СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 32 112
  • 742
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Кикимора, Сисислава го е обяснила най-добре! Точно пряка/непряка конкуренция.  Peace

# 646
  • София
Момичета, определено стана нещо с процентите. Днес на обяд пуснаха няколко класирания едно след друго и последното вече беше с коренно различни цифи (за съжаление, по-ниски). Виждам, че процентите на всички детски градини в списъка ми се промениха драстично. Само едно искам да знам - предишните проценти ли са били грешно изчислени или тези сега ни са верни. И хич не ми минава номерът с непреките конкуренти, защото аз лично съм си извадила целите списъци с деца в първите 3 детски градини. Знам всички деца в кои детски градини още кандидатстват, кои са в гранични групи и кои все още не. И, повярвайте, не са мръднали.

А, и да добавя, в 12:46ч  имахме 80% шанс в първата градина и 8 деца пред граничната група във втората. В 12:51ч вече имахме 60% в първата и 25 деца пред нас във втората (детските градини са на двата края на София). Айде, някой да ми го обясни това.

# 647
  • София
Момичета, определено стана нещо с процентите. Днес на обяд пуснаха няколко класирания едно след друго и последното вече беше с коренно различни цифи (за съжаление, по-ниски). Виждам, че процентите на всички детски градини в списъка ми се промениха драстично. Само едно искам да знам - предишните проценти ли са били грешно изчислени или тези сега ни са верни. И хич не ми минава номерът с непреките конкуренти, защото аз лично съм си извадила целите списъци с деца в първите 3 детски градини. Знам всички деца в кои детски градини още кандидатстват, кои са в гранични групи и кои все още не. И, повярвайте, не са мръднали.

А процентите излизат ли ти, като ги смяташ приблизително? При мен излизат сметките, поне с ОДЗтата, които гледах.
Бях си направила приблизителни изчисления още преди да пуснат шансовете за прием - не си бях дала труда да ровя много-много и бях взела по-лошите възможни варианти. Съответно системата посочи малко по-високи.
Сега пак пуснах една бърза проверка с градина, по-лесна за сметки - излезе ми пак. Аз лично не забелязвам грешки, поне доколкото мога да преценя повърхностно.

(...) А, и да добавя, в 12:46ч  имахме 80% шанс в първата градина и 8 деца пред граничната група във втората. В 12:51ч вече имахме 60% в първата и 25 деца пред нас във втората (детските градини са на двата края на София). Айде, някой да ми го обясни това.
Напълно възможно. Не само ти следиш в системата, всеки родител търси градината с най-високи шансове. И аз бях забелязала един новооткрит филиал, в който влизахме отначало 100%, после в гранична група, а сега - не влизаме. Или в най-добрия случай, ако се размести някое дете преди нас - 0,02% там.

Последна редакция: пн, 19 апр 2010, 21:54 от julie.k

# 648
И мен ме занимават същите мисли като катюнгелче и Астарта... как е възможно при положение че децата на опашката, които са преди моето да не са мръднали като бройка и имена, шансът ни за попадане в гранична група да е намалял от 118% вчера вечерта на 63 % днес в 17.01ч? Въобще имам чувството, че до четвъртък в 18ч, когато ще затворят системата ще полудея.. Тези процентни вероятности за прием, според мен повече пречат, отколкото помагат.. за себе си съм убедена, че ако играех "на сляпо" и не знаех какъв процент ни е шанса за прием, поне щях да мога да спя докато излезе прословутото класиране..
Шансът може да се намали без да се правят никакви промени от децата в един даден списък (вашия, примерно). Това ще е възможно, ако по другите списъци (по разни други градини), дето участват и вашите конкуренти, са влезли съвсем други деца - нови, примерно, или такива, които са си разместили желанията. И след такава промяна по тези други списъци, на вашите конкурнти пада шанса за прием по тези кандидатури, което съответно намалява шанса им да влязат по по-предните им желания. Така шанса да отпаднат от вашия списък ще намалее, и естествено с това ще намалее е вашия шанс за класация.

