за сурогатните майки

• 137 915
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 2 535
Някак много лицемерно ми идва. Confused

И на мен. Как смяташ да се справиш със собственото си лицемерие? Съвети?

Не разбирам какво искаш да ми кажеш. Може би, защото и ти самата не знаеш. Laughing
Добър опит за провокация, ама не ти се получава. Върви си точи зъбите другаде. Wink

# 2 536
Байбиби, отговори на моят въпрос, моля те.
Не бих повярвала, че тази мисъл не е минавала и през твоята глава.

Кой въпрос, Smartie? За цената на ромските утроби ли?
Точно затова е нужно да има закон, закон, който ще защитава достатъчно добре и СМ, и биологичните родители. Закон, който ясно ще определи и правата, и задълженията на двете страни.
Примерно: СМ  да е разрешено само за български граждани. Биологичните родители да са задължени да присъстват в живота на сурогатната майка - чести срещи, заедно да посещават ЖК, да общуват със СМ, един вид да съпреживяват нейната бременност с тяхното дете. Това на практика е вмешателство в личното пространство на СМ, но такива условия тя ще приеме предварително и ще бъде информирана за всяка стъпка, която я очаква през деветте месеца на бременността и по време на предшестващите медицински манипулации.
Честно казано, аз съвсем не очаквам една лавина от желаещи да се стече към медицинските центрове - нито като кандидати за СМ, нито като родители, които да се възползват от услугите на СМ. Не знам какъв е процентът на успешни сурогатни майчинства в световен мащаб, но подозирам, че е ужасно нисък.
Може би дори доста хора, които са възприемали цялата процедура като един романтичен и фантастичен начин да се сдобият с рожба, след като се запознаят със стотиците алинеи и точки на закона, уреждащ тези взаимоотношения, да се отдръпнат. Също така не вярвам и милиони жени да прегърнат кариерата на СМ. Този закон ще касае единични случаи, почти съм убедена в това.

# 2 537
  • София
Цитат
В смисъл, че в момента е законно за бг-граждани да ползуват сурогатна майка в чужбина и да си приберат детето в България. Не е както във Франция или Германия да ги подвеждат под съдебна отговорност, да има солени глоби и даже да не могат да приберат детето и то да няма никакви права като тяхно дете за гражданство и много други.

Мисля, четова е сериозен пропуск в нашето законодателство. Какво пречи да вземем пример от Франция и Грермания, вместо от Индия?

# 2 538
Байбиби, значи СМ може да стане единствено българка? Ромите не са ли българи? Thinking
Щом ромката е здрава, и щом нейната утроба не влияе на детето, тъй като то е визирано от много жени в темата, като "ембрион", защо да не бъде износвано от ромки, индийки, всякакви националности и етноси?
Ромката ще ти подпише договора, ти ще я посещаваш честичко в кв.Христо Ботев, ще следиш чиста ли е и т.н.

От правна гледна точка, договор, който изключва огромни групи от населението, няма да издържи в съда. Поне според мен.
Ако се приеме закона, в което силно се съмнявам, много жени, които биха искали, но няма да могат да помогнат, ще надигнат глас.

И не стана ясно как точно ще бъдем сигурни, че властта няма отново да създаде собствени фирми, които да гарантират успешното "износване" на българчета.
И много ако-та съществуват. Например вероятността хора от държави,в които СМ е забранено, да идват в България за толкова време, колкото е необходимо да получат гражданство, да "купят" детенце, и дим да ги няма.

Само на мен ли ми се вижда абсурдна цялата тази ситуация?
Няма смисъл от закон. Който е решил да го прави, ще го направи.

# 2 539
Smartie, май не четеш! Написала съм ясно "български граждани", а това включва всички хора с български паспорт - роми, евреи, арменци, марсианци и съвсем чистокръвни наследници на хан Аспарух.
Както майката има право да си избере донорска сперма, така и семейството, което ще има вземане-даване със СМ, ще има право да си избере сурогатната майка.
Това, дето чужденци се сдобиват с българско гражданство за секунди, е мит. Няма такава песен. Но, ако някой все пак успее да го направи, то не виждам нищо лошо да ползва СМ с българско гражданство. Важното е тези две договарящи се страни да са заедно и в непрекъсната колаборация по време на процедурите и бременността.
И още веднъж да уточня - детенцето не се купува, защото никой не го продава. Взима се под наем матка, ако трябва да съм съвсем груба и точна. Генетичният материал принадлежи на биологичния му доставчик, освен, ако той не се е отказал от него и не го е дарил доброволно.

# 2 540

Имам въпрос: Защо намирате сегашното състояние на законодателството за неприемливо? В смисъл, че в момента е законно за бг-граждани да ползуват сурогатна майка в чужбина и да си приберат детето в България. Не е както във Франция или Германия да ги подвеждат под съдебна отговорност, да има солени глоби и даже да не могат да приберат детето и то да няма никакви права като тяхно дете за гражданство и много други.

