~128~ На вкусен чай при наc се спрете - към Арабски свят  далеч се пренесете ~

• 45 460
  • 747
  •   1
Отговори
# 390
3дравейте арабски красавици  Hug

Лили, наистина времето при вас изглежда страшно.
Но предполагам това те задържа вкъщи, тъй че разписвай се по – често. Твоето чуство за хумор липсва  Hug

АС, по мое време изпитите бяха към края на юни, но по–добре, че са ги рпеместили, така остава повече време за заслужена ваканция на седмокласниците.  Peace
Поздравления за малката рекламна звезда   bouquet

Ясмин, бързо оздравяване на малкия сладур  Praynig Hug

Йоли, ама много е красива Деничка, истиснко цвете  Hug

Амалче, и на теб ли са ти слаобст обувките  Crazy И аз много ги обичам, но се улавям, че в последно време ходя най–вече със спортни модели, а високите токове си седят в кутиите.

Ние се прибрахме от кратката екскурзия, която обаче премина главно в път.  Crazy
Пътувахме с влак, аз лично препдочитам така, защото пътуването минава неусетно в четене на книжки. Но след като изпуснахме връзката се наложи да се качим в друг влак, който уж по заобиколен път ще ни отведе до градчето на приятеля ни. Унесени в четене и двамата не забелязахме, че сме се качили в грешната посока и след 2 часа път се върнахме там, откъдето тръгнахме  Crazy Whistling
Но това не отказа и пак поехме на път.  Crazy А нашият приятел живее в едно градче в планината, красота, чист въздух, спокойствие, тишина и ..... много ядене, като по арабски!  Mr. Green
Вчера вечерта пък директно като се прибирахме отидохме на събиране на палестинците от областта за отбелязване на 15 май (Накба или Катастрофата), програмата звучеше много обещаващо – реч на госта Ahmed Tibi , музикална група, танцов състав, преставяне на трад. дрехи...но първо почнаха с 40 мин закъснение, след това всички речи (на 4 човека) бяха на арабски без превод (половинката горкия се наложи да превежда) и продължиха един час, след това почивка от 20 мин, която се превърна в едно часова, докато децата се наиграят, гостите се наядат (докато ние се наредим и шавърмата свърши) и наговорят, та само чухме 3–4 песни и си тръгнахме, че стана късно, а и двамата бяхме много изморени.
Направих няколко снимки, сега ще ги кача в албума, макар и да не са много добри, че ги правех от мястото където седяхме.   

Много подзрави на всички  Hug   bouquet  Hug

# 391
айа поне сте попътували и сте разгледали  Laughing

амалче слушам и изпълнявам,само че този поет доста завъртяно е съчинявал  а и стиховете му са доста дълги:mrgreen:,това е най-разбираемото  bowuu.Ето малко инфо за него

Поетът Бедър Шакер Ас сиаб е роден през 1926 г. в село Жикур близо до срад Босра в Ирак.В средата на 40те завършва учителският факултет в Багдад,там започва да се занимава с политика,поради което няколко пъти е бил гонен от работа и вкарван в затвора,най-накрая напуска страната.През 1947 в Египет е отпечатана първата му стихосбирка -Увехнали цветя.Последните няколко години е тежко болен и прекарва в лекувайки се в Бейрут,Лондон и Париж.Умира на 24/12/1964 в Кувейт.Сред  стихосбирките му са-Цветя и редове и Химн на дъжда.

على الشاطيء
( بدر شاكر السياب )

بين رفات أحلامي التي تكسرت أجنحتها و أحرقتها نار الخيبة و بين ضباب من الأوهام من الأوهام يكتنفني ووسط سكون رهيب لا يعكره إلا أنات قلبي الجريح جلست على الشاطيء أترقب عودتك و لكن ... هيهات
على الشاطيء أحلامي
طواها الموج يا حب
و في حلكة أيامي
غذا نجم الهوى يخبو
عزاء قلبي الدامي
و ذا الفجر بأنواره
رمى الليل و أطيافه
شذا الطير بأوكاره
و هز الورد أعطافه

на брега

Сред останките на мечтите ми с пречупени крила изгорени от разочарование и сред мъгла от илюзии .От илюзии заобиколен сред страшна тишина разкъсвана само от стоножете на раненото ми сърцето.Седнах на брега за да чакам завръщането ти обаче............ едва ли
на брега са мечтите ми
 любов покриха ги вълните
и в тъмнота са дните ми
звездата на любовта започна да бледнее
жалейки кърващото ми сърце
и ето изгрева със светлината си.
нощта донесе призраците  си
птица запя в гнездото си
цветето разтърси покривалото си

Това е част от стихотворението.

