Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 13

• 101 693
  • 749
  •   1
Отговори
# 255
   Уф....Днес ми направиха скандал в едно малко квартално магазинче,заради това,че детето ми плачело вътре.
   Малкия изпадна в истерия от някаква дреболия и след всеки моя опит да го изнеса от магазина,се връщаше там обратно.В един момент продавачката хвана да го изнася ,съпровождайки всичко с някакъв "дълбокомислен" коментар,на което аз доста твърдо и казах,да се махне от детето и да спре коментарите,защото не знае за какво става въпрос в случая.
   Онази пък ми отвори уста,да сме напуснали магазина веднага,че не било прилично,че влизали хората,че гледали и т.п.. За съжаление,и аз загубих контрол и стана много кофти.... Confused
   А после ,като видя,че го гушкам и го успокоявам отвън,със силен глас каза :"как бих го шамаросала сега!"

Аз разбира се,нямах никакви намерения да оставам в магазина,но се зачудих,има ли някакъв закон,който да ни защити в такава ситуация?
   Може ли да ни изгонват от мястото,като един обикновен магазин "хранителни стоки",заради това,че детето пищи?Има ли някой ,в случая продавачката,право да прилага сила към моето дете?  Thinking

# 256
Това ми се случва постоянно.Кьдето и да отида с детето имам проблеми с хората.И аз като теб не можах да се овладея и се карах с една продавачка.Заболяла я била главата от мойто дете,което мрьнкаше вьтре .Така се унижих,да се разправям с нея ,но ми падна пердето.

# 257
  • sofia
Селма, никой няма право да прилага сила към твоето дете. Нека се изкажат майки от "белите" държави какво следва в случай на насилие над дете там. Тук също може да се подаде оплакване, има къде.
По въпроса на Катина, да моето дете се смее искрено. Също се случва, като ни чуе да се смеем за нещо и не е разбрал за какво да се смее и той насила, само да не остане по назад. Тогава си личи че е насила. Различно е. По въпроса с огледалото, Алекс обича като минава от там да се разглежда и да се само оценява колко бил хубав  Mr. Green. Особено ако е облякъл нещо ново.
Преди 2 години аз доста често го стимулирах да се разгледда като му казвах например "ти имаш 1 око", или "нямаш уши" и той милия, освен че се пипаше, за по сигурно тичаше пред огледалото да види и да си брои ушите. Така се учехме едно време на частите на тялото, да ги пипа и да ги вижда в огледало.

# 258
  • Анкх-Морпорк
И моето се смее адекватно. Усмихва се, ако му се усмихна, понякога ми се усмихва, когато ме поглежда. Смее се на филмчета като Ну, погоди, смешно му е и когато превърта филми и героите говорят с пискливи гласове... Смее се, ако ме види да правя гимнастика, няколко клякания могат да го разсмеят с глас..., а също и наскоро в парка видяхме един много пълен човек да тича, като дишаше тежко, с едни пуфтящи звуци... и моят бандит се засмя с пълен глас. А на мен хем ми беше радостно, че реагира като другите деца, хем ми стана неудобно от човека, защото той явно много старания влага в отслабването.
Иначе с магазините нещата са сравнително поносими. Правим шопинг-терапия в магазини, в които си ни знаят, и там се учи да изчака няколко човека опашка, а ако става нервно положението, ни пускат напред и готово.
В магазини като Била и подобни е по-трудно, защото няма как да завържа контакт с персонала, там гледам да съм бърза. Той често пъти взема нещо, което харесва - кисело мляко най-често - и си го пие, докато чакаме на опашка. На касата понякога има проблеми с изложените вафли, но общо взето, в най-лошия случай си отиваме с вафла. Почна да свиква да си покаже нещото, което иска, вместо да се тръшка по пода с рев.

# 259
   Моят син също се смее искрено.Обожавам,когато се залива от смях! Heart Eyes
   За първи път го направи,когато беше 3-месечен.

