За животните с любов?

• 1 619
  • 15
  •   1
Отговори
Едва ли има някой, който не е разбрал за случая с кучето с отрязаните крака в Дряново. Това предизвика редица коментари по темата, включително и предложение жестокостта към животни да се наказва със затвор: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/03/30/880986_zemedelskiiat_m … _jestokostta_kum/

Появиха се и доста противоречиви мнения по темата - че няма закони за хората; първо да накажем убийците, животните не са толкова важни и т.н. (доста от тях са много крайни).

Въпросът е има ли място за сравнение? Трябва ли първо да имаме адекватна защита на нашите права и тогава да мислим за животните? Или напротив - животните също имат права и някой трябва да ги защитава, защото те не могат сами?

Моето мнение е, че агресията трябва да се санкционира под каквато и форма да е тя. Не става въпрос за равенство между животни и хора - самият факт, че се храним с месо (или поне по-голяма част от нас), е достатъчен, за да си спестим излишното лицемерие. Но човекът, който днес реже крака на куче, утре може и е много вероятно да прояви агресия и към човек. Затова, да, трябва да има закон срещу насилието над животни. Защото, според мен, нормален човек не може да направи такова нещо.

Интересно ми е вашето мнение - трябва ли ни такъв закон и кой точно трябва да защитава той - хората  или животните?

# 1
Съжалявам, че ще те разочаровам предварително, ама само виж тази анкета, хвани се за главата, поеми дълбоко въздух и ако можеш ми обясни що за хора са това Simple Smile  http://www.bg-mamma.com/index.php?toic=486643.0

# 2
Лилянчо, линкът ти ми отваря индекса на форума? Ако обясниш, ще съм благодарна.

# 3
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=486643.0;all
Кой е прав в случая
Родителят (майката)    - 43 (66.2%)
Собственикът    - 22 (33.8%)

Общ брой гласове: 65

# 4
Благодаря, надявам се анкетата да не е показателна, но едва ли.

Самата аз не бих се поколебала за по-активни мерки срещу всички животни, заплашващи който и да е човек, но не мога да одобря такава постъпка. Мисля си, че все пак има и други начини.

Но ако това е наистина постъпка на майка, която защитава децата си, не е ли проблем какъв точно пример даваме на децата си?

# 5

Самата аз не бих се поколебала за по-активни мерки срещу всички животни, заплашващи който и да е човек, но не мога да одобря такава постъпка. Мисля си, че все пак има и други начини.

Но ако това е наистина постъпка на майка, която защитава децата си, не е ли проблем какъв точно пример даваме на децата си?

Да. Когато някой ни пречи да го убием. Много лесно и възпитателно. Но целта ми не беше да сливаме темите, аз и там можех да се изкажа и нарочно не го направих, а да покажа на теб какви майки има тук и да не възлагаш особени надежди на темата си в този форум.

# 6

Да. Когато някой ни пречи да го убием. Много лесно и възпитателно. Но целта ми не беше да сливаме темите, аз и там можех да се изкажа и нарочно не го направих, а да покажа на теб какви майки има тук и да не възлагаш особени надежди на темата си в този форум.

Не възлагам изобщо никакви надежди, не искам и да сливаме темите (според мен са доста различни).
Пуснах тема по-скоро, защото ми е интересно да видя аргументирани и другите гледни точки, а и моята Simple Smile
В този смисъл, ще се радвам да чуя и твоето мнение, защото смятам, че е важно!

# 7
Цитат
Или напротив - животните също имат права и някой трябва да ги защитава, защото те не могат сами?

Към това клони моето мнение. Пък и какво са ни виновни те, че не могат хората да се оправят сами със себе си!!!

# 8
Вие двамата защо не продължите разговора си на лични?
Теми по въпроса вече има достатъчно, няма нужда и тази да се превръща в бойно поле.  Peace

# 9
Закон за защита на животните има, а собствениците имат задължения към любимците си. Ако си ги държат у тях, а навън са само на каишки, вместо да стресират децата и да се размножават безразборно, нямаше да има и такава омраза към тях. Вие, които много ги обичате, сте виновни изцяло за това положение.

# 10
Ако още някъде влезна и видя тема за животни, казвам ви, ще почна да лая. Или да вия.
Майчицееее, чукча не читатель, а писатель только! ooooh!

Модератори има ли или вече червят яйцата?

# 11
Аз пък никъде другаде не видях, даже се чудех как е толкова тихо след случая с кучето.
Имам един въпрос към всички защитници на правата на животните-на какъв принцип се определя към кой точно животински вид да бъдем милостиви?

# 12
Аз пък никъде другаде не видях, даже се чудех как е толкова тихо след случая с кучето.
Имам един въпрос към всички защитници на правата на животните-на какъв принцип се определя към кой точно животински вид да бъдем милостиви?

Определено не съм защитник на правата на животните, дори напротив. Милостта към животните е относително понятие. Но умишлено жестокото и извратено отношение трябва да се санкционира, не заради правата на животните, а заради нас хората.

Пуснах темата не като поредната за правата на животните, а по-скоро за правата на хората.

# 13
  • Linz
Милостта към животните е относително понятие. Но умишлено жестокото и извратено отношение трябва да се санкционира, не заради правата на животните, а заради нас хората.
По принцип съм съгласна за затвора. Но кой може да докаже коя жестокост е от извращение и коя е в рамките на нормалното- ето това не ми е много ясно. Тук са пускани линкове с филмчета за животните във фермите- изправяла ми се е косата от тях. Но от добитък почти никой не се интересува, нищо че и те гледат жално.

# 14
Вижте сега, ако някой има зъб на животинката да я убие, не да я мъчи. Честно казано без да съм голям защитник ми се скъса сърцето и ми стана мъчно, защото все пак това същество душичка носи. Но най-много ме заболя когато взеха разни организации да мисят за протези и т.н. АЛООО ХОРА ЧУВАТЕ СЕ!!!!!!!! Знаете ли колко деца в БГ имат нужда от протзи за да проходят? Кога станахме такива че някъкав помияр/без да се обижда никой/ стана по-важен от децата ни? Не ме разбирайте грешно моля ви, иде ми да го уби садиста дето се е гаврил с кутрето, но не може повече да ни е мъчно за него отколкото за нашия собствен биологичен вид.

Общи условия

Активация на акаунт