Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 56 357
  • 411
  •   1
Отговори
# 135
Нямаш причини за притеснение.
На 2г не казваше дори мама. Беше се научил, че и така получава това което иска. Детето ми беше агресивно и към мен, когато настоявах да каже думата преди да му дам нещо. Докато не се опита да го каже, не му го давах. Изпадаше в истерия и не желаеше. Това беше първата ни битка.
Усилията на логопеда (терапия с животно) и мама удариха на камък. Проговори, едва когато се адаптира към децата в детската градина и искаше установи контакт с тях.
За последните три месеца премина от 2 на 5 думи в изречение. А какви неща знаел и какви думи използва #Crazy
И аз и мъжа ми сме проговорили на 4, без логопед. Не знам дали бях загрижена за детето, или си беше майчинска амбиция.

# 136
настоявах да каже думата преди да му дам нещо. Докато не се опита да го каже, не му го давах. 

нищо лично, само използвам цитата, но съм го срещала многократно из форумите. за мен това е адски мъчително и тормозещо за детето. Това, мисля, може да се прилага в случай на упорство, но в случай на нежелание или невъзможност е безсмислено. И при двете ми деца не работи.

# 137
настоявах да каже думата преди да му дам нещо. Докато не се опита да го каже, не му го давах. 

нищо лично, само използвам цитата, но съм го срещала многократно из форумите. за мен това е адски мъчително и тормозещо за детето. Това, мисля, може да се прилага в случай на упорство, но в случай на нежелание или невъзможност е безсмислено. И при двете ми деца не работи.

И при синът ми това средство беше неефективно. Въпреки че аз незнаех дали е нежелание, невъзможност или отказ да говори.
Мина време и започна да казва всичко, което иска. Сега се борим за пълно изречение , а не само "Вода!"

# 138
Направление за психолог няма, а за невролог защо ви е отказано?

ГП-то която е и педиатърка каза че и свършил лимита за направления за този месеца да сме отидели след 1 месец пак..А и за нея че дете на 2 години и 8 месеца било съвсем нормално да не говори..И това е професионалист!
Но както и да е..ще ходиме на частно..Проблема е че в Пазарджик няма детски невролог или детски прихолог поне аз не съм открила до сега такив и май ще се ходи другаде...
Тайничко се надявам като тръгне на детска градина януари месец нещата да започнат да се подобряват....
Защото когато е сред деца нито е толкова агресивен нито се лигави толкова....колкото в къщи!

# 139
  • София
Айнщайн е проговорил на 5-6 години : )
А учените са доказали че повечето такива деца стават доктори,учители,професори и така Simple Smile
Кои, са тези учени поименно ,ако може. Логопед съм и заради тези легенди , които се носят сред родителите, често се закъснява с корекционната работа. По-горе четох мнение на съфорумка, която твърди, че логопеда не работи с  деца , които не говорят изобщо, също невярно.Обикновенно на първо обследване, логопеда иска  мнение от психолог, невролог , аудиограма.За това  кога е нормално да проговори на Запад вече има   специалност логопедия на ранната детска и бебешка възраст.

# 140
Предлагам последният пост на dmaria да го заковем и с него да започват всички такива бъдещи теми.
Аман от детето на комшиите, на 5-та братовчедка и т.н. , които се "отприщили" на 4-5 години. А тези, които не се "отприщтват" и поради неефективни съвети вече за изтървали времето за корекционна работа???

# 141
Всяко дете е различно !!!

# 142
А защо цитирате Black Tiger? Той е дете, а не родител, т.е. не е лично заинтересован.
Да, Айнщайн вероятно е имал високо функционален аутизъм, но не всеки аутист е бъдещ Айнщайн, Бил Гейтс или Темпъл Грандин.

А какво е станало с децата които са се "отприщили"? Едва ли са невротипични, хрумвало ли е това на някого?

Dmaria е съвсем права.

# 143
Заведете го на логопед задължително да му направи обследване,рядкост са децата,които проговарят от раз без никакви после звукови или граматически проблеми.
Ние също проговорихме с изречения кратки след 2 години,отприщи се много бързо и навакса нормата,та и  я подминава вече в някой отношения.Ходихме на логопед от 1 година и 10 месеца до 2 години и 10 месеца,сега за летния сезон съм го спряла,но мисля да не го пускам повече,защото говори правилно,степенува времена и всичко много добре,но пак казвам ние сме от изключенията и при нас предимно се дължеше забавянето от нрава му и финната моторика,която пък се разви идеално последните 6 месеца.

