за сурогатните майки

• 138 010
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 1 695
jp ,
не пренебрегвам престоя в институция. Със сигурност се отразява, но в случая не визирам деца, които са осиновени, след такъв престой.  Пак повтарям - имам пример пред себе си на човек, който не е стоял и ден в институция. И въпреки това, травмата е налице. Същото важи и за много други осиновени навремето деца, вече пораснали хора. Защото тогава, за разлика от сега, много честа практика е било детето да се взема направо от родилния дом.

За казуса ти - не зная. Попитай пишещите тук осиновени. Аз само предполагам какво е да живееш с такова минало, но призраците в гардероба са си техни. И на останалите ти въпроси не мога да отговоря - пак по същата причина.

evro,
спести си репликите да за слабоумие или неуслужлива памет. Тук не е място, където можеш да се вихриш в този стил.
Хората имат право да не навлизат в лични подробности по темата, само за да защитят по-добре тезата си. Разбираемо е, предвид нивото на някой, от опонентите.

# 1 696
  • София
crazy chick, за мен няма нищо общо м/у описания от теб случай и СМ. Едно е да създадеш дете с ясното съзнание, че ще го преотстъпиш на друг, въпреки че то ще носи твоя ген. материал и ще е и твое дете, че ще имаш контакти с него, но няма да са такива, каквито би следвало да бъдат. Логично е да има драма и болка... Съвсем друго е, да износиш нечие дете, с което ще те свързват 9-те месеца, през които то се е оформяло и растяло в утробата ти. Да, хич не е малко това, но все пак СМ не е създателя в случая, а само помощното средство. и нищо друго не я свързва с детето, освен тези 9 месеца.
jp, именно заради това смятам, че в известен смисъл СМ майчинство е по-безрисково в сравнение със забременяването с донорска яйцеклетка (което също напълно подкрепям)
_Hope_ , познавам 3-ма осиновени като малки. 2-ма знаят, другият- не. Няма травма при тях. Но познавам и много хора с душевни травми, желани и посрешнати с любов в този свят.

# 1 697
  • София
.... Социолог съм и многократно казах в темата, а и опонентите ми се съгласиха с това, че няма нито едно проучване на порасналите деца от СМ. Не би могло и да има, защото една личност трябва да е съществувала 25- 30 години, за да може да пристъпи към по- сериозен анализ на личностните си проблеми, на травмите и тяхното отражение върху психиката като цяло. Първото дете плод на СМ се ражда през 1986-та и по прости сметки е ясно, че няма как да се изследват достатъчен брой СМ деца на подходяща възраст. По тази причина няма проучване и не може да има....

Бояна, съгласна съм, че има малко изследвания и че децата от СМ са още сравнително малки. Но всички публикации, които намерих по темата, не намират проблеми в развитието и поведението на тези деца. Цитирала съм някои тук.

Нещо повече, прочетох доста сериозни дискусии "за" и "против" - тъй като тезата ти за травма върху децата ме притесни доста. Всъщност това вероятно е единственият довод, който категорично би променил мнението ми. Интересно е обаче, че много малко противници на СМ говорят за тази опасност - и то като недоказана хипотеза. Основните аргументи всъщност са правно-етичните и емоциите на СМ.

Лично аз смятам, че проучванията са рядкост, тъй като децата - резултат от СМ - не са считани за толкова рискова група. Но разбира се, очаквам да не се съгласиш.

Дали трябва да изчакаме тези деца да станат на 25-30 години, за да сме сигурни, че травма няма... Не съм убедена, честно казано. В крайна сметка нито едно лекарство или материал, препоръчвани за деца не са обект на чак толкова дълги изпитания - включително лекарства с ефекти върху психиката, емоциите и развитието на децата.

Децата в проучванията за СМ са до 16 години. Поправи ме, ако греша, но в тази възрастова група при осиновените деца изследванията вече показват проблеми в поведението и емоционалното развитие.

За силно недоносените деца (които също прекарват известно време без персонална родителска грижа, т.е. в институция) съм сигурна, че е така, защото съм чела достатъчно.

Противниците на СМ могат да се водят от други съображения, които за мен не представляват сериозен проблем. Добрите юристи могат да измислят достатъчно добра правна основа, която да регламентира удачно и да покрие всички правни рискове. Моралните проблеми стоят и при инвитро, но те са по- скоро обект на брожения сред представителите на църквата, които смятат производството и унищожаването на повече оплодени яйцеклетки за убийство. Не споделям тези притеснения.

