2880 лв. накуп за майки студентки - 3

• 52 157
  • 723
  •   1
Отговори
# 555
  • Пловдив
_Iri_,не е вярно-взимат се и двете

# 556
  • Mediterraneo
здравейте!

приета съм магистратура - редовно обучение в СУ. БЕбето ми е на 7 месеца...........дали ще имам възможност да взема тези 2800 лева ? има ли някоя мама в моето положение която да е към община слатина ?

Попитай в съответната община!Това коментирахме по-горе,че на едни отпускат и след навършване 6 месечна възраст,на други не.

Не трябва да има такова разминаване, законът е един. Аз те съветвам да си подадеш документите, в крайна сметка се иска само едно уверение. А ако ти откажат, трябва да пише защо.

# 557
Здравейте. Искам да попитам нещо, защото четох, четох и пак не разбрах.
Сега съм бременна и ще се записвам магистратура - редовно. Трябва да родя януари. Та въпроса ми е:
  - Януари месец мога ли да си подам молбата за помощ за майки студентки?
  - Всеки подал молба ли получава парите, защото на мое име имам два недвижими имота?
 - Парите се изплащат наведнъж или на равни вноски до навършване на една година на детето?
 - След като получиш парите представяш ли някакъв документ, че продължаваш да си редовен студент?
Ако повтарям въпроси който са вече обсъждани, мола да ме извините, но нямам време да изчета всичките три теми.
Приятен ден на всички.

# 558
  • Видин
1 въпрос. Можеш, след като родиш взимаш уверение и подаваш
2. Няма значение какви имоти имаш.
3.Парите се изплащат наведнъж
4. Не

# 559
  • София
Извинявам се за грешката в такъв случай. Чудесно е, че има право и на двете помощи. Моята логика беше, че това е една и съща помощ и на практика ще кандидатства 2 пъти за нея, защото се кандидатства с един формуляр. Съжалявам, че съм те заблудила, preci  Hug

# 560
amanita много ти благодаря за бързия отговор. Щом се роди бебчо януари взимам едно уверение и декларацията и отивам да подавам.

# 561
  • Стара Загора
Помощта е един път 2880 лв. и за близнаци, и за тризнаци и т.н., няма значение броя на децата. Помощта реално представлява 12месеца х 240лв. (МРЗ за България), но се получава накуп еднократно. Grinning Не е обвързана с никакви други помощи - нито за близнаци, нито за раждане, нито майчинство. Няма значение и имотното състояние, може и фирма да си имаш на твое име, или акции да притежаваш, абе и Рокфелерова щерка да си няма значение. Grinning Grinning

# 562
  • Пловдив
Помощта е един път 2880 лв. и за близнаци, и за тризнаци и т.н., няма значение броя на децата.
ailan, откъде имаш тази информация? Има ли го написано в някакъв официален документ? Не казвам, че не е вярно, просто ми се иска да прочета къде е уредено  Simple Smile

# 563
  • Стара Загора
Помощта е един път 2880 лв. и за близнаци, и за тризнаци и т.н., няма значение броя на децата.
ailan, откъде имаш тази информация? Има ли го написано в някакъв официален документ? Не казвам, че не е вярно, просто ми се иска да прочета къде е уредено  Simple Smile

Ами помощта се изплаща като за майка-студентка редовно обучение, както се и води самата помощ, а не за близнаци или тризнаци. Тя се дава като подкрепа и помощ през първата година след раждането за майките, които учат. И се равнява на 12 минимални раб. заплати ( 2880 лв.). Горе-долу е същия примера с майчинството - майките с близнаци не получават две майчинства, защото майчинството се дава на майката като обезщетение за това, че не ходи на работа, а не за брой деца. Дано ме разбереш правилно, че аз малко объркано го написах. А иначе сигурно има някаква алинея в закона или в правилника за прилагане на закона, но сега не ми се търси да ти цитрам. Ако искаш да си сигурна прочети си закона и правилника. Може и в ДСП да питаш, ама там кой знае какво ще ти отговорят.........

# 564
  • Пловдив
Разбирам ти логиката, да. Но не съм сигурна, че е правилна.
Иначе те питах къде е уредено, защото съм юрист и съм чела и закона, и правилника, а там такова нещо не пише. Не чакам близнаци, така че не ме засяга пряко, по-скоро малко любопитство и от професионална гледна точка.
Ако го няма уредено в закона, правилника, някоя наредба, друг подзаконов акт или да има съдебна практика по въпроса, всеки може да си тълкува, както му харесва.

Ами помощта се изплаща като за майка-студентка редовно обучение, както се и води самата помощ

Помощта не се води за майка-студентка редовно обучение - това е форумското и популярно наименование Simple Smile Води се "Еднократна парична помощ за отглеждане на дете до една година от майка (осиновителка) студентка, учеща в редовна форма на обучение" - копирала съм го от правилника. Дете съм го подчертала, защото е в единствено число.
Не е ли логично, че майката на 2 деца (в случая близнаци) има 2 пъти повече разходи за отглеждането им до 1 година отколкото майката с 1 дете?
И още нещо, ако 1 жена роди 2 деца през интервал от 12 месеца, например, докато е редовна студентка, нали ще получи 2 пъти помощ за всяко от децата. Защо майката, която ги е родила едновременно, да е ощетена и да получи помощ само за 1 от тях. Логиката на ЗСПД е за близнаците е помощите да са по 2 - 2*600 и 2*1200, ако не се бъркам.

ПП: Идеята ми не е да споря с някой, а да накарам тези от вас, които чакат близнаци, да проучат въпроса и да си търсят полагащото им се от държавата   bouquet

# 565
  • Пловдив
Commelina,ами то е логично майките на близнаци да получават втората година 2*240 лв,но за съжаление не получават.Държавата се стиска Mr. Green

# 566
  • Стара Загора
И на мен много ми се иска да я взема два пъти помощта, ама едва ли. Naughty Naughty Naughty

# 567
  • Пловдив
Да де, стиска се, ама ако в случая държавата не е имала предвид да се стиска, а на социалните така им изнася да четат закона?  Mr. Green

Докато някоя майка - студентка с близнаци не подаде молба за 2*2880, не получи заповед с мотивиран отказ от ДСП, която да обжалва и съдът не потвърди отказа, няма как да сме сигурни кой какво е имал предвид  Peace

Елфита, като каза 2*240 за майчинство. То нали е уредено в КСО, а всички тези помощи са в ЗСПД  newsm78 може би това е причината за различен подход на законодателя. Пък и идеята на майчинството е да покрие социалния риск неработоспособност на майката, за който тя е осигурена. А помощите в ЗСПД не са обвързани с това дали си осигурен, или не. Едното е обезщетение, а другото - помощ.

# 568
И на мен много ми се иска да я взема два пъти помощта, ама едва ли. Naughty Naughty Naughty

Ти си взела веднъж 2880 лева,така ли? Rolling Eyes

# 569
  • Пловдив

Ти си взела веднъж 2880 лева,така ли? Rolling Eyes

още не ги е взела-бременна е с близнаци и затова пише два пъти

Общи условия

Активация на акаунт