# 392
Айа, твоето мероприятие е от още по-голям мащаб. Hug Интерсен представиел на арабската общност. Такава личност не знам дали би дошла в БГ, но пък нищо не се знае със сигурност, нали преди време беше дошъл архиепископ Иларион Кабучи. Peace
Ахаха, за закъснението, че то си е в реда нанещата, така по арабски лежерно. Wink

Ясминке, как сте днес? Hug

Сафар, диспути с бабетка ли водиш? newsm78 Flutter

Никито, ми така де, да се посмееш малко, Wink

Алвера,
отдавна не си се вясвала, не мина ли очната диета? Sunglasses

Саида,
значи все пак уцелих с мероприятието. Не разбрахх добре, мисля, че се организира от българи и е посветено основно на бели денса. newsm78
Стискам ти палци за утре отново.

Свеар, вие как сте, мина ли всичко?

Мираж, марш да се дипломираш арабистика. LaughingНаистина колко малко се знае в България за цяла плеяда поети. Outta Joint

# 393
Добро ви утро, принцеси.  Hug То какво стана -а з посрещам, аз изпращам. Mr. Green

Да ви зарадвам макар и косвено седна новина - новата Мис САЩ 2010 г. е с арабски произход, живяла от малка в САЩ. Много е красива. Ама разбира се.  Heart Eyes

Мис САЩ 2010 Рима Факих

Ливанките, къде се изгубихте?  Hug

Йоли, доколкото разбрах с Иран е постигнато споразумение за освобождаването на френската учителка. Посредничили са Бразилия, Сенегал Mr. Green естествено къде без Сирия.  Mr. Green

Последна редакция: пн, 17 май 2010, 11:07 от amal

# 394
  Ето една от нас.Много задачи,много оплаквания....Дуа-изчезна безследно.Сигурно и нея като мен я тресе предизпитната треска.Младежите ги мързи,почива им се,играе им се и всичко останало....Изпитите в ливанското са другата седмица и на 29.05 е последния , приключихме за тази година.После ваканция...ужассс!Хамуди спечели първия кръг на олимпиадата по английски във Фарос и другата събота трябва някак да се разчекна.Сутринта е последния изпит в у-ще и после сме на 2-ри кръг .
  И ние с половинката се любувахме на новата Мис САЩ,особено той като разбра произхода и,но си е красива наистина.
За сега толкова, скоро се надявам на повече свободно време.
На всички Hug и успешна седмица!

# 395
Къде е Дуата-да дава рецепта за шиш барак   chef Мираж,твоята рецепта?

Хубава е Рима,не е изкуствена като повечето ливански мацки.В Мичиган има много ливанци,даже си имат ливански квартал.Моя приятелка е там,бг.Сега се развеждат с нейния ливанец,но това е друга история..
Кога ще е Мис Свят?

Амал:

въпрос: - Знаете ли, че Мечо Пух е християнин?
отговор:- Ако беше мюсюлманин щеше ли да има за приятел една свиня!?!    Laughing

Магде-браво на Хамуди   bouquet При нас защо няма олимпиади  Thinking

# 396
  • сред маслини и портокалов цвят
Привет от гореща Латакия! Hug

Голяма жега е при нас тия дни. Добре, че нашия апартамент е на партер и е хладно. Иначе щях да мрънкам за климатик, нищо че е против екоубежденията ми.
Като поукрепне Карумче мисля да го заведа на плаж, да се порадва малко. Те плажове не останаха вече, освен тези на хотелите и на военния клуб. Разни руски, катарски и незнам още какви фирми изкупиха крайбрежните земи, не са почнали стоителство, но са заградили плажовете, сакън някой да не им отмъкне пясъка. Twisted Evil

