~128~ На вкусен чай при наc се спрете - към Арабски свят  далеч се пренесете ~

• 45 469
  • 747
  •   1
Отговори
# 360
          Амалче -изчисти си кутията за ЛС. Hug

# 361

Добро утро момичета  Hug

Ето малко смях от вчера-нали дреби ми е рошаво,та както и да я вържа ,косата и започва да стърчи от някъде.За да си реша проблема,вчера я сплетох в стил афро т.е на много плитчици,а сега е и хвнала тен,в/у тена който си има по-рождение ,та каките казаха,че става за реклама на световното в южна Африка. hahaha hahaha hahaha

# 362
Привет, ориенталски красавици.  Hug

Стига сте зяпали по форума, отивайте да готвите.  Mr. Green

Саида, готово.  Hug

Бз, хубава абревиатура, можем ли да я ползваме? Wink И з така предположих, че е заради това, че не се появява много по медиите и на събития. Rolling Eyes Дааа, Турция си е сериозен авторитет в Близкия Изток. Сега сред арабите имаше даже препратка анкета, в която да се гласува за влиятелни личности и конкретно за Ердоган.
http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,19720 … 9_1976160,00.html
Ердоган е на 68 място. На 30 пък е премиера на Ливан Саад Харири.  Peace

Тес, правилно ти е казала Мираж.  Hug Имай си едно наум.  Peace И по-бързо справяне със задачките.

Мираж, дреби е особено голям шемет, прилича ми по характер на сирийската Пипилота Виктоалина Трансперанта Ментолка Ефраимова Дългия чорап. Mr. Green

Шилото, не ти ли се изръбиха кълките от мързел.  Mr. Green

АС, няма проблем. Айде предвиди ако можеш тази вечершната поетична вечер. Обещавам ще бъде интересно.  Hug Инфо:
http://arabculture.wordpress.com/

Сега да ви разкажа накратко за вчера:
Имаше слайд проект, представящ историята на Палестина, на англ. език. Проектът течеше докато посланика на Палестина четеше речта си. Между другото много неинстутицоанлно, а човешки написана реч, направо ти грабва сърцето. Heart Eyes На човека, който я е сътворил  Wink едно голямо браво.
Първият филм беше от далечната 1978 г., руски. Това, което беше много ценното в него бяха неизлъчвани кадри и особено такива на настъпващите заселници, токова причиащи на комсомолски секретари.  Confused Както и на разрушените домове, убитите деца и старци. Ценноста му идва и по още две причини: че погледнато през ъгъла на времето филмът пак е актуалрен, значи казва истината.  Peace И погледнато през времето - нищо не се е променило, което е особено тъжно. Cry
Вторият фим беше на палестински режисьор и разказваше за блокадата на Витлеем през 2002 г. и по-конкретно за потърсилите убежище над 200 души в църквата Рождество Христово, подложена на обстрел от армията. Бяха комбинирани документални кадри заедно с интервю на трима свещеници от църквата. Филмът ще бъде качен по-късно във Форума за арабска култура.  Peace

Това е засега накратко, за днешните мероприятия довечера. Hug

На всички липсващи и списващи  Hug Hug

Последна редакция: ср, 12 май 2010, 10:46 от amal

# 363
Ей ,голям мързел ви е хванал  Mr. Green ,от сутринта  никой не е писал  Crossing Arms

Тук е голяма жега,днес изкарах на дребната едно корито на двора ,та я къпах със слънчева вода.Котките от снощи са на двора ,майка им ги качва на прозореца с надеждата да ги вкара вътре,но предвидливо съм го затворила.
Започнах да учи дреби на основите на математиката -смятането с пръсти,вече успешно се справя с числата до 5.

# 364
То се е видяло, че аз трябва да нося тежкия кръст на съдбата. Mr. Green

Първо да ви честитя първият в света домейн, който не е изписан на латиница, а на арабски език.  Shocked Вече в влязъл в употреба в Египет. Някои казват, че щяло да стане голяма каша. Ми да учат чужди езици. Mr. Green

И сега да разкажа накратко, че не обичам дългите писания, за двете събития на деня.

