Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 13

• 102 514
  • 749
  •   1
Отговори
# 270
Току що видях тема в Клюкарника. Бог да го опази.

# 271
Дано го открият Веско , боже милите родители.

На хората наоколо им липсва разбиране и толеранс за деца като нашите и пък не само за тях, за всяко същество с проблеми,  но това ми се струва е заложено генетично у българина, и да му обясяваш нещо е излишно, няма да разбере.

Мили момичета чета ви но нямам време да пиша, много ми помага нашата тема, тази седмица се опитваме да счупим поредната стена с главата си - за сега неуспешно, поне записахме консултация за СИД.

Само да ви кажа че вече седмица прилагам метода на проф. Драпкин, имам малко коментар по превода защото има определни неточности но за това когато имам време. Сигурно съм толкова изнервена че всичко ново около детето  ми прави впечатление и вероятно си  въобразявам но според мен има определна полза, поне спинка без да се буди по 100 пъти да се стряска , да плаче и да идва в кухнята докато не съм си легнала...На детската площадка също го виждам по спокоен, с по мялко изблици, опитва диаглог с децата от по едва дума- "здрасти", но за мен това е огромен напредък.

# 272
Какво е това СИД ? Има ли някъде линк по въпроса, че в гугъл ми подават само руски страници.

# 273
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=108366.0  Сензорно интегративна дисфункция.

# 274
Мерси. Колебая е, защото тук го наричат ТЕД и нампример Синдромът на Аспергер и на РЕТТ са такива ТЕД. Мога ли да смятам че СИД е българският еквивалент на ТЕД-а ?  newsm78 Това помага в търсенето на информация

# 275
Къде имаш предвид под "тук"? Извинявам се, много дълго време не съм следил темата.

# 276
Моя е вината, все се каня да си публикувам местожителството. Във Франция имах предвид и понеже съм от десет години извън България голяма част от медицинската терминология ми е непозната.

# 277
  • София
Мерси. Колебая е, защото тук го наричат ТЕД и нампример Синдромът на Аспергер и на РЕТТ са такива ТЕД. Мога ли да смятам че СИД е българският еквивалент на ТЕД-а ?  newsm78 Това помага в търсенето на информация
Аутизма често върви с придружаващи диагнози.Почти на 100% децата с РЕТ, Аспергер, Аутизъм и т.н имат и СИД.Моето дете е с водеща диагноза ГРР ( Генерализирано разстройство на развитието) - част от нея е аутизма, но освен това има хиперактивност, хиперлексия, СИД, диспраксия и вероятно още доста все още непоставени му официално.Всъщност поставя се водеща диагноза, а придружаващите са си като бонус към основната.
Може би при вас се превежда ТЕД и затова съкращението е различно от нашето СИД или може да наричат ТЕД нашето съкращение на ГРР  Thinking 

Последна редакция: пн, 03 май 2010, 14:50 от Катина

# 278
Намерих обяснение :

Френското Тrouble envahissant du développement ou TED = на английското Pervasive Developmental Disorder ou PDD (може някой да го знае и така), и то се подразделя на 5 категории :

1/Аутистично разстройство (Аутизъм на Канер)
2/Синдром на Рет
3/Дезинтегративен детски синдром (или нещо подобно)
4/Синдром на Аспергер
5/Разстройство с неясна специфика

Може би това обяснение ще помогне да разберем на какво отговаря ТЕД (PDD) Thinking

# 279
   Вдругиден ,живот и здраве,отиваме в Св.Никола на консултация.
   Ще ме посъветвате ли нещо относно въпросите ,които е хубаво да задам?За фактите от живота на детето,които трябва  да знаят лекарите (кое да не забравя да спомена)?

Днес изкарах пореден доста тежък ден със сина ми и съм със засилено намерение да търся някаква помощ.

# 280
Мамчета здравейте.
Не знам дали тази тема е дискутирана, но става дума за лечение на аутистични деца чрез диета. Казва се GAPS и разработката е на Д-р Наташа Кемпбъл Макбрайд, чийто син се е възстановил от аутизъм.
http://www.youtube.com/watch?v=foDnxJ6kLWU&feature=related
Купих си книгата. Близо е до българската кухня, така че няма да ви е трудно да я приложите. Надявам се информацията да ви е полезна. Кураж!