Карам вече е по-добре. Днес и вчера не е вдигал температура. Измъчи се горкия, като огън беше през повечето време, в един момент даже не я мерех температурата, за да не изпадна в паника. Само гледах да я сваля по-бързо. Какво беше това чудо, откъде го лепна тоя вирус не разбрах. Не ни се размина АБ за съжаление.
Отгоре на всичко сега се сдоби и с някаква задна хрема, не може да спи, хърка по-силно от баща си. Подозирам, че си отглеждаме 3-та сливица, но засега няма да го мъча с прегледи, ако не се повтори хремата, разбира се.

Гледам, говорите си за културни мероприятия, за светски живот. А аз по цял ден за бетон, желязо, плочки и т.н. слушам. Съвсем ще подивея. Животът ми е между Карам, компютъра и строежа. Но поне работата върви, Слава Богу, след толкова месеци борба с бюрокрацията.
С родата почти не се виждам, само в петък ходим при свекърите.
Искаме така да организираме нещата, че в края на лятото да можем да пътуваме и тримата за БГ, а не пак да съм сама с малкия.

Айа, поне сте се повозили на влак. Аз много обичам. Мечтая си примерно Ориент експрес отново да тръгва от тези земи, да се качим на влака в Халеп, да попътуваме 2-3 дни и да слезем в София. Или да продължим... GrinningЕстествено чара, мистиката, обаянието на Ориента вече не са същите, но би било приятно преживяване. Писнало ми е от тия автобуси.
В тази връзка някой да знае кога ще пуснат отново самолетите до БГ

Сладунчо се събуди, заредил е батериите, нямате си представа какво е способно да сътвори това детенце. :mrgreen:2-годишен разрушител си имам, да ми е жив и здрав. Heart Eyes

Качих снимки- 27 бройки ми хапнаха 50 мин от картата- толкоз за нета в Латакия. Mr. Green

Лека вечер от мен!

# 397
лиле рецептата я бях пускала в първата готварска,ето ти линк

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=193235.225

мм3 честито   bouquet

ясмин с експлорер ли си  newsm78 ,ако да-мини на мозила поне 4 пъти по-бързо отваря.Сега ще отида видя снимките.

Днес тук пак е жега,но пък духа страхотен вятър.

За миската-не е чак такава красавица,толкова по-красиви ливанки има.

# 398
  • София
Добро утро посред нощ! Mr. Green
Магде, честита победа на Хамуди!Да ги разбие и на следващия кръг!  bouquet
Лилийке, ти не се жалвай за липсата на олимпиади, че не знаеш какво е обратното. #CrazyТази година каката ходи на регионален кръг на олимпиадите по математика, химия, и биология.На първите две от тях се класира и на следващия  кръг, което на практика означава 5 явявания на изпит.Знаеш ли какво струва това - поредица от заети съботи или недели за явяване  в отдалечени от нас училища и уморителни вечери за подготовка. ConfusedКакво ли правят пък онези дечица, които са се явявали и по география, и по история, и по литература.. CryНе съм им аз особен фен на тези състезания, но част госпожите в училище ги задължават.При постигнати успехи училището, а не детето в частност, обира лаврите. Wink
Като каза виц за Мечо Пух и се сетих и друг.
Мечо Пух си говори с Прасчо в навечерието на коледните и новогодишни празници.В Англия са , сред християнското население, казвам последното за уточнение.Че не уточня ли, вицът не минава за ислямския свят.Обяснява на розовия си приятел, че цяла нощ е чел книга и вече знае перфектно,  каква ще е съдбата на Прасчо по време на тези празници.Розовелкото с любопитство отправя към Пух въпроса, дали книгата е била свързана с астрология и зодиаци..А Мечо съъвсем невъзмутимо отговаря, че била готварска.. hahaha
Миската и на мен кой знае колко не ми харесва.Има нещо остро в чертите й. Peace Хубавелка е, ама в интерес на истината има и далеч по-красиви от нея.Лично мнение, разбира се. Wink
Ясмин, радвам се, че Каруми вече е добре. Heart Eyes
Отчетох се накратко ,сега отивам да нанкам. Mr. GreenЦелувки на всички. Heart Eyes

