Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 13

• 102 523
  • 749
  •   1
Отговори
# 360
Аутистите не разбират кога и какво е уместно да говорят, не разбират, че обиждат околните с приказките си, защото самите те почти не осъзнават чувства като срам, обида, неуважение.Всъщност тези абстрактни понятия най трудно ги разбират, защото най трудно им ги  визуализираме, и най трудно ги виждат в картина в съзнанието си.И понеже не разбира какво е обида, ако не се поясни всяка една обида, и те не могат да се съобразят кога обиждат.

И да им обясниш, че е обида - все тая. На тях не им пука че нараняват другите. Аз и преди съм писала за"вербалните диарии" на сина ми  Embarassed Като се почне от това, че каза на директора на училището че е идиот, до това да ни обеснява колко ни мрази че го будим а не се е наспал....
Те казват това което мислят и чувстват в момента.  Това при тях с морални норми не се управлява - това което помага да е да ги научим да обичат хората. Да, учим ги кога икакво да казват, ама за тях това малко звучи като протиоречие - "защо трябва да казвам когато те обичам а не трябва да казвам когато те мразя?" За моя син мразенето примерно е моментно състояние и тй си го казва, после като му мине пък обеснява, че ме обича... години наред ги учим да споделят чувствата си а после им викаме - НЕЕ, нЕ говори така... ами нормално е да са объркани.
Нашата психоложка каза, че това е нормално, че се казват и показват моралните норми но не се натякват. Каза, че като вляат в пуберитета повечето деца намират златната среда. И не е проблем на зрялост, а точно на "непукизъм" какво мислят и чувстват другите.... Моя син е егоистичен и егоцентричен до подлудяване. Това, не означава,  че не си споделя примерно играчките, а че просто той винаги очаква света да се върти около него - ние как се чувстваме не е толкова важно.  При него няма порив да ни зарадва, макар да го прави имитирайки братята си. Ама пак това е по-скоро опит да подражава и да си съперничи с тях(да не би да ги обичам повече от него) но не и порив да ме зарадва.
Всичко това идва заради начина по който мислят - той е център на вселената и това е. Докато осъзнаят поне това, че около тях има и планети които се въртят и оказват влияние на това как той се чувства ще мине време - дотогава - 1000000000000000000 пъти ще кажем кое може и кое неможе надявайки се поне 0,00000001% да осъзнаят.....

# 361
Цвете,
Не бих повярвала, ако някой терапевт ми каже, че според него не е това диагнозата на детето, ще попитам кое е според него и какво променя това.
Понеже за мене аутистчините симпроми не се "лекуват" с лекарства, затова и няма значение - не се налага смяна на лекарствата, а продължаване на работата.
На този етап, ако специалист, който не познава детето ми ( но в България за добро или лошо не останаха такива), трябва да го диагностицира, голяма е вероятността да сметне, че не е от спектъра, а на база на дефицитите му, да му постави диагноза-   вид емоционално разстройство- защото на този етап характерна за него е единствено невъздържаността, а аутистичните симптоми са много приглушени)- това за мене не променя абсолютно нищо.

Пред няколко години, проф. Матанова също диагностицира детето ми като не от аутистичния спектър, а с хиперлексия. Признавам, че за част от секундата тогава се изкуших да си кажа, че всичко е наред с детето ми, просто по- рано и сам се е научил да чете....но не се поддадох на изкушението, разбира се, а продължихме всички терапии, дори с времето ги увеличаваме. Вижда му се края, но след 6 годишна упорита работа, остава поне още няколко годишна....

# 362
  • София
Аз мисля, че най-големият проблем на неточната диагноза е, че всички са приели, че ГРР или аутизъм са "пожизнени заболявания, за които няма лечение,  с много тежки социални последици и т.н". И много добре да е детото, на него пак ще гледат, че е с пожизнено заболяване. А това води до изолация, трудно приемане и много проблеми. Поне тук в България, където има нетолерантност към различните, а децата имат нужда да бъдат подкрепени от училищната среда, а и няма традиции в терапиите за аутизъм. А сега и от 16 месечни ще слагат маркери на децата. Важно е как ще се слагат тези маркери, да не са извинение за липсата на резултати при работата им тип "нелечимо заболяване-толкова си може детето".
За това, мое мнение е, че е по-добре да има 2 години усилена работа с детето и тогава да се ходи на обследване. Дори и да се дадат малко повече пари за частна терапевтична работа. Грешките в диагнозата са за цял живот, а винаги е възможно човек да допусне грешка. При грешна диагноза ГРР никога няма да го признаят. Но понякога ранната диагноза е стимул родителите да започнат усилено работа в ранна възраст.