Първото не ме изненада особено, имах пълно Дежа ву, всичко сме го бистрили стотици пъти, но пък е хубаво, че хората, за които арабският свят не е земя на злото стават повече. Встъпителната част беше суха теория. Въев втората поакзаха различни арабски дрехи подобно на АС-есовата щерка. Heart Eyes В третата показаха своя бивша колежка, живееща в Саудито, която защитава тезата, че саудитските жени не са толкова и единствено потиснати.  В четвъртата показаха снимки от посещенията си в Сирия заедно с кадри на арабски дрехи, някои същите ( кадри) като от Хижйа блога дето Лили ни го предостяви. . Peace После хапнах на крак една хариса, че бързах за другото мероприятие, но за него утре, че компа ми забива яко. Па и стана време за сънчо.

# 365

Добро утро народе,

сложих кафето ,дано да ви събуди  Grinning

амалче на интересни събития ходиш  bowuu
Аз ставам ,че ще храня котките и кучетата ,а след това ще събуждам и малките миражи -днес ни е пазарен ден.

# 366
Добро утро  Hug

Първо, един поздрав от мен с една изкючително нежна и красива песен.

Най–накрая смогвам да се разпиша, днес е почивен ден тук, петък също нямам уни и работа, тоест 4 дни уикенд  smile3534
Решили сме утре да идем за почивните дни на гости на един приятел на моя, дано и времето се оправи та да можем да пообиколим, той живее в едно планинско градче, а аз така обичам да скитам из Балкана  Praynig

Амалче, шукран ктиъър за изчерпателните разкази  Hug
И двата филма не съм ги гледала, дано по–скоро ги качат  Praynig
А иначе във ФБ видях снимки от събитието, на една от тях е и двойникът на един известен сирийски актьор   Heart Eyes

Тес, как минаха изпитите?  Hug

Мираж, приятен пазар  Hug

Мим, такава си хубавица, как няма да те иска тоз твой йорданец  Flutter
Това, което предполагам АС имаше предвид когато попита дали е палестинец или йорданец е, че йорданските йорданци принадлежат към племена и съответно имат свои много вековни правила и традиции, които доста от тях все още спазват.
През април например пак иамше доста проблеми с предстваители на две от племената в Йордания, първо в сбиване бяха убили един йордански студент в кампуса на университет близо до Аман  Shocked След това бе станало още по–голямо “меле“ между племената на убития и убиеца, беше се пренесло и в центъра на на Аман, на главаната улица от една страна полицията, от другата – йорданци от едно от  племето.Дори имаше видео от твоа сбиване, трябва обаче да попитам половинката за точния линк.
http://www.jordantimes.com/?news=26085
http://www.jordantimes.com/?news=25638
Според мен това е сериозен проблем, макар и официално отменени през 1967 г, племенните закони още се използват от някои хора.  Crossing Arms

# 367
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Добро утро, мили арабелки !

Най- напред да честитя имения ден на всички Спасовци, Спаски и производни   bouquet

И после да сложа  закуската, Мираж се е погрижила за кафето

Мираж ,браво на малката Маугли, детето си го влече науката  Simple Smile Палеонтологията вече за нищо я няма, сега е ред на математиката  hahaha Да покажеш какво сте си купили  Simple Smile

Саида,   bouquet Добри ли са резултатите от изследванията. Стискаме палци за 18-ти.

Амал, добре че си ти да ни запознаваш с мероприятията   bouquet

Йоли, добре си се завърнала  в Иран. Красавицата как е  Heart Eyes

Айа, честит рожден ден на любимия, макар и с голямо закъснение !!! Много любов ви желая! И много щастлив голям уикенд с приятелите   bouquet

На всички, да не изброявам поименно, че все ще пропусна някой,  Hug

# 368
Привет, принцеси. Heart Eyes

След като похапнах и си представих мелето, да продължа с вчерашната вечер. Mr. Green