Изобщо, изчисляването на шанса на дадено дете отчита и пряката му и непряката му конкуренция с другите деца.
Например ""Пряк конкурент" - дете от списък, в който участваш и ти.
"Непряк конкурент" - дете пряк конкурент на твой пряк конкурент в някой друг списък, където ти не участваш.

В случая, необяснимото падане на шанса е именно, защото промяната е дошла само от непряка конкуренция.

sisislava, nika,  аз нарочно подчертах, че опашката е с малко деца и съм ги "проучила". Проверила съм всички детски градини в района. Това са все първи желания на децата. От това пък следва, че непряка конкуренция няма. Или по-точно такава беше преди две седмици. Няма как да има по-влошаващи промени в кандидатурите на тези деца, което да доведе до пропадане на процетите.

Преди две седмици 8 деца се бореха за първо желание и сега е същото. Нищо не се е променило.

# 649

А, и да добавя, в 12:46ч  имахме 80% шанс в първата градина и 8 деца пред граничната група във втората. В 12:51ч вече имахме 60% в първата и 25 деца пред нас във втората (детските градини са на двата края на София). Айде, някой да ми го обясни това.
Много е трудно да засечеш как точно непреките конкуренти влияят на твоя шанс, защото е трудно да засечеш преди и сега (за да хванеш разликата) кои от тези деца как са си променили желанията или кои деца са новопостъпили в списъка. Със сигурност само три градини са недостатъчни за да получиш представа. Според мен процесът на изчисленията практически е възможен само с компютърна програма - излишно е да се мъчиш да смяташ на ръка.

# 650
  • София

Много е трудно да засечеш как точно непреките конкуренти влияят на твоя шанс, защото е трудно да засечеш преди и сега (за да хванеш разликата) кои от тези деца как са си променили желанията или кои деца са новопостъпили в списъка. Със сигурност само три градини са недостатъчни за да получиш представа. Според мен процесът на изчисленията практически е възможен само с компютърна програма - излишно е да се мъчиш да смяташ на ръка.

Ама нали точно това казвам - че съм си извадила списъците с децата в детската градина още от преди 2 седмици. Всяко дете, което съм намерила в друга детска градина съм си записала къде е, с колко точки, колко деца са около него и т.н. Даже си ги оцветявам с различни цветове, за да мога да се ориентирам по-лесно.

И не мога да приема за вярно, че в рамките на 10 мин са настъпили такива промени, че да засегнат всички детски градини в списъка ми. Просто не излизат сметките.

Както и по-рано писах, няма съмнение, че има някаква грешка. Само искам да знам преди ли е била или е сега.

# 651
И мен ме занимават същите мисли като катюнгелче и Астарта... как е възможно при положение че децата на опашката, които са преди моето да не са мръднали като бройка и имена, шансът ни за попадане в гранична група да е намалял от 118% вчера вечерта на 63 % днес в 17.01ч? Въобще имам чувството, че до четвъртък в 18ч, когато ще затворят системата ще полудея.. Тези процентни вероятности за прием, според мен повече пречат, отколкото помагат.. за себе си съм убедена, че ако играех "на сляпо" и не знаех какъв процент ни е шанса за прием, поне щях да мога да спя докато излезе прословутото класиране..
Шансът може да се намали без да се правят никакви промени от децата в един даден списък (вашия, примерно). Това ще е възможно, ако по другите списъци (по разни други градини), дето участват и вашите конкуренти, са влезли съвсем други деца - нови, примерно, или такива, които са си разместили желанията. И след такава промяна по тези други списъци, на вашите конкурнти пада шанса за прием по тези кандидатури, което съответно намалява шанса им да влязат по по-предните им желания. Така шанса да отпаднат от вашия списък ще намалее, и естествено с това ще намалее е вашия шанс за класация.

Изобщо, изчисляването на шанса на дадено дете отчита и пряката му и непряката му конкуренция с другите деца.
"Непряк конкурент" - дете пряк конкурент на твой пряк конкурент в някой друг списък, където ти не участваш.

В случая, необяснимото падане на шанса е именно, защото промяната е дошла само от непряка конкуренция.

sisislava, nika,  аз нарочно подчертах, че опашката е с малко деца и съм ги "проучила". Проверила съм всички детски градини в района. Това са все първи желания на децата. От това пък следва, че непряка конкуренция няма. Или по-точно такава беше преди две седмици. Няма как да има по-влошаващи промени в кандидатурите на тези деца, което да доведе до пропадане на процетите.