Веве, не си мисли такива неща за детето. видях, че твоето дете е родено по-рано и най-вероятно по-трудно включва. Това, че учи е много добре. Между другото нашата първа логопедка много ме стресна на най-началната консултация, но след 2-3 занимания, каза, че тя учи и това е много добре. Е, няколко години трябваше всичко да показваме, нямаше да се сети за нищо сама. Във Върна потърси специалисти от Виница или Карин дом, дори и на частно, за да ти покажат как се работи с такова малко дете. Търси някой с опит с деца около 1 година, а не тепърва да разучава американският опит по е-майл. Виж в блога ми - На логопед преди 2 години и Игри за говора /от подписа/. Купи си книгите "Какво те чака през втората и третата година на детето" , и от нея прави упражнения, а и си следи специалистите дали ви учат неща от книгата и за вашата възраст. За да се развие едно дете то трябва да овладее нещата от книгата, не някакви извънземни. Често специалистите нямат опит с малки деца и ще ви карат да парвите за по-големи, от което ще се комплексираш от неможенето. А начина е това, показваш 10 пъти повече от на друго дете.

Сиси, Мина Ламбовски беше пуснала преди време какви изследвания могат да се направят в БГ, но повечето са в чужбина. На сайта тук - http://autism-bg.com/biochemistry_researches.html има какви изследвания тя е правила. Нещо архива го няма, за да намеря поста.

Последна редакция: чт, 20 май 2010, 19:43 от TanyaMG

# 363
  bouquet момичета за разясненията. Безценни сте с опита си,  преди малко ми се обади нашата психоложка разясни ми ,че просто 2-3 от отговорите които съм посочила ЕВЕНТУАЛНО могат да наведат на съмнения но се разбрахме да го наблюдаваме активно и тогава да преценим. Имам и голямо доверие и вялвам че ако има нещо тревожно ще го открием рано и ще съумеем да започнем работа рано. Може да ни трябват години,но поне ще сме от рано на старта и ще се борим докрай.
Вече съм се обадила в Карин Дом още преди 1 седмица, включиха ни в списъка на чакащите, готови сме да отидам веднага ако се обадят че имат пролука в графика. Сестра ми учеше дълго време в спициализирано училище и не говореше до около 7 г. т.е. тя говореше но нищо не и се разбираше. Като сложим и проблемите със зрението, възприятията се притъпяват още повече. Та от първа ръка знам че работата с логопед дава мн.добри резултати.

# 364
Здравейте момиченца
Кезайа прекрасно те разбрах като разказваш за предимството да имаш "хубаво момченце със странности", моят хубостник е също "екзотичен хубавец" епитет който често се изтръгва от устата на хората и му прощават с лека ръка някои странности. Аз лично гледам на това философски с определението - "господ едно дава ,а друго взема".

При нас мина поредната визита на свободен прием при психотерапевтката от КАрин дом - запознах се как изглеждат картите и тетрадката от системата ПЕКС останах силно впечатлена от тях, жената дори ми показа с елемнетарен пример как добре се справя нашият неговорещ Зайко и как набързо започна да подава карта и да придружава с дума...Общо взето психотерапевтката е много читава, просто досега не съм виждала такъв похват и толкова гъвкав подход, точно усеща колко да дозира вниманието, кога да спре , кога да продължи или да се върне напредишната задача,  хич не се наложи да й казвам че Зайоо мрази натрапчивото внимание и прекаленото акцентиране на това какво трябва да направи.Час и 15 минути минаха в постоянно занимание. На тръгване дадохме целувка и на въпроса дали ще дойдем пак синът ми отговри с ДА. Какво да ви кажа, колко малко ни трябва да за да се заредим с оптимизъм.
P.S Забравих да ви пиша, тя е първата жена която сама каза да обърнем внимание на повишенята му сензорнат чувствителност и не ме гледаше като идиот като й казах в последствие че ще ходим на СИД диагностика в София. Сподели че според нея макар и за сега да се проявява само в слуха, вкуса, и допира, вероятно го имаме и в очите което ще се отрази неминуемо на четето така че според нея синът ни почти 99% ще е дислектик, но за всяко нещо си има техники и решения ни успокои тя ...

Селма следя те с интерес за диагностиката в Св.Никола, ние не отидохме там а предпочетохме доц.Стамболова само , но пък сега имаме нарочен час за Карин дом на 26.05, чакам го с нетърпение...

Последна редакция: пт, 21 май 2010, 00:49 от _re_ge

# 365
Влади,Валенце,гледах Ви по телевизията днес сутринта.Поздравявам Ви бяхте страхотни.
Валенце,много хубави вьпроси зададе.

