Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 56 355
  • 411
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Стана вече на 2 години, а още не бърбори. Непрекъснато увеличава запаса от използвани думи, но те са трудно разпознаваеми. Абсолютно всичко разбира, изпълнява, контактна е (щом й премине смущението, че е стеснителна), има много богат пасивен речник явно, защото реагира на казаното, дори и да не се обръщаш директно към нея. Прави съвсем прости изречения: мамо, дай дада (вода); како, ела пей; тати, иж мау-мау. Но и страда, че не може да произнесе думите правилно, срамува се и се отказва от опити. Не мога да преценя дали има реален проблем, или аз просто искам повече, защото сестра й на тази възраст бърбореше активно, със сложни изречения. Разпознава думата "ям", но използва "ам-ам", знае  "котка, куче", но използва "мау-мау" и "бау". Наистина нямам реална преценка, права ли съм да се тревожа? Педиатърката казва, че е рано за логопед.

# 121
Препоръчаите ми логопед или добър педиатър в Пазарджик?
Знам че много деца проговарят след 3-тата година но аз постоянно го сравнявам с комшийчето което е колкото него и говори като голям човек.
Притеснявам се че хапе...Че не иска да яде...
За всичко се притеснявам....

# 122
Има специалисти, които работят отрано с деца, дори колкото по-рано, толкова по-добре. Ако имате интерес, прочетете за СИД - сензорна интегративна дисфункция. Ако се работи с детето, може по-успешно да се отстранят проблемите.

# 123
Стана вече на 2 години, а още не бърбори. Непрекъснато увеличава запаса от използвани думи, но те са трудно разпознаваеми. Абсолютно всичко разбира, изпълнява, контактна е (щом й премине смущението, че е стеснителна), има много богат пасивен речник явно, защото реагира на казаното, дори и да не се обръщаш директно към нея. Прави съвсем прости изречения: мамо, дай дада (вода); како, ела пей; тати, иж мау-мау. Но и страда, че не може да произнесе думите правилно, срамува се и се отказва от опити. Не мога да преценя дали има реален проблем, или аз просто искам повече, защото сестра й на тази възраст бърбореше активно, със сложни изречения. Разпознава думата "ям", но използва "ам-ам", знае  "котка, куче", но използва "мау-мау" и "бау". Наистина нямам реална преценка, права ли съм да се тревожа? Педиатърката казва, че е рано за логопед.
все едно описваш моя син...По същия начин..Но проблема при нас е че е доста агресивен ако му се каже "не" и се разстройва ако не разберем какво иска.
Опитвам се да разбера дали не трябва да се видим с друг лекар преди логопеда за държанитето му..Той е хиперактивен!

# 124
Ментова, моето дете също беше така, но понеже почти всички на подобна възраст около нас се развиваха със същите темпове, не съм се замисляла за проблем, нито педиатърката е споменавала, че не е нормално, за пръв път във форума прочетох  Rolling Eyes и не сравнявай двете си деца, те са различни. Ако се притесняваш, заведи я на логопед за една консултация, но за мен това е нормален говор за 2 годишно.

... но аз постоянно го сравнявам с комшийчето което е колкото него и говори като голям човек ...

Племенницата ми проговори на 1.5 г., при това на 2 езика, защото баща й не е българин, моето така говореше чак на 2.5 г. и то сам на един език, за сметка на това имаше 0 зъба на 1 г., а моето 14 бр. И? За какво са тези сравнения? Всяко дете е различно.

# 125
Има една страхотна тема - за проблеми с говора - поровете се и я намерете. Стократно там е обяснено, че първо се ходи при личния лекар, който евентуално дава направление или насочва. Препоръчват се цялостните обследвания - безплатни в Александровска болница - от няколко специалиста, комбинирано. Има информация, просто почетете.
За сравнението - няма как да не се сравнява. И аз сравнявам - къде от любопитство, къде чисто информативно и това ми помага. Често виждам така своите грешки - какво съм пропуснала например. Има някакви граници, в които трябва да се умеят определени неща. За детенце на две и половина години определено трябва да има запас от думи и да прави прости изречения.

