Деца с диабет - тема 7

• 80 464
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
  • Пловдив
Аз отскоро имам Метилурацил, преди да ми го донесат ползвах Вита Мерфен от аптеката и мисля, че имаше ефект. Струва около 5лв. ако не се лъжа, струва си да опитате докато успеете да поръчате кремчето.  Peace

# 616
  • Пловдив
Момичета, на които децата са с помпа, ползвал ли някой катетер силует.

# 617
  • София
elena
Ние сме ползвали. Малко по-трудно се поставят. Алекс изобщо не ги хареса, казва че много го боли при поставянето. Те много приличат на сензорите, под наклон се поставят и след това се вади една игла, която служи за водач. 
Ползвали сме и Sure T сетове. Те са метални, под 90 градуса. Поставят се на ръка, без сертер, много по-лесно. Самата игла е много тънка.
Засега само Мио не сме ползвали.

Питай ако нещо те интересува

# 618
  • гр.Добрич
Ние не сме експериментирали с други сетове и даже незнам кои са съвместими с помпата.

Имам голям проблем, ако някой има идея какво да правя, да сподели.
Когато Ивчо е вкъщи ставаме късни и закусваме след 10ч. В 12-12.30ч. захарите са добри. Днес обаче е на детска градина и закусва към 8.30ч. В 10.30 е със захар 20. Винаги така става като е на градина. Два часа след закуска е с много високи захари над 15-16. Къде се губи този инсулин?

# 619
  • Пловдив
vanyak
Ваня, благодаря ти  за отговора.
И ние ще слагаме помпа и  затова събирам всякаква инфа  предварително. По  принуда се налага, защото Левемира ни дава неприятна реакция като уплътнения(слагаме на дупето), а на крака въобще не можем, защото там освен уплътнения става и зачервяване и тази реакция за 3 години на Левемир се усили.
Още такъв въпрос, мажете ли и с какво  дупчици от сета и сензора за да зарастват по бързо?
Също, използвали ли сте крем Емла за обезболяване.
Често ли има проблеми с квики, като прегъване или запушване? От това направо  ме е страх.

# 620
  • Пловдив
Ние не сме експериментирали с други сетове и даже незнам кои са съвместими с помпата.

Когато Ивчо е вкъщи ставаме късни и закусваме след 10ч. В 12-12.30ч. захарите са добри. Днес обаче е на детска градина и закусва към 8.30ч. В 10.30 е със захар 20. Винаги така става като е на градина. Два часа след закуска е с много високи захари над 15-16. Къде се губи този инсулин?
Еднаква ли е дозата на същото кол-во ХЕ рано сутрин и в10 -10,30?
Обикновено рано сутринта дозата е по-голяма, защото в това време има  много хормони.
При нас например в 6,40 К=1,5 (К е съотношение на доза към ХЕ), а в събота и неделя, когато Ивелин става в 10 ч. К=1,2
Наблюдавам същото и при децата с помпа на руския форум. Въпреки, че базал подбран много добре по часовете, пак К е различен в различното време.
Аз така обяснявам. Но, ако ви не стига инсулин и затова след 2 часа КЗ е висока, то и след още 2 (след пълна отработка на НР) КЗ пак ще е по-висока от стартовата.

# 621

Спинки, да не би този инсулин да му идва в повече, когато е на градина? Може това да е реактивна захар. Там играе, движи се, знам ли. Нека и другите се изкажат, но мисля, че трябва веднъж като е на детска градина да го мерите по-често за да се хване, ако пада.

Елена123, и ние не сме ползвали други сетове. Мойта беше малка и само едни бяха подходящи за нея, не съм пробвала с нищо друго. Не мажа дупчиците с никакъв крем, повече ме притесняват дупките от сензора, че са си големки, но и тях рядко мажа, че е постоянно със сензор и лепенка отгоре, и голяма част от мястото, където слагаме сензор е покрито.
При нас основен проблем е запушването. Понякога е по-често, понякога не, но го има.

