Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 56 354
  • 411
  •   1
Отговори
# 105
Детето ми на две години не искаше да каже нищо. Само сочеше с пръст и викаше "Ъ-ъ-ъ-ъ-ъъъъъъъ" и мрънкаше, когато не се досещаме какво иска. След като навърши две, изведнъж се отприщи и в момента съставя съвсем правилно изречения, използва местоимения и съюзи и въпреки че много от думите ги изговаря смешно и не съвсем правилно, за мен е невероятно как от "Ъъъъъ" изведнъж премина на " Мамо, виж, там е Клек /Шрек/ и маценцето /магаренцето/ иии-ааааааа."

# 106
Детето ми на две години не искаше да каже нищо. Само сочеше с пръст и викаше "Ъ-ъ-ъ-ъ-ъъъъъъъ" и мрънкаше, когато не се досещаме какво иска. След като навърши две, изведнъж се отприщи и в момента съставя съвсем правилно изречения, използва местоимения и съюзи и въпреки че много от думите ги изговаря смешно и не съвсем правилно, за мен е невероятно как от "Ъъъъъ" изведнъж премина на " Мамо, виж, там е Клек /Шрек/ и маценцето /магаренцето/ иии-ааааааа."
Браво радвам се че при вас малката се е отприщила така изведнъж да говори   Hug Но не всички деца са така ,от опит и наблюдения го казвам ,някой деца без логопедична намеса  проговарят доста късно и изостават  спрямо децата на тяхната възраст  Peace

# 107
ЗДРАВЕЙТЕ МОЕТО МОМИЧЕНЦЕ ЕНА 3ГОД И 4 МЕСЕЦА И СЪЩО НЕ ГОВОРИ ВСИЧКО РАЗБИРА КОГАТО И ГОВОРИМ НО ИМАМЕ ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ В ГРАДИНАТА НЕЗНАМ ЗАЩО ВСИЧИ РЕШИХА ЧЕ ТЯ НЕ Е НОРМАЛНА И САОТВЕТНО АЗ ХУКНАХ ПО ЛЕКАРИ МИНАХ ПРЕЗ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ И В ЗАКЛЮЧЕНИЕ ЗАКАСНЯЛ ГОВОР СЕГА ЩЕ ХОДИМПРИ ЛОГОПЕД АКО ИМА МАМИ С ОПИТ В ТАКИВА СИТУАЦИИ ДА ПИШАТ.

# 108
ЗДРАВЕЙТЕ МОЕТО МОМИЧЕНЦЕ ЕНА 3ГОД И 4 МЕСЕЦА И СЪЩО НЕ ГОВОРИ ВСИЧКО РАЗБИРА КОГАТО И ГОВОРИМ НО ИМАМЕ ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ В ГРАДИНАТА НЕЗНАМ ЗАЩО ВСИЧИ РЕШИХА ЧЕ ТЯ НЕ Е НОРМАЛНА И САОТВЕТНО АЗ ХУКНАХ ПО ЛЕКАРИ МИНАХ ПРЕЗ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ И В ЗАКЛЮЧЕНИЕ ЗАКАСНЯЛ ГОВОР СЕГА ЩЕ ХОДИМПРИ ЛОГОПЕД АКО ИМА МАМИ С ОПИТ В ТАКИВА СИТУАЦИИ ДА ПИШАТ.
Разкажи по подробно за малката ,защо в градината мислят .че не е добре само ,защото неговори ли?На какъв специалист ходихте и какво ви каза какво ви посъветва?Колко думи има малката до момента в речника си?

# 109
Vikidenia, pогледни темата за трудно проговарящите деца:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=434778.0
Много е полезна и е препоръчително за всяка майка да е наясно. Аз лично съжалявам, че не попаднах на въпросната тема по-рано. Мамите които пишат  там ще са ти от помощ.

# 110
Моето започна да използва слово след 3,5г. Често го подценявахме, заради това, но всъщност има уникални способности- логика, концентрация, моторика.

# 111
Моето започна да използва слово след 3,5г. Често го подценявахме, заради това, но всъщност има уникални способности- логика, концентрация, моторика.

сам ли започна да говори или с помоща на логопед?

# 112
Някои деца не желаят да говорят. От 2-та си година работят с него по програма за развитие на малки деца, от 2,5 годишен ходи и на логопед. В детската градина също се работи с него за езиково богатство. Ходихме година на гимнастика по Кастело Моралес (устна). Сканирахме главата и изключихме всички медицински причини.
Нямаше сила, която да го накара да повтаря и да се старае да говори. Разбира перфектно, хората които работят с него са страхотни специалисти, но никой не постигна някакъв напредък.
В последните 3 месеца забелязвам огромен скок напред. Опитва се да изговаря думите правилно, от изречение с 2 думи, вече конструира с 4-5 думи, разказва преживявания, обяснява. Самата аз се учудвам често от думи, които знае и използва.
Не говори перфектно, много звуци все още не изговаря, но се разбира какво говори, макар и трудно.
Целта ни през тези години беше да открие необходимостта от вербална комуникация и да събудим желанието му да я използва. Желанието му да говори, май дойде с желанието да играе с деца.
И аз и баща му сме били същите, проговорили сме към 4-та година (без логопед).

Последна редакция: нд, 11 юли 2010, 01:18 от rila11

# 113
Поздравления rila11 ! Почти ме разплака...Само човек минал по този път може да разбере значението, което отделяме на всяка думичка, всяко ново изречение. Нови успехи ви пожелавам Hug

# 114
Имам син на 2 годни и 8 месеца.Има само 10 думи в речника си.Мама,баба,айде,не..И това е.Отказва да говори категорично.Отказва да повтаря думи след мен.Сочи с пръст и показва какво иска.Ако някой му забрани нещо се ядосва и хапе лошо.Понякога удря.Хаврля разни неща...Хич не случа.
Прочетох много статии навсякъде из интернет дали няма проблеми но...ми се струва че няма..Имаме перфектен контакт с очи..Игае с други деца..Говори си им на бебешки...Разбира какво му се казва идеално но изпълнява само ако той реши..Командва..не иска да ходи сам никъде-хваща някои за ръка и го води където е решил да годи...И така..
не говори..Много малко яде..Много капризен на яденето...Иначе най любвеобилния-винаги ме гушка и целува!.
Умирам от притеснения какво му е защо не говори и се държи така..
някой да има подобен проблем??
Забравих-ходихме на логопед-бил малък!

# 115
идете при друг логопед.

# 116
Дъщеря ми е на 3г. и половина и започна да говори съвсем наскоро.Вече почти всичко й се разбира и не млъква.Не мисля,че на 2г. като не говори има място за притеснения... Peace

# 117
2г и 8 месеца си е почти 3 години...
Всеки би се притеснил....
На моменти е даже агресивен..бие по-големите деца..

# 118
2г и 8 месеца си е почти 3 години...
Всеки би се притеснил....
На моменти е даже агресивен..бие по-големите деца..

Потърсете логопед, който  провежда  ранна терапия с деца от 2 год възраст.Когато  не могат да се изразят,или не разбират какво се изисква от тях,децата понякога  са  агресивни.

# 119
На моя братовчедка детенцето също не проговори до 2,5 г. тоест говореше, но няколко думи и те бяха неразбираеми...... Оправи се с времето, повече говорене с и пред малката........Когато тръгна на детска съвсем се отрака Сега не можеш да й затвориш устата  Peace

Общи условия

Активация на акаунт