Не че е неприемливо или че ще е огромен проблем, ако няма такъв закон. И сега има хора в България, които ползват СМ в Индия или Украйна. Да не говорим, че на мен лично ми се струва елементарно да го направиш и тук. На мен например нито веднъж не ми поискаха личната карта в клиниката по стерилитет, а в Майчин дом я занесе мъжа ми без мен. Но това е съвсем друга тема.

Та аз смятам, че ако имаме едно съществуващо явление, което при това се одобрява от една съществена част от обществото, не е лошо да помислим как да го регламентираме.

Така поне ще защитим българите, които сега ходят в Украйна или в Индия. Защото в една чужда страна - без да знаеш езика и порядките, могат да ти се случат доста неприятни неща.

Между другото, четох днес една статия за един от пионерите в лечението на безплодието в Австралия. Та той разказва как като отворил клиниката си някъде през оседемдестте, това му създало страшно много противници. Палили му пощенската кутия, чупили му прозорците. Но сега децата от IVF са навсякъде и по нищо не можете да ги различите от вашите деца.

Та независимо пт всички спорове и емоции, аз съм убедена, че след 10 години СМ ще е нормална практика - вкл. и у нас.

ПП Ти сигурна ли си за Германия? Аз имам една приятелка там, на която братовчедка й предложи да стане СМ и сега се разбират как и кога. Братовчедката е в САЩ. Не ми се струва вероятно да са пропуснали да проверят дали ще могат да приберат детето в Германия.

Последна редакция: чт, 15 апр 2010, 17:33 от jp

# 2 541
Та аз смятам, че ако имаме едно съществуващо явление, което при това се одобрява от една съществена част от обществото...

И кое точно се одобрява от колко сьществена част на обществото на базата на какви данни? нелегалното сурогатство ли се одобрява, екскурзиите до Украйна ли?

# 2 542
Smartie, май не четеш! Написала съм ясно "български граждани", а това включва всички хора с български паспорт - роми, евреи, арменци, марсианци и съвсем чистокръвни наследници на хан Аспарух.
Както майката има право да си избере донорска сперма, така и семейството, което ще има вземане-даване със СМ, ще има право да си избере сурогатната майка.
Това, дето чужденци се сдобиват с българско гражданство за секунди, е мит. Няма такава песен. Но, ако някой все пак успее да го направи, то не виждам нищо лошо да ползва СМ с българско гражданство. Важното е тези две договарящи се страни да са заедно и в непрекъсната колаборация по време на процедурите и бременността.
И още веднъж да уточня - детенцето не се купува, защото никой не го продава. Взима се под наем матка, ако трябва да съм съвсем груба и точна. Генетичният материал принадлежи на биологичния му доставчик, освен, ако той не се е отказал от него и не го е дарил доброволно.

По-спокойно, чета Laughing
Ти подтвърди думите ми, както и твърдото ми убеждение, че приемането на такъв закон ще отвърже ръцете на огромна част от сивите "кардинали" в страната ни.
С матки под наем ще се търгува. Бедна ви е фантазията какви пари ще се правят.
Но явно всичко е оправдано в името на това някой да получи задължително "свое" дете.
Ще легализираме възможността на моделките да станат мами без това да повлияе на външността им.
Ще помогнем на семействата със зависимости да имат деца. За това някой помисли ли? Но сигурно ще е без значение детето в каква среда расте, стига то да е било желано достатъчно силно.

Категорично ПРОТИВ такъв закон съм.

# 2 543
Не знам какъв е процентът на успешни сурогатни майчинства в световен мащаб, но подозирам, че е ужасно нисък.

Няма информация в световен мащаб, но американските клиники показват % (и за самата процедура, имплантиране до раждане, и за предаване на бебето).

Ето страницата на най-старата американска агенция (Калифорния и Мериленд):
http://www.creatingfamilies.com/home/default.aspx
За 30 години, повече от 1,500 бебета (повечето за гей-двойки), нито една отказала се сурогатна майка. Тайната им? Предварителни тестове; screening, както му казват в статията.

Ето тук пише също, най-отдолу на страница 3:
http://www.theafa.org/blog_images/WSJ_Infertility3_FINALsmO.pdf

# 2 544
Та аз смятам, че ако имаме едно съществуващо явление, което при това се одобрява от една съществена част от обществото...

И кое точно се одобрява от колко сьществена част на обществото на базата на какви данни? нелегалното сурогатство ли се одобрява, екскурзиите до Украйна ли?

Е, гледам анкетата тук. Не е представителна, но все е нещо. Одобрява се идеята една жена да износи дете вместо друга жена - наистина ли трябва да пояснявам? Малко на заяждане ми прилича това неразбиране... ама сигурно бъркам.

# 2 545
Ще помогнем на семействата със зависимости да имат деца. За това някой помисли ли? Но сигурно ще е без значение детето в каква среда расте, стига то да е било желано достатъчно силно.

