Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 март 2010, 20:27 ч.

Родителски кооператив

 • 99 278
 • 329
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 1 209
Много интересно начинание. Браво   bouquet

# 16
 • Мнения: 7 135
Радвам се, че сте осъществили идеята.

# 17
 • Мнения: 3 161
Една разлика с Приятели, която може да е решаваща - по време на часовете на занималнята няма да правим групи за игра с външни майки и деца. Тях ще ги правим през останалото време. Вярно така ще ни излиза по-скъпо, без допълнителен приход през трите сутрини. Но при децата са малки и се опитваме да са в стабилна среда сред познати хора, когато мама липсва.

Друго ми се струва по-важно - имате твърди 6 майки. Дано да са стабилни наистина. При нас нямахме 6 "наши" майки; едната от нашите роди трето дете и временно се оттегли; другата предпочете сигурността на детската градина за по-голямото си дете точно като наехме учителка. Аз също пратих голямото си дете на задължителна предучилищна и така, както имахме 6 деца, изведнъж останахме с 1-2. Отворихме занималнята и за външни деца; имаше периоди с голям интерес. Но беше много трудно да убедим хората, например, че трябва да плащат, дори и когато децата отсъстват - разходите ни не спират през този период. Нямаше как и да задържим деца, които изведнъж решиха да се пренасочат към целодневна градина, върпеки че много им харесвало при нас. Съобщиха ни от днес за утре. А наемът и заплатата на учителката си вървяха. Идваха и нови деца, но специфичното при нас е, че трябва да се набират деца, които вече познаваме, които са идвали при нас, защото не сме частна детска градина и нещата са доста различни като начин на организация.
Друга особеност при нас е, че сме учредени като НПО и тази година работим по два проекта, които ни бяха много полезни, но и ни глътнаха огромен ресурс, време, енергия и беше много трудно да поддържаме и полудневната занималня и групите за игра. Струва ми се, че е по-добре да има екип, който се концентрира само върху заниманията в центъра, а ако има други желаещи, те да движат проектите. Наложи се да организираме паралелно и групи за игра, което не беше проблем, тъй като при нас има две отделни помещения - за игра и за учене за по-големите. Това правим и сега, след като решихме да закрием временно полудневната занималня. Все още не сме решили дали ще я стартираме отново или не. За мен най-важното е ангажиментът на родителите и да имат яснота, че участват с определена вноска (и време) за цяла година, а не в дните, когато им е удобно на тях. И също да се чувстват съпричастни и да участват, а не да се държат като клиенти на услуга, за която плащат.
Дано нашият опит да е полезен на други, които тръгват по този път. Има неща, които се виждат, само след като си извървял пътя. Скоро ще споделим още материали на сайта (част от единия проект, по който работим).

Последна редакция: нд, 16 май 2010, 17:50 от Емем

# 18
 • Мнения: 6
Здравейте приятели,

Искам да създам родителски кооператив. Моята идея е много сходна с тази на ри-ри-ра, но не изпълнява напълно моето очакване. Направих на бързо един блог в който съм описала какви родители търся. Силно и много се надявам, че ще се съберем достатъчно хора! Ако имате въпроси може да ми пишете винаги.
http://parentcooperative.blog.de/

# 19
 • Мнения: 3 161
А би ли споделила в какво не изпълнява напълно твоето очакване, освен че като местоположение предпочиташ друг район на София?

# 20
 • Мнения: 6
Района не е толкова важен за мен. Искам кооператувът да е целодневен като родителите гледат децата на ротационен принцип. Аз съм човек със свободна професия и мога да си позволя 1 максимално 2 дена от седмицата да съм ангажирана с нещо друго. Останалото време ми е необходимо. Затова търся да се съберем с хора, на които тази формула/организация пасва. Доколкото прочетох тук във форума и в блога на ри ри ра, те си организират заниомания и имат професионалист да им помага, който е само почасово ангажиран. Така че отговорът ми на въпросът е:  ри ри ра е прекрасен кооператив, но е организиран на друг принцип. 

# 21
 • Мнения: 326
Моето дете е още малко, но за мен това е най-добрата алтернатива. Ще следя темата с интерес.
  bouquet

# 22
 • Мнения: 3 161
Миналата седмица направихме пресконференция за родителските кооперативи и излезе много информация в медиите. Ако ви интересува, просто напишете Родителски кооператив в Гугъл и проследете линковете. На сайта на priateli.info също периодично качваме полезна информация.

# 23
 • Мнения: 6
Колко е малко вашето дете?
Аз събирам хора за следващата година есента.

# 24
 • Мнения: 798
Наистина имаше много добро отразяване  Grinning
http://www.btv.bg/news/bulgaria/obshtestvo/story/2092379925-Rodi … kite_gradini.html
А и идеята е чудесна! Дано наистина да получи и законова подкрепа  Peace

# 25
 • Мнения: 2
Здравейте мили Мами!
Всички вие сте от София, но ние с малката ми едногодишна дъщеря сме във Варна. Силно се заинтересувах от написаното до тук. Дали във Варна има подобна организация, или да се ориентирам към съставянето й? Дали ще се справя с предизвикателството? струва ми се малко.....страшничко в днешно време. И да попитам мамата адвокатка: нито една от тъпите ни институции ли няма да ме погне при организирането на Род. кооператив, никакви документи не са необходими, така ли?

# 26
 • Мнения: 3 161
http://priateli.info/?p=1800 Интерес към нови кооперативи има; все още не сме изчистили въпроса как стои от правна гледна точка откриването на кооператив и затова аз лично съм предпазлива с насърчаването на нови кооперативи. Но можеш да почнеш да обсъждаш идеята с приятелки с малки деца и ако им допада, оглеждате се за подходящо помещение и... опитвате.

# 27
 • Мнения: 414
а как стои въпроса с пожарна и ХЕИ при родителския кооператив?
Те имат ли право да минават за становища, имат ли право да минават на проверки, има ли изискване за разрешителни?

# 28
 • Мнения: 4 556
Как стои въпросът в пожарната и ХЕИ в домовете на хората?

# 29
 • Мнения: 3 161
Да, въпросът с пожарна и ХЕИ е важен... не пречи да бъдат извикани, но проблемът е, че вероятно ще има един куп трудно изпълними изисквания като за обект с обществено предназначение, а кооперативът е по-различен; наистина е като частен дом, както казва Ескарина, но споделен между няколко семейства. Все пак хигиената и пожарната безопасност е важно да се спазват, както и ред други стандарти и изисквания. Затова и ако влязат някакви законови разпоредби, ще знаем как да процедираме, какви изисквания да спазваме и пр. Надявам се скоро да направим предложение за включване на кооперативите в закона и да има повече яснота. Затова и, както казах, на този етап изпробваме нещата, но не смеем с две ръце да препоръчваме всички да правят кооперативи.

Общи условия

Активация на акаунт