Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 13

• 102 520
  • 749
  •   1
Отговори
# 285
ахъм  Mr. Green
За превода на БГ някак си не е пълна думата Бдителност, от английски думата има и смисъл на "вдигам тревога"и "внимание" ...т.е. осъзнаваме, че има такава. Не се казва Бдим за тревога  newsm78 Иначе е точно това програмата -д анаучи детето и родителя, учителя и т.н. как да улавя сигналите че нещо се променя в средата и да ги овлядае/самоконтрол/ преди те да предизвикат дисфукцията в сетивата. С моето дете работи отлично. Овлядването на програмата беше последната стъпка преди да ни "изпишат" от ОТ. А и всичките години терапия бяха насочени към овладяването и. - каквото могат "регулираха", което немогат - научиха детето да се "регулира"

# 286
Здравейте Hug първо извинете ,че така нахлувам в темата но от 2 дни главата ми е вече каша Tired много съм объркана и реших да искам насока тук. Пускала съм подобна тема....та става въпрос за моето момченце, на 1г и 1м. Ужасно съм притеснена и разтревожена,може да и изглежда глупаво и вкарване във филми но вече не издържам.
Тревожи ме това,че малкият не извършва определени неща ,присъщи за връстниците му
-да подва предмет
-да маха за чао
-да донася предмет,като му кажа примерно да си донесе събутото чорапче за да го обуя.
По тревожно ми е това ,че се опитвам да му показвам книжки,играчки подходящи за финната моторика /пускане на кубчета в едно жирафче/ обаче изобщо не гледа дори. Аз си говоря а той си блее някъде встрани и се опитва да се измъкне. Произнася някакви срички "та-та-та" " ба-ба-ба" и дотам. Обикновенно си отговаря на името но не винаги, разпознава обаче когато казвам НЕ,веднаго спира да прави забраненото нещо и протестира мрънкайки. Аз си дърдоря ,той си запя все едно никой не му говори.
Объркана съм, знам че не бива да сравнявам но всеки ден излизаме с деца на неговата възраст и виждам разликата.

# 287
момичета току що чух за изчезнало детенце с аутизъм , полицаи го търсят . Да се молим да го намерят милото  Praynig Praynig PraynigДетето се казва Веселин от София е  Praynig Praynig Praynig

Последна редакция: ср, 05 май 2010, 19:38 от notes

# 288
момичета току що чух за изчезнало детенце с аутизъм , полицаи го търсят . Да се молим да го намерят милото  Praynig Praynig PraynigДетето се казва Веселин от София е  Praynig Praynig Praynig
Има и пусната тема
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=493924.0
Откак чух мисля за детенцето, дано го намерят, и да е живо и здраво  Praynig

# 289
Тревожи ме това,че малкият не извършва определени неща ,присъщи за връстниците му
-да подва предмет
-да маха за чао
-да донася предмет,като му кажа примерно да си донесе събутото чорапче за да го обуя.

A ти по колко часа отделяш на ден да го учиш да подава, да маха за чао, да ти носи предмети? Явно времето което отделяш не е достатъчно - някои деца имат нужда от повече време, а други пък усвояват по-различни умения през това време докато другите махат за чао.
Едно 10 месечно бебе може да маха за чао.  Ако го научиш  да го прави. Също би трябвало да може да го научиш да прави Дзак и да пляска с ръчички.
Книжките може да замениш с игри с храна(омазване и цапотене), рисуване с пръсти по плочките в бянята, игра в пясъка или пепелта, корито със сапунена вода да прави пяна и балончета и т.н.
За аутизъъм въобще неможе да се говори на такава възраст. И няма и признаци детето - като всяко друго е - а те се развиват РАЗЛИЧНО! Това, че казва "та-та-та" " ба-ба-ба" е много добре, скоро може би ще се появат и "значещи" срички - па, та, ам... Занимавай се повече с детето  - не само да го храниш, гушкаш и преобличаш, отделяй примерно на всеки 1 час по 10 минути да го учиш на неща. Те се учат с много повторение.
Ако не се справяш - намери логопед който работи с малки деца да ти покаже как да работиш с детето.