Искам да уточня казаното за изследванията. Въпросът в тези 25- 30 години не е, заради продължителността на проучването, а заради възможната начална тока на такова проучване. Личността се формира до тази възраст, а психиатри, психолози и социолози имат нужда от вече формирана личност, за да я изследват. Тук говорим за несъзнавани процеси и проблеми, а не за осъзнати такива. На съзнателно ниво тези деца едва ли ще имат толкова очевидно свързани със СМ прояви. При един по- дълбинен анализ на отношенията на тези хора, когато станат родители, създават връзки, работят и прочее може да покаже зависимост в сравнение с проявленията при други хора, които са обект на подобна травма- осиновени или деца на пътуващи родители, други, на които е бил наложена прекалено дълга раздяла с майката в много ранна бебешка възраст.
нека да се съгласим и за друго. заплетени в лицемерните морално етични съображения всъщност дебатите около темата и у нас, и по света пропускат същината на проблема. Жената решила да стане СМ е пълнолетна, бъдещите родители също, а единствените участници, които не правят и не биха могли да направят избор и са беззащитен обект на процедурата са децата. Ясно е, че в повечето случаи ще бъдат отгледани в любов от генетичните си родители или ако това не стане поне процента на израсналите в добри семейства ще е като при останалите деца или по- висок.
Въпросът е до каква степен пренаталните възприятия, които доказано оставят отпечатък върху личността, и раздялата с родилата ги СМ ще нанесат щети на тези деца. вярно е, че едно дете може да бъде увредено по много начини, вярно е, че много деца биват увреждани психически от увредените си родители, но това за мен не е причина да разрешим със закон процедура, която уврежда или поне не е доказано, че не уврежда. Никой няма да изпие лекарство без да е наясно със страничните ефекти, да не говорим да го даде на детето си. Желаещите да използват СМ трябва да са най- загрижени от този въпрос, защото те ще отгледат това дете и те ще се чувстват отговорни за преживяванията му поне до определена възраст. Нали всички не просто искаме деца, а искаме най- доброто за тях? Затова и не разбирам безразличието на хората желаещи да ползват СМ по този въпрос. Като майка това би ме вълнувало в най- голяма степен, заедно с физическото здраве на детето.

# 1 698
Лекси,
с най-добри чувства, как реши, че няма травма при тях. Коментирали ли сте въпроса, имаш ли тесни наблюдения, знаеш ли точно в какво се изразяват проявите на травмата, за да сметнеш, че при познатите ти липсва?

Въпросът е до каква степен пренаталните възприятия, които доказано оставят отпечатък върху личността, и раздялата с родилата ги СМ ще нанесат щети на тези деца. вярно е, че едно дете може да бъде увредено по много начини, вярно е, че много деца биват увреждани психически от увредените си родители, но това за мен не е причина да разрешим със закон процедура, която уврежда или поне не е доказано, че не уврежда. Никой няма да изпие лекарство без да е наясно със страничните ефекти, да не говорим да го даде на детето си. Желаещите да използват СМ трябва да са най- загрижени от този въпрос, защото те ще отгледат това дете и те ще се чувстват отговорни за преживяванията му поне до определена възраст. Нали всички не просто искаме деца, а искаме най- доброто за тях? Затова и не разбирам безразличието на хората желаещи да ползват СМ по този въпрос. Като майка това би ме вълнувало в най- голяма степен, заедно с физическото здраве на детето.
Надявам се някой да коментира това.

# 1 699
Цитат
Явно трябва да се конкретизираме.
Например синдром на Майер-Рокитански, силно изрзен синдром на Wunderlych, синдром на Ашерман (където според медицинска комисия е невъзможно износването на плода), недоразвита или липсваща матка (по рождение или следствие хирургична намеса), сигурно има и още, но аз като лаик до толкова се ориентирам.

Hope, не ми харсева тона с който се обръщаш към мен! Съскай сред свои!

# 1 700
  • София
Явно тук цари или слабоумие или страдате от неуслужлива памет.
Става въпрос за сурогация по медичински причини със строг регламент, а не за дядото на баба ми, дето бил осиновен от чичо си, който пък нямал деца и искал нивите и земите да останат в семейството.

Добре де, пак питам, защото никой от вас не ми отговаря. Кои са медицинските причини? Кой ще ги определя? Колко опита инвитро трябва да правя (и да са неуспешни, защото липсва имплантация или пък при наличие на имплантация, но неспособност да износвам плода), преди да ми разрешат да се възползвам от СМ? Колко, 3 опита,  5 или пък до 40 години,ако не забременея чрез инвитро мога да използвам СМ по медицинки причини. Кой ще го каже това? Как ще се регламентират тия медицински причини?

P.S. Виждам отговор, но не ме задоволява. Аз нямам нито един от тези синдроми. Но не мога да забременея нито с инвитро, нито без. Как ще се разреши моят проблем и няма да ми се наруши "правото на генетично дете".

# 1 701

Laughing Душица.  Laughing

# 1 702
....Никой няма да изпие лекарство без да е наясно със страничните ефекти, да не говорим да го даде на детето си. ...

