за сурогатните майки

• 138 010
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 1 725
  • София
Да, хубаво е, че ме разбираш, но нали си наясно, че мен това не ме грее. Какво правим с тези жени? Те са дискриминирани, нямат право на генетично дете. Не могат да го износят или да се имплантира ембрионът. И да, не е документирано, че ми е негодна матката. Какво пречи да го документирам за да имам генетично дете? И ето я вече корупционната практика.

Казвам това, не за да се заяждам, а защото много трябва да се мисли преди, наистина да се отвори тази врата. И ако се прави за да се спазват изконни права, тогава да ги спазваме за всички.

Ако съм напълно убедена в правотата ти, ще се боря и за казус касаеш твоята репродуктивност, но усещам че сме на два континента, пък и това че правиш секс от Н брой години, имаш Н брой инсеминации и Н брой ин витра, а си със напълно здрава репродуктивна система не е обект на сурогацията. Никъде никой не те спира законово, освен Наредба 28 в частта си за възрастовото ограничение при АРТ, да си правиш опити.

Не, не съм със здрава репродуктивна система, щом съм правила инвитро. Искам да кажа, че познавам жени с 5,6, 7 опита инвитро, все неуспешни. В крайна сметка, фондът плаща за 3 опита. Много добре знаеш, че вероятността е малка все пак (не подценявам помощта от фонда, уверявам те). Иначе нямаше да има жени с по 5,6,7 опита. Тях какво ги правим?  Това е дискриминация. Някой с определен медицински проблем може да ползва СМ, а друг не, той да си прави инвитро докато диша .

Пак казвам, не се заяждам. Тука се начетох на какво ли не. Но най-много ми направи впечатление хъса, са който защитавате изконните права на жените да имат генетични деца без да се замисляте за последиците за тези деца, заради това, че са родени от СМ. А в същото време на други жени е възможно да им се нарушат правата, защото нямат документирано, че им е негодна матката нищо, че имат сериозен репродуктивен проблем

(Вече се повтарям, така или иначе, отговор няма да получа)

# 1 726
  • София

Принципно не можем да сравняване нещо толкова драстично като отделянето завинаги от майката и други фактори. Но не принципно, все пак зависи на какви рискови фактори е било подложено детето, но там причините вероятно няма да са толкова дълбоки. Знаеш, че в много страни дават бебетата на ясла от 4 месечна възраст, та ако сравняват децата от СМ с тези вероятно ще се намерят прилики, но пак не би трябвало да е в такава степен. Разбирам в каква посока водиш разговора, но и останалите фактори никой не би желал да ги причини на детето си с ясното съзнание, че вредят. Много хора вредят, защото не знаят, че го правят или защото нямат друга възможност, или и двете.

Не сравнявам  нищо. Просто попитах каква е вероятността тези неща да се проявят при деца, които са заченати нормално и са отгледани от биологичните си родители. Ако следвам логиката ти, голям брой деца по време на социализма посещаваха седмични детски ясли и градини ( при децата от моето поколение майчинството е било 6 месеца) значи имат тези проблеми. Не съм съглласна с това ти твърдение. Много е трудно да се определи какво е последствието, има ли такова от СМ. Ще обясня защо - нямаме два напълно еднакви индивида отгледани в две различни среди, по тази причина не можем да съпоставим измененията при тях.
На тази база отхвърли всички науки занимаващи се с тези въпроси, а те са науки- т.е. изводите им са подплатени със съответните доказателства. Ако не приемаш тези науки като цяло не виждам смисъл да ти изтъквам каквито и да е аргументи, защото ти отхвърляш базата им. Устройството и на различните индивиди се движи от едни и същи механизми, които са познаваеми. Колкото и да сме уникални много неща са известни за нас и нашите потенциални преживявания. Особено като деца, защото от там идват и най- големите проблеми.

А ако казваш, че седмичните детски градини не са дали отражение върху децата бих искала да се обосновеш с нещо повече от личните ти съзнателни спомени.

# 1 727
Бояна, една психоаналитичка - като убедена, че проблемите на клиентите и се коренят в подтиснати спомени от детството, чрез регресия (ако не се лъжа така се наричаше) под хипноза успява да внуши "спомени" на много от тях, че са насилвани сексуално от родителите си като малки, като им нанася много сериозни вреди. Чувала ли си за този случай, името не съм си направила труда да го запомня?

# 1 728
  • София
Бояна, една психоаналитичка - като убедена, че проблемите на клиентите и се коренят в подтиснати спомени от детството, чрез регресия (ако не се лъжа така се наричаше) под хипноза успява да внуши "спомени" на много от тях, че са насилвани сексуално от родителите си като малки, като им нанася много сериозни вреди. Чувала ли си за този случай, името не съм си направила труда да го запомня?
Чувала съм, да, но и аз не помня името, но случаят беше в България. Хипнозата и психоанализата са коренно различни неща. Идеята на психоанализата е не толкова да достигнеш до травмата като спомен, а като идея, да я осъзнаеш и преодолееш и да го направиш сам.
 Хипнотичната регресия не е нещо безопасно, нито виждам повод да се използва без особено сериозна и тежка причина, нелечима по друг начин. И винаги с наблюдаващ екип.