Преди две седмици 8 деца се бореха за първо желание и сега е същото. Нищо не се е променило.

Непряка конкуренция не би имало, ако всичките ти конкуренти нямат никакви други желания освен ПЪРВО (т.е - твоя списък). Можеш ли да си сигурна в това?... Защото дори едно дете пред теб в списъка да има и Второ желание някъде си, ако по това му желание преди е имало по-висок шанс за класация (спрямо сега, а и спрямо Първото му желания), то теоретично преди е било по-вероятно да напусне списъка ви ако то се класира там и така да сте имали повече шанс спрямо положението  сега.

# 652

Непряка конкуренция не би имало, ако всичките ти конкуренти нямат никакви други желания освен ПЪРВО (т.е - твоя списък). Можеш ли да си сигурна в това?... Защото дори едно дете пред теб в списъка да има и Второ желание някъде си, ако по това му желание преди е имало по-висок шанс за класация (спрямо сега, а и спрямо Първото му желания), то теоретично преди е било по-вероятно да напусне списъка ви ако то се класира там и така да сте имали повече шанс спрямо положението  сега.

Как ще се случи това, когато класирането се извършва първо по 1-во желание и ако то е неуспешно се отива на 2-ро. Тоест системата ще извърши класирането в ДГ, където е по първо желание и ако то е неуспешно, ще направи класация по второ желание.

Само преди седмица процентите се изчисляваха с инструментите на обикновената математика. Броя на децата от граничната група съотнесен към оставащите свободни места, без да се отчитат предполагаеми косвени конкуренции. Не виждам каква е разликата седмица по-късно. Преди седмица аз също правих промени във вторите си желания, но това не доведе до промяна в процентите.

# 653
  • София

Не знам за другите, но аз ти прочетох отговора 10 пъти, за да разбера какво точно искаш да кажеш. А от личен опит знам, че ако не можеш да обясниш нещо разбираемо, значи не го разбираш достатъчно добре.

Системата класира децата по желание. Дори на първо желание да имам 2% шанс, а на второ - 100%, системата ще се опита да го класира винаги по първо желание. Непряка конкуренция ще има, ако някое дете пред мен или наравно с мен в списъка има първо желание с повече точки и там попадне в гранична група. Или го избутат от гранична група. Защото тогава мястото му в моя списък не се освобождава.

Няма да споря повече, защото виждам, че просто няма смисъл. Исках да споделя нещо, което забелязах днес. А всеки сам за себе си да си прецени какво вижда.

# 654
  • гр.София
 Кикимора,не можеш да разчиташ само на списъците от вашия район. Някое дете  може да има повече точки в друг район.

Мм, размислих. Личи си по точките след трето желание,нали ?! Ако най-високите му точки са 8, на 4-о,5-о,6-о и т.н  желание ще е с по 5 точки.

Последна редакция: пн, 19 апр 2010, 22:35 от blanc

# 655
Ели Х,
нямах предвид кои как влиза, кои са "нашите" и кои "вашите" деца. Идеята ми беше, че ако един родител има вече дете прието в една градина, не може съвсем свободно да си подреди кандидатурите за второто съобразно най-голям шанс за прием, а е обвързан с ДЗ което посещава вече по-голямото дете. Ако малкото ми дете има 100% шанс да влезе в градина Х, но голямото посещава градина Y, където въпреки допълнителната точка шанса е 50% поради различни причини, вариантите ми са следните:
1. Играя на сигурно и обикалям един или два квартала докато си заведа дацата на градина
2. Рискувам и чакам да ми го разиграят на томбола
В случай, че приемат детето ми то ще заеме едно място, ако не е в градината на кака си или на батко си, то ще е в друга градина и заради него пак друго дете ще остане "на улицата". Разликата е в това,че където и да е прието братчето или сестричето, все някъде, някое дете с по малък брой точки остава неприето. Говорех за удобството и по скоро неудобството да се разкарват децата по различни градини и дилемата пред родителя точно как да се подредят кандидатурите. Защото ако кандидатствам с едно дете(т.е. нямам друго което да трябва да водя някъде), тогава бих кандидатствала с приоритет най-голям шанс за прием!
Дано този път бъда правилно разбрана.