# 290
  • sofia
http://www.novatv.bg/bg/videos/view/3380/
За малките принцове - да бъдат разбрани, да са едни от нас, да са щастливи.
Какво ли не сме готови да направим за тях. Терапии, и пак терапии, преди всичко много любов и винаги готовност за разбиране. Много добре представено в "Темата на Нова". Дано повече хора са гледали предаването и поне наполовина разбрали за какво точно става въпрос.
Вижте постиженията на главните герои, ежедневната борба с аутизма дава резултати, няма място за отчаяние. Аз им се възхищавам, вижте ги и вие.
Майки, усилията си струват, не е лесно, но не е и невъзможно!

# 291
Благодаря от сърце на КиФла за линка към предаването.
За жалост, не успях да го гледам днес, че моята голяма фея Мария днес навърши 8г.
Но затова пък сега наваксах.
Какво да кажа... Нямам думи!
Толкова позитивно предаване никога не бях гледала.
То до такава степен ми въздейства, че ми вдъхна нови сили да се боря.
Кезая, с Марти бяхте прекрасни! А той наистина си имаше вид на дете съвсем в норма.
Поклон пред борбеността ти, всяко твое усилие си заслужава!
Поклон и пред майката на Иво, която нямам честта да познавам, но пък искрено и се възхищавам.
Предаването беше невероятен стимул за всички нас и особено за родителите, които тепърва се сблъскват с диагнозата и когато прочетат в нета ужасяващите писания и прогнози, се чувстват още по-безпътни.
Казвам го съвсем отговорно като човек, който вече го е преживял.
Огромно благодаря!

Сега с няколко думи да разкажа за празника на Мими.
Очаквах го със свито сърце, винаги ме избива на рев на този ден.
Някак все успявам да се върна назад в спомените си и... знаете.
Но тази година моето момиче ме изненада приятно.
Очакваше РД съвсем осъзнато, радваше се на подготовката за празника, а какво щастие беше за нея, когато седмица преди това купихме роклята за специалния ден.
Обличаше я у дома и се оглеждаше в огледалото.
Накрая реши, че е истинска Пепеляшка и си поиска стъклени пантофки на висок ток. Mr. Green
И тъй като такива нямаше, въображението и свърши чудесна работа.
Обу едни чехли, с които тичаше по стълбите и нарочно изхлузваше едната.
Денят настъпи, организирахме детко парти в близко заведение и ето как протече той в... снимки:
http://media.snimka.bg/6171/018598278.jpg
http://media.snimka.bg/6171/018598281.jpg - да видя подаръка
http://media.snimka.bg/6171/018598317.jpg
http://media.snimka.bg/6171/018598336.jpg - тортата
http://media.snimka.bg/6171/018598355.jpg
http://media.snimka.bg/6171/018598366.jpg - преди да духна свещичката, трябваше да опитаме тортата  Wink
http://media.snimka.bg/6172/018598375.jpg - вкусна торта
http://media.snimka.bg/6172/018598377.jpg - сама помолих мама да ми снима синьото езиче и после с интерес гледах снимката

Съжалявам, че улисани в приказки с другите мами, пропуснах да снимам дружната игра на децата, която се пренесе извън оградата на заведението. За мен беше голяма радост да я видя там, заедно с всички и да прави по детски това, което правиха те.

