Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 56 357
  • 411
  •   1
Отговори
# 150
И моето момченце проговори по-късно на 2 годинки казваше само една-две думи,но после започна да говори направо с изречения Аз знам,че момченцата понякога по-бавно се развиват така,че според мен няма място за притеснения Ще видиш,че после няма да можеш да му затвориш устата
Точно като съседското дете.
До 3 години нямаш поводи за притеснения. Peace

# 151
Само да вметна че гледането на телевизия,помага на децата да проговорят по-бързо.В смисъл колкото повече се говори около детето,толкова по-бързо  ще каже първата си думичка : )

# 152
  • Варна/Лондон
Само да вметна че гледането на телевизия,помага на децата да проговорят по-бързо.В смисъл колкото повече се говори около детето,толкова по-бързо  ще каже първата си думичка : )
При нас точно така се ,,отпуши''. Peace
За една седмица с по 2-3 часа пуснат телевизор на ден с преведени детски и веднага си пролича с говора й. Даже съм я хващала как си нашепва някоя думичка докато я запомни. Laughing Интересно е, че никога не ме е питала нито мен, нито някой друг коя дума какво означава, а свободно си борави с думите и с точното им предназначение.
Беше на 2г. когато започнахме с детското и сега на 3.8г. смея да твърдя, че говори доста правилно за тази възраст.

# 153
  • Варна

Озадачена съм. Четох за проблема, навсякъде се препоръчва да се избягва телевизорът като заместител на диалога. Децата трябва не само да слушат реч, но да бъдат насърчавани да търсят контакт, или поне да не го отбягват. Даже при специфични проблеми, постоянното гледане на телевизор трябва да се избягва на всяка цена.

А моята щерка малко по малко проговаря, Проблемите се очертават логопедични - стана ясно, че много шъшка, съска, завалва, заменя звуци. Но говори! Grinning

# 154
  • Варна/Лондон
При положение, че не я приеха в детска ясла после и градина, контактите й с възможност за диалог са ограничени- мама,  тате, баби и децата от площадката, които предпочитат да тичат и викат, отколкото да разговарят.  Laughing
Много повече думи с различно значение могат да се научат от телевизията, думи, които не се използват често в ежеднавието. Това е само мое мнение, разбира се и се основава само на моите наблюдения с моето дете. Peace

пп.Погледанах последните участници в дискусията и си помислих, че темата се е сменила- само за Варненци. hahaha

Последна редакция: сб, 21 авг 2010, 16:22 от Джеронимо

# 155
  • София
Black_Tiger, не внасяй смут с този телевизор Simple Smile

Моя син също ще ходи на логопед.

# 156
Не,не внасям смут : ) Както ние имаме нуждата да четем едно нещо няколко пъти за да го запомним,така и детето има нужда да слуша някакъв говор за да свикне с думите.

Майка ми каза че като малък съм  гледал много телевизия,и съм проговорил доста рано.Иначе съм свикнал да заспивам вечер с телевизор,тоест нещо да ми говори зад гърба,не знам просто не се чувствам сам,и ме кара да съм сигурен Simple Smile

# 157
  • София
Това не значи, че си проговорил, защото си гледал или слушал ТВ.

Дъщеря ми не е гледала ТВ, проговори рано. Синът ми не е гледал и не гледа ТВ, все още не говори.

# 158
И моите гледат/слушат често ТВ и не говорят.По скоро общуване си мисля,че ще помогне.При нас го отдавам на това,че аз съм единствения човек около тях и не слушат кой знае колко диалози.Предпочитат да бягат и да се закачат вместо да седнат да им чета книжки.Когато сме на разходки навън слушат друг език.Надявах се да приемат баткото в детска градина и нещата да потръгнат,но не стана.Все още не се притеснявам особено,тъй като разбира перфектно,общува много невербално с мен и изпълнява малки задачки,когато го помоля  Peace

# 159
  • София
И аз да се включа в темичката, мислех да пускам нова, защото при нас проблема е по-различен. Марти говори, прави сложни изречения, но не изговаря правилно думите. Иначе диалозим водим, обяснява ми, но забелязвам, че чужди хора много чесо не го разбират. Още не казва "в". Мисля да се консултираме с логопед. Може ли да ми дадете контакти на някои, които би ни помогнал. От София сме.

# 160
И аз да се включа в темичката, мислех да пускам нова, защото при нас проблема е по-различен. Марти говори, прави сложни изречения, но не изговаря правилно думите. Иначе диалозим водим, обяснява ми, но забелязвам, че чужди хора много чесо не го разбират. Още не казва "в". Мисля да се консултираме с логопед. Може ли да ми дадете контакти на някои, които би ни помогнал. От София сме.
Писах ви на лични ,за координати на моя колежка  Hug  bouquet

# 161
Най-голямата ми грешка беше телевизорът. Имаше период, когато той беше достатъчен за синът ми и конкретно една чуждоезична музикална ТВ. Никакво желание за контакт и диалог. Струваше ми големи усилия да го откажа от този вреден навик, който самата аз разреших. Но успях и постихнахме много успехи. Сега детето контактува, прави изречения, задава въпроси, играе ролеви игри.
Телевизия вече няма желание да гледа, единствено Мики маус по 1-2 серии на ден. От там вече научава някои нови неща.

# 162
  • Ланкър, планините Овнерог
Емма говори от има - няма 6м., а в края на юли ще стане на 3г. Като казвам "говори", имам в предвид, че въобще изговаря разни неща. Преди само мънкаше и нищо повече. Обаче сега с всеки изминал ден става все по - голям отворко. Даже от време - на време, без да иска, извърта езика като на "р". И аз бях омислила, но сякаш не исках да има проблем и не сме ходили никъде (лекари, логопеди). Слава Богу, явно няма проблем. В яслата обаче скоро разбраха, че може да говори  Crazy

Сега, два месеца след предния ми пост, Емма вече не млъква. Явно има някаква истина в това, че късно проговарящите, бързо напредват. Много дърдори, даже прекалено. По телефона понякога в първия момент не знам с нея или със сестра й говоря.

# 163
  • София
Надявам се и при моя син да настъпи такъв момент Simple Smile Сестра му проговори рано и на моменти съм се молела да има копче за изключване.
Надявам се посещенията при логопед да са от голяма полза и се запиша час като се върнем в София.

# 164
Гита Ог така е!  Почти винаги децата които започват да говорят на по-късна възраст,напредват по-бързо с материала от останалите!
Важното е родителите да са спокойни! Никъде не е казано че детето трябва да проговори на 3-4-5-6 години... : )

Общи условия

Активация на акаунт