# 281
Мамчета здравейте.
Не знам дали тази тема е дискутирана, но става дума за лечение на аутистични деца чрез диета. Казва се GAPS и разработката е на Д-р Наташа Кемпбъл Макбрайд, чийто син се е възстановил от аутизъм.
http://www.youtube.com/watch?v=foDnxJ6kLWU&feature=related
Купих си книгата. Близо е до българската кухня, така че няма да ви е трудно да я приложите. Надявам се информацията да ви е полезна. Кураж!
А с две думи, можеш ли да кажеш изцяло ли се изключват млечните продукти и какво още друго?

# 282
La vie en rose, всички аутисти са със ПДД(или тед), СИД е Sensory integration disorder  и това е по скоро симтом - описание на състонието на детето - не е дисгноза. Има сеца със СИД, които нямат ПДД(или ТЕД), но 99.9% от децата със ПДД имат СИД.
Така по-лесно ли е?
Психолога няма да работи за СИД, нито Логопеда - това ще направи Окюпейшънал терапевта, както вероятно и "диагнозата"  СИД ще опише - т.е. ще обследва детето и ще даде заключение според което детето ще има СИД, и този който ще постави диагноза аутизъм или ПДД ще я постави на базата на това, че детето има и такъм симптом.
СИД води след себе си разстройство в развитието и изоставане на развитието, много често в много сфери, но не е задължително разтройството да е аутистично. Симптоматиката на СИД се припокрива много често с тази на аутизъм, дори и на хиперактивност или хипоактивност, но това не е водеща диагноза, а описание на състоянието на детето. СИД не води до аутизъм, но детето може да се затвори в себе си и да показва аутистично поведение заради СИД. За потвъждаване на диагнозата Аутизъм се иска да се докаже един вид, че не само СИД има детето.  За да има Аутизъм трябва да е налице сериозно нарушение в социализацията,  а такова може да предизвика и СИД - ако примерно детето е супер  сетивно към шум и светлини и докосване може да изглежда като че ли избягва социалния контакт. Но поставено в ситуация без дразнители и ако е работено с детето то ще покаже желание за сициализация и нормални социалани умения ако няма Аутизъм. Детето с аутизъм дори преодолявайки препядствията на СИД ще има "странно" социално поведение - било то странни начини да общува, говори странно, изглежда все едно не се интересува от другите и говори само за това което го интересува него и т.н.

Както и да е - СИД е сериозна пречка за развитието на детето и за нея трябва да се работи преди да се стигне до комуникацията и социализацията. Представи си едно куче вързано за дърво на единия бряг (детето вързано от СИД) - колкото и кокали и лакомства да сложиш пред него то няма как да стигне на другия бряг на реката ако не го отвържеш първо, да го научиш да плува и  то да поиска да преплува водата.... Другия бряг ти е сициализация и комуникация.

# 283
Desi
адски добре си го описала , точно по този начин се опитвам да го обеснявам на роднините които ме обстрелват с въпроси нужно ли е въобще да поставяме таква диагноза , защо да "мъчим детето " , обаче ми лиспват твоят речник и по задълбочени познания.Накрая съкратих обясненията като им казвам - всеки аутист има СИД но не всеки който има СИД е аутист - това го възприеха по лесно ...

La vie en rose - отиваме в София, защото според наблюдаващи атипичния ни аутизъм може да следствие именно от СИД , като се вземе в предвид че  всичко това заедно с трудното проговаря води до изоставане след връстниците си ( възможно ГРР обаче засега е рано да се каже) се надяваме на някаква допълнитела активна корекция.

# 284
Горещо препоръчвам програмата "Alert",която е важна част от принципите на самоконтрол при СИД.
http://www.alertprogram.com/
Ще е полезно да я намерим поне на руски език.Би трябвало да се превежда"Бдительность" или нещо подобно.
Освен книгите може да се поръча и виртуално обучение на родителя.
Деси .предполагам ,че при вас по същата методика са обучавали Малкия батко  "как му работи двигателя"? Hug

Общи условия

Активация на акаунт