Абсолютно те разбирам, но при условие че на повечето РГ се започва (или приключва) с вопли че не могат да си приемат братчетата и сестричетата и ти скъсват нервите. Пък то проблемът бил че при 10 обявени местенца в яслени групи за кой по-напред. И някакви социални им се мотаят пред братчетата и сестричетата и ако може да получат правомощия да приемат тези деца по тяхно си усмотрение.
И за какъв зор е градацията на критериите тогава? Имат Правила, СО сами си махнаха критеря от тях, а сега някой друг им е виновен.

В интерес на истината когато един родител има записано дете в училище, нещата стоят по абсолютно същия начин. Гледа се най-близката градина. И е имало случаи в които родители пускат молба за събиране на децата в една ДГ когато по някаква причина са записани в две различни градини и това не се оспорва от никой. Има възможности. Стига да не са се класирали в Бухово и да тръгнат да се събират в 8-мо ОДЗ.  Laughing Но е кофти да чуеш от ръководител на ДГ че дели децата на "наши" и други. Някак непрофесионално ми звучи. Критерият в случая няма значение.

# 656
  • Банкя
А дали е възможно системата преди да е класирала независимо от поредността на желанието и премахвала всички останали кандидатури, а сега са се усетили, че всъщност няма да е точно така и са пренастроили нещата. Тоест деца класирани по второ желание, продължават да си стоят в списъците на ДГ по първо желание, товарят списъците и шансът на останалите намалява. Thinking

Ако е така, то сегашните проценти са по-реални. Предишните биха били възможни, ако такива деца ги запишат и те отпаднат от всички списъци. Peace

# 657
  • София
Аз нещо съвсем изперках вече  Crazy. Да ви питам-район на месторабота в профилите на родителите-район по регистрация на фирмата ли е или адрес на офис? И при положение, че не ползвам допълнителна точка от него има ли значение кой ще посоча?
Адрес на офиса Лилчо. Стискам палци и късмет на баткото  Hug
мерси sofy Simple Smile. Късмет и на вас  Hug
Хм, добре, че ме подсетихте. Моя съпруг смениха офиса. А аз в началото в ИСОДГ май бях писала адреса на централния офис. И аз вече не знам Simple Smile

# 658
Кикимора,не можеш да разчиташ само на списъците от вашия район. Някое дете  може да има повече точки в друг район.

Мм, размислих. Личи си по точките след трето желание,нали ?!

Бланк, в общите опашки е простичко, нали? Виждаш ДК, избрани от детската градина, виждаш точките на децата и предполагаш. Вариантите са ограничени до два-три. Давам ти пример. Извън граничната група има дете с 8,3т. Няма го в другите списъци в район Младост /примерно/. Изводът е, че родителите са си решили, че само тук ще съберат тези точки и това си е твърдото им първо желание. Други обяснения са по-нереалистични. Връзкарското дете също го няма в останалите ДГ /за мое съжаление/. Неговите родители също са решили, че няма смисъл.

По-основното е, че когато класирането се извършва по първо желание на всички от сисъка останалите желания не са от значение.

# 659
Добре де, що за шанс е 118%? Това за мен е някаква абсурдна грешка. Ако е 100% - ще изпише ВИСОК шанс и няма изобщо да дава проценти. Как така 118%? Poctor, моля те, питай екипа на ИСОДГ в обратната връзка как може процентът да е над 100  Peace

Писах им, въпреки че това вече не е валиден шанс за нас. Като ми отговорят ще пиша тук. Имам спомен, че едно момиче няколко страници по-напред беше споделило същото. Сисислава, мерси за разяснението. Звучи логично, но според мен драстичните промени в процентите не идват само от непряката конкуренция.. За съжаление ние така и няма да разберем на какво се дължат в действителност, понеже системата е далеч от прозрачна, но какво да се прави..

Общи условия

Активация на акаунт