# 126
... Има някакви граници, в които трябва да се умеят определени неща ...

Нищо лошо няма в сравнението, стига да не ни кара да хукваме по доктори, защото детето ни на 1г. и 1м. не ходи, а съседчето тича на 11 месеца. Някои започват да правят тези неща в началото на нормата, други в края, но щом са вътре, няма проблем. За 2 годишно думите и изреченията, които описва Ментова според мен са напълно достатъчни  Simple Smile

# 127
  • Варна
Не се сърди, аз затова се чудя - имам ли основания за притеснение, нямам ли, край нас има дечица, които са като нея, но има и такива, които приказват доста по-правилно и сложно. Ще изчакам още.
Икеа, какво поведение? Тръшка се при отказ, ядосва се, че не е разбран, хапе и удря, когато е вбесен? И моята прави така, но и кака й беше същата в този период - между 2 и 3, т.нар. "аз-период", когато не искат да приемат, че не може винаги да е на тяхното. Да вика, удря и щипе я научи кака й, въпреки многото обяснения от наша страна, е, сега да си бере последствията. Интересното е, че към непознати деца не е никак агресивна, но към кака - оле-мале! Но само когато е "предизвикана", т. е. ограничена в нещо. Хапе и не яде? Да не би да му излизат кучешките зъби? "Хиперактивност" диагноза ли е при момчето ти или подозрение?

# 128
  • София
Още като бременна се регистрирах в един сайт, явно автоматически са ме прехвърлили в секция "родители" и до ден днешен получавам ежеседмични "бюлетини" относно развитието на детето.
За жалост е на английски.
Много полезна информация има там.
По въпроса за проговарянето на 2-годишните:
http://www.babycenter.com/0_developmental-milestone-talking_63964.bc?page=2
Тоест това, което описва Ментова очевидно е напълно в нормите.
Общо взето ключово е да се следи детето между 2 и 3 годишна възраст, защото тогава се случва най-големият скок по отношението на говора.

# 129
Ето в този сайт има интересни неща, систематизирани в няколко изречения http://s-ivvena.com/index.php?option=com_content&task=view&a … =20&Itemid=33

# 130
Спокойно.  Peace
И нашето човече до 2-рата годинка почти не говореше.
След това изведнъж "се отприщи" и заговори като възрастен.  Laughing

# 131
Ментова, мисля че детето ти си е съвсем "в час" с говора. Големият ми син на 2г говореше точно по същия начин. Постепенно започна да прави по-сложни изречения (много дълги и обширни  Laughing), но до почти 3г имаше нужда от преводач. Ние му разбирахме, в яслата и градината му разбираха, но други хора, нъцки. След това започна да говори много по-ясно.
Аз не съм имала повод за притеснение. Всички деца около него говореха по същия начин. Имаше наистина 2-3, които говореха доста по-добре от него на 2г, но за сметка на това имаше 10 като него.
Сега малкият се движи с абсолютно същите темпове. Прави прости изречения от рода на "Виж мотор", "Дай топка". Казва доста думи, които обаче само ние разбираме, защото не са точно произнесени, а по-скоро повтарят мелодията на самата думата. Някои думи пък са си измислени. При големия например любимата му възглавничка беше първо "ашика", а след това изведнъж се превърна във "възглавничка". Телевизорът първо беше "еши' (то при него много неща бяха "еши"), след това "исор" и накрая "телевизор".
По-важното според мен е, детето да се опитва да комуникира, пък нека да е по бебешки, с неясно произнесени, а дори и с измислени думи. Въпросът е да има някакъв диалог. Правилното произнасяне на думите малко по малко ще се появи.

# 132
Моля препоръчаите ми детски прихолог и детски невролог в Пазарджик.ГП-то е отказало всякакви направления защото бил малък!

# 133
Направление за психолог няма, а за невролог защо ви е отказано?

# 134
И аз да се намеся.
ИКЕА - ДжПито няма право да отказва направление на малко дете по никакъв повод.
Ментова - твоето дете говори дори повече от моето маалко по това време.
Аз лично постоянно правя сравнение между двамата си сина, които са с точно 5 год. разлика. Големия си знаеше имената, адреса и роднините на 2 години. Дори лекарката от детско отделение (бяхме в болница) извика целия персонал да го чуе как говори като възрастен.
За сметка на това малкия е голяма трагедия в това отношение. Сега е на 2 г и 9 м, но не всичко му се разбира. Уча го да си казва цялото име , а той само ми се усмихва и изчезва в др. стая. Не иска. Не че не може. Психика.
Но си мисля, че не може да се подценява и най-малкият проблем, за да не изникне нещо по-голямо в последствие. И още нещо - в квартала имаме 2 деца горе-долу на една възраст. едното сега ще е в 1 клас , а другото във 2. Не им се разбира нищо като говорят. Супер агресивни и другите деца странят несъзнателно от тях. С едната майка се имам и знам, че води детето на психолог, невролог, логопед и пие някакви лекарства. И според нея има добър ефект.
Но само да допълня, от личен опит казвам да не се разчита на ДжПито защото не обръщат внимание и не отдават значение на подробности. Ако не разчитах на себе си щах да изпусна важна операция за малкия си син. (това между другото)

Общи условия

Активация на акаунт