За огледалото.....Много обича да се гледа и да прави разни муцуни....
   Но вкъщи не смеем да закачим нито едно на неговото ниво,заради избухванията му.Способен е да става толкова агресивен,че по-добре да няма стъкла или огледала  наоколо.

За магазините...Принципно не пазарувам с детето.Но вчера отидохме да му взема едно сокче,понеже и неговата приятелка пиеше...
  Драмата стана от това,че момичето откъсна сламката от кутийката и това подейства на моето дете,като колене!  ooooh! То не бяха писъци,крясъци,тръшкания,блъскания в пода.
  Вбеси ме факта,че макар и ме виждат,че правя максимум усилия да се справя със ситуацията,хората си позволяват да се намесват със забележки или с някакви действия към детето.
  И аз мисля,че в САЩ,например, това би могло да доведе до съд,като нищо.Но тук..... Tired

# 260
При нас най много да ми връчат нова кутийка с неоткъсната сламка... Хехе - и моя син реве за същите неща и става ужасно - но с времето съм се научила - казвам предварително да не докосват сламките, защото трябва точно той да си ги отдели от кутията на сока... Пък по колко време отнема да намеря сламка дето да е "правилно" залепена.....

Както и да е де - не - няма да се разправят с мен. Само веднъж са ме гонили с детето - бяхме в едни пещери и малкия така цвилеше i taka kynte[e, `e horata ot grupata nedowolstwaha...

# 261
Това ми се случва постоянно.Кьдето и да отида с детето имам проблеми с хората.И аз като теб не можах да се овладея и се карах с една продавачка.Заболяла я била главата от мойто дете,което мрьнкаше вьтре .Така се унижих,да се разправям с нея ,но ми падна пердето.
Във Франция продавачка не би си позволила коментар, защото болшинството майки биха отишли директно при директора на магазина с оплакване и рискува уволнение (нали клиента е "цар").

Говорихме по темата за хорската реакция в един френски форум и мамчетата се оплакваха също от погледи и коментари. Почти всички обаче са се научили да ги неглижират, понеже най-важното в случая е да се преодолее кризата при детето. Е, и на мен ми е трудно и още не съм стигнала до етапа "не ми пука"  Sick, но ще се излекувам.

# 262
И аз да споделя по актуалните теми от последната страница.
Моето момиче също се смее искрено.
Най-много се радвам, когато го прави на наистина смешни неща и случки от ежедневието.
Но за жалост, има моменти, в които се смее безпричинно.  Confused
На моята усмивка обаче не отговаря, или поне е изключително рядко.
Изобщо, по отношение на емоциите, все още имаме пробелми.
Все така си умира от смях, когато някой се разплаче, майка му го шамаросва или простп падне.
Обяснявам, обяснявам... За болката, която изпитва детето в такива моменти, но оставам неразбрана.
Катина, мислих върху смехът на Мишо.
Според мен той го прави, защото осъзнава своето различие и иска да изглежда като останалите. Което май е хубав признак.

Частите на тялото учихме най-вече с показване на нейните собствени такива.
Защото тя никога не е имала проблем с осъзнаване на собственото си тяло.
Показвала съм нейното краче, ръчичка и т.н., докосвайки ги и изговаряйки ясно и отчетливо.
Но знам, че има дечица, които без огледало не биха се справили.
Всеки подхожда според индивидуалностите на собственото си дете.

Подобни случки в магазин и въобще на обществено място, съм имала и аз.
Дори често съм ви разказвала за реакциите на околните.
В началото много ме нараняваха, сега не е съвсем така.
Неадекватната им реакция си обяснявам с липсата им на информираност, а някои са си откровено груби и се държат по този начин по принцип в живота и с всички около себе си.