Не говоря за доказани странични ефекти, а за неустановени такива.

Ето един прост пример. Омега-3 мазнините - те имат много фенове - включително и аз. Доказано е, че действат на когнитивните спообности и емоциите. Предлагат се във форми за деца и много родители ги дават. Има ли изследване върху 30-годишни хора как приемът на по-големи количества Омега-3, когато са били 5-годишни, им се е отразил? Не ми е известно.

Да не говорим за "по-твърдите" лекарства.

# 1 703
Става въпрос за сурогация по медичински причини със строг регламент, а не за дядото на баба ми, дето бил осиновен от чичо си, който пък нямал деца и искал нивите и земите да останат в семейството.

Добре де, пак питам, защото никой от вас не ми отговаря. Кои са медицинските причини? Кой ще ги определя? Колко опита инвитро трябва да правя (и да са неуспешни, защото липсва имплантация или пък при наличие на имплантация, но неспособност да износвам плода), преди да ми разрешат да се възползвам от СМ? Колко, 3 опита,  5 или пък до 40 години,ако не забременея чрез инвитро мога да използвам СМ по медицинки причини. Кой ще го каже това? Как ще се регламентират тия медицински причини?

P.S. Виждам отговор, но не ме задоволява. Аз нямам нито един от тези синдроми. Но не мога да забременея нито с инвитро, нито без. Как ще се разреши моят проблем и няма да ми се наруши "правото на генетично дете".

Кой каза че не можеш?

# 1 704
....Никой няма да изпие лекарство без да е наясно със страничните ефекти, да не говорим да го даде на детето си. ...

Добре, няма установени такива. За да се установят такива, трябва да се осъществи изследване. Изследване с живи хора, не с лабораторни мишки. Колко деца, родени от СМ биха се жертвали за да се осъществи това изследване, питам? Да речем, че се проведе такова и се докажат страничните ефекти. Какво ще кажем на изследваните деца? Извинете, вие бяхте сред каръците - първи и последни. Сбъркахме, грешката няма да се повтори.

# 1 705
  • Бургас
Цитат
Явно трябва да се конкретизираме.
Например синдром на Майер-Рокитански, силно изрзен синдром на Wunderlych, синдром на Ашерман (където според медицинска комисия е невъзможно износването на плода), недоразвита или липсваща матка (по рождение или следствие хирургична намеса), сигурно има и още, но аз като лаик до толкова се ориентирам.

Това най - лесно се конкретизира. Смятам, че всички сме наясно, че такива проблеми съществуват. Конкретизирането е нужно на 100 други меса и най - малкото ще трябва да се внасят промени и в други закони. И точно тези неща трябва хубаво да се намесят, защото крият доста рискове. Ако беше толкова ясно и лесно сигурно щеше да е позволено навсякъде. Но не е.
Но вие сте си забили главите в собствените си проблеми. Никой не ги отрича. Но на първо място трябва да се мисли за последици от евентуалните промени, защото не всички биха използвали СМ с цели като вашите. Лесно ще се превърне в търговия, даже бит пазар. И ако това не се ограничи, значи такъв закон не бива да има.

# 1 706

Добре, няма установени такива. За да се установят такива, трябва да се осъществи изследване. Изследване с живи хора, не с лабораторни мишки. Колко деца, родени от СМ биха се жертвали за да се осъществи това изследване, питам? Да речем, че се проведе такова и се докажат страничните ефекти. Какво ще кажем на изследваните деца? Извинете, вие бяхте сред каръците - първи и последни. Сбъркахме, грешката няма да се повтори.

Hope, може би си пропуснала да прочетеш, но изследвания има - макар и сравнително малко. Дори съм цитирала няколко.

Аргументът на Бояна е, че изследваните деца все още не са формирани като личности, тъй като са родени в края на осемдесетте. Заради което и аз дадох примера с изпитанията на лекарства за деца.

Друг пример - днес изхвърлих всички бутилки за мляко с бисфенол. Да ми е мирна главата.

Последна редакция: ср, 07 апр 2010, 22:38 от jp

# 1 707
  • Вън от пространство и време

Кой каза че не можеш?

Ми води редовен полов живот без да се пази n години, правила е m броя инсеминации и p броя ин-витро proceduri и не става. Тогава какво правим? Има ли право на СМ и ако не, това не е ли дискриминация?

# 1 708
  • София
Gankata е отговорила вместо мен Laughing.
Да, точно така. Има жени, които години наред правят опит след опит и не настъпва бременност, или пък няма износване. За тях какво правим? Или те продължават с изследванията и опитите до припадък, а някой без матка си купува (пардон, наема безвъзмездно по медицински причини) такава. Извинявам се, ако съм груба, ама искам да знам.

# 1 709
jp,
пропуснала съм, да. Връщам се да чета.

Общи условия

Активация на акаунт