за сурогатните майки

• 138 010
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 2 175
  • Бургас
Чакайте, чакайте - до сега се твърдеше, че СМ ще се използва само и единствено при медицински показатели като липсваща или увредена матка, сега изведнъж тя беше отворена за всички, които не са успели - ето това е проблема - отваряте една вратичка, която може да стане огромна порта
Съгласна съм. Трябва да се уреди и този проблем. Би било редно да е позволено само когато има реални и документирани причини като посочените.

# 2 176
Никъде не е казано, че всички сфери на живота следва да бъдат уредени със закон. 

Аз мисля, че и юристите в темата са на същото мнение.

# 2 177
Чакайте, чакайте - до сега се твърдеше, че СМ ще се използва само и единствено при медицински показатели като липсваща или увредена матка, сега изведнъж тя беше отворена за всички, които не са успели - ето това е проблема - отваряте една вратичка, която може да стане огромна порта

Нормално е да има списък с медицински заболявания ( вкл и неизяснен стерилитет). Мисля, че фонда работи по такъв начин в момента.

# 2 178

контролирана овариална хиперстимулация - третиране на женския организъм с цел произвеждане от яйчниците на повече от една яйцеклетка.
(В някои случаи борбата е дори за едно, но това е друга тема.)
СМ няма нужда да се подлага на това, при нея трябва да се подготви маточната лигавица за имплантация на ембрион(и).

Благодаря. В такъв случай при СМ стимулацията ще е по-лека.

Според мен основно е нужно да се синхронизира цикъла й с цикъла на другата жена. Или обратното.

# 2 179
  • Бургас

Нормално е да има списък с медицински заболявания ( вкл и неизяснен стерилитет). Мисля, че фонда работи по такъв начин в момента.
Тук аз не мога да се съглася за  ( вкл и неизяснен стерилитет). Това отваря врати за доста злоупотреби точно с неизясненият стерилитет.
До сега ставаше дума за жени без матка или за заболявания и увреждания на този орган.
Как се доказва нещо неизяснено?

# 2 180
... Така например не може да се направи закон за любовта, да се регламентират вътре отношенията на една влюбена двойка.  ...

Любовта си е любов. Но Семейният кодекс си се прилага.

# 2 181

Права си, но какво правим след няколко опита инвитро? Успеваемостта при инвитро не е чак толкова висока ( съмнявам се че и при СМ ще е горе долу от същия порядък)

Това имах предвид, когато всичко възможно /без СМ/ бъде изчерпано, колко семейства остават? Между другото снощи гледах по ТВ жена на 44, която иска да опита инвитро т.е. никой не може да каже кога ще се откаже човек от тази борба сам, без принудителни обстоятелства.
Но за инвитрото на СМ не бях се замислила за неуспешен опит. Просто не знам защо го приемам като един единствен и то успешен.
Грозен е отговора, но търсим друга СМ. Признавам, това е един водовъртеж, който не би могъл /или поне аз не мога/ да се предскаже.

# 2 182

Липсваща или увредена матка е най-очевидното медицинско показание за насочване към сурогация, но не е единственото.
При голям брой от двойките с повтарящи се спонтанни аборти или повтарящи се неуспешни ин витро цикли проблемът отново е в способността на матката да захване и/или износи успешно плода. Цервикална или плацентарна недостатъчност би трябвало да могат да се включат в медицинските показания, без това съществено да променя същността на казуса - жената, на която се разрешава да ползва СМ има медицински доказан проблем, който прави успешното износване на бременност невъзможно.

Огромна порта може да стане при недостатъчно добре заложена правна норма.

Аз лично също се гнуся от перспективата едни мутреси да си поръчват бебе както си поръчват цици.
Смятам, че всички защитници на законовото уреждане на сурогацията по  медицински причини ще се съгласят,
че това е последното, което биха искали да се случи в резултат на усилията им.

# 2 183

Тук аз не мога да се съглася за  ( вкл и неизяснен стерилитет). Това отваря врати за доста злоупотреби точно с неизясненият стерилитет.
До сега ставаше дума за жени без матка или за заболявания и увреждания на този орган.
Не виждам къде е проблема, много от двойките се водят с неизяснен стерилитет.  Щом като това се приема за достатъчна причина за допускане за инвитро, финансирано от фона (доказано с документи), какъв е проблема да сеприеме и в този случай.

# 2 184
  • Бургас

Не виждам къде е проблема, много от двойките се водят с неизяснен стерилитет.  Щом като това се приема за достатъчна причина за допускане за инвитро, финансирано от фона (доказано с документи), какъв е проблема да сеприеме и в този случай.
Щом се допуска до инвитро, значи майката е способна да забременее. Тоест СМ не и трябва. Това, че няма да стане от първият път нищо не значи. Има хора опитват по 10 години за дете/по нормален начин/ и всичко им е наред/няма медицински причини и проблеми/. Но става на 10-тата и те ли СМ ще търсят?

# 2 185
Права си, но какво правим след няколко опита инвитро? Успеваемостта при инвитро не е чак толкова висока ( съмнявам се че и при СМ ще е горе долу от същия порядък)
Това имах предвид, когато всичко възможно /без СМ/ бъде изчерпано, колко семейства остават? Между другото снощи гледах по ТВ жена на 44, която иска да опита инвитро т.е. никой не може да каже кога ще се откаже човек от тази борба сам, без принудителни обстоятелства.
Но за инвитрото на СМ не бях се замислила за неуспешен опит. Просто не знам защо го приемам като един единствен и то успешен.
Грозен е отговора, но търсим друга СМ. Признавам, това е един водовъртеж, който не би могъл /или поне аз не мога/ да се предскаже.
Никой не може да каже колко хора остават ( не се води такава официална статистика).

# 2 186

Как се доказва нещо неизяснено?

"Неизяснен стерилитет" и сега е основание за ползване на Фонда за ин-витро:

Цитат
Фондът финансира двойки с безплодие, лечимо чрез ин витро оплождане, при наличие на следните индикации:
....
4. безплодие с неизяснена чрез конвенционалните диагностични методи етиология (неизяснен стерилитет).

Изискванията са:

Цитат
-  за индикации по чл. 26, ал. 1, т. 4 - данни за безплодие в период най-малко две години, лекувано чрез конвенционални методи, вкл. с реализирани минимум четири цикъла с вътрематочни инсеминации (IUI);

Не лобирам за "неизяснен стерилитет", само пояснявам.

# 2 187
Случаите на неизяснен стерилитет не са чак толкова много. При повечето се оказва неоткрит, а не неизяснен.
А случаите с необходимост от СМ още по-малко. И никой не е казал ,че всяка една жена, която не може да износи детето си ще иска това да стане от СМ.
Преливаме от пусто в празно.

# 2 188
  • Бургас
Добре де питам сега. При инвитрото, кой износва детето???
Биологичната му майка. Значи тя е способна да забременее. Тоест СМ не и трябва. Предполагам, че ако имаше увреждане, което не и позволява да носи дете, нямаше да и позволят тази процедура.
Това, че ще и трябват няколко опита е заради самата процедура. СМ също предполагам не хваща от парият път.
Не сравнявайте инвитрото и СМ. Въпреки, че точно чрез инвитро се осъществява второто.

# 2 189

Щом се допуска до инвитро, значи майката е способна да забременее.

Sesana, аз лично оценявам желанието ти да участваш по конструктивен начин в тази дискусия. За съжаление, написаното от теб не вярно. Няма как да се прецени дали една жена е способна да забременее или износи дете - дори да няма очевидни трудности.

Общи условия

Активация на акаунт