# 263
Катина, синът ти може да не разбира на какво се смеете, но може и да не ви слуша и да си мисли за други неща а може и това да не му е смешно. Не винаги на другия на това което се смееш му е смешно. На мен например Ч.Чаплин въобще не ми е смешен... Алек, се смееше на неща, които аз не винаги намирах за смешни...Сега се смее и когато му се карам, но това е защитна реакция.  Селма, на мен не ми се е случвало да ме гонят от някъде. Аз, определено и досега си избирам магазините, където ще пазарувам а и къфетета където ходим. Ако Алек не иска да влезе / тъй като определено ставаше така/ казвам Трябва да купим това, хващам го за ръката и му я стисна и влизаме, той вътре винаги се държи прилично, в магазини които ни познават, той взима това което харесва и аз казвам... изчакай да взема и това...Обикновено ходим в едни и същи магазини. Що се отнася до продавачката...да не го коментираме, много има такива хора, но трябва да се опиташ и да се защитаваш и теб и детето. Все пак, всички имат права и нашите деца също. За тях няма маршрути, по които да се движат, а и не се знае /считам от разговори на родители с по-големи деца/ дали след време ще искат да се движат. La vie en rose, в Франция все още ли се счита аутизма за "социален въпрос"? Мисля, че така бях чела навремето?

# 264
  • София
Цитирам съобщение от Мина, относно мелантонина и ГАБА. Пускам го с нейно знание.

Цитат на: mina.e
Таня, здравейте, отдавна не съм влизала във форума. Сега прочитам, че сте ме питали за мелатонина. Той е полезен както за съня, така и според последните изследвания повишава имунитета, действа добре на гастроинтестинални възпаления, има и детоксикиращо действие. Много е подходящ за деца с аутизъм. Може да се взима поне 6 мес. всяка вечер без притеснение, а може и повече. Има животински такъв , него не го препоръчвам. Има опасност, ако животното е някакъв вирусоносител това да се предаде и на пациента, има и синтетичен, той се извлича от различни видове разстения напр. ориз и др. Растителния е подходящ. Не мисля, че в аптеките може да се намери животински. Относно ГАБА или Гама аминомаслена киселина- това е аминокиселина съдържа се главно в мозъка тя играе роля в процесите на подтискане на метаболитните процеси в клетката повишава продуцирането на алфа вълни свързани с отпускането и почиването на мозъка намалява бета вълните, които са свързани с мисленето и хиперактивността. Има успокояващ ефект върху електрическите импулси в мозъка.  Производството на ГАБА се подтиска от токсините в околната среда, стреса , кофеина. Колкото по- малко ГАБА има толкова нвротрансмитерите работят по-усилено.  Симптоматика при намалени нива на ГАБА - тревожност, раздразнителност, главоболие, свръхнапрежение, сърцебиене, епилептични припадъци, и др. ГАБА , обаче от някои деца се толерира много трудно или въобще не се толерира. Добре е човек, който разбира да я предпише. Когато детето я приеме има много добри резултати, но не е подходяща за всеки. Надявам се да съм помогнала . Успех!

Успех на всички и от мен!

# 265
  • густо майна Филибето
Току що съобщиха по телевизията, че издирват Веселин, на 7г, с аутизъм. Няма го от вчера 11,00ч. Cry
Ужасно ooooh! Дано го открият и нищо не му се е случило Praynig Praynig Praynig

# 266
  О,Боже! Praynig Praynig Praynig

# 267
  Днес записах час при д-р Аврамова в СВ.Никола.
  Питах първо за д-р Терзиев,но ми казаха,че имал часове чак в края на май.Реших да не чакам толкова дълго.Надявам се,да не съм сгрешила.... Rolling Eyes

# 268
Господи! Какъв ужас! newsm17  Praynig Praynig Praynig

# 269
ау ужас дано открият детето ... а иначе и на нас ни се случва най редовно да слушаме коментари "Това дете постоянно реве, баща му го носи то реве , водят го реве .... вечно реве" "Ето го майка му .... успокоява го прегръща го , вместо да го набие едно хубаво" - коментар на баби от неделя ....
аз съм се зарекла пред себе си и никога не обяснявам на хората какво що .... да си мислят каквото искат .... никога не влизам в полемика с коментаторки и или със задаващи въпроси .... а моя мъж той е уникален .... на тези които се осмелят да коментират отвръща точно толкова нагло безочливо и брутално колкото те са опитали да коментират или поучават...

Общи условия

Активация на акаунт