Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 56 359
  • 411
  •   1
Отговори
# 210
Моето е на две години (днес ги навършва), не сочи, държи шишето като пие, яде с вилица, уцелва си устата успешно, опитва се с лъжица, но се олива яката, от яслата ми казват че ще проговори да не съм се притеснявала.Когато иска нещо не мии сочи, а ми хваща ръката, води ме до нещото и ми насочва ръката към предмета.
Чакам още два месеца и го водя на логопед.

# 211
  • София
Когато иска нещо не мии сочи, а ми хваща ръката, води ме до нещото и ми насочва ръката към предмета.

честит рожден ден, да ти е жив и здрав! когато отидете при логопеда - обърни му внимание на цитираната подробност - че не сочи сам, а ползва твоята ръка за посочване.

# 212
Когато иска нещо не мии сочи, а ми хваща ръката, води ме до нещото и ми насочва ръката към предмета.

честит рожден ден, да ти е жив и здрав! когато отидете при логопеда - обърни му внимание на цитираната подробност - че не сочи сам, а ползва твоята ръка за посочване.
Благодаря   bouquet, не знах че това имало значение, от няколко месеца обаче е установил, че пръсчето му може и да сочи, опитва се, сочи към нещо и когато го питам какво точно иска, се засрамва и се разсейва умишлено.

# 213
 Както някои от момичетата тук ме насочиха, че има връзка м/у проговарянето и моториката, ето тук е обяснено много добре http://logopedia.start.bg/article.php?aid=15830 Досега не бях се замисляла въобще в тази посока : Rolling Eyes

# 214
Много благодаря за статията, от тези неща изброени там, той прави повечето, събиране на дребни предмети(мозайки, жълъди, семена и др.)късане на хартия, връзване и отвързване на възли,с масажьор (търкаляне между дланите на шишарка, неподострен, грапав молив или малки топки ), опитва се да ниже мъниста, опитва се да повтаря фигурки с ръце, които му показвам.....и едно голямо нищо Confused

# 215
  • София
Има връзка. Направете консултация с логопед.
Моя син посещава занимания с логопед, на този етап се упражняват точно за финната моторика.
Само дето не сме ходили отдавна Sad (по ред причини).

# 216
Bebe вие на каква възраст сте сега и кога и поради каква причина започнаха да ви се случват нещата Rolling Eyes В смисъл правила ли си нещо - някакви игри, тренировки за ръчичките.
Ами аз първо прочетох доста в темата за Аутизма,там мамите са много в час с такива игри и занимания и почерпих опит от там. Изобщо момичетата ми дадоха доста насоки,събрах доста капачки от безалкохолно /разл.цветове/ и му показах как се пускат в различни големини кутийки и буркани. Слагах топла водичка в едно легенче и сипвах шампоан и с неговите ръчички правихме пяна. Една мама ми припомни сапунените балони, правя и показвам как ги пукам с пръст и т.н. Направо бях пощуряла,заведох го детски психолог и направихме среща с още един психолог и логопед от областният ресурсен център. Когато пуснах темата,още с първите тревоги за шишето,лъжицата и т.н. той беше на почти 12м./рожденни/ сега е на 1,6 /рожденни/ или 1,4 реални и почти 95% покрива базовите норми за възраста.

# 217
На мен ми е интерсно това за соченето с пръст. Моите и двамата са посочвали  картинка в книжка, но никога не са използвали посочване с пръст към реален предмет. Та, ако това трябва да е някакъв задължителен етап от развитието на всяко дете, моите са го пропуснали  Simple Smile

# 218
ston, проблемът със соченето не е проблем сам по себе си според мен. Аз също знам, че има деца които не сочат въпреки, че това  е най-естествено за да покажат какво искат или че нещо им е привлякло вниманието, особено когато още не говорят. Но липса на сочене е част от проблем, когато е съпроводено с други неумения - детето не може да се храни само(не с прибори, а дори солетки, бисквити), не може да пие само  и т.н. Абе важното е, че децата ти са минали този период без ти да си се шашнала от това Grinning.

# 219
Децата които проговарят по-късно определено са по-умни и говорят по-правилно от останалите! Така че не се притеснявайте!
Това как се доказва Laughing?

Абсолютно съм съгласна !  bouquet
 Дъщеря ми на 2 години казваше около 20 думи , разбираше всичко , но не искаше да говори Sad. Записах я на ясла , за да се социализира . Не знам дали просто съвпаднаха нещата , но започна да говори изведнъж и то много правилно , без бебешки завалени думи .
 На 5 години четеше , оперираха я от апандисит на 5 г. и половина , в болницата четеше Пипи дългото чорапче , лекарите и се чудеха ! Simple Smile
 Сега е в 5 клас , профилирана паралелка с бълг. език , 4 завърши като първенец на класа !

Няма място за притеснение ! Hug

# 220
  • София
Дъщеря ми на 2 години казваше около 20 думи ,
Ммм, направо е била изостанала, да знаеш Laughing Моят казва 2, и то неправилно, зна4и да о4аквам да завърши висшето около...10-12 годинки Flutter

# 221
Децата които проговарят по-късно определено са по-умни и говорят по-правилно от останалите! Така че не се притеснявайте!

Абсолютно съм съгласна !  bouquet

Кой капацитет роди тази глупост?
Едно дете,което проговори на 2 и половина е нормално да говори по-правилно от дете на година и половина например,естествено,нали е по-голямо.
Но и децата,проговорили рано,до 2-3 години си изчистват говора.
Мен по-скоро би ми притеснявало ,ако детето ми е на 2-3 и не говори,отколкото да се самозаблуждавам,че късното проговаряне е белег на големи умствени възможности.

# 222
И синът ми племенника проговориха и проходиха късно
Мисля че може да е наследствено

# 223

Абсолютно съм съгласна !  :bouquet

Кой капацитет роди тази глупост?
Едно дете,което проговори на 2 и половина е нормално да говори по-правилно от дете на година и половина например,естествено,нали е по-голямо.
Но и децата,проговорили рано,до 2-3 години си изчистват говора.
Мен по-скоро би ми притеснявало ,ако детето ми е на 2-3 и не говори,отколкото да се самозаблуждавам,че късното проговаряне е белег на големи умствени възможности.

Исках да успокоя майката , защото и аз се притеснявах като нея , но някои го приеха като самоизтъкване . Sad
 Много жалко ! Мислех си ,че форумът е за споделяне на опит , а не за нападки ?!
 А това , че детето ми е умно толкова ли ви дразни ? ooooh!

Последна редакция: нд, 17 окт 2010, 22:02 от happy mama

# 224
  • София
Дай по-спокойно, шегуваме се просто Hug

Общи условия

Активация на акаунт