# 399

Добро утро!!!
Ясмин,радвам се,че Каруми е вече по-добре.Те малчовците са така,уж ги пазим ,а все от някъде прикачат по някой вирус.Това с температурите е ужасно,Хамуди така ми вдигаше и изпадах в паника,от страх на моменти и аз не смеех да сложа термометъра,а бързах да свалям темп. Веднъж ми се случи в Турция на една магистрала,наблизо нямаше нищо и той като оклюма в ръцете ми...добре ,че се появи една полицейска кола,питам ги за доктор наблизо,защото от подръчните ми медикаменти с нищо не сваля,а полицая вика слагай на памуци спирт по свивките.Ама нямах спирт,та един дезодорант ми свърши работа,след малко взе да сваля.От тогава мъкна и спирт на път за всеки случай.Поздрави.
Деси,прати малко слънце на тук да стоплиме кокали,в България март се завърна.Извадихме якетата.
На всички  Hug Hug Hug

# 400
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Здравейтенарабски дами!

Аз наистина не съм се появявала скоро, но исках да изляза в отпуск и гледах да свърша всичко . Не успях, ама от днес съм си в къщи до края на седмицата. Мисля да  се отдам на голямо чистене, почти ремонт  Laughing. Нали в петък имам абитуриент  Wink

Саида, как сте  Hug

Никито звучиш много по-добре вече , радвам се   bouquet

Мираж, голяма поетеса си. Знам че не са твои стиховете, но трябва да имаш голям талант, за да превеждаш стихове

ммм3, поздравляния за успеха на Хамуди

АС, ще се справи девойката  на изпитите, сигурна съм.

Ливанката, мис САЩ , на мен ми се вижда малко кльощава, но в лицето  е красива.

Айа, голямо пътешествие, много е ободряващо няколко дни сред природат

Ясмин радвам се , че Каруми е вече добре.

А Дени е много сладка сред цвятята . Йоли, наистина си мама на хубавица   bouquet

Амал,   bouquet

На всички = много хубав ден, аз продължавам да се подготвям психически за голямото чистене , така че - до след няколко дни   bouquet

# 401
Привет, мацки.  Sunglasses Докато приготвя половинката за едно събитие и то обяд станало.  Grinning

Алвера, голямо събитие те чака.  Hug Оправдано събираш сили.

АС
, много е хубава песничката за маргарина, а гласчетата са прекрасни. Снощи я чух докато правех нещо оттатък.  Heart Eyes

Ясминке, и ние започваме да прихващаме белите. Явно е заразно дори по нета.  Mr. Green Блазе ви с Мриаж, че сте на топло. Най-мразя да ме боли нещо и да ми е студено.  Sick

мм3, много интересен метод, за пръв път го чувам, но явно работи.  Hug

Мираж, сега е ред на ливанските поети да отделиш малко място.  Wink За Джубран Халил Джубран има, ама за Саид Акл не. Peace

Миската ми харесва, даже ми прилича на някого newsm78, но не отричам, че в такивата конкурси има и политически момент. Затова и понякога не най-красивата става победителка. Иначе на мен отвсички конкурси за мис Свят най-ми харесват венецуелките, винаги са красиви.  Flutter

Хехе, и вицовете за Прасчо си ги бива.  Mr. Green Laughing

Засега отолкова, по - късно пак. Hug

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 13:45 от amal

# 402
амалче ето

يا شام عاد الصيف
( سعيد عقل )