Залата събра около 70 човека. Две водещи рецитираха около 30-тина кратки стихове на поета от стихосбирката му, озаглавена 88. По-късно беше прочетен и откъс от негов роман. По неговите думи цикълът с поезията му в началото започва в класически ритмичен стил, но днес той залага на свободния стих. тогава възрастна дама от публиката, дългогодишна преводачка разказа следната история: През 8 в. арабско-персийският поет Абу Нуас искал да пише стихове. Затова отишъл при Халаф ал Ахмар да го попита как може да стане това. Ал Ахмар му казал, че трябва да наизусти 1000 хадиса. След като ги научил Нуас се върнал отново и попитал: А сега ще мога ли да пиша вече стихове? Тогава Ал ахмар му казал: За да започнеш да пишеш трябва да забравиш всичко (Този поет всъщност освен, че се смята за голям класик е определян като такъв с хомосексуални наклонности).  Rolling Eyes Мираж, ако можеш пусни някой стих.  Hug
В см., че истинската поезия е отдвъд всякакви правила.  Peace

Според Даруиш палестинската поезия е доказателство, че палестинците са като всички други хора и това, което най-много ги вълнува и движи независимо от тежките условия и странстването е любовта.  Heart Eyes

Мираж, сирийски нАучни сътридници растат под грижите ни.  Mr. Green С нашата беба броим до пет, макар и да показва само пръсти. Hug

Айа, така е с племенните традиции. И в Сирия още ги има, макар че е криминализирано всяко посегатество срещу личността. В тази връзка разбрах, че се е увеличило наказанито в Йордания срещу убиийствата на честта.  Peace
Мм, де ги тия снимки, много ми е труден фейса. Rolling Eyes

на всички гуш гуш, пак ще пиша.   bouquet

# 369
  • София
Малее,вече се срамувам от периодичните си влизания тук и последвалите от тях пропуски в прочетеното. Embarassed Ама какво да се прави, така ме е завъртяла шайбата..
Първо да честитя на всички имали през последните дни и имащи днес повод за празнуване!Да са живи и здрави, много щастливи, късметът да не ги изоставя!  bouquet
Айа, точно това различие  имах предвид , питайки дали момчето е йорданец или палестинец с йордански паспорт. Peace
Тес, успех на изпитите! Praynig
Амал, искрено съжалявам, че в последно време съм толкова заета.Покрай това пропускам редица заслужаващи внимание прояви. Sad Ама какво да направя, разчекнах се вече с тези девойки, уморих се и с отворени обятия чакам края на юни, когато цялата лудница ще е зад гърба ми. Водя една от близначките масово на репетиции и записи покрай доста на брой предстоящи участия, влача другата на рисуване, проверявам тестовете на каката за подготовка за изпитите, тичам по уреждането на едни документи,нужни на църния в Атина.. Mr. GreenИначе специално на вчерашния рецитал щях да дойда с особен кеф, поетът понастоящем  живее в родния град на моята половинка - Рамалла. Wink
По повод научните работници, които отглеждате с Мираж - браво, ето децата смятат и броят от дребна възраст, после няма да имат никакви търкания с Госпожа  Математиката.. Mr. Green
Йоли, добре завърнала се на иранска земя!Какво прави Деничка-хубавичка?
Ясмин, тъкмо стана професоналист с  писането на фонетична и ето пак зачезна.. Sad Нетът ли се скапа?В тази връзка да питам дали някой има наблюдения върху скоростта и качеството на йорданския нет.Че ако забива по подобен начин ще изперкам 2 месеца без форума. Mr. Green
Алвера,подведох се, че утре  като е неучебен ден, ще е и неработен.Тъкмо щях да ти го честитя като такъв и ми присветна голямата заблуда. LaughingНе само че е работен, ами и съботата е такава. Rolling EyesКакво прави малката госпожица, вече настроена ли е ваканционно? Моите го удрят на голям мързел, броят остатъчните учебни дни.. Whistling
Никито, как е настроението? Heart Eyes HugПиши по-честичко и малко или много ще ти олекне, все пак тук шансът да те разберат е голям. Peace
Олди, градинките сигурно са ваши. HugПояви се за моя огромна радост и после съвсем се загуби.Как е малката принцеса? Heart Eyes
Целувам всички - упоменати инеупоменти от мен и  желая хубав, слънчев следобяд!Забегвам пак по моите си работи.. Joy