# 622
  • гр.Добрич
Миме, със сигурност не пада захарта, защото от 9 до 11ч. имат занятия и не се движат много. По-скоро е недостиг на инсулин или забавено действие. Преди пак така ставаше и бяхме завишили сутрешния болус, но као цяло си държи високи захари. Ако после сложа малко инсулин, за 1 час сваля рязко.
За мерене не може да става дума. Сестрата преди отказваше да го мери. Ние пуснахме жалба и я привикаха, след което тя обеща че ще го мери когато каже. Днес бяхме за първи път на градина от 3 седмици и тя пак не могла да го измери. Изхабила 1 лентичка, детето омацано с кръв, а захарта не измерена. Мъжа ми бягал до детската да го мери и да пусне инсулин.

Елена, ние от почти 2 години салагме сет само на дупе. В последно време много ни се запушват сетовете и по-скоро не самият сет, а мястото не работи. Снощи имахме подобен случай. Някаква мазнинка влязла в сета и не пуска инсулина. С по-голяма количество я избутахме и посе инсулина вървеше без пробелм. Това го напраихме на свален сет, за да видим. Много често се запушва и слагаме големи дози а помпата не сигнализира, че инсулина не влиза. Това си е голям пробелм. Дупката от сета мажа с Метилурацил, а сензор не ползваме.

Това с Коефициента и до ден днешен не го разбрах. Sad

# 623
  • Пловдив
spinki
Щом с добавката на инсулина КЗ бързо спада, значи точно е недостиг, иначе откатната КЗ много трудно се  нормализира.
Недостиг възможно е не само от по-голям К в това време, но също може и да е от  емоционален дискомфорт от градината, при който  излиза адреналин. Но при всички случаи трябва повече инсулин.
Цитат
Елена, ние от почти 2 години салагме сет само на дупе.
При слагане на едни и същи места наистина се появява проблема на отработени места, от където инсулин вече не се абсорбира нормално. В този случай добре да се смени мястото. Четох на руски форум, че това става примерно след 2 години.
В момента познавам виртуално няколко родители, които слагат помпата на крачето, като това:
http://www.dia-club.ru/gallery/albums/userpics/11888/normal_26052008049
Може на тази линия, а също и малко към средата, но не по- средата.
Ако канюлата е на корема, пик на действие на НР настъпва след 1ч. 15 м до 1,5 часа. При поставяне на крачето или дупето пик действия е около 2 часа.

Цитат
Това с Коефициента и до ден днешен не го разбрах. Sad
На писалките К това е: К= доза / ХЕ
Този К тогава е точен, когато КЗ преди яденето и след 4 часа (край на НР) е почти еднаква.  Това обяснявам само за НОВОРАПИДА !!!!!!!!
Пример:
7.00  КЗ 5,8  3,5 НР  4 ХЕ
11.00  КЗ 6,2
К= 3,5 нр/ 4хе = 0,87 - това е 0,87 ед. НР отива за 1 ХЕ
Когато смятам по Програмата вписвам К в нея, ако смятам с калкулатор, смятам колко ХЕ ще се яде, умножавам по този К и получавам количество инсулин необходима за компенсация на 1 ХЕ.

Вие ползвати ли Визард в помпата?
Ако го ползвате и там е необходим К. Само че там е обратен К.
Там, преди да  ползваш Визард, пак се определя К само че се делят грамовете на храната на дозата. Или кол-во ХЕ / доза.