# 292
Да ти е жива и здрава феичката, Калатея!   bouquet

# 293
КиФла,голямо благодаря за линка към предаването!не знаех,че е имало такова.....Наистна носи много позитивен заряд!  Simple Smile
Кезая,имам чувството,че те познавам отпреди..... Simple Smile
Calathea,да ти е жива и здрава милата рожденичка Мими!  bouquet

# 294
Кифла, Калатея, благодаря ви!

Авторката на предаването и целият му екип, успяха да го направят като приказка, която не плаши, а създава интерес у хората да научат нещо повече за "различният начин на мислене" и състоянието. Това дава шанс на децата ни, хората около тях да ги приемат и разбират постепенно все повече и така- България да стане по- малко страшно и по- добро място за децата от аутистичния спектър.

И, не ми стигат думите да изкажа благодарността си към екипът на предаването за приказката, чрез която представиха децата ни в светлина, която не плаши, а дори създава интерес да се докоснеш до техния свят, който със сигурност е по- стойностен и съществен от нашия.

Калатея,
"Честита рожденичка" и тук, с пожелание броят на стъпките назад, да стават все по- малко от тези напред и да успее да компенсира всичките си дефицити, които заедно да превърнете в ефект.

Последна редакция: нд, 09 май 2010, 20:32 от Kezaja

# 295
Калатея, да ти е жива и здрава нежната принцеса, много късмет й пожелавам и все така напред  bouquet
Kezaja, много точно си го казала  Hug
...успяха да го направят като приказка, която не плаши, а създава интерес у хората да научат непо повече за "различният начин на мислене" и състоянието...

# 296
Благодаря ти, Кезая! Аз, дъртото магаре, си поплаках.
И си позволих в една друга тема да дам линк. Най-малко една съфорумка разбра посланието.
Когато свърши, се обърнах назад, и видях, че Кирил също го е изгледал внимателно.

# 297
Благодаря на всички ви за красивите пожелания!
Вълчо, хубаво си направил, че си дал линк към предаването.
Важно е за нас да се популяризира проблемът.

# 298
Наситина, колкото повече говоря за състоянието, без притеснение и без свян, колкото повече се гордея със сина си и не се срамувам от него ( дано Господ ми прости всичкият срам, който изпитвах преди години заради "различното ми дете") и когато хора та ни правеха забележка за различното му поведение, аз вместо да се обърна към тях и кажа "Абе, хора, вие за аутизъм не сте ли чували?", аз виках силно "Мартине, какво си направил пак, не пипай там, идвай веднага и тръгваме", сякаш за да изкупя срама си пред ходата, че съм родила "различно дете" и сякаш за да видят те, че всъщност аз не съм виновна, а той си е такъв и не възприема....

След това започнах да се опълвам срещу света и ако детето ми вземеше нещо от чинията на непознат в заведение, още преди да изчакам да чуя острите им упреци към начина, по който си възпитавам детето, ги поглеждах и казвах "Какво, детето е аутист, няма задръжки, има трудности с признаването на правила и норми на поведение." и понякога идваха да  ми се извинят за невежеството....

След това започнах да говоря съвсем спокойно за състоянието "Аутизъм", сякаш всеки трябва да е запознат..., ами, за да стане....и нещата вървят в положителна посока, и все по- бързо...вселената ми помага.

Вече синът ми, който е на 9, има качествена игра и качествени взаимоотношение с 4- 5 годишни деца..даже се оставя те да го водят в игрите, защото и той, и те усещат, че са психически по- зрели от него...обаче, на таблицата за умножение никой не може да му излезе Simple Smile

# 299
Kezaja,страхотно много позитив вдъхваш с думите си!  Hug

Снощи заради една много неприятна случка на площадката ,детето ми беше наказано от таткото.След това цял час не се спря да пищи,чак му потече кръв от носа.Едвам го успокоих..... Confused
  И всъщност,си мисля,че наказанието не беше нищо повече от една силна обида за малкия.Той нищо не е разбрал за връзката между постъпката си и грубостта на таткото.(Аз и таткото го разбирам.Не му беше удобно да не "действа" пред хората,трябваше да покаже някак ,че не одобрява съдеяното от детето.....)
  Много,много сложно..... Confused

Общи условия

Активация на акаунт