децата израсли в такава среда.
Та казваш децата са от СМ са с яйцеклетка и сперма от родителите отглеждащи децата след това.

# 1 674
.... Социолог съм и многократно казах в темата, а и опонентите ми се съгласиха с това, че няма нито едно проучване на порасналите деца от СМ. Не би могло и да има, защото една личност трябва да е съществувала 25- 30 години, за да може да пристъпи към по- сериозен анализ на личностните си проблеми, на травмите и тяхното отражение върху психиката като цяло. Първото дете плод на СМ се ражда през 1986-та и по прости сметки е ясно, че няма как да се изследват достатъчен брой СМ деца на подходяща възраст. По тази причина няма проучване и не може да има....

Бояна, съгласна съм, че има малко изследвания и че децата от СМ са още сравнително малки. Но всички публикации, които намерих по темата, не намират проблеми в развитието и поведението на тези деца. Цитирала съм някои тук.

Нещо повече, прочетох доста сериозни дискусии "за" и "против" - тъй като тезата ти за травма върху децата ме притесни доста. Всъщност това вероятно е единственият довод, който категорично би променил мнението ми. Интересно е обаче, че много малко противници на СМ говорят за тази опасност - и то като недоказана хипотеза. Основните аргументи всъщност са правно-етичните и емоциите на СМ.

Лично аз смятам, че проучванията са рядкост, тъй като децата - резултат от СМ - не са считани за толкова рискова група. Но разбира се, очаквам да не се съгласиш.

Дали трябва да изчакаме тези деца да станат на 25-30 години, за да сме сигурни, че травма няма... Не съм убедена, честно казано. В крайна сметка нито едно лекарство или материал, препоръчвани за деца не са обект на чак толкова дълги изпитания - включително лекарства с ефекти върху психиката, емоциите и развитието на децата.

Децата в проучванията за СМ са до 16 години. Поправи ме, ако греша, но в тази възрастова група при осиновените деца изследванията вече показват проблеми в поведението и емоционалното развитие.

За силно недоносените деца (които също прекарват известно време без персонална родителска грижа, т.е. в институция) съм сигурна, че е така, защото съм чела достатъчно.

Последна редакция: ср, 07 апр 2010, 20:36 от jp

# 1 675
Това подчертаното на нормален разговор ли ти прилича, защото на мен ми звучи доста просташки

Виж сега, Titina, ако няма какво по-специфично по темата да кажеш, не търси под вола теле. Това подчертаното е умишлена употреба на диалектна българска форма, изключително подходяща за диалектическата беседа, към която ме предизвикваш. Съжалявам, че намираш стила ми на писане за просташки, аз лично съм много доволна от него. Като оставим настрани словесните си данни, все пак имаш ли желанието и способността да водиш смислен разговор за последствията от сурогатството върху децата? Независимо от яйцеклетките и сперматозоидите? Ти познаваш ли такива деца? Какви са личните ти преки наблюдения? Възоснова какво твърдиш, че тези деца са си много добре даже?

# 1 676
  • София
Познавам няколко семейства, които след неуспешни инсеминации и ин витро процедури си родиха по едно или по две свои деца, напълно против всички прогнози. Познавам хора, които след диагноза осиновиха дете и впоследствие заченаха и родиха свое. Познавам други, които осиновиха и разсиновиха, поради неоправдани очаквания. Познавам още и осиновители, които обгрижват децата си като вещи и приписват всички техни недостатъци на "оная", дето го е родила. Знам и жени, чието безплодие ги направи невероятни SOS майки.

Аз познавам няколко, част от които са в рода ми.

Е мнооого народ познаваш...  И чак пък няколко....
Не мога да си обясня това негативно отношение към СМ като цяло. Не виждам нищо лошо в това, ако някоя жена иска да има дете да направи всичко възможно, което смята за нормално, за да го има. Не виждам и нищо лошо в това, ако друга жена, която не се обременява емоционално от бремеността и за нея това е само един 9-месечен период на дискомфорт и спазване на някои ограничения да стане сурогатна майка (защото има много такива). Лично аз не бих могла да бъда, както и не бих искала някой да износи детето ми, но не бих осъдила хората, които го правят. Не вярвам и в теориите, че това вреди на детето. За мен  е толкова доказуемо, колкото и живота след смъртта... По тази логика всички осиновени деца са травмирани (да, голяма част са, но поради усложнената процедура, която налага престоя им в домовете). За мен дори бремеността с донорска яйцеклетка крие повече морални рискове, т.к. там детето е генетично различно от майката. 9 месеца са толкова малко, а майката е доживот. Но съм съгласна, че адекватен и действащ закон е почти невъзможно да се състави и приложи и СМ крие много рискове от морално естество.

# 1 677
Аз познавам няколко, част от които са в рода ми. Какво точно държиш да ти разясня? С
няколко деца от СМ ? интересно...

# 1 678
  • София
едно интересно четиво за френския опит - текущо състояние, дебат, аргументи ЗА и ПРОТИВ, резултати от проучване на общественото мнение... (на английски език)

http://www.rue89.com/2009/04/24/should-surrogate-mothers-be-lega … eys-to-the-debate

който иска, нека прочете, мисля, че е доста интересно.

направи ми впечатление, че резултатите от проведените проучвания там доста съвпадат с резултатите от нашите тук анкетки.

"If the last survey carried out by Ipsos for the magazine Top Santé in january is to be believed, 61% of French people are in favour of the authorisation of surrogate mothers and 33% are opposed to it.

When the question concerns them directly, the women surveyed are less in favour : 55% say they would not be prepared to use a surrogate mother if they could not have children.

And only 17% of women questioned would be prepared to carry a child for someone they do not know (the percentage climbs to 39% when it is for ‘someone very close, like a sister or a friend')."

# 1 679
Е мнооого народ познаваш...  И чак пък няколко....

Не, Лекси, измислям си. Аз съм изтрещяла буля, дето си няма друга работа, ами съчинява потресающи истории, които да потрисат анонимната аудитория. Нещо като хоби ми е. Какво искаш, имена и ЕГН-та ли да давам? Снимки? Как да те убедя? Който иска - вярва, другия и Господ няма да го убеди. Оттеглям се от тази тема, явно свободните съчинения са по-ценни от практическия опит. И майки на осиновени деца говориха, и майки с репродуктивни проблеми, и майки без деца, и майки с наблюдения върху "подарени" деца, но не... Важно е да се повтаря едно и също, да не се предлага нищо конкретно и да се отбягва всякаква конкретика, за да стане досадата пълна. И парник за деца да построят, и на лотария да ги раздават, все ми е тая...

Общи условия

Активация на акаунт