# 366
Здравейте, радвам се на вашите успехи.Надявам се един ден и аз да се хваля така, аз от сутринта само гушкам и слушам скимтене Sad нищо не го вълнува, не потдава на игра или занимание. Избиват му зъби и е супер кисел, ни животни го вълнуват ни команди Laughing търкаля се по земята като магаре и това е.

# 367
  • София
Дайте линк към предаването Hug

_re_ge, много се радвам, че сте попаднали на тази терапевтка. Точно такъв подход трябва да очакваш, много е хубаво, че си го видяла, за да знаеш какво да търси за напред. Всички наши терапевти през първите години работеха по подобен начин. А в последната година попадаме на не толкова специализирани /но пък работещи в масови градини и училища/ и аз съм втрещена от подхода към децата.
В предишната градина на дъщеря ми имаше психолог и педагок, които така предразполагаха дъщеря ми за графични уплажнения, че на нея започвали да й треперят ръцете. Те ми споделиха това и решили като е толкова глезена, да и дават съвсем елементарни упражнения. Разбира се аз погледнах с ококорени очи на този непрофесионализъм, а да не говорим, че стреса може да й отключи и нещо друго. Не е лесно да ти треперят ръцете от напражение. В сегашната й градина е съвсем друго, а и ние с дядо й, знам как да я мотивираме, така че си познаваме детето. Но има невероятни непрофесионалисти, които скрити зад дипломите си, могат да съсипят децата.

Веве, детето е малко, тези дисконфорти са с приоритет, сега го гушкай, пей и т.н., а след 2-3 дни като отмине ще гледате и другите неща.

# 368
Танче, още го няма качено предаването.Сигурно по-кьсно ще го има.Аз случайно ги хванах( Сутрин с ВВТ).

Последна редакция: пт, 21 май 2010, 10:41 от Шефчето

# 369
  • София
Шефчето,да ,предаването не  екачено още,не зная дали го качват.
Според мен се получи добре-доста въпроси зададохме по наболели теми.Е,очаквано отговори не получихме-експертката  от АСП обясняваше как тези неща не са в нейната компетентност/интеграция,забавяне на дати за ТЕЛК,програми за лични асистенти.../.Обаче Влади я контрира със закони и подобни.Общо взето госпожата обясняваше как държавата прави много за децата ни.Аз и отговорих,че на мен държавата не просто не ми помага,а ми пречи.Тя каза,че не е съгласна.Казах и,че тези пари със задна дата,които няма да ми върнат на мен и на хиляди други майки,всъщност държавата чрез тези пари пести на гърба на децата ни.Тя отново отговори,че не е съгласна.Казах и,че социалните работници не дават никаква информация,а преди да отидем при тях се подготвяме от интернет и от други родители за правата си.Тя ми отговори,че АСП си имат страница и там пише. Rolling Eyesабе....думи нЕмам.Но съм доволна от предаването много.
Най-хубавото е,че редакторката на предаването после излезе да ни поздрави и каза,че винаги може да разчитаме на тях,да им се обаждаме,ще правят предавания за децата ни,въобще каза,че са зад нас.И беше искренна.Смятам е добре да се възползваме.
Ако качат предаването ще ви покажа.

# 370
Вале,а знаеш ли тази Анастасия кьде са я намерили ? Аз я познавам.Познавам и момченцето Стефан.Нещата ,които каза тази жена не са точно така.

# 371
  • София
Честно казано не знам,но мога да попитам.

# 372
Здравейте момичета,
Вече почти цял месец от както не съм на работа не съм писала,но ви чета ди колкото мога....
чета и с всеки изминал ден стигам все повече до извода ,че тук в Рз няма да помогна на сина си
Дайте ми съвет ,че направо се побарквам вече ,не напредва това дете и това си е,след няколко дена ще стане на 5г. , как ще има развитие в умственната дейност като тук нямаме надежни специалисти,какво да правя не знам ,да се местим в Сф ли ,какво ,като чета поста на _re_ge се отчайвам още повече,тук не мога да намеря специалист на такова ниво,който да е наистина компетентен в областа на аутистичния спектър.
Моля момичета дайте ми савет,аз съм наистина отчаяна и не знам кой път да хвана.....
Аз жадувам за мига в който някой ден сина ми ще каже:този черния циганин ли е мамо"....и ще започне да говори,задавайки вапроси ,мислейки....Боже дай ми сили....

# 373
  • София
http://www.bbt.tv/programme/10
Ето предаването.

# 374
Момичета, чудесни бяхте   bouquet. И понеже не получихте от експертката нито един конкретен отговор на въпросите и проблемите, които поставихте, надявам се да има продължение на предаването.

Общи условия

Активация на акаунт