ПП Проблемите на всички са в детството, но не по толкова елементарен начин, колкото изглежда в шегите за Фройд и компания. Wink

За проучване на проблемите при деца на СМ не са необходими хипнотична регресия или други мъчения. Нужен е добър мултидисциплинарен екип с добра методология и намерения за коректност.

# 1 729
Не, от Америка е, има книга издадена по случая. Мисля че все пак беше психоаналитичка тая.
Има и филми, ако не се лъжа по истински случаи на осъдени родители от неверни показания на децата вследствие подвеждащи разпити и внушения от психолози.

Последна редакция: ср, 07 апр 2010, 23:42 от Arizona

# 1 730
  • София
Не, от Америка е, има книга издадена по случая.
И у нас имаше такъв случай, но не помня подробности. Мисля, че и във форума имаше пострадал, който разказваше за преживяното, но сега не ми се търси темата.
 Не мога да кажа, че някога съм се интересувала от хипноза, за да коментирам въпросите свързани с това. Знам, че само 14% от хората могат да изпаднат в състояние на пълна хипноза и бих казала, Слава Богу.

# 1 731
  • Paris, France
Да, хубаво е, че ме разбираш, но нали си наясно, че мен това не ме грее. Какво правим с тези жени? Те са дискриминирани, нямат право на генетично дете. Не могат да го износят или да се имплантира ембрионът. И да, не е документирано, че ми е негодна матката. Какво пречи да го документирам за да имам генетично дете? И ето я вече корупционната практика.

Казвам това, не за да се заяждам, а защото много трябва да се мисли преди, наистина да се отвори тази врата. И ако се прави за да се спазват изконни права, тогава да ги спазваме за всички.

Ако съм напълно убедена в правотата ти, ще се боря и за казус касаеш твоята репродуктивност, но усещам че сме на два континента, пък и това че правиш секс от Н брой години, имаш Н брой инсеминации и Н брой ин витра, а си със напълно здрава репродуктивна система не е обект на сурогацията. Никъде никой не те спира законово, освен Наредба 28 в частта си за възрастовото ограничение при АРТ, да си правиш опити.

Не, не съм със здрава репродуктивна система, щом съм правила инвитро. Искам да кажа, че познавам жени с 5,6, 7 опита инвитро, все неуспешни. В крайна сметка, фондът плаща за 3 опита. Много добре знаеш, че вероятността е малка все пак (не подценявам помощта от фонда, уверявам те). Иначе нямаше да има жени с по 5,6,7 опита. Тях какво ги правим?  Това е дискриминация. Някой с определен медицински проблем може да ползва СМ, а друг не, той да си прави инвитро докато диша .

Пак казвам, не се заяждам. Тука се начетох на какво ли не. Но най-много ми направи впечатление хъса, са който защитавате изконните права на жените да имат генетични деца без да се замисляте за последиците за тези деца, заради това, че са родени от СМ. А в същото време на други жени е възможно да им се нарушат правата, защото нямат документирано, че им е негодна матката нищо, че имат сериозен репродуктивен проблем

С това съм абсолютно съгласна. Според мене, ако ще се легализира СМ, то трябва да се разреши за двойки, които не могат да износят бременност а не само за тези без матки. А какво да кажем за жени, които забременяват нормално, но раждат много преждевременно, например в 20-21 седмица и бебетата им не оживяват? Познавам доста такива. Не е морално да забременяват отново знаейки, че не могат да износят плода а това причинява огромни мъки и страдания на бебето, което накрая умира.

Също мисля, че ако се легализира СМ трябва да се разреши и срещу заплащане, защото практиката показва, че когато процедури като дарения на яйцеклетки, СМ и подобни са безплатни кандидати липсват.

А за СМ в БГ продължавам да имам резерви от морално естество познавайки манталитета на обществото.

# 1 732
  • София
Добре де, пак питам, защото никой от вас не ми отговаря. Кои са медицинските причини? Кой ще ги определя? Колко опита инвитро трябва да правя (и да са неуспешни, защото липсва имплантация или пък при наличие на имплантация, но неспособност да износвам плода), преди да ми разрешат да се възползвам от СМ? Колко, 3 опита,  5 или пък до 40 години,ако не забременея чрез инвитро мога да използвам СМ по медицинки причини. Кой ще го каже това? Как ще се регламентират тия медицински причини?

P.S. Виждам отговор, но не ме задоволява. Аз нямам нито един от тези синдроми. Но не мога да забременея нито с инвитро, нито без. Как ще се разреши моят проблем и няма да ми се наруши "правото на генетично дете".