Не знам как стигна дотук чак в разсъжденията си. Много хора със зависимости си получават такава помощ и сега. Като отидеш на гинеколог и той ти изпише малко хормонални препарати за регулиране на цикъла, не те пита имаш ли зависимости или не. За десетки жени с проблеми при забременяването и износването, е нужно само това, за да имат деца.

А и не знам колко хора със зависимости познаваш. Аз съм познавала няколко през живота си и мога да ти кажа, че на тях не им е до секс, камо ли до деца.

# 2 546
За СМ съм ,защото от чисто човешка , женска и майчина гледна точка бих искала тези жени да имат равен шанс с останалите в държавата ни. Като искам аз ако някой ден се нуждая от някаква помощ да я получа,ако детето ми има нужда от нещо също,така бих искала и тези 15 или 20 жени да имат същото! Кое е толкова лошото ,не разбирам,че има такива остри мнения? При една ясна регламентация с добре подбрани структури,методика и закони,всичко може да се уреди добре и за трите страни-Сурогатната майка,бебето и биологичните родители! Peace

# 2 547

По-спокойно, чета Laughing
Ти подтвърди думите ми, както и твърдото ми убеждение, че приемането на такъв закон ще отвърже ръцете на огромна част от сивите "кардинали" в страната ни.
С матки под наем ще се търгува. Бедна ви е фантазията какви пари ще се правят.
Но явно всичко е оправдано в името на това някой да получи задължително "свое" дете.
Ще легализираме възможността на моделките да станат мами без това да повлияе на външността им.

Категорично ПРОТИВ такъв закон съм.

Smartie, за да се върне "дискусията" към някакво подобие на здрав разум, а не тътнеж в дух "световната конспирация", може ли да помоля да ми изясните какво имате предвид:

"приемането на такъв закон ще отвърже ръцете на огромна част от сивите "кардинали" в страната ни" - кои са сивите кардинали в страната ни и какво общо (според вас) могат да имат с един толкова тесен медицински проблем?
"С матки под наем ще се търгува. Бедна ви е фантазията какви пари ще се правят." - Ще търгува кой? Какви пари ще се правят?

Пари се правят от просия, проституция, дрога, оръжие. От сурогатни майки? Ще умра от смях.

Защо не си направите труда да прочетете колко са рисковани процедурите за яйчникова стимулация и пункция на фоликули? Защо мислите, че някоя жена, която няма медицинска нужда би се подложила доброволно на нещо подобно?!

"Ще легализираме възможността на моделките да станат мами без това да повлияе на външността им." - Доколкото ми е известно, се предлага да бъде разрешено сурогатното майчинство ПО МЕДИЦИНСКИ ПРИЧИНИ. Къде в тази хипотеза попадат моделките, които не искат да си развалят външността?????

"Ще помогнем на семействата със зависимости да имат деца. " - Каква е връзката на показанията за сурогатно майчинство и зависимостите, за Бога? Нима наистина приравнявате семействата с репродуктивни проблеми с пропаднали наркомани? Отделно на ръка, че "пропадналите наркомани" също имат право на лечение, но те не са предмет на тази тема.

Апелирате за здрав разум и сериозна дискусия, а последния ви пост е изцяло в стилистиката на последния биг брадър - интриганстски, скандалджийски и лишен от елементарно уважение към другата страна.

Срам ме е да ви чета!

# 2 548
  • SA
Аз сьщо мисля, че сурогатно майчинство ще има , независимо от всичките му противници и дискусиите, които ще се вьзбуждат. Факт е, че то е реално осьществимо - има хора, които желаят да се сдобият дете по този начин, има и жени, които са сьгласни да родят такова дете, било по морални, или материални подбуди. Сьс сигурност има и медицински лица, които ще извьршат процедурата срещу подходящо заплащане.
Мисля, че много по-добре би било всичко това да бьде регламентирано сьс закон. Иначе - както в дьржавите, кьдетто например абортите, алкохола и т.н. са забранени - сьществуват, просто е необходима по-голяма изобретателност, пари и т.н.
И смятам, че голяма част от проблемите, които се посочват се отнасят за всички родени деца, не само за тези , родени от сурогатна майка. Това ще са деца като всички останали. Сьщо и не приемам доводи, че цялата дискусия била за 20-ина жена и виждаш ли защо изобщо трябвало да се провежда. Всеки човек е важен и заслужава обсьждане на проблемите му.

Последна редакция: чт, 15 апр 2010, 17:56 от kameloth

# 2 549
  • Sofia

Доста несериозно изказване. Кой е казал, че ще може да се ползва СМ единствено по желание на бъдещите родители. За там, за където казах, че имам наблюдения определено не става по този начин. И СМ и родителите са дълго, внимателно и прецизно проучени. Основанията им да прибегнат до такъв метод са коментирани и медицински обосновани. Няма "не искам да ми се появят стрии" .................

Общи условия

Активация на акаунт