# 144
...За това  кога е нормално да проговори на Запад вече има   специалност логопедия на ранната детска и бебешка възраст.

Понеже ходим на логопед, ще се изкажа за Запада, и по точно за Холандия. Бебешки логопед чувам за първи път.
Както в България се изисква памперса да бъде свален до 3 годишна възраст, за тръгване на детска градина, така тук има натиск децата да разбират( предимно) и да говорят( поне малко) до 4 годишна възраст, понеже тогава те тръгват на училище( занималня, която е прехода на училището, което започва на 5-годишна възраст). Натискът върху чужденци и смесени двойки е огромен -  заради дву- и три- езичието.
Детето ми проговори на  две години и половина. половин година говори само откъслечни думи. Реших, че е прекалено дълъг срок и затова го записахме на логопед.  Започнахме с тестове -  за разбиране( резултатът бе, че разбира за 3 годишен т.е. идеално) и за говорене. Лично аз останах крайно недоволна, понеже тестът за говорене нямаше нищо общо с теста за  разбиране. Беше на прекалено високо, според мен, ниво. Та набърза ръка ми изкараха детето " много изоставащо". Но това, което на мен лично  ми бе много полезно е, че ми показаха начинът да се учи език.  За 3 седмици (домашно учене) синът ми започна да прави изречения по 2 думи -  глагол и съществително. А на заучените картини и по 3 -  глагол с две съществителни.

Логопедката бе откровено много изненадана от напредъка. Flutter

...Обикновенно на първо обследване, логопеда иска  мнение от психолог, невролог , аудиограма...
Това предполагам е в България, понеже в Холандия... не се прилага.  А и според мен на първо ходене не е нужно да се стресира ни дете, ни родители. Ако няма резултат след месец-два-три... Би могло да се търси другаде корена на късното проговаряне.

# 145
Относно логопед -  тук в Люксембург преди 3 годишна възраст деца не преглеждат.
Обясниха ми, че повечето деца са поне двуезични и поради това, прегледни и евентуална работа с дете е възможна след навършване на 3 години.
Така че, в нашият случай не ни остава друго освен да чакаме, макар че трябва да подчертая, че след операцията на ушите синът ми значително дръпна в говора, но аз не съм доволна. Естествено, може да не съм права, за това исках да идем на логопед, за да съм сигурна, че говора се развива нормално, но не става...

# 146
Ana07, има ли още много време докато синът ти навърши 3г? Моят син също рязко напредна с говора, с оформянето на изречения и дори с въпроси, след като извадихме 3-тата сливица. Но той ходи и в група Монтесори, където все пак работят целенасочено с него, а виждам че логопедът все по-рядко го взема на индивидуални часове. Сега се борим за преразказването.

# 147
И в Чехия няма занимания с логопед до три години освен ако детето не проявява аутистични черти- липса на очен контакт, липса на интерес към околните, не отговаря на името си, изключва, извършва повтарящи се действия и т.н.

# 148
Ana07, има ли още много време докато синът ти навърши 3г? Моят син също рязко напредна с говора, с оформянето на изречения и дори с въпроси, след като извадихме 3-тата сливица. Но той ходи и в група Монтесори, където все пак работят целенасочено с него, а виждам че логопедът все по-рядко го взема на индивидуални часове. Сега се борим за преразказването.

Синът ми е на 2 г. и 3 месеца, така че има време до 3 години. Той посещава ясла, която работи по програма Монтесори и от там учителките казват, че не говори на разбираем за тях език, но пък е общителен, и каквото му кажат на (2 различни езика )разбира и изпълнява.
Според тях се притеснявам излишно и развитието му в говорно отношение е ок.
Аз обаче не съм убедена.
За сега напредва, доста нови думи има, но и доста не произнася правилно - говоря за думи на български език.
Операцията му беше на 20.04 тази година и от тогава има промяна наистина. Обаче за сега е на ниво думи и все още не прави изречения.
Говори доста на неразбираем за нас език...и това ме притеснява най-много...

# 149
На моя син също не винаги му разбирам. Peace
А бъклгарският е много изоставащ език...  Rolling Eyes

Но винаги е разбирал перфектно в детската градина какво му се говори.

Общи условия

Активация на акаунт