това, че не успяваш да забременееш след n на брой инвитро опита не те прави кандидат за сурогация по медицински причини. ако матката ти е функционираща, което има начин да се провери и докаже.
ако матката ти е наред и функционира - не си за СМ. но ако си правила наистина много инвитро опити, то на теб това би трябвало да ти е пределно ясно и са ми много странни питанките ти. ако имаш проблеми с качеството на яйцеклетките - никаква сурогация няма да ти помогне.  има други лечения за теб.
репродуктивната медицина не е само постигане на сурогация, както и сурогацията не е панацея за всички, които не могат да заченат.

колкото до предположението ти, че нямало проблем да си фалшифицираш диагноза и ето ти корупционна практика, затова било безсмислено да има законово регулиране, ще ти кажа, че това е абсурдна теза. по тази логика не трябва да има никакви закони, защото всичко може да се фалшифицира и заобиколи срещу пари, нали?

# 1 733
Ще отговоря и на двете ви.
Стерилитета може да бъде ендокринен, хормонален, тубарен, имунологичен, мъжки фактор, неизяснен... нека не збаравяме че освен въпрос на технология, техника, способност на лекаря, за успеха на една ин витро процедура са необходими ембриони с добър потенциал, което вече въпрос на генетичен материал. От тук следва да бъде направен извода че неуспешните процедури не са защото матката на жената е негодна, а е компликация от много фактори, не всички са потенциал за да се стигне до СМ.

sunny_tedy, вероятно знаеш че винаги има не направени изследвания при многобройни неуспешни опити, нека не забравяме и способността и квалификацията на екипа извършващ тези Н на брой процедури, имунологията, добрата диагностика.
Пак казвам аз защитавам позицията на жените които цитирах няколко пъти наред, а на останалите се опитваме да помагаме с опит, знания и взаимопомощ!

# 1 734
  • София
учудвам се, че никой явно не си е дал труда да прочете и коментира синтезирания материал за френския дебат по СМ - нищо, че тук сме все любители на аргументите и фактите.

ако някой го прочете, ще му направи впечатление вероятно, че там изобщо не се споменава за никакви първични рани и осакатени детски душевности като аргументи против СМ. други са аргументите...

# 1 735
  • София
А какво да кажем за жени, които забременяват нормално, но раждат много преждевременно, например в 20-21 седмица и бебетата им не оживяват? Познавам доста такива. Не е морално да забременяват отново знаейки, че не могат да износят плода а това причинява огромни мъки и страдания на бебето, което накрая умира.

всяка втора жена е преживяла спонтанен аборт, въпреки, че много от жените дори не са разбрали този факт, тъй като абортът е бил много ранен и е съвпадал с очаквания им менструален период.
неморален е целият пол, това още от Ева е известно.

Невена, не се ли усещате никак?

# 1 736
What do French people think ?

If the last survey carried out by Ipsos for the magazine Top Santé in january is to be believed, 61% of French people are in favour of the authorisation of surrogate mothers and 33% are opposed to it.

What are the controversial points ?

Gestational surrogacy is likely to be legalised this year, but only for heterosexual couples among whom the woman cannot carry children and provided one of the two parents at least is the genitor.

Е, те това ми стига на мен!

# 1 737
........
Невена, не се ли усещате никак?

По смътни спомени Невена имаше изявление в тема, че ако партньорът й има репродуктивни проблеми би го изоставила. Изобщо не си правя труда да я прочета вече.

# 1 738
А за СМ в БГ продължавам да имам резерви от морално естество познавайки манталитета на обществото.

newsm78 Добре де, конкретно какво те притеснява в манталитета на обществото? Притесняваш се, че някой ще си фалшифицира диагнозата? Дори и това да стане това вероятно или ще го направи жена, положила наистина мнооого много усилия (включително няколко инвитро процедури) или евентуално веднъж на 5 или 10 години - някоя ненормална жена, притесняваща се за фигурата си ...

# 1 739
  • София
учудвам се, че никой явно не си е дал труда да прочете и коментира синтезирания материал за френския дебат по СМ - нищо, че тук сме все любители на аргументите и фактите.

ако някой го прочете, ще му направи впечатление вероятно, че там изобщо не се споменава за никакви първични рани и осакатени детски душевности като аргументи против СМ. други са аргументите...
Е, и? Ако нечий чужд дебат трябва да насочи разсъжденията ми на специалист е по- добре да не си губя времето да мисля, а само да преписвам. Нима наистина вярваш, че никой от нас не е в състояние да повдигне сериозен въпрос или всеки въпрос ще бъде сметнат за несериозен само, защото някой в друг дебат не го е повдигнал?
Осакатените душевности, както ги наричаш, не са повод за ирония, поне според мен. Ако на теб ти е смешно или маловажно позволи на други хора да имат отношение не само към имането на дете, а към имането на здраво дете. Това включва и психиката.

Общи условия

Активация на акаунт