# 624
Да кажа как е и при нас, може на някой да му е от полза.

Ползваме Sure-T, тук ни казаха, че тефлоновите не се слагат при малки деца, защото мастната тъкан е по-мека и могат да се прегънат и да се получи запушване. Не мажем с нищо. Сета го сменяме през ден, няколко пъти го оставихме и по 2, но по принцип не било добре, заради риск от инфекция. ХЕ умножаваме с коефициент и така получаваме единиците инсулин. За нас този коефициент в момента е:
0,4 до обяд
0,5 на обяд до след обяд
0,3 вечер и през нощта

Тъй като още кърмя, на кърмене ако преценя, че е сукал добре слагам 0,4 единици инсулин. Тоест излиза, че едно кърмене е около една ХЕ.
За корекция:
КЗ 10 - 11       +0,1Е
КЗ 11,1 - 12    +0,2Е
КЗ 12,1 - 13    +0,3Е
КЗ 13,1 - 14    +0,4Е
КЗ над 14       +0,5Е

За храната нямаме ограничения (само ако искаше и да яде  Tired), нямаме и режим, въпреки че без поне 2 часови паузи аз не виждам как ще се отчита какво се случва.
Стойностите ни не са много добри, често имаме 18 и не знам и на какво да го отдавам  - на грешка в пресмятането, не достатъчна пауза (понякога са минали 2 часа, но на помпата си изписва, че още действа инсулин), на зъби, на друго...  Tired Все пак в сравнение с преди помпата е много по-добре.

Спинки, как така помпата не сигнализира, че инсулина не влиза, нали не би трябвало да е така  Shocked

# 625
  • Пловдив
http://www.dia-club.ru/forum_ru/viewtopic.php?f=15&t=5135&start=15
На тази стр. последен пост има снимка на помпа, сложена и на ръка.

# 626
И ние ползваме SURE-T от половин година. С него определено проблемите ни  са по-малко, а поставянето по-лесно. Слагам допълнително една лепенка, която се ползва за сензорите въху лепаенката с иглата.   Сменяме го на три дни /и случаи на 4 сме имали/. Не са се случвали възпаления до момента.  Сетовете слагаме основно на корема. Слагали сме и на бедрото и на дупето. Най-добре се държат на корема за сега.

# 627
Моята мацка не ще и да чуе за слагане на сета на друго място. Тя е много страхлива, трудно сменихме преди две години от коремчето на дупето, сега е забравила и не иска да опитаме отново. Не зная как да я убедя, че няма да я боли, не и не.

п.п. И при нас помпата не сигнализира, когато е запушен сета. Не зная какво се случва с този инсулин, след като няколко часа е с високи захари и не сваля. След като сменя сета всичко се нормализира, но помпата по никакъв начин не реагира, че инсулина не е доставен.

# 628
  • София
vanyak
Ваня, благодаря ти  за отговора.
И ние ще слагаме помпа и  затова събирам всякаква инфа  предварително. По  принуда се налага, защото Левемира ни дава неприятна реакция като уплътнения(слагаме на дупето), а на крака въобще не можем, защото там освен уплътнения става и зачервяване и тази реакция за 3 години на Левемир се усили.
Още такъв въпрос, мажете ли и с какво  дупчици от сета и сензора за да зарастват по бързо?
Също, използвали ли сте крем Емла за обезболяване.
Често ли има проблеми с квики, като прегъване или запушване? От това направо  ме е страх.

Дупчиците от сета или сензора при самото сваляне ги мажа с Braunol за дезинфекция или със спирт. Сед това понякога им слагам някакъв крем за тяло, каквото имам под ръка.
Не съм пробвала крем Емла за обезболяване.
Най-малки дупчици остават от Sure-T, те са най-тънки. Игличката е като на писалка, а може и да е по-тънка.
Прегъването или запушването - понякога се случват по-често, а има периоди, когато няма никакви проблеми. Ние сменяме на 4- 5 ден. След 4-тия ден много често спират да работят добре.
Помпата алармира, ако не са доставени 10 или повече едници инсулин.

# 629

Помпата алармира, ако не са доставени 10 или повече едници инсулин.
Ето защо не сигнализира помпата. Нашите корекции са малки.

Общи условия

Активация на акаунт