يا شَامُ عَادَ الصّيفُ متّئِدَاً وَعَادَ بِيَ الجَنَاحُ
صَرَخَ الحَنينُ إليكِ بِي: أقلِعْ، وَنَادَتْني الرّياحُ
أصواتُ أصحابي وعَينَاها وَوَعدُ غَدٌ يُتَاحُ
كلُّ الذينَ أحبِّهُمْ نَهَبُوا رُقَادِيَ وَ استَرَاحوا
فأنا هُنَا جُرحُ الهَوَى، وَهُنَاكَ في وَطَني  جراحُ
وعليكِ عَينِي يا دِمَشقُ، فمِنكِ ينهَمِرُ الصّبَاحُ
يا حُبُّ تَمْنَعُني وتَسألُني متى الزمَنُ المُباحُ
وأنا إليكَ الدربُ والطيرُ المُشَرَّدُ والأقَاحُ
في الشَّامِ أنتَ هَوَىً وفي بَيْرُوتَ أغنيةٌ و رَاحُ
أهلي وأهلُكَ وَالحَضَارَةُ وَحَّدَتْنا وَالسَّمَاحُ
وَصُمُودُنَا وَقَوَافِلُ الأبطَالِ، مَنْ ضَحّوا وَرَاحوا
يا شَامُ، يا بَوّابَةَ التّارِيخِ، تَحرُسُكِ الرِّمَاحُ

О Шам /Дамаск/ лятото се върна бавно
и бавно долетя при мен
И носталгията ми по теб крещи в мен
политай  и ме вика вятъра от гласовете на приятелите ми
и очите и и обещанието което утре ще изпълни..
Всички които обичам ограбиха покоя ми и   починаха
защото аз съм тук любовна рана
и там в родината ми има рани
и тебе  гледат очите ми ,о Дамаск
и от теб се спуска  утрото.
О любов,която ме спира и пита кога е позволеното време
и аз за теб съм път и бездомна птица
В Шам ти си любов, и в Бейрут песен и заминаха
народа ми и народа ти и цивилизацията и развитието ни и умението ни да прощаваме и издръжливостта ни и керваните с герои,които
се жертваха за теб.О,Шам, ти си вратата на историята,пазена с копия.

Саид Акл е ливански поет-християнин,роден е в Захле на 04/07/1912.Бил е отлияен ученик,но след като баща му претърпява огромна парична загуба 15 годишният Саид напуска училище и започнал да се заминава с журналистика.След това заживява в Бейрут и започва да се занимава с политика,като той е един от най-големите поддръжници на Сирия в Ливан,за това съм подбрала и този стих.

алвера пожелавам ви най-хубавият бал . Hug
Цитат
Мираж, голяма поетеса си

Blush Blush Blush Blush Мерси ,но ще позволя да си запазя мнението,яе талант в тази област нямам,а поетите които преведох са сред най-добрите.

# 403
Добър вечер  Hug

Ясмин, твоето момче колкото повече расте, толкова по–сладък става. Пупу! А на снимката с костюма и папионка е просто бонбон Heart Eyes Hug
Да, Ориент Експрес, и на мен би ми харесало...звучи ми някак си романитчно и носталгично хубаво...
Пък за културните мероприятия, има ги, но аз с удоволствие бих се сменила за няколко дни, искам море и хубаво време!

Мираж, няма какво да се изчервяваш – много добре се справяш с преводите!   bouquet
Да не забравя успех на твоята щерка, на АС–ината, на дечицата на ммм3 и на Дуа, и на всеки друг родител, който го очакват изпити.  Praynig Сигурна съм, че ще се спряват!

Алверка, честит ти абитурент, чакаме снимки  Hug

Миската ми харесва, чаровна е, артистична, но май е малко “джаста–праста“ в устата, поне в едно–две видеата, които гледах с нея в ю тюб не беше много изискана.
Пък че е слабичка, слабичка е, такава е модата сега, с тен и без грам мазнина за ужас на арабските свекита, които в повечето случаи искат бяла и пухкава снаха (поне така съм чувала  Whistling май защото според тях това е признак, че е здрава)

И аз като Амал смятам това, че тя е била избрана е положително от гледна точка премахване на стеротипите срещу арабските жени.
Май всички междунардони медии споменаваха, че е от арабски произох, на повечето стати това бе дори заглавието им.
Редакция: Току що видях  компрометиращи снимки от един конкурс. където танцува на пилон. Току виж ѝ отнемат титлата.

Вижте на каква статия попаднах,    всъщност половинката, ако трябва да бъдем точни. Blush След малко търсене открих и на български малък коментар по темата

Много   bouquet   за всички!

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 22:14 от Айа

# 404
айа пуснала си и 2те статии на арабски  Peace и ще те поправя-вече от доста време и тук слабото е на мода   bowuu

Общи условия

Активация на акаунт