# 370
Малко телеграфно да се включа да ви метна една интересна задачка (ама лесна)  Wink
Имаме си още една интернет медийна звезда от темичката, която звезда се появява много рядко, но все пак ни е удостоявала с вниманието си и й прощаваме понеже поддържа косвена врзъка с нас чрез друга редовна потребителка. Hug
Въпрос - коя е форумката, която е участвала в Интервю за известен сайт?
Жокери:
- Живее в Сирия.
- Работила е във фирма, чиято дейност е свързана с българо-сирийски отношения.  Laughing

АС, дано на следващото мероприятие ангажиментите са по-малко. Hug Наистина си достойна за възхвала майка, и друг човек каза същото.  Hug

Йоли, видя ли албума?  Hug

Саида, какво става?  Confused Поздрави Дана, дано облаците над нея се разпръснат както днес над София.  Heart Eyes

Последна редакция: чт, 13 май 2010, 21:06 от amal

# 371
  • София
Загадки ли помирисах.. Mr. GreenНе става ли дума за потребителката, работеща във фирма Манор, т.е автобусните линии между България и Сирия. newsm78Или бъркам..Ако все пак става дума за нея, къде е участвала и по какъв повод.Дай малко инфо насам! Hug
А, и любопитството ме загриза, кой е този човек, дето ме е превъзнасял.. Mr. Green Досещам се за една жена Wink, която най-вероятно вчера е присъствала на рецитала на Халед Даруиш.Тоест ред причини да се изям за отсъствието си..Хем не присъствах на събитието, хем пропуснах възможността да видя теб, нея и още много други познати със сигурност.. CryНо нищо - живот и здраве другият път!

# 372
في الحُبِّ رَوعاتٌ وَتَعذيبُ
أبو نواس

في الحُبِّ رَوعاتٌ وَتَعذيبُ
                   وَفيهِ يا قَومُ الأَعاجيبُ
مَن لَم يَذُق حُبّاً فَإِنّي امرُؤ
                   عِندي مِنَ الحُبِّ تَجاريبُ
عَلامَةُ العاشِقِ في وَجهِهِ
                   هَذا أَسيرُ الحُبِّ مَكتوبُ
وَلِلهَوى فِيَّ صَيودٌ عَلى
                   مَدرَجَةِ العُشّاقِ مَنصوبُ
حَتّى إِذا مَرَّ مُحِبٌّ بِهِ
                   وَالحَينُ لِلإِنسانِ مَجلوبُ

амалче изпълнявам си поръчката,ето част от стихотворение на Абу Нуас.

В любовта има удоволствие и терзание
и в  нея народе има чудеса

и който не е опитал любовта
аз съм човекът с много опит в любовта

Любовта оставя белег на лицето на влюбеният
и пише ,че това е пленник на любовта

Любовта поставя капани по своя път

и когато влюбеният мине по този път
бива привлечен от него.

А ето още нещо от него,той е бил известен и като хумурист

قال أبو نواس دعاني يوما بعض الحاكة ، وألح علي ليضيفني في منزله ، ولم يزل بي حتى أجبته ، فسار إلى منزله وسرت معه ، فإذا منزل لا بأس به ، وقد احتفل الحائك فلم يقصر ، فأكلنا وشربنا ، ثم قال : يا سيدي ، أشتهي أن تقول في جاريتي شيئا من الشعر وكان مغرما بجارية له قال أبو نواس فقلت : أرنيها حتى أنظم على شكلها ، وحسنها . فكشف عنها الحجاب ، فإذا هي من أسمج خلق الله وأوحشهم ، سوداء شمطاء ديدانية يسيل لعابها على صدرها فقلت لسيدها : ما اسمها ؟ فقال : تسنيم . فأنشأت أقول
أســـهر ليــلي حــب تســنيم ~~ جاريــة فــي الحســن كـالبوم
كأنمــــا نكهتهـــا كـــامخ ~~ أو حزمــة مــن حــزم الثـوم
وضـرطت مـن حـبي لهـا ضرطة ~~ أفــزعت منهــا ملــك الــروم

قال : فقام الحائك يرقص ويصفق سائر يومه ، ويفرح ويقول : شبهها والله بملك الروم .

Веднъж един яовек поканли Абу Нуас в дома си ,и на го остажил на мира докато той не се съгласил. Нагостил го богато и го помолил да съчини нещо за слугинята му в която бил влюбен.Абу Нуас помолил да му я покажат ,за да може да я опише и домакинът му я показал.Тя била най-грозното ,което Бог е създал,черна,с посивели коси  и лигите и се стичали на гърдите и.Попитал Абу Нуас как се казва ,отговорили му Тасним.
и Абу Нуас започнал

Будувам цяла нощ от любов по Тасним
слугиня с красота на бухал

Вкусът и е като на мозък или връзка от връзките с чесън

И от любов по нея пръднах и пръднята ми изплаши царя на Ромеите

Домакинът много се зарадвал и цял ден ръкопляскал ,и казал оприличи я на царя на ромеите

Преводът е мой,така че за лит.качества не претендирам  Blush Blush Blush

амалче и аз искам линка за Албена

# 373
Добро утро  Hug

Не съм Амал, но се досещам за коя медиина изява става думи – заповядайте!

АС, стискам палци на каката, сигурно съм, че ще се представи на ниво  Praynig
А за интернета в Аман мисля, че е доста по–добър от сирийския  Flutter семейството на моя всеки ден са онлайн, не се оплкват. Но моеж би зависи от доставчика  Thinking

Мираж, много хубаво си се справила с превода   bouquet

Амал, след ББ и Медведев ви дойде на гости в Дамаск, нищо не казваш за него.  Hug

Момичета, преди седмица споделих едни реалити серии, които всеки ден показват в you tube живота в Газа и Западния бряг. Вчера докато гледах този епизод разбрах, че едно от момичетата водещи е всъщност наполовина бъларче. Много ми стана мило и реших да споделя с вас  Heart Eyes

(А самият епизод също е много интересен, показва Хеброн като гид е бивш израелски войник, сложил в Хеброн по време на Втората интофада, но след това създал движението Breaking The Silence, в което израелски войнници ракзкавт за службата си и защо отказват да бъдат повече такива. Та той каза много важни неща като това, че в Израел и Йерусалим, отдалечени само на няколко км хората нямат и представа какво се случва в места като Хеброн, тоест не че те са лоши и мислят лошото на палестинците, а просто настина неса ифнромирани  Peace Другото бе за убижството на 29 палестинци в джамията в Хеброн, както той сам каза виновникът е бил засленик, но цената всъщност са я платили палестинците чрез ограничения правото на движения, стриктни мерки за сигурнсот и т.н.)

Отивам да стягам багажа за кратката ни екскурзия.
Пожелавам ви прекрасен и слънчев уикенд!  Hug  bouquet Hug

# 374
Здравейте принцеси!!!
Днеска голямо затишие. Пред уйкендно всички сте забегнали нанякъде. Аз редовно ви следя кой е редовен и кой има отсъствия  Mr. Green
МИРАЖ има работа - храни кучетата и котките (мн са сладки котетата) И стихове ни е превела  Hug
АЙА стяга куфари. Приятно изкарване на почивката. После да разказваш как е.
АС наистина олеква като си каже човек, ама викам ще ви омръзне да се оплаквам само и да ви плача на главите  Hug Че аз освен това в последно време друго не мога да правя. Или поне трудно се усмихвам.
Днаска сутринта малко слънце и на моята улица - сутринта за малко го видях на камерата (това си е живо събитие за мен - в петък да си е в къщи и да има време да си пишем и видим) преди да замине при бъдещата си жена  Cry Но като замина ми мина и радостта естествено. Нея ще я гледа ;цял живот, пък и тя него също. Но какво да се прави. Пазарлъка трябва да върви  #Cussing out
АЛВЕРКА къде се изгуби. Работиш много или си почиваш.
АМАЛЧЕ интересни срещи си имала. Жалко че са само в София такива събития. Ама лятото идва и морето зове - хайде софиянки на Варна. И среща на всички съфорумки във Варна  Wink
МИМ дай да видим в фейса новата си съфорумка   bouquet
Искам да ви спомена всичките, но се боя че ще пропусна някого ако взема да изреждам. Затова на всички принцеси  Hug  Hug
Аз ще излизам, че не ми се стои в къщи като го няма хабибито да си пишем и само си мисля простотии  Wink
Лек ден на всички